Ο αρχιδιαιτητής συμπεριφέρεται σαν Άγγλος αποικιοκράτης του 19ου αιώνα στο ποδοσφαιρικό Ελλαδιστάν και νομίζει ότι αυτή η συμπεριφορά θα τον βοηθά επ' άπειρον...
Ανέμενα με εξαιρετικό ενδιαφέρον τη δημόσια τοποθέτηση του κ. Μάρκ Κλάτενμπεργκ, του επονομαζόμενου και «αυτοκρατορικού απεσταλμένου», για τις επίμαχες φάσεις της αγωνιστικής του Σαββατοκύριακου.
Είχε ένα ειδικό ενδιαφέρον αυτή η αγωνιστική, καθώς προέκυψαν περιπτώσεις αποφάσεων διαιτητών που προκαλούσαν, αυτόματα σχεδόν, συγκρίσεις με αντίστοιχες φάσεις προηγούμενων ( Χουτεσιώτης – Χνιντ, Λόπεζ – Μάτος).
Οφείλω να ομολογήσω ότι ο αγαπητός Μαρκ δεν με διέψευσε. Επέλεξε, όπως ανέμενα, την ασφαλή οδό «στρίβειν δια του αρραβώνος», τοποθετήθηκε ευθαρσώς για τη φάση στο ματς στα Γιάννινα και εποίησε την νήσσαν για εκείνο της ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ. Το παλληκάρι Άγγλος είναι, δεν είναι βλαξ.
Κατάλαβε πολύ γρήγορα ποιος τον πληρώνει και ακόμη γρηγορότερα ποιος θα τον πληρώνει μετά τις εκλογές (αν γίνουν) της Ε.Π.Ο. και προσάρμοσε τη ρητορική του στις ανάγκες του αφεντικού. Το ‘χουν αυτό το χούι οι ξένοι τοποτηρητές κάθε είδους: είναι πάντα με αυτόν που πληρώνει.
Ο κ. Κλάτενμπεργκ έψεξε τον Αριστοτέλη Διαμαντόπουλο που είχε το θράσος να απευθυνθεί στον V.A.R. και στη συνέχεια να κάνει field review για να καταλογίσει το πέναλτι και τον «τελείωσε» με την ασφαλή επισήμανση πως έπρεπε να αποβάλλει τον Ανσαριφάντ.
Κλασσική συνταγή «ειδικού της πλάκας» που πιστεύει ότι καταχεριάζοντας δημοσίως τον διαιτητή για μια δευτερεύουσα φάση υπέρ των ηττημένων, δικαιολογεί απολύτως τη στάση του απέναντι στη φάση που έκρινε τον αγώνα υπέρ των νικητών.
Κουβέντα για την αντίστοιχη φάση με τον Μάτος. Ούτε μια αναφορά. Σιγή ασυρμάτου. Λες και εκείνη η φάση δεν συνέβη ποτέ. Λες και ποτέ δεν υπήρξε δημόσια τοποθέτηση του κ. Κλάτενμπεργκ υπέρ της απόφασης του κ. Στίλερ να μην υποδείξει πέναλτι. Λες και όλο εκείνο το σκηνικό ήταν ένας αστικός μύθος και πάει! Χάθηκε στον άνεμο…
Ο κ. Κλάτενμπεργκ απέφυγε επιμελώς όλες τις σχετικές προκλήσεις να προχωρήσει σε μια συνδυαστική τοποθέτηση των δύο φάσεων και το ‘ριξε στο σορολόπ ελπίζοντας πως πολύ σύντομα όλα αυτά θα είναι ένα παρελθόν που δεν θα απασχολεί κανένα.
Πιστεύει, πως θα ξεχαστεί η επαμφοτερίζουσα στάση του απέναντι στο ελληνικό ποδόσφαιρο ή ότι θα γίνει ανεκτή η επιλογή του να τοποθετείται σε ότι τον συμφέρει και με τους όρους που αυτός επιθυμεί. Του θυμίζω την λαϊκή ρήση « λαγός τη φτέρη έσειε, κακό της κεφαλής του». Να ζητήσει να του την εξηγήσουν…
Είναι κορυφαία περίπτωση ο Πρόεδρος της ΚΕΔ/ΕΠΟ. Αισθάνεται (και το δείχνει) άτρωτος. Έχει, αυτό που λέμε, πλάτες. Τίνος πλάτες είναι ένα ερώτημα, που σύντομα θα απαντηθεί.
Εκείνο που δεν πρόκειται να απαντηθεί είναι τι όνειρο είδαν οι τρεις ( Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός) και συνέργησαν στην επιλογή του για να διασφαλίσει δήθεν την αναβάθμιση της ελληνικής διαιτησίας. Τι περίμεναν;
Ο κ. Κλάτενμπεργκ θα συνεχίσει να πορεύεται στο ποδοσφαιρικό Ελλαδιστάν με τη λογική του Άγγλου αποικιοκράτη του 19ου αιώνα. Έτσι έμαθε να λειτουργεί και η νέα τάξη πραγμάτων στην Ε.Π.Ο. του διασφαλίζει αυτή τη λειτουργία.
Σιγά – σιγά θα ξεφύγει εντελώς, κλασσική αντίδραση κάθε νάρκισσου απέναντι στις προκλήσεις του καθρέφτη του.
Όσοι συμφώνησαν με την επιλογή του ανακάλυψαν έντρομοι ότι το θηρίο έχει ξεφύγει, δεν ελέγχεται και είναι έτοιμο να τους καταπιεί. Αναμένονται οι αντιδράσεις τους.
Υ.Γ. Η δημόσια τοποθέτηση του κ. Κλάτενμπεργκ για τις φάσεις της αγωνιστικής του Σαββατοκύριακου ενέχει δύο σαφέστατα μηνύματα προς δύο υποψήφιους διεθνείς διαιτητές: «από εδώ πάν’ κι οι άλλοι».
Διαμαντόπουλος και Μανούχος δεν πρέπει, λέω εγώ, να αισθάνονται καθόλου ασφαλείς για τον πίνακα των διαιτητών FIFA. Φωτιάς και Κουμπαράκης έρχονται «με χίλια», καθώς εκτός όλων των άλλων, έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση και ακούνε τα κανονικά αφεντικά της διαιτησίας κι όχι τα ημιτασιόν της Βόρειας Ελλάδας.