VAR: Το… γιοφύρι της Αρτας

VAR: Το… γιοφύρι της Αρτας

To10.gr αναλύει τι είναι το VAR (Video Assistant Referee), εξηγεί γιατί είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στην Ελλάδα, πόσο κάνει, πότε χρησιμοποιείται. Η άποψη του Περέιρα και τι συμβαίνει σε χώρες που ήδη λειτουργεί.

Η φράση «η ελπίδα πεθαίνει τελευταία» ισχύει στην περίπτωση της εγκατάστασης του Video Assistant Referee (VAR) στα ελληνικά γήπεδα. Το ακούμε και το βλέπουμε σε αγώνες του εξωτερικού, καθώς εφαρμόζεται ήδη σε Αυστραλία, ΗΠΑ, Ιταλία, Γερμανία και Πορτογαλία. Στην Ελλάδα προαναγγέλθηκε από τους εκπροσώπους των FIFA και UEFA στη ΓΣ της ΕΠΟ στις 30 Ιουνίου. Από τότε η υπόθεση πάει από αναβολή σε αναβολή, όμως επανήλθε πάλι στο προσκήνιο, λόγω της πολύ μεγάλης επιμονής του Υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη. Και το θέμα θα τεθεί εκ νέου στη συνάντηση της Πέμπτης (18/01) με τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Ευάγγελο Γραμμένο και τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά.

Εντούτοις, τα εμπόδια για την εγκατάστασή του είναι αρκετά και δεν έχουν ξεπεραστεί από τότε. Όλα έχουν μείνει στις μελέτες και η μόνη πρόοδος που υπήρξε ήταν η αποστολή προσωπικού στην Πορτογαλία, προκειμένου να λάβει τεχνική γνώση για τον εξοπλισμό, την εγκατάσταση, τη λειτουργία κλπ.

ΕΜΠΟΔΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Το πρώτο εμπόδιο έχει να κάνει με τις προδιαγραφές των γηπέδων, καθώς οι κάμερες δεν μπαίνουν, όπου να’ ναι, παρά όπου προβλέπει η FIFA. Από τη μελέτη που έγινε διαπιστώθηκε ότι χρειάζονται βελτιώσεις μέχρι και τα γήπεδα της Τούμπας και της Λεωφόρου Αλεξάνδρας που υποτίθεται ότι είναι «ευρωπαϊκά», επειδή φιλοξένησαν αγώνες του Europa League, η δε Τούμπα θα είναι η επόμενη… στέγη της Εθνικής, άρα φανταστείτε τις ελλείψεις σε γήπεδα, όπως της Λαμίας και της Λιβαδειάς. Εν κατακλείδι τα μόνα συμβατά είναι το «Γ. Καραϊσκάκης» και το Ολυμπιακό Στάδιο.

Από την ίδια μελέτη η πιο αισιόδοξη πρόβλεψη ήταν ότι το VAR δύσκολα μπορεί να λειτουργήσει ακόμη και στον δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος. Όμως, δεν προχώρησε τίποτα…

Εξίσου σοβαρό εμπόδιο αποτελεί το κόστος της εγκατάστασης των μηχανημάτων. Αρχικά η FIFA είχε δεσμευτεί να το καλύψει, μετά «ξέχασαν» ότι το είπαν και ο Βασιλειάδης έψαχνε κονδύλι». Όμως, δεν ήταν δυνατόν να καλυφθεί από τον Ιβάν Σαββίδη που προσφέρθηκε να καλύψει να έξοδα.

ΠΟΣΟ ΘΑ ΚΟΣΤΙΣΕΙ

Στην Πορτογαλία το VAR κόστισε 1.300.000 ευρώ, καθώς επέλεξαν να το εγκαταστήσουν σε όλα τα γήπεδα. Σκέφτηκαν και την επιλογή BAN εξωτερικών μεταδόσεων, όμως το κόστος ανέρχονταν στα 5.000 ευρώ ανά αγώνα, λίγο πιο κάτω από το κόστος μιας ζωντανής τηλεοπτικής μετάδοσης.

Μόλις ανάψει «πράσινο φως» για την εγκατάσταση του VAR η ΚΕΔ θα πρέπει να φτιάξει ειδικό πίνακα διαιτητών αφού πρώτα τους εκπαιδεύσει. Για παράδειγμα ως βοηθός VAR επιλέχθηκε ο Τάσος Σιδηρόπουλος για το 2017 Παγκόσμιο Κύπελλο U20, που διεξήχθη στη Νότια Κορέα (20 Μαϊου-11 Ιουνίου 2017).

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους για τις αμοιβές του χειριστή – διαιτητή που θα κοιτάζει μόνιμα το VAR (σ.σ. θα είναι σε κεντρικό γραφείο) και οι άλλοι δύο, που θα εξετάζουν τις αμφισβητούμενες φάσεις στο γήπεδο απαιτούνται επιπλέον 4.300 ευρώ. Σε αυτά τα χρήματα, πρέπει να μπουν και 3.800 ευρώ που κοστίζουν ο διαιτητής του αγώνα, οι δύο βοηθοί και ο τέταρτος, άρα κάθε αγώνας στο σύνολο θα βγαίνει 8.100 ευρώ. Μπορούν οι ΠΑΕ να αντέξουν αυτά τα έξοδα ή αρχικά θα μπει μόνο στα ντέρμπι;

ΠΟΤΕ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ

Σύμφωνα με τον κανονισμό, αν ποτέ το δούμε στα ελληνικά γήπεδα, η χρήση του video από τον διαιτητή του κάθε αγώνα προβλέπεται για τις εξής περιπτώσεις: 1) Αν υπάρχει παράβαση ή όχι στα γκολ που σημειώνονται, 2) Αν υπάρχει ή όχι πέναλτι μία φάση, 3) Σε περιπτώσεις που αφορούν απευθείας κόκκινη κάρτα, 4) Σε περίπτωση κάρτας σε λάθος ποδοσφαιριστή. Σε κάθε περίπτωση ο ρέφερι είναι αυτός που έχει το… βάρος της τελικής απόφασης, την οποία μπορεί να αλλάξει, αν τον ειδοποιήσουν οι δυο διαιτητές που θα ελέγχουν το VAR, οι οποίοι βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με τον ρέφερι του αγώνα.

Η υπόθεση δεν έχει να κάνει με την τηλεκριτική διαιτησίας. Ο ρέφερι μπορεί να ξαναδεί μια φορά την φάση, όμως το πρόβλημα, από ψυχολογικής άποψης, είναι πως αν τον ειδοποιήσουν, θα αρχίσει να αμφιβάλει για την απόφαση που πήρε, χρησιμοποιώντας απλά τα μάτια του!

Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΠΕΡΕΪΡΑ

Ποια είναι η άποψη του Περέιρα. «To VAR θα βελτιώσει την εικόνα του πρωταθλήματος;», ρωτήθηκε ο αρχιδιαιτητής σε συνέντευξη που παραχώρησε στα «ΝΕΑ» στις 30 Σεπτεμβρίου: «Κάθε τεχνολογικό μέσο μπορεί να βοηθήσει. Η διαιτησία παγκοσμίως έχει αποδείξει ότι προσαρμόζεται στα δεδομένα της νέας εποχής χρησιμοποιώντας κάθε εργαλείο που μπορεί να βελτιώσει τις αποφάσεις που λαμβάνονται. Είτε αυτό είναι το VAR, είτε η τεχνολογία γραμμής, είτε η ενδοσυνεννόηση, τα περιβραχιόνια για τους βοηθούς διαιτητές και αρκετά άλλα. Όμως, η τεχνολογία από μόνη της δεν μπορεί να δώσει τη λύση στα πάντα. Χρειάζεται, όπως προανέφερα, σκληρή προπόνηση, επιμονή και υπομονή, και καλή εκπαίδευση για να ανέβουν επίπεδο οι διαιτητές».

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕ… VAR: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΤΕΛΕΙΑ

Αν λάβουμε υπόψη κάποια στοιχεία, ή αν προτιμάτε ειδήσεις και δηλώσεις, από τα πρώτα βήματα του VAR στο ποδόσφαιρο, το οποίο βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, θα διαπιστώσετε πως με την τεχνολογία το λαοφιλές άθλημα δεν βρήκε την… Ιθάκη του και ίσως ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης να είναι ο μόνος που πιστεύει το τελευταίο. Η εξέταση του VAR για κάθε αμφισβητούμενη φάση καθυστερεί πολύ το παιχνίδι, δεν λείπουν οι διαμαρτυρίες και τα… πεσίματα στους διαιτητές που έχουν την ευθύνη του, με αποτέλεσμα να αποφασιστούν ποινές σε βάρος προπονητών, παραγόντων κτλ, επίσης δεν λείπουν και τα διαιτητικά λάθη!

«ΤΣΑΚΩΘΗΚΑΝ» ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ FIFA, UEFA!

Εντονη ήταν η διαφωνία του προέδρου της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο με τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, καθώς ο πρώτος είναι υπέρ της εισαγωγής του VAR στο Μουντιάλ της Ρωσίας, όμως ο δεύτερος έχει ενστάσεις.

«Είναι πολύ νωρίς για να δοκιμάσουμε το σύστημα αυτό σε Μουντιάλ. Δεν έχει δοκιμαστεί επαρκώς για να λειτουργήσει στο κορυφαίο ποδοσφαιρικό τουρνουά του κόσμου. Δεν είμαι αντίθετος στη βελτίωση των αποφάσεων των διαιτητών με τη χρήση της τεχνολογίας, αλλά απλά πρέπει ακόμη να είμαστε επιφυλακτικοί. Μένει ακόμη ν’ αποδειχθεί πόσο αξιόπιστο είναι το VAR και είναι ακόμη νωρίς για να εφαρμοστεί σε Μουντιάλ», τόνισε σχετικά ο Τσέφεριν στις 23 Νοεμβρίου 2017.

Την λύση θα δώσει τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου η διεθνής ομοσπονδία κανονισμών ποδοσφαίρου (IFAB), καθώς σε όλες τις χώρες που έχει εγκατασταθεί η εφαρμογή του είναι πειραματική, ενώ θα αποφασίσει αν η εγκατάστασή του καθιερωθεί σε όλες τις λίγκες.

Μια πρόταση που θα πέσει στο τραπέζι είναι να μεταδίδονται ζωντανά οι συζητήσεις μεταξύ του διαιτητή και του βιντεοδιαιτητή, όπως στο ράγκμπι και στο κρίκετ). Σκοπός να … καλυφθεί το ποδοσφαιρικό κενό και να μην χάνεται το ενδιαφέρον.

ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΚΡΟΥΓΚ

O Γερμανός διαιτητής Χέλμουτ Κρουγκ είναι γνωστός από τον αγώνα του Champions League Ολυμπιακός-Ρεάλ 0-0, στις 05/11/1997, όπου δεν είχε δώσει καθαρό πέναλτι υπέρ του Στέλιου Γιαννακόπουλου από τον Σαντιάγο Κανιθάρες, τον οποίο έπρεπε και να έχει αποβάλει μόλις στο 5’. Στη Γερμανία έγινε αρνητικός πρωταγωνιστής του VAR. Ο παλαίμαχος διαιτητής ήταν ο επικεφαλής του πειραματικού πρότζεκτ και έβλεπε τα πάντα από το «σκοτεινό δωμάτιο», δηλαδή από το κεντρικό σύστημα.

Ο Κρουγκ κατηγορήθηκε για μεροληπτικές παρεμβάσεις στο έργο των διαιτητών, το σκάνδαλο ήταν μεγάλο και αναγκάστηκαν να τον αλλάξουν, για την ακρίβεια δεν τον έδιωξαν αλλά του ανέθεσαν το πόστο της εκπαίδευσης των διαιτητών. Συγκεκριμένα κατηγορήθηκε ότι έδωσε οδηγίες για λάθος πέναλτι στον αγώνα της Σάλκε, την ομάδα της γενέτειράς του, με την Βόλφσμπουργκ για την 10η αγωνιστική της Bundesliga στις 28 Οκτωβρίου.

Στη Γερμανία το VAR ξεκίνησε με τεχνικά προβλήματα και μεγάλα μπερδέματα μεταξύ των διαιτητών, αφού οι οδηγίες της ομοσπονδίας για τη χρήση του ήταν ασαφείς, με αποτέλεσμα να επικρατήσει μπάχαλο.

ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

Στη Serie A έγινε ο κακός χαμός. Οποιον συνέφερε επικροτούσε το VAR, ενώ όσοι «έχαναν» από αποφάσεις τα έβαζαν μέχρι και με τους διαιτητές. Για να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα αναγκάστηκαν να πάρουν απόφαση για επιβολή προστίμου και ποινή αποκλεισμού από τον αγωνιστικό χώρο σε όποιον αξιωματούχο ομάδας (προπονητή, τεχνικό διευθυντή κτλ) εξαπολύει φραστική επίθεση, γενικά αν παρεκτρέπεται, εναντίον του ρέφερι που χρησιμοποιεί το VAR.

Κατά τα άλλα ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν το αμφισβήτησε από την αρχή, συγκεκριμένα από τον αγώνα της Γιουβέντους με τη Τζένοα. Οι Γενοβέζοι ζήτησαν πέναλτι στο 4’40» του αγώνα με τη Γιουβέντους, δικαιώθηκαν από το βίντεο και η εσχάτη των ποινών εκτελέστηκε στο 6’45» και το σκορ έγινε 2-0 υπέρ της. Ακολούθησε πέναλτι υπέρ της Γιουβέντους, έγινε διακοπή για το βίντεο στο 44’48», δικαιώθηκε και το 2-2 έγινε στο 48’01».

Η Γιουβέντους νίκησε 4-2 αλλά ο Μπουφόν ήταν έξαλλος. «Μας είπαν ότι το VAR θα χρησιμοποιείται σε περιστατικά όπου υπάρχουν ξεκάθαρα λάθη, αλλά τώρα ελέγχουν σε ριπλέι αν πατήθηκε ένα δάκτυλο ποδοσφαιριστή ή αν κάποιον τον ακούμπησαν στο αυτί. Αυτό δεν είναι πια ποδόσφαιρο. Μετατρέπεται σε πόλο και είναι πολύ άσχημο! Στο ποδόσφαιρο δεν είναι κάθε επαφή πέναλτι. Δεν γίνεται να σταματάς κάθε τρία λεπτά το παιχνίδι. Καθυστερεί τόσο πολύ. Δεν πανηγύρισα το γκολ στο πέναλτι γιατί πέρασαν έξι ολόκληρα λεπτά. Και μιλάω ως παίκτης ομάδας που επιτίθεται συνέχεια και είναι συχνά μέσα στην αντίπαλη περιοχή», δήλωσε.

Στο Μπολόνια-Ιντερ, οι Μιλανέζοι ισοφάρισαν με πέναλτι μετά τη χρήση του VAR. «Μας έκλεψαν», είπε στις δηλώσεις του ο Ρομπέρτο Ντοναντόνι. Αλλο που δεν ήθελε «Corriere dello Sport» που κυκλοφόρησε με τίτλο «περισσότερο VAR από ό,τι Ιντερ», αμφισβητώντας και το πέναλτι.

Επίσης, στο Μπολόνια-Τορίνο 1-1 είχε ακυρωθεί κανονικό γκολ των φιλοξενούμενων για οφσάιντ, παρά την εξέταση βίντεο! Ενώ ο Εουζέμπιο Ντι Φραντσέσκο αναρωτήθηκε γιατί δεν είπε κανείς στον ρέφερι να πάει στο βίντεο για ένα πέναλτι που ζήτησε η Ρόμα στην ήττα από την Ιντερ.

ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΣΤΟ ΝΗΣΙ

Στην Αγγλία το VAR  ξεκίνησε την προπερασμένη Δευτέρα σε αγώνα Κυπέλλου και με το… καλημέρα αποφάσισαν να πάρουν πειθαρχικά μέτρα εναντίον προπονητών που κάνουν φραστικές επιθέσεις ή πιέζουν έντονα τους διαιτητές να συμβουλευθούν το βίντεο ή… μπουκάρουν στον χώρο όπου ο διαιτητής βλέπει το VAR. Αφορμή για την πρόταση αποβολής στάθηκε η μεγάλη πίεση στον διαιτητή του αγώνα Τσέλσι -Αρσεναλ από τον προπονητή των «μπλε» Αντόνιο Κόντε.        Με τους παραδοσιακά ρομαντικούς του ποδοσφαίρου Αγγλους, να βλέπουν ήδη καχύποπτα την εισβολή της τεχνολογίας στο αγαπημένο τους παιχνίδι.

 

https://www.youtube.com/watch?v=WIlalnO2YVw

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ