Ανεστάλη προληπτικά κλινική δοκιμή της υδροξυχλωροκίνης –του φαρμάκου κατά της ελονοσίας– σε ασθενείς με Covid-19, ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.
Η απόφαση ακολουθεί τη δημοσίευση μιας μελέτης την Παρασκευή στο The Lancet που κρίνει αναποτελεσματική ή ακόμη και επιβλαβή τη χρήση χλωροκίνης και των παραγώγων της, όπως η υδροξυχλωροκίνη, κατά της Covid-19, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.
«Το διοικητικό συμβούλιο εφάρμοσε μια προσωρινή παύση του τμήματος υδροξυχλωροκίνης στη δοκιμή Αλληλεγγύης, ενώ τα δεδομένα ασφαλείας επανεξετάζονται από το συμβούλιο παρακολούθησης ασφάλειας δεδομένων. Τα άλλα τμήματα της δοκιμής συνεχίζονται», δήλωσε ο Τέντρος σε διαδικτυακή ενημέρωση.
Αντιδράσεις για τη μελέτη που αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα της υδροξυχλωροκίνης
Νωρίτερα, ο Γάλλος λοιμωξιολόγος Ντιντιέ Ραούλ επέκρινε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet κι αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα της υδροξυχλωροκίνης για τη θεραπεία ασθενών με Covid-19, χαρακτηρίζοντάς την «ημιτελή» διότι πραγματοποιήθηκε «από ανθρώπους που δεν έχουν δει ασθενείς».
«Πώς θέλετε να είναι δυνατόν μια ημιτελής μελέτη, που έγινε με βάση «μεγάλα δεδομένα» (big data) να αλλάξει αυτό που έχουμε πετύχει;» τόνισε ο Ντιντιέ Ραούλ του Ινστιτούτου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου (IHU) Méditerranée Infection στη Μασσαλία (νότια Γαλλία), σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του ιδρύματος.
Μια εκτεταμένη μελέτη που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στο διαπρεπές ιατρικό περιοδικό The Lancet θεωρεί αναποτελεσματική, εάν όχι και επιβλαβή, τη χρήση της χλωροκίνης, ή των παραγώγων της, όπως η υδροξυχλωροκίνη, στη θεραπεία κατά της Covid-19.
«Εδώ (στο IHU), πέρασαν από τα χέρια μας 4.000 άνθρωποι , πιστεύετε πως πρόκειται να αλλάξω γιατί υπάρχουν άνθρωποι που ασχολούνται με «big data», που είναι ένα είδος εντελώς παραπλανητικής φαντασιοκοπίας, που λαμβάνει δεδομένα των οποίων η ποιότητα είναι άγνωστη, που μπλέκει τα πάντα, που συνδυάζει θεραπείες των οποίων δεν γνωρίζουμε τη δόση που χορηγήθηκε», τονίζει ο καθηγητής Ραούλ.
Λαμβάνοντας ως δείγμα περίπου 15.000 ασθενείς, η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Lancet είναι η «πρώτη μεγάλης κλίμακα μελέτη» που δείχνει με «ισχυρές στατιστικές ενδείξεις» ότι η χλωροκίνη και το παράγωγο της υδροξυχλωροκίνη «δεν ωφελούν τους ασθενείς Covid-19», σύμφωνα με τον κύριο συντάκτη της Δρ Μαντίπ Μέχρα.
«Τίποτα δεν θα σβήσει αυτό που είδα με τα μάτια μου», δήλωσε από την πλευρά του ο Ραούλ. Ο Γάλλος καθηγητής ισχυρίζεται, πως στην ομάδα της έρευνάς του με 3.600 ασθενείς, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν υποβληθεί σε θεραπεία με το συνδυασμό υδροξυχλωροκίνης και αζιθρομυκίνης (ένα αντιβιοτικό), «η θνησιμότητά της είναι η χαμηλότερη στον κόσμο (…) στο 0,5%».
Στη μελέτη όμως που δημοσίευσε το The Lancet, οι συγγραφείς της παρατήρησαν μεγάλα ποσοστά θνησιμότητας σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με αυτόν τον συνδυασμό ουσιών και προτείνουν αυτές οι θεραπείες να μην χορηγούνται εκτός κλινικών δοκιμών.
«Δεν ξέρω αν αλλού η υδροξυχλωροκίνη σκοτώνει, αλλά εδώ έχει σώσει πολλούς ανθρώπους», διαβεβαιώνει από τη δική του πλευρά ο Ραούλ.
Ο ίδιος απέρριψε κατηγορηματικά επίσης την υπόθεση ότι η θεραπεία αυτή προκαλεί σοβαρές καρδιακές αρρυθμίες, διαβεβαιώνοντας πως στη Μασσαλία δεν είχε παρατηρηθεί φαινόμενο αυτού του είδους παρόλο που πραγματοποιήθηκαν «10.000 ηλεκτροκαρδιογραφήματα».
Ο Ραούλ, που έχει συγκεντρώσει πυρά κι από άλλους επιστήμονες, ολοκληρώνει την παρέμβασή του μέσω βίντεο τονίζοντας: «Πιστεύουμε ότι κάναμε τη δουλειά μας, αυτό είναι το τέλος της επιδημίας, (…) είμαστε πολύ ήρεμοι για αυτό που κάναμε «.
Η υδροξυχλωροκίνη δοκιμάζεται επί του παρόντος σε διάφορες κλινικές δοκιμές, συμπεριλαμβανομένης αυτής που διεξήχθη σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπό την ονομασία Discovery.
Τι έδειξε η μελέτη
Η υδροξυχλωροκίνη και η χλωροκίνη, δεν βοηθούν τους ασθενείς με κορονοϊό, είτε λαμβάνονται ξεχωριστά, είτε σε συνδυασμό με κάποιο αντιβιοτικό, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή από το ιατρικό περιοδικό «The Lancet».
Οι ερευνητές αναζητούν νέους τρόπους για τη θεραπεία του κορονοϊού, ο οποίος έχει σκοτώσει περισσότερα από 330.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων όπως εκείνα που είναι κατά της ελονοσίας, τα οποία έχουν ήδη εγκριθεί για τη θεραπεία του λύκου και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Η έγκριση του Τραμπ οδήγησε πολλούς ανθρώπους να λαμβάνουν τα φάρμακα, χωρίς επιστημονική απόδειξη ότι θα τους ωφελήσουν.
Η μελέτη εξέτασε τα στοιχεία 15.000 ανθρώπων που είχαν υποβληθεί σε θεραπεία με φάρμακα κατά της ελονοσίας και ένα από τα δύο αντιβιοτικά, τα οποία κάποιες φορές λαμβάνονται συνδυαστικά. Η θεραπεία με οποιονδήποτε συνδυασμό των τεσσάρων φαρμάκων συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου σύμφωνα με όσα παρατηρήθηκαν σε 81.000 ασθενείς, που δεν έλαβαν την συγκεκριμένη αγωγή.
Η μεγαλύτερη αύξηση κινδύνου παρατηρήθηκε στην ομάδα που έλαβε υδροξυχλωροκίνη και ένα αντιβιοτικό, όπου το 8% των ασθενών που έλαβαν το συνδυασμό εμφάνισαν καρδιακή αρρυθμία, σε σύγκριση με την άλλη ομάδα, όπου το ποσοσστό κυμαίνονταν στο 0,3%. Τα φάρμακα χρησιμοποιούνταν μόνο για τη θεραπεία κατά του Covid, ούτως ώστε να αναδείξουν τον αντίκτυπο που έχουν, όπως ανέφεραν οι ερευνητές.
Επιστήμονες μίας άλλης μελέτης, η οποία υποστήριζε τη χρήση φαρμάκων κατά της ελονοσίας με αντιβιοτικά για τον Covid, ζήτησαν την απόσυρσή της. Η έρευνα είχε αναρτηθεί στο Διαδίκτυο στις 11 Μαΐου και δεν είχε δημοσιευθεί σε ιατρικό περιοδικό.
Ο επικεφαλής της μελέτης, Benjamin Davido του Hopital Raymond Poincare, στο Παρίσι, αρνήθηκε να σχολιάσει το γεγονός όταν ρωτήθηκε τηλεφωνικώς. Το συγκεκριμένο κομμάτι της έρευνας έχει αντικατασταθεί καθώς οι επιστήμονές της, σκοπεύουν να το αναθεωρήσουν λόγω «διαμάχης σχετικά με την υδροξυχλωροκίνη και την φύση της έρευνάς τους».