Αβάσιμες δικαιολογίες από τις τουρκικές αρχές – “Βιβλική καταστροφή” βλέπουν οι αναλυτές.
Δραματική είναι η κατάσταση στην Τουρκία εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού ενώ δεκάδες φέρετρα έκαναν την εμφάνιση τους σε δρόμο της Κων/πολης προκαλώντας τρόμο στους πολίτες που τα είδαν, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.
Η Ρώμη κατάσχεσε αναπνευστήρες που προοριζόνταν για την Ελλάδα! – Τούρκοι επιστήμονες: ”Περιμένουμε 150.000-600.000 θανάτους”!
Όπως αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το περιστατικό με τη μεταφορά φερέτρων δεν αφορά τον κορωνοϊό, αλλά την αντικατάσταση παλαιότερων φερέτρων στην Κωνσταντινούπολη. Ωστόσο, τέτοιες εικόνες δεν έχουν ξαναδεί το φως της δημοσιότητας, και σίγουρα η αβεβαιότητα και η ανησυχία των Τούρκων πολιτών λέει πολλά για τους χειρισμούς του καθεστώτος.
“Η πρώιμη διάγνωση έγινε. Εάν υπάρχει περιστατικό στη χώρα, είναι πολύ περιορισμένο”, είχε δηλώσει πριν αρκετές ημέρες ο Τούρκος υπουργός Υγείας Fahrettin Koca, προσθέτοντας ότι τα νοσοκομεία ήταν πλήρως προετοιμασμένα να βοηθήσουν τους ανθρώπους για τους οποίους υπάρχουν υπόνοιες ότι έπασχαν από τον ιό.
Ο Steven A. Cook, ανώτερος σύμβουλος για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική πιστεύει ότι η Τουρκία είναι μπροστά σε μια βιβλική καταστροφή.
“Οι άνθρωποι μέσα στην Τουρκία μου είπαν ότι υπάρχει μια τρομερά σημαντική αύξηση των περιπτώσεων πνευμονίας στα αρχικά στάδια και ότι η κυβέρνηση προσπαθούσε να αποκρύψει τις διαγνώσεις”, δήλωσε στο Ahval ο ίδιος συνεχίζοντας ότι “αυτό δείχνει ότι η χώρα θα έχει ένα τρομακτικό ξέσπασμα θανάτων μεγαλύτερο από ό, τι η κυβέρνηση αναφέρει”.
Ο Aykan Erdemir, διευθύνων σύμβουλος του προγράμματος της Τουρκίας στο Ίδρυμα για την Προάσπιση των Δημοκρατιών, συμφώνησε ότι οι Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν αποκρύψει τους πραγματικούς αριθμούς των μολυσμένων με κορωνοϊό.
«Μπορεί να υπήρχε μια επικάλυψη της αλήθειας και η εικόνα μπορεί να είναι πολύ πιο ζοφερή από ό, τι φαίνεται. Αν η Τουρκία είχε δώσει συναγερμό νωρίτερα και εφάρμοζε αυστηρότερους τρόπους μη διάδοσης του ιού, τώρα θα μπορούσε να ήταν πιο αποτελεσματική η κατάσταση” δήλωσε ο ίδιος.
Η τουρκική ένωση Ιατρών προειδοποίησε ότι ο αριθμός των περιπτώσεων είναι σημαντικά υψηλότερος από εκείνο που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας, ενώ οι τουρκικές αρχές εξακολουθούν να αρνούνται να αποκαλύψουν το πραγματικό νούμερο των λοιμώξεων ή των θανάτων, καθώς κρατούν στο “σκοτάδι” τους δημοσιογράφους που προσπαθούν να μάθουν οτιδήποτε.
Το κύριο “όχημα” για αυτήν την πολιτική είναι τα κυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία παρέχουν την πληροφόρηση που επιθυμεί το τουρκικό καθεστώς, ενώ τονίζεται ότι 300 άτομα έχουν συλληφθεί για παράνομη δημοσιοποίηση στα κοινωνικά μέσα περιπτώσεων που σχετίζονται με τον κορωνοϊό.
“Οι σαφείς, συνεπείς και επιστημονικά βασισμένες πληροφορίες από αξιόπιστες και σεβαστές πηγές είναι καθοριστικής σημασίας για την καταπολέμηση οποιασδήποτε επιδημίας”, δήλωσε ο Erdemir.
“Λαμβάνοντας υπόψη τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και το πολιτικό περιβάλλον της Τουρκίας, θα υποστήριζα ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί στην Τουρκία”, κατέληξε ο ίδιος.
Ο ίδιος αποδέχτηκε ότι το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Προέδρου Τάγιϊπ Ερντογάν, βελτίωσε σημαντικά το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Τουρκίας στα 18 χρόνια της εξουσίας, ενώ ο Ερντιμίρ εκτιμά ότι αυτά τα μεγάλα νοσοκομεία της Τουρκίας αποτελούν την πιθανή εστία μόλυνσης κατά τη διάρκεια της επιδημίας του κορωνοϊού.
Τον περασμένο Μάιο ο Ερντογάν εγκαινίασε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία του κόσμου, το κρατικό νοσοκομείο της Άγκυρας, το οποίο κόστισε ένα δισεκατομμύριο ευρώ και διαθέτει περισσότερα από 3.800 κρεβάτια σε ένα κτίριο μεγέθους 100 ποδοσφαιρικών γηπέδων.
Εκείνη την εποχή, οι επικριτές παραπονέθηκαν ότι το μοντέλο του ενιαίου νοσοκομείου καθιστούσε πιο δύσκολο τον έλεγχο της εξάπλωσης των λοιμώξεων, γεγονός που αποτελεί έναν από τους λόγους που τα περισσότερα μεγάλα νοσοκομεία έχουν αρχίσει να κατασκευάζουν αρκετές χωριστές δομές τα τελευταία χρόνια.
Εισηγήσεις για να ανοίξουν οι τουρκικές φυλακές
Πολλοί αναλυτές παράλληλα μαζί με ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ζήτησαν επίσης την απελευθέρωση χιλιάδων Τούρκων κρατουμένων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους στη φυλακή.
Η τουρκική κυβέρνηση πρότεινε να απελευθερωθούν οι σκληροί εγκληματίες, όπως δολοφόνοι και βιαστές, κρατώντας ταυτόχρονα σε φυλακή όσους καταδικάστηκαν με κατηγορίες συμμετοχής στο κίνημα Γκιουλέν, μαζί με χιλιάδες πολιτικούς, δημοσιογράφους και ακτιβιστές.
Όλες οι αξιόπιστες αναφορές υποδηλώνουν όμως ότι οι φυλακές της Τουρκίας θα μπορούσαν να είναι ένα τρομακτικό σενάριο λόγω του κορωνοϊού, όχι μόνο για την ίδια τη χώρα αλλά για ολόκληρη την περιοχή.
Μέσα σε αυτό τον πανικό η τουρκική κυβέρνηση διανέμει φάρμακα από την Κίνα σε 40 επαρχίες, μιας και ο ιός έχει κτυπήσει ολόκληρη την χώρα.
Τα νέα φάρμακα από την Κίνα, διανεμήθηκαν σε 40 πόλεις σε όλη την Τουρκία με την βοήθεια ασθενοφόρων που χρησιμοποιούνταν για ασθενείς σε μονάδες εντατικής θεραπείας.
“Τα φάρμακα έφτασαν αργά τη νύχτα στην Άγκυρα και διανεμήθηκαν σε 40 πόλεις μέσω ασθενοφόρων. Τα νέα φάρμακα θα χρησιμοποιηθούν για ασθενείς με COVID-19 που υποβάλλονται σε θεραπεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας”, ανέφερε ο Τούρκος υπουργός υγείας, ενδεικτικό της κρίσιμης κατάστασης στην χώρα.
Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε σήμερα μια τηλεδιάσκεψη με τους υπουργούς του, όπως τον υπουργό εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοιλού και τον υπουργό Υγείας Φαχρέτντ Κότζα, για να συζητήσουν τις πρόσφατες εξελίξεις στον αγώνα της χώρας ενάντια στην επιδημία του (COVID-19), αλλά ουσιαστικά οι ίδιοι τώρα τρέχουν και δεν φτάνουν μιας και ολόκληρη η χώρα κινδυνεύει από τον ιό και πιθανόν με χιλιάδες θύματα.