Δε… VARιέσαι, τζάμπα είναι!

Δε… VARιέσαι, τζάμπα είναι!

Οι VARούχες που μπαίνουν επίσημα στη ζωή του ελληνικού ποδοσφαίρου και η συνήθης πρακτική του «ό,τι να ‘ναι»

Εκανα δυο μέρες υπομονή, αλλά δεν άντεξα. Αυτή η φωτογραφία των VARόνων της κυβέρνησης να ποζάρουν ευτυχισμένοι έχοντας στριμώξει στη μέση τον νέο πρόεδρο της Βαγγέλη Γραμμένο με VARεσε στο κεφάλι.

Οι τύποι δικαιώνουν τον Γιώργο Παπανδρέου και το «λεφτά υπάρχουν», αφού προφανώς έχουν λύσει όλα τα προβλήματα του τόπου και είπαν να δώσουν κι ένα δεκάρικο (σε εκατομμύρια ευρώ) για να στηρίξουν έναν ιδιωτικό φορέα ιδιωτικών επιχειρήσεων όπως είναι η Σούπερ Λίγκα και οι ΠΑΕ.

Α, ναι σωστά, στηρίζουν και τη νέα ΕΠΟ. Επιχορήγηση μπορεί να μη δίνουν στον Γραμμένο και τις ποδοσφαιρικές ενώσεις για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, αλλά τουλάχιστον στο Κύπελλο Ελλάδας θα έχουμε πλέον το VAR. Το Video Assistant Referee, την αναβάθμιση και προαγωγή των τηλεκριτικών τύπου VARούχα.

Βέβαια, ακόμη κι έτσι, ακόμη κι αν η κυβέρνηση δεσμεύει ένα σημαντικό ποσό από τον κρατικό κορβανά που θα μπορούσε να δοθεί – επενδυθεί σε μια πιο ουσιαστική για τους πολίτες ενέργεια, η έλευση του VAR στην ποδοσφαιρική ζωή μας αποτελεί ένα βήμα προόδου. Εστω και αν θα χρειαστεί κάποιο – μικρό ή μεγάλο λίγη σημασία έχει – διάστημα ωσότου να προσαρμοστούν όλοι (διαιτητές, ποδοσφαιριστές, παράγοντες, θεατές, τηλεθεατές) σε αυτή τη νέα εποχή.

Είπαμε, ανεξάρτητα από το κόστος, ακόμη κι ένα λάθος να «διορθώσει» η χρήση βίντεο, θα είναι ένα βήμα προόδου για το δύσμοιρο ελληνικό ποδόσφαιρο. Το πρόβλημα εντοπίζεται, όπως και στις περισσότερες αντίστοιχες ενέργειες που γίνονται στο πόδι στη χώρα μας, στην παντελή έλλειψη σχεδίου.

Είναι η ελληνική διαιτησία προβληματική; Αν ναι, τότε προς τι ο ενθουσιασμός για τη χρήση βίντεο; Οι ίδιοι Ελληνες διαιτητές δε θα σφυρίζουν; Οι ίδιοι Ελληνες διαιτητές δε θα ελέγχουν μέσω βίντεο τις όποιες «δύσκολες» φάσεις; Οπότε, τι συζητάμε;

Στη Γερμανία όπου εφαρμόζεται το σύστημα εφέτος, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα χρήσης του μετά τη λήξη του πρώτου γύρου του πρωταθλήματος. Σε 153 ματς ελέγχθηκαν από τα κεντρικά του VAR 1041 φάσεις (περίπου 7 φάσεις ανά αγώνα) και υπήρξε επικοινωνία με τον διαιτητή σε 241 περιπτώσεις και συνολικά προτάθηκε στους διαιτητές γηπέδου να αλλάξουν την απόφασή τους σε 50 περιπτώσεις.

Απ’ αυτές τις 50 περιπτώσεις (μία ανά τρεις αγώνες) οι διαιτητές στο γήπεδο άλλαξαν την απόφασή τους 48 φορές, εκ των οποίων όμως τις 11 φορές έκαναν λάθος. Και αυτή η νέα «συχνότητα» είναι αυτή στην οποία θα κληθούν οι Γερμανοί να… συντονιστούν.

Και αυτό δεν είναι ούτε εύκολο, ούτε γρήγορο, καθώς κακά τα ψέματα η αλλαγή αυτή επηρεάζει συνολικά το άθλημα και τη ψυχολογία όσων μετέχουν και παρακολουθούν. Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο του διεθνή τερματοφύλακα της Λεβερκούζεν Μπερντ Λένο. «Να περιμένεις πέντε λεπτά μέχρι να πάρει ο διαιτητής την απόφασή του είναι αστείο. Εναντίον της Βόλφσμπουργκ βάλαμε γκολ και δε μπόρεσα να χαρώ ούτε για ένα δευτερόλεπτο. Σκέφτηκα, αφού διαμαρτύρονται οι αντίπαλοι, μπορεί να μην μετρήσει τελικά, οπότε ας μην το πανηγυρίσω. Ηταν κωμικό το συναίσθημα. Και αυτό είναι το πρόβλημα, καθώς το ποδόσφαιρο ξεχωρίζει απ’ τα υπόλοιπα σπορ για την έκρηξη των συναισθημάτων που προκαλούνται. Και αυτή η έκρηξη χάνεται. Δεν μπορείς να πανηγυρίσεις το ίδιο με πέντε λεπτά καθυστέρηση. Ούτε φυσικά μπορεί να υπάρξει ο ίδιος ρυθμός στον αγώνα όταν αυτός θα διακόπτεται».

Να σημειωθεί ότι στη Γερμανία προηγήθηκε ένας δοκιμαστικός χρόνος, όπου το σύστημα λειτουργούσε, χωρίς όμως να υπάρχει η «σύνδεση» με τους διαιτητές εντός αγωνιστικού χώρου. Οι άνθρωποι είπαν να δουν κατά πόσο θα τους βοηθήσει αυτό το σύστημα, προτού το εφαρμόσουν. Ολόκληρη την περασμένη σεζόν σε 306 ματς της Μπουντεσλίγκα εντόπισαν 104 λάθη, εκ των οποίων τα 77 θα μπορούσαν να είχαν «διορθωθεί» με τη χρήση του VAR.
Το τελικό αποτέλεσμα τους οδήγησε στην απόφαση να το χρησιμοποιήσουν και η σούμα μετά τον πρώτο γύρο του εφετινού πρωταθλήματος μοιάζει θετική, αλλά όχι τέλεια. Συνολικά 37 φορές διόρθωσαν μια λάθος απόφαση, ενώ 11 φορές είχαν σφυρίξει αρχικά σωστά και στη συνέχεια διέκοψαν το ματς, είδαν το βίντεο, αλλά αποφάσισαν να αλλάξουν την απόφασή τους κάνοντας λάθος!

Στην Ελλάδα έχει γίνει κάποια μελέτη για το πόσες αποφάσεις θα μπορούσαν να έχουν διορθωθεί; Για παράδειγμα μια απόφαση που θα άλλαζε την ιστορία είναι το νικητήριο γκολ στον τελικό του Κυπέλλου. Αλλά πόσες τέτοιες φάσεις υπάρχουν, γνωρίζουν οι ιθύνοντες ή επειδή είναι τζάμπα είπαν δε… VARιέσαι;

Ως γνωστό, το VAR θα ελέγχει φάσεις που αφορούν την επίτευξη γκολ (αν υπάρχει θέμα οφσάιντ – επιθετικό φάουλ), τις φάσεις πέναλτι και τις κάρτες (αποβολές και επιλογή σωστού ποδοσφαιριστή που πρέπει να δεχτεί κίτρινη ή κόκκινη). Επομένως, επειδή στην Ελλάδα ζούμε και με το ελληνικό ποδόσφαιρο πραγματευόμαστε, ξέρουμε ότι τα λάθη που μπορούν να καθορίσουν ένα αποτέλεσμα μπορούν να είναι πολλά περισσότερα.

Εχουμε δει βοηθούς και βοηθούς να έχουν «αγκύλωση» και να υψώνουν το σημαιάκι τους ενώ οι παίκτες που έχουν τη μπάλα καλύπτονται πολύ πριν σκοράρουν, έχουμε δει διαιτητές να σφυρίζουν με διαφορετική «ευαισθησία» φάουλ υπέρ και κατά συγκεκριμένων ομάδων, έχουμε δει πολλά «θαύματα» στον μαγικό αυτό κόσμο.

Αλλά είπαμε, τζάμπα είναι, οπότε δε VARιέσαι; Τι κι αν ακόμη δεν υπάρχει τηλεοπτικό δίκτυο που θα δείξει τα ματς και κατ’ επέκταση θα δώσει εικόνα και στους ελεγκτές του VAR; Λεπτομέρειες…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ