Μια σουρεαλιστική ημέρα στο τηλεοπτικό σκηνικό της Super League, με διαλόγους βγαλμένους από ταινία επιστημονικής φαντασίας.
«Το τηλεοπτικό συμβόλαιο ήταν πάντα στο ελληνικό ποδόσφαιρο και πολύ περισσότερο σήμερα, σε συνθήκες πανδημίας και απαγόρευσης εισόδου των θεατών στα γήπεδα, η βασική πηγή χρηματοδότησης τους για να διασφαλίζεται ένα μίνιμουμ ανταγωνισμού». Λάθος ποδοσφαιρικά για τις ανεπτυγμένες κοινωνίες, σωστό για το Ελλαδιστάν, που δεκαετίες τώρα συντηρεί ένα κρατικοδίαιτο στην αρχή και εσχάτως τηλεοπτικοδίαιτο ποδόσφαιρο, επειδή είναι ανίκανο να σχεδιάσει ένα άλλο, περισσότερο παραγωγικό.
«Αυτή τη στιγμή έξι – εφτά ομάδες είναι στον αέρα, δεν διαθέτουν τηλεοπτικό συμβόλαιο και δεν γνωρίζουν αν θα συνάψουν πριν την έναρξη του πρωταθλήματος». Σωστό, έτσι είναι η ζωή και η αγορά και το φυλάξαι τ’αγαθά χαλεπώτερον του κτήσασθαι.
«Η κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων είναι η μόνη οδός που διασφαλίζει ένα ισχυρό ανταποδοτικά συμβόλαιο και μια δίκαιη σχετικά κατανομή των εσόδων με βάση συγκεκριμένα αγωνιστικά και ευρύτερα χαρακτηριστικά των ομάδων». Σωστό, έτσι συμβαίνει σε ολόκληρο τον πολιτισμένο πλανήτη και κυρίως εκεί που κάνουν κουμάντο οι κουτόφραγκοι. Μάλιστα, κάποιοι κουτόφραγκοι περισσότερο κουτοί από τους άλλους την κεντρική διαχείριση την έχουν επιβάλλει, ως τρόπο λειτουργίας, σε όλα τα έσοδα της Λίγκας από όλες τις πηγές.
«Έως το 2017 η Λίγκα λειτουργούσε με βάση την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Την διέρρηξε ο ΠΑΟΚ, όταν ξεκίνησε να συνομιλεί μόνος του με την ΕΡΤ, με ενδιάμεσους τον γίγαντα Δρόσο και τον τιτανοτεράστιο Βασιλειάδη, με σκοπό να κλείσει, για τον εαυτό του, συμβόλαιο τριετούς διάρκειας αντί τριάντα εκατομμυρίων (30.000.000) ευρώ, εγγράφοντας τους υπόλοιπους εκεί που δεν πιάνει μελάνι». Ορθόν. Έτσι, ακριβώς, συνέβη, είναι ιστορικά καταγεγραμμένες οι εξελίξεις και δεν αλλάζουν.
«Είναι καλόν πράγμα όλες οι ομάδες, που θα πάρουν μέρος στο πρωτάθλημα της περιόδου 2020/2021, να διαθέτουν τηλεοπτικό συμβόλαιο σε ισχύ και εξ αυτού να έχουν αποδεδειγμένη συναλλακτική δυνατότητα, άρα καλύτερες προϋποθέσεις ανταγωνισμού». Σωστότατο, αλλά ισχύουν απολύτως οι προϋποθέσεις της δεύτερης παραγράφου. Ανάλογες διαπιστώσεις για να έχουν νόημα χρειάζεται να είναι σε ευθεία σχέση με την αγορά και τις ενδιαφερόμενες εταιρείες διαχείρισης τηλεοπτικών δικαιωμάτων, διαφορετικά είναι απλές ευχές…
«Η COSMOTE δεν ασχολείται με το πρωτάθλημα παρόλες τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν. Δεν επιθυμεί να εμπλακεί. Ο μόνος παίκτης από την αγορά είναι η NOVA, ενώ για την ΕΡΤ θεωρείται δεδομένη η κυβερνητική παρέμβαση υπέρ της προοπτικής να αποκτήσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα όσων ομάδων είναι χωρίς συμβόλαιο. Θα ήταν καλό να δούμε στη διάρκεια του πρωταθλήματος, αφού ξεκινήσουμε με τη NOVA και την ΕΡΤ, την πιθανότητα να δημιουργήσουμε μια LIGA TV σε ανταγωνιστικό πλαίσιο, για να εκμεταλλευόμαστε μόνοι μας το προϊόν». Είναι τρομακτική η σταθερότητα των απόψεων και η επιστημονική προσέγγιση των δεδομένων από μια Λίγκα που δεν έχει μαντίλι να κλάψει…
«Είμαι σε συνεννόηση με ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος για να διερευνήσω την πιθανότητα η ΕΡΤ να πάρει μέρος στη διαδικασία απόκτησης τηλεοπτικών δικαιωμάτων των ομάδων που δεν θα βρουν συμβόλαιο στην ιδιωτική αγορά». Τσουπ, να κι η κυβέρνηση στο κόλπο, ως παράγων «τηλεοπτικής σταθερότητας», την οποία διασφαλίζει ένας ιδιοκτήτης ΠΑΕ και ομίλου ΜΜΕ, έναντι τίνων εξυπηρετήσεων; Η συνεννόηση εξελίσσεται με τίνος εξουσιοδότηση, εξ ονόματος ποιων ομάδων, με ποιες προϋποθέσεις, ποιο αντίτιμο και ποια χρονική διάρκεια;
«Ζητώ, να αποφασίσουμε τώρα ότι, αν όλες οι ομάδες δεν διαθέτουν ενεργή και ικανοποιητική (;) σύμβαση τηλεοπτικών δικαιωμάτων, δεν θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα». Στην ουσία να αποφασίσουμε ότι, εάν η αγορά ή η ΕΡΤ δεν εκβιαστεί σε ικανοποιητικό βαθμό για να προσφέρει συμβόλαια σε όλες τις ομάδες, δεν θα ξεκινήσει η διοργάνωση. Κι οι ομάδες που ήδη διαθέτουν συμβόλαιο για περίοδο μεγαλύτερη του έτους και είναι σε ισχύ για την αγωνιστική περίοδο 2020/2021; Να μπουν στο παιχνίδι μιας άνευ νοήματος αντιπαράθεσης με τον τηλεοπτικό τους πάροχο, να κληθούν να καταβάλλουν ποινικές ρήτρες και να διαρρήξουν τις ισχύουσες συμβάσεις τους με τι όφελος;
«Α, ναι, έχετε δίκιο. Να μην αποφασίσουμε ότι δεν θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα αν όλες οι ΠΑΕ δεν έχουν τηλεοπτικό συμβόλαιο. Να πούμε, προς χάρη της ενότητας, ότι είναι στη βούληση μας όλες οι ομάδες να διαθέτουν τηλεοπτικό συμβόλαιο. Πώς λέμε «όλες οι ομάδες να έχουν γήπεδο;»… Έτσι!
Κι αν δεν είναι στη βούληση της αγοράς, η οποία από την ώρα που πληρώνει έχει και την ικανότητα να επιλέγει τι θέλει και να το διαχειρίζεται αναλόγως, τι θα γίνει; Θα εμφανιστεί η ΕΡΤ με προτροπή τίνος; Της κυβέρνησης, κάποιου συνομιλητή της κυβέρνησης, μιας κυβέρνησης εκβιαζόμενης ή ενός συνομιλητή της που εξοφλεί γραμμάτια πολιτικής στήριξης για όσα προσέφερε στο κόμμα πριν γίνει κυβέρνηση;
Μήπως, τελικά, μια πρόταση « χωρίς συμβόλαιο τηλεοπτικό δεν παίζουμε», που κατατέθηκε για να εγκριθεί και να καταστεί απόφαση, την οποία κάποιος συνομιλητής της κυβέρνησης θα έπαιρνε παραμάσχαλα και θα την έριχνε στο τραπέζι, ως απόφαση της Λίγκας πριν καν ολοκληρωθούν οι επαφές με τη NOVA και την αγορά, δεν ήταν τίποτε περισσότερο από ένα δυνατό χαρτί στα χέρια του ίδιου, που ψάχνει τηλεοπτικό συμβόλαιο για την ομάδα του και την ίδια ώρα υποτίθεται πως εξετάζει και την προοπτική να δημιουργήσει δική του πλατφόρμα ( ως ένα άλλο PAOK TV) στην οποία θα εντάξει όλες τις εκδηλώσεις του συλλόγου, πλην του μπάσκετ; Σε απλά ελληνικά ψιλοεκβιασμούλης ενόψει…
Όλα όσα διαβάσατε ήταν η συζήτηση στη Super League 1 για την υπόθεση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και το πώς η διοργανώτρια θα τα χειριστεί.
Ένας «μπομπέρ» που βλέπει… Euroleague: Η χρονιά «εκτόξευσης» του Βασίλη Τολιόπουλου (vids)
Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε… Οι υπόλοιποι στον κ. Αλαφούζο για εξηγήσεις, μετά τη συνάντηση που θα έχει με το ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος… Α, ρε Πέτσα να ‘ξερες τι σε περιμένει!