«Είχαμε δύο μάρτυρες εκεί πέρα, στη Λιβύη» δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα.
Δύο τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στη Λιβύη, όπου η Άγκυρα έχει αναπτύξει στρατιωτικούς για να υποστηρίξει την κυβέρνηση της Τρίπολης, δήλωσε ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος το Σάββατο είχε παραδεχθεί πως στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στη Λιβύη, χωρίς όμως να διευκρινίσει πόσοι.
«Είχαμε δύο μάρτυρες εκεί πέρα, στη Λιβύη» δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα.
Ο τούρκος πρόεδρος δεν διευκρίνισε πότε ούτε από ποιόν σκοτώθηκαν οι στρατιώτες αυτοί.
Είχε προηγηθεί, την Κυριακή, η ανακοίνωση από την πλευρά του Εθνικού Λιβυκού Στρατού με την οποία γνωστοποιούσε πως οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ σκότωσαν 16 τούρκους στρατιωτικούς σε μάχες τις τελευταίες εβδομάδες.
Ο Χάλιντ αλ Μάτζουμπ, εκπρόσωπος του ΛΕΣ, ανέφερε ότι οι τούρκοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν στη Μισράτα, σημαντικό λιμάνι στη δυτική Λιβύη, σε εχθροπραξίες στην Τρίπολη, καθώς και στην πόλη αλ Φάλα, νότια της πρωτεύουσας.
«Τορπιλίζεται» η ειρήνευση στη Λιβύη
Την ίδια ώρα, ακόμη ένα εμπόδιο φαίνεται πως μπαίνει στις προσπάθειες του ΟΗΕ να αναχαιτίσει την προέλαση του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ στη Λιβύη με σκοπό την κατάληψη της Τρίπολης.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα στη Λιβύη, τα οποία εκλήθησαν από τον ΟΗΕ να συμμετάσχουν στις πολιτικές συνομιλίες στη Γενεύη, ανακοίνωσαν, σε ξεχωριστές ανακοινώσεις, ότι αναστέλλουν τη συμμετοχή τους στον διάλογο, επικαλούμενα διαφορετικούς λόγους.
Το Κοινοβούλιο, που εδρεύει στο ανατολικό τμήμα της χώρας και στηρίζει τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στη συνάντηση, διότι η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη δεν έχει εγκρίνει το σύνολο των 13 εκπροσώπων του.
Ο αντίπαλός του, το Ανώτατο Συμβούλιο του Κράτους που στηρίζει την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, με έδρα την Τρίπολη, έκανε γνωστό, από την πλευρά του, ότι θα προτιμούσε να περιμένει να επιτευχθεί πρόοδος στις στρατιωτικές διαπραγματεύσεις.
«Υπό το φως των συμπερασμάτων (των στρατιωτικών διαπραγματεύσεων) το Ανώτατο Συμβούλιο του Κράτους θα αποφασίσει εάν θα λάβει μέρος ή όχι στον πολιτικό διάλογο».
Ο ΟΗΕ είχε σχεδιάσει να φέρει στο ίδιο τραπέζι τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές της Λιβύης, την Τετάρτη, αλλά οι βουλευτές από την ανατολική Λιβύη αρνήθηκαν να λάβουν μέρος επειδή η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη (UNSMIL) ενέκρινε μόνον οκτώ από τους 13 εκπροσώπους τους, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Αχμάιντα Ερούμα, επικεφαλής της επιτροπής της Γενεύης στο Κοινοβούλιο της ανατολικής Λιβύης.