Κωνσταντινούπολη: Μέσα στα «νησιά της πανούκλας»

Είτε ως προορισμός εξόριστων γαλαζοαίματων της Τουρκίας, είτε ως καταφύγιο όσων ήθελαν να αποδράσουν από τις φονικές πανδημίες της Κωνσταντινούπολης, τα Πριγκιποννήσια, στη Θάλασσα του Μαρμαρά, αποτελούν έναν προορισμό που κάνει τον χρόνο να σταματά.

Όπως και πολλές χώρες στον κόσμο, έτσι και η Τουρκία δυσκολεύεται να διαχειριστεί την πανδημία του κορoνοϊού.

Η χώρα έχει ήδη καταγράψει περισσότερα από 100.000 κρούσματα, με τη συντριπτική πλειοψηφία των οποίων στην Κωνσταντινούπολη.

Ωστόσο, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία δοκιμάζεται από κάποια φονική ασθένεια.

Γύρω στο 540, η Κωνσταντινούπολη έπεσε θύμα ενός από τα μεγαλύτερα ξεσπάσματα Μαύρης Πανώλης, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να βρίσκουν τραγικό θάνατο καθημερινά.

Κατά τον 16ο αιώνα, η χώρα χτυπήθηκε από ένα ακόμη ξέσπασμα, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να φύγουν από την πρωτεύουσα αναζητώντας καταφύγιο στα Πριγκιποννήσια, τα οποία απέχουν από την Κωνσταντινούπολη περίπου 90 λεπτά με το πλοιάριο.

Απόδραση
Είναι λογικό κανείς να βλέπει το σύμπλεγμα των εννέα νησιών στην Θάλασσα του Μαρμαρά ως τη γη της επαγγελίας απέναντι από μία πόλη που συγκλονίζεται από μία πανδημία.

Αυτά τα ειδυλλιακά νησιά, με πιο γνωστά την Πρίγκηπο και τη Χάλκη, προσφέρουν μία ανάπαυλα από την ξέφρενη ενέργεια της Κωνσταντινούπολης, καθώς ο χρόνος εδώ φαίνεται να κινείται πιο αργά. Ενώ οι δρόμοι της Πόλης είναι γεμάτοι κίνηση, στα νησιά αυτά τα αυτοκίνητα απαγορεύονται και οι ρυθμοί είναι απίστευτα χαλαροί.

Ακόμη και τώρα τα Πριγκιποννήσια παραμένουν δημοφιλή για εκείνους που θέλουν να αποδράσουν από την πόλη, για εντελώς διαφορετικούς λόγους.

Όσοι τα επισκέπτονται να απολαύουν τα όμορφα τοπία, να πανέμορφα ξύλινα σπίτια του 19ου αιώνα καθώς και την οθωμανική αρχιτεκτονική της Πριγκήπου και της Χάλκης.

Ειδυλλιακό καταφύγιο

Τα νησιά ήταν ένας τόπος εξορίας για εκθρονισμένους βασιλείς κατά τη βυζαντινή εποχή, εξού και το όνομά τους.

Αργότερα έγιναν καταφύγιο θρησκευτικών μειονοτήτων, ιδίως χριστιανών, και κατέχουν πολλά ιστορικά θρησκευτικά μνημεία.

Στην πραγματικότητα, ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της Πριγκήπου είναι η εκκλησία και το μοναστήρι του Άη Γιώργη του Κουδουνά του 6ου αιώνα.

Η εκκλησία του Άη Γιώργη του Κουδουνά στην Πρίγκηπο.

Τοποθετημένο στην κορυφή του ψηλότερου λόφου του νησιού προσφέρει φανταστική θέα προς την Κωνσταντινούπολη και πέρα.

Στην Χάλκη, η κάποτε Θεολογική Σχολή που διευθύνεται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, περιβάλλεται από πεύκα.

Ενώ η εντυπωσιακή δομή έκλεισε τις πόρτες της ως σχολείο το 1971, παραμένει ανοιχτή στους επισκέπτες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από