Ξύπνα Ιβάν!

Τι συμβαίνει με τον Μάκη Γκαγκάτση, και γιατί ο Βίκτωρας Μητρόπουλος επιχείρησε να βγάλει στη «σέντρα» τον άνθρωπο που επί της ουσίας διοικεί τον ΠΑΟΚ του Σαββίδη. Η ιστορία ενός ρεπορτάζ και μπόλικων κουμπάρων που από το πρωί του Σαββάτου είναι talk of the town στη Θεσσαλονίκη.

Αποκαλυπτικό σαββατιάτικο δημοσίευμα της εφημερίδας του Βίκτωρα Μητρόπουλου προκάλεσε τριγμούς και συζητήσεις στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ και στην οικογένεια Σαββίδη, καθώς κακά τα ψέματα, ήταν η πρώτη φορά που παρουσίαζε (ή έστω το επιχείρησε) μέρος των πεπραγμένων του ανθρώπου που ουσιαστικά διοικεί τον Δικέφαλο. Του Μάκη Γκαγκάτση, ο οποίος στο βιογραφικό του παρουσιάζει ως τώρα μόνο έναν εργοδότη: την ΠΑΕ ΠΑΟΚ, στην οποία μπήκε επί παντοκρατορίας Θοδωρή Ζαγοράκη, στην εποχή της «επανάστασης» και στην οποία παρέμεινε όταν οι περισσότεροι από το λεγόμενο στα πέριξ της Τούμπας «παρεάκι» πήγαιναν κι ερχόντουσαν, ή απλώς κινούνταν διακριτικά στις σκιές των γραφείων της οδού Μικράς Ασίας.

Του χρέωσε την αποτυχία
Η στόχευση του συγκεκριμένου δημοσιεύματος της εφημερίδας του Β. Μητρόπουλου ήταν ξεκάθαρη, καθώς υποδείκνυε τον Μάκη Γκαγκάτση, ως τον άνθρωπο που κλήθηκε και ανέλαβε να υλοποιήσει το σχέδιο της ενδυνάμωσης του ΠΑΟΚ στα ποδοσφαιρικά κέντρα εξουσίας, με απώτερο σκοπό τον έλεγχό τους. Και που απέτυχε οικτρά, παρά το γεγονός ότι ο Ιβάν Σαββίδης του διέθεσε αρκετά εκατομμύρια σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ.

Με λεπτομέρειες
Η πληροφόρηση του συντάκτη ήταν αρκετά λεπτομερής -και επαρκής ενδεχομένως- για να καταδείξει τις όποιες ευθύνες του Μάκη Γκαγκάτση στους συγκεκριμένους τομείς δράσης, ωστόσο είναι σαφές ότι προέρχεται κατά κύριο λόγο από κύκλους που κινούνται στην ΕΠΟ και στη Σούπερ Λίγκα και όχι στη Θεσσαλονίκη.
Την πόλη που από χθες κουβεντιάζει με μεγάλο ενδιαφέρον όλη αυτή την ιστορία απορώντας αν όντως είναι τα πράγματα όπως… ακούστηκαν. Αν υπάρχει «πόλεμος των από κάτω» στον ΠΑΟΚ. Αν υπάρχει «συμμαχία όλων εναντίον του Μάκη (Γκαγκάτση)». Και τι από όλα αυτά γνωρίζει στα αλήθεια ο ιδιοκτήτης Ιβάν Σαββίδης αλλά και ο γιος του Γιώργος.

«Καρφιά» με… άποψη 
Ναι, η εφημερίδα «Άποψη» συμφερόντων του Βίκτωρα Μητρόπουλου, στην οποία φιλοξενείται το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, ουσιαστικά κάνει λόγο για τον πόλεμο (εντός των… πυλών) που δέχεται πλέον ο Μάκης Γκαγκάτσης για τις επιλογές του. «Οι ενστάσεις για την παρουσία του στο πλευρό του Ιβάν Σαββίδη διαμορφώθηκαν με την καθοριστική συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις για την επόμενη μέρα στην ΕΠΟ του Γραμμένου και κορυφώθηκαν με τις ισορροπίες στην Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας του Περέιρα με την διατήρηση των Κουκουλάκη και Τριτσώνη», αναφέρει η εφημερίδα καταλήγοντας ότι τελικά αντί να εκφράζει η συγκεκριμένη συμφωνία την ΠΑΕ ΠΑΟΚ, κατέληξε να έχει μετατρέψει τον Δικέφαλο σε φτωχό συγγενή «ικετεύει για λίγα ψίχουλα εύνοιας και να κλαίει γοερά για τα εκατομμύρια που διοχέτευσε στο παιχνίδι της αλλαγής των συσχετισμών».

Τι εννοεί 
• Χωρίς να χρειάζεται μαντικές ικανότητες κάποιος, καταλαβαίνει ότι το πρώτο «καρφί» έχει να κάνει – σύμφωνα με την εφημερίδα Άποψη – ότι τον έλεγχο έχει ο «έτερος συνέταιρος», δηλαδή ο Δημήτρης Μελισσανίδης. Ο Τίγρης -που ως γνωστόν- διατηρεί άριστες σχέσεις με τον αδερφό του Βίκτωρα Μητρόπουλου, τον Θωμά, τον άνθρωπο σκιά του ελληνικού ποδοσφαίρου.
• Το δεύτερο καρφί έχει να κάνει με το «παζάρι» για τη συμπλήρωση της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΠΟ, όπου σύμφωνα με το δημοσίευμα ο ΠΑΟΚ μπορεί να πει ότι «δικοί του» είναι το πολύ 7-8 μέλη από τα 17.«Αυτή η συμφωνία είναι που έφερε τον ΠΑΟΚ να μετράει τους δικούς του στο πλαίσιο της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ και να ανακαλύπτει έντρομος, στην ουσία και όχι στην επικοινωνιακή καταγραφή, ότι στον σκληρό πυρήνα του, στους «μέχρι θανάτου» δικούς του, ανήκουν «τρεις με τέσσερις βαριά-βαριά» σύμβουλοι με ηγέτη τον μέγα νεόκοπο παράγοντα Χατζησαρόγλου, που ξεφτίλισε με το καλημέρα κάθε διάταξη καταστατικού και κανονισμού για να προβιβαστεί κατηγορία η Δόξα Δράμας, κατ’ ανάγκη (λόγω υιού) τον Βρακά, κάπου-κάπου και όχι σε μείζονος σημασίας θέματα τον εκ Πέλλας ορμώμενο Αντωνίου και περιστασιακά τον Γραμμένο, κυρίως λόγω εντοπιότητας και όχι λόγω ποδοσφαιρικής ιδεολογικής προτίμησης. Αρειανός είναι ο άνθρωπος, ποτέ δεν το έκρυψε και η επιλογή ζωής αυτή είναι πάντα παρούσα σε όλες τις ενέργειες και αποφάσεις του. Άντε και τον ίδιο τον Μάκη. Έτερον ουδέν» κάνει την καταγραφή της η εφημερίδα «Άποψη».

Το πρόγραμμα Γραμμένου
• Το τρίτο καρφί προς τον Μάκη Γκαγκάτση, ο οποίος είναι γεγονός ότι «έτρεξε» το… πρόγραμμα εκλογής του Βαγγέλη Γραμμένου στην προεδρία της ΕΠΟ, αφορά στον τρόπο υλοποίησης του σχεδίου που σύμφωνα με το ρεπορτάζ θα κατέληγε στην «άλωση της ΕΠΟ και μέσω αυτής της διαιτησίας».«Σε «οφειλές» της διαιτησίας προς την δυναμική και την κατάθεση εκατομμυρίων του ΠΑΟΚ στον κορβανά των Ενώσεων και προς την συμβολή του στην έλευση της επόμενης μέρας στο ελληνικό ποδόσφαιρο αναφέρονταν όλες οι διαβεβαιώσεις του Μάκη Γκαγκάτση, πλην, όμως, η –πολύ σκληρή– πραγματικότητα δείχνει άλλες κατευθύνσεις. Με ομπρέλα τον Μάκη Γκαγκάτση λειτούργησαν όλο το προηγούμενο διάστημα ο Τεβεκέλης και οι δικοί του ανά την επικράτεια».

Τεβεκέλης και οι… άλλοι
• Τέταρτο καρφί εκτός από τον Μάκη Γκαγκάτση «τρυπάει» και τον σύμβουλο διαιτησίας και πρώην μέλος της ΚΕΔ Μάλαμα Τεβεκέλη για τις (μη) επιλογές των αρεστών προσώπων στη νέα Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας.
«Την πανθομολογούμενη βεβαιότητά τους, πως η νέα ΚΕΔ/ΕΠΟ θα έχει την σφραγίδα που ο ΠΑΟΚ επιθυμεί, διατυμπάνιζαν. Είχαν, μάλιστα, οριοθετήσει και τα νέα πρόσωπα που θα στελέχωναν την ΚΕΔ, αλλά… ενός Κάκου μύριοι εξαφανίζονται. Κάθε διαβεβαίωση, κάθε υπόσχεση, κάθε ισχυρή παρακαταθήκη αποδείχθηκαν αίολες και φρούδες, όπως οι ελπίδες τού δήθεν φίλα προσκείμενου Διακοφώτη ότι θα χριστεί αναπληρωτής πρόεδρος στην ΕΠΟ αντί του υδραυλικού Βακάλη. Τζίφος κι εκεί.»

Τα κλειδιά των προσλήψεων
• Το πέμπτο καρφί, αφορά στη διαχείριση της επόμενης ημέρας στην ΕΠΟ, στο πεδίο της καθημερινότητας της ομοσπονδίας, στο πεδίο δηλαδή που μετρά περισσότερο, όπου τα «κλειδιά» των προσλήψεων τα έχουν άλλοι. «…ανέλαβε, κατ’ αποκλειστικότητα, να διαχειριστεί την επόμενη μέρα της ΕΠΟ στο πεδίο της οργάνωσης και της λειτουργίας της, και αυτό που κατάφερε ήταν να την παραδώσει εξ ολοκλήρου στην κυβέρνηση, την ίδια ώρα που ο ΠΑΟΚ χρεώνεται όλο το αίσχος των προσλήψεων και έχει απομείνει στο διοικητικό πεδίο με τον κατά περίπτωση και αναλόγως των συνθηκών νηφάλιο Βρύζα. Στην ΕΠΟ συγκροτείται ένα νέος γραφειοκρατικός μηχανισμός διαχείρισης της καθημερινής (δηλαδή, της ουσιαστικής) εξουσίας και η απουσία του ΠΑΟΚ από την εξέλιξη αυτή είναι πρωτοφανής για την ισχυρότερη οικονομικά και πολιτικά(;) παράμετρο της συμμαχίας της εξυγίανσης.»

Εις το όνομα του πατρός 
• Έκτο και τελευταίο καρφί προς τον Μάκη Γκαγκάτση, θεωρείται η πρόσληψη του πατέρα του και πρώην προέδρου της ΕΠΟ Βασίλη Γκαγκάτση στη θέση του εκτελεστικού διευθυντή της Σούπερ Λίγκας. Μια απόφαση που σύμφωνα με το ρεπορτάζ μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και ρήξη στις σχέσεις μεταξύ των ΠΑΕ που τη συνυπέγραψαν.
«11 εκπρόσωποι των ΠΑΕ της Super League κινδυνεύουν να κηρυχθούν έκπτωτοι, καθώς προεξάρχοντος του υιού Μάκη –όπως αναφέρεται στο υπ’ αρ. 168/9-11-2016 πρακτικό του Δ.Σ. της λίγκας– ενέκριναν την πρόσληψη του πατρός Βασίλη στην θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Η απόφαση αυτή «μπάζει» από παντού. Τόσο το Καταστατικό της ΕΠΟ όσο και ο νόμος 2725/99 απαγορεύουν ρητά την σύναψη σύμβασης του σωματείου –ή συνεταιρισμού– με άτομο που σχετίζεται με συγγένεια μέχρι και β΄ βαθμού».

Οι «ομάδες εξουσίας» και οι αφανείς σύμβουλοι του Ιβάν Σαββίδη
Ομάδες εξουσίας δεν υπάρχουν στον ΠΑΟΚ. Αντιθέτως, υπάρχουν στα πέριξ του Ιβάν Σαββίδη και φυσικά υπάρχουν στους διαδρόμους της ΕΠΟ, της Σούπερ Λίγκας και σε όσους επιχειρούν να ελέγξουν και να δημιουργήσουν «συνασπισμούς» ποδοσφαιρικών Ενώσεων.
Στον ΠΑΟΚ η ομάδα εξουσίας είναι μία και ας παραμένει «άφαντη» από τα ηχηρά δημοσιεύματα και τα πρωτοσέλιδα του Τύπου της Θεσσαλονίκης. Μέχρι και πριν από δύο χρόνια, όταν τα δημοσιογραφικά στρατόπεδα ήταν σε θέσεις μάχης, οι επιθέσεις προς τα στελέχη του ΠΑΟΚ ήταν σε καθημερινή βάση. Υπήρχαν τα στελέχη που «χρεώνονταν» στον Θοδωρή Ζαγοράκη και εκείνα του Ζήση Βρύζα. Δύο πρωταθλητών Ευρώπης με την Ελλάδα το 2004, δύο γνήσιων ποδοσφαιρανθρώπων που βγήκαν μπροστά για να σώσουν τον ΠΑΟΚ, αλλά και δύο τελείως διαφορετικής φιλοσοφίας ανθρώπων που κάποια στιγμή συγκρούστηκαν με φόντο τον Δικέφαλο. Και η σύγκρουσή τους δημιούργησε και τα αντίστοιχα στρατόπεδα εντός και εκτός ΠΑΕ.

Όλοι να… χωθούν 
Η έλευση του Ιβάν Σαββίδη και η ειλικρινής διάθεσή του να συσπειρώσει τον ΠΑΟΚ κρατώντας όλους όσους ήθελαν και μπορούσαν να βοηθήσουν γύρω του, δημιούργησε ένα πραγματικό χάος που είχε αντίκτυπο στην καθημερινότητα της ομάδας, καθώς όλοι πάλευαν να «χωθούν» κάπου. Παράλληλα έφερε στον περίγυρο του Σαββίδη και άλλους τόσους που «είδαν φως και μπήκαν». Ο Ζαγοράκης ελίχθηκε εκτός ΠΑΕ με τη γνωστή διαδρομή από σύμβουλος του Σαββίδη προς την Ευρωβουλή με τη Νέα Δημοκρατία. Ο Βρύζας παρέμεινε μεταβατικός πρόεδρος και ακολούθως μεταπήδησε στη Βέροια και μετά στην ΕΠΟ. Εκείνος όμως που ανέβαινε σταδιακά τις σκάλες της ασπρόμαυρης εξουσίας ήταν ο Μάκης Γκαγκάτσης. Όσο το σύστημα «πριόνιζε» τις επιλογές Σαββίδη (Τσιστιακόφ, Αγγελίδης, Άρνεσεν κλπ) ο ίδιος κρατούσε τις λειτουργίες της καθημερινότητας στην ΠΑΕ σε αξιοπρεπές επίπεδο, ενώ παράλληλα έχοντας συγκεντρώσει όλες τις αρμοδιότητες βρέθηκε στη θέση του αντιπροέδρου.

Παίζοντας τις… κουμπάρες
Οι κακές γλώσσες λένε ότι ο Μάκης Γκαγκάτσης μπήκε στον ΠΑΟΚ χάρη στην κουμπαριά του Ζαγοράκη με τον Βασίλη Γκαγκάτση. Το παιχνίδι των… κουμπαριών όμως, φαίνεται ότι συνεχίζεται για τα καλά στο Δικέφαλο και πλέον έχουν πάρει σειρά οι κουμπάροι του υιού Γκαγκάτση. Άλλος προμηθεύει με έπιπλα τα γραφεία και τις εταιρείες του Σαββίδη, άλλος στήνει την εταιρεία σεκιούριτι του Σαββίδη, χωρίς φυσικά να μένουν απ’ έξω απ’ τον χορό και τα υπόλοιπα στελέχη που απάρτιζαν κάποτε την ηγετική ομάδα του ΠΑΟΚ και τους οποίους οι επικριτές εξακολουθούν να αποκαλούν ως «παρεάκι». Ξεκινούν από τεχνικοί διευθυντές, συνεχίζουν ως γενικοί αρχηγοί, εναλλάσσονται σε θέσεις και ρόλους στην ιεραρχία, αλλά παραμένουν πάντα εκεί.

Γιατί δεν αντέχει κανείς
Και αν η εφημερίδα «Άποψη» στο επικριτικό κείμενό της για τα πεπραγμένα του υιού Γκαγκάτση απορεί με τη στελεχιακή ένδεια στην παρουσία του ΠΑΟΚ στα διοικητικά όργανα του ελληνικού ποδοσφαίρου, οι φίλοι του Δικεφάλου που ενδιαφέρονται κυρίως με το ποδοσφαιρικό προϊόν που παράγει η ομάδα εξακολουθούν να απορούν πώς είναι δυνατόν πέντε χρόνια με τον Ιβάν Σαββίδη στο τιμόνι να ξοδεύει εκατομμύρια ευρώ να μην έχει αλλάξει τίποτα σε αυτόν τον τομέα. Πώς γίνεται να μην μπορεί να σταθεί ούτε ένα νέο στέλεχος που φέρνει ο Ρώσος μεγιστάνας; Πώς γίνεται να θεωρούνται επιτυχημένοι και να παραμένουν στις θέσεις τους οι ίδιοι άνθρωποι και ο Ιβάν Σαββίδης να συνεχίζει να διώχνει μόνο εκείνους που ο ίδιος φέρνει; Πώς γίνεται πέντε χρόνια μετά την έλευσή του και το σύνθημα «Ιβάν άλλαξε ακόμη και τα πλακάκια» να παραμένει το ίδιο και απαράλλαχτο;

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από