Ο Ερντογάν βάζει όλα τα θέμα στο «τραπέζι» προσπαθώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα στην ανατολική Μεσόγειο ενώ την ίδια στιγμή προκαλεί παραδοσιακούς του συμμάχους, όπως οι ΗΠΑ, απειλώντας ότι θα κλείσει τις στρατιωτικές βάσεις σε Ιντσιρλίκ και Κιουρετζίκ.
«Στριμωγμένος» και απομονωμένος εμφανίζεται ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος για μία ακόμη φορά έχει ανοίξει πολλαπλά μέτωπα στη διπλωματική «σκακιέρα» αγνοώντας όλους τους κανόνες τους διεθνούς Δικαίου.
Ο Ερντογάν βάζει όλα τα θέμα στο «τραπέζι» προσπαθώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα στην ανατολική Μεσόγειο ενώ την ίδια στιγμή προκαλεί παραδοσιακούς του συμμάχους, όπως οι ΗΠΑ, απειλώντας ότι θα κλείσει τις στρατιωτικές βάσεις σε Ιντσιρλίκ και Κιουρετζίκ σε περίπτωση που τεθούν σε ισχύ οι κυρώσεις που αξιώνουν πολλοί αμερικανοί γερουσιαστές με φόντο την αγορά των ρωσικών S-400.
Την ίδια στιγμή ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίζεται ως ηττημένος σε ένα ακόμη θέμα το οποίο αφορά άμεσα την Ελλάδα. Ο λόγος για τον αγωγό East Med και τη διακρατική συμφωνία Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας-Ιταλίας, η οποία αναμένεται να υπογραφεί την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου στην Αθήνα, από τους υπουργούς Ενέργειας, παρουσία των ηγετών των τεσσάρων χωρών.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η υπογραφή της συμφωνίας θα αποτυπώσει με πράξεις και όχι στα λόγια την έμπρακτη καταδίκη των ακραίων ενεργειών από πλευράς της Άγκυρας βάζοντας στη… γωνία την Άγκυρα.
To έργο άλλωστε υποστηρίζεται και από τις ΗΠΑ, που επιδιώκουν να σταματήσουν τη συνεργασία της Ρωσίας με ευρωπαϊκές χώρες.
Ήδη την Παρασκευή, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε νόμο που του δίνει περιθώριο 60 ημερών για να επιβάλλει κυρώσεις σε σκάφη και εταιρείες που εγκαθιστούν σωληνώσεις ή συμμετέχουν στα έργα του Nord Stream 2 και του Turkstream, του αγωγού που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Τουρκία, καθώς και σε οποιονδήποτε άλλον που κρίνεται ότι υποστηρίζει τα έργα αυτά.
Η Τουρκία δεν έχει πλέον φίλους
Αν και πολλοί διεθνείς αναλυτές στέκονται στις καλές σχέσεις Ερντογάν – Τραμπ οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις έχουν σώσει τον τούρκο πρόεδρο, πληθαίνουν οι φωνές που υποστηρίζουν ότι η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
«Όταν οι κυρώσεις αποφασίζονται τελεσίδικα δεν υπάρχει επιστροφή», σχολιάζει ο Μαξ Χόφμαν από το Think Tank, Center for American Progress στην Ουάσιγκτον.
Από την πλευρά του, ο ειδικός σε θέματα Τουρκίας από το German Marshall Fund Οζγκούρ Ουνλουχισαρσικλί εκτιμά ότι η επιβολή των κυρώσεων θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Η φιλία με τον Τραμπ δεν αρκεί για να αποτρέψει τα μέτρα, όπως λέει προσθέτοντας με νόημα ότι εκτός Λευκού Οίκου η Τουρκία δεν έχει πλέον φίλους.
Επικίνδυνες κινήσεις Ερντογάν στη Λιβύη
Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, ο Ερντογάν συνεχίζει να παίζει με τη φωτιά στη Λιβύη καθώς έχει υποσχεθεί την παροχή στρατιωτική βοήθειας προς την κυβέρνησης Σάρατζ , την ώρα που ο στρατάρχης Χαφτάρ με τις «πλάτες» της Μόσχας φαίνεται να προελαύνει με στόχο την κατάληψη και της Τρίπολης.
Η χθεσινή εξέλιξη στη Λιβύη όπου, οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαφτάρ κατέσχεσαν πλοίο στο οποίο επέβαιναν τρεις τούρκοι ναυτικοί απέδειξε ότι ο λίβυης στρατάρχης δεν πρόκειται να κάτσει με σταυρωμένα χέρια απέναντι στις επιθετικές κινήσεις της Άγκυρας.
Η κίνηση από την πλευρά του πολεμικού σκάφους του Εθνικού Λιβυκού Στρατού του Χαφτάρ να σταματήσει το πλοίο στα χωρικά ύδατα της Λιβύης, στα ανοιχτά της πόλης Ντέρνα, και να το ρυμουλκήσει στο λιμάνι Ρας Ελ Χιλάλ προκειμένου να εξακριβωθεί το φορτίο του πυροδοτεί νέα ένταση ανάμεσα στις δυνάμεις του στρατάρχη της Λιβύης και στον πρόεδρο της της Τουρκίας, ο οποίος θεωρείται ότι θα αντιδράσει δυναμικά.
Στη Λιβύη ο Δένδιας
Η Αθήνα συνεχίζει μέσω της διπλωματικής οδού να καταγγέλλει το παράνομο μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας – Λιβύης για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών, έχοντας χτίσει ένα «συμμαχικό τόξο» κατά της τουρκικής προκλητικότητας.
Πάντως οι εξελίξεις στο μέτωπο της Λιβύης είναι ραγδαίες, γεγονός που οδήγησε τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να μεταβεί εκτάκτως στη Λιβύη ενώ πληροφορίες θέλουν να συναντάται με τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ.
Η κίνηση Δένδια έρχεται λίγες ώρες μετά την είδηση ότι οι δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ κατέσχεσαν τουρκικό πλοίο.
Είχαν προηγηθεί δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων οι οποίοι ανέφεραν πως η Τουρκία είναι έτοιμη να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, αν η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Λιβύης το ζητήσει, εννοώντας την αποστολή στρατευμάτων.
Ενόχληση από Ρωσία, ανησυχία από ΗΠΑ
Την ώρα που όλοι περιμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την επόμενη κίνηση Ερντογάν στη Λιβύη, ΗΠΑ και Ρωσία εμφανίζονται ενοχλημένες και ανήσυχες για τις εξελίξεις στην περιοχή.
Η Μόσχα φαίνεται να προσπαθεί να μαζέψει τις βλέψεις της συμμάχου της, Τουρκίας, για πρωταγωνιστικό ρόλο ως τοποτηρητή στη Λιβύη σημειώνοντας με νόημα ότι της προκαλεί μεγάλη ανησυχία μια ενδεχόμενη αποστολή στρατευμάτων από την Τουρκία στη Λιβύη.
Τονίζει ακόμη πως η συμφωνία ασφαλείας που συνήφθη μεταξύ των δύο χωρών (σ.σ Τουρκίας – Λιβύης) εγείρει πολλά ερωτήματα.
Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ ανησυχούν πολύ από την κλιμάκωση των πολεμικών συγκρούσεων στην Λιβύη, αλλά και με τον αυξανόμενο αριθμό των ρώσων μισθοφόρων που φέρονται να υποστηρίζουν τις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ στο έδαφος, σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών.
Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αναγνωρίζουν την κυβέρνηση της Τρίπολης υπό Φαγιέζ αλ Σαράτζ, δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον παραμένει ουδέτερη στην διαμάχη, ενώ συνομιλεί με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, οι οποίες θα μπορούσαν να επιβάλλουν κάποια συμφωνία.