Δύσκολες ώρες περνάει το Σίδνεϊ καθώς εξαιτίας των πυρκαγιών που καταστρέφουν τις ανατολικές ακτές της Αυστραλίας, έχει προκληθεί τοξικό νέφος.
Το Σίδνεϊ ήταν καλυμμένο από πυκνό τοξικό νέφος σήμερα εξαιτίας των πυρκαγιών που καταστρέφουν τις ανατολικές ακτές της Αυστραλίας από την Παρασκευή.
Η ατμοσφαιρική μόλυνση στο Σίδνεϊ έχει φθάσει σε «επικίνδυνο» επίπεδο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, με τη συγκέντρωση των μικροσωματιδίων PM 2,5 να φθάνει τα 186 μέρη ανά εκατομμύριο στο βορειοδυτικό τμήμα της πόλης, ποσοστό που συγκρίνεται με αυτό που είχε καταγραφεί νωρίτερα αυτόν το μήνα στο Νέο Δελχί της Ινδίας.
Οι κάτοικοι της πόλης έλαβαν συστάσεις να μην επιδίδονται σε φυσικές δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους.
Τα μικροσωματίδια επηρεάζουν το αναπνευστικό σύστημα των ανθρώπων και ενδέχεται να επιδεινώνουν ήδη υπάρχοντα καρδιολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα, εξήγησε ο διευθυντής περιβαλλοντικής υγείας της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, Ρίτσαρντ Μπρουμ.
«Στους περισσότερους ανθρώπους ο καπνός προκαλεί ελαφρά συμπτώματα, όπως ερεθισμό στα μάτια, τη μύτη και το λαιμό» εξήγησε.
«Ωστόσο, οι άνθρωποι που πάσχουν από άσθμα, φύσημα και στηθάγχη είναι πιο ευαίσθητοι στις επιπτώσεις του καπνού».
Το νέφος που καλύπτει το Σίδνεϊ, πρωτεύουσα της Νέας Νότιας Ουαλίας, προέρχεται σε μεγάλο μέρος από την τεράστια πυρκαγιά που μαίνεται εδώ και ημέρες και έχει καταστρέψει δύο εθνικά πάρκα, σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων βορειοδυτικά από την πόλη.
Ήδη έχουν καεί σχεδόν 1.400.000 στρέμματα θαμνότοπου.
Έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και εκατοντάδες σπίτια έχουν υποστεί ζημιές από τις πυρκαγιές στις πολιτείες της Νέας Νότιας Ουαλίας και του Κουίνσλαντ από την αρχή της εποχής των πυρκαγιών, το Σεπτέμβριο.
Οι αυξημένες θερμοκρασίες, που αναμένεται να φθάσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου, όπως και οι ισχυροί άνεμοι αλλά και το χαμηλό επίπεδο υγρασίας, ενισχύουν τον κίνδυνο για νέες πυρκαγιές αύριο, Τετάρτη.
Περισσότερες από 110 εστίες εξακολουθούν να είναι ενεργές, ενώ εκατοντάδες σπίτια έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί.
Τέτοιες πυρκαγιές σημειώνονται κάθε χρόνο στην Αυστραλία κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού.
Όμως, φέτος η εποχή των πυρκαγιών ξεκίνησε νωρίτερα, με τις φωτιές να είναι πολύ πιο έντονες, και γι’ αυτό αναμένεται η τρέχουσα χρονιά να είναι μια από τις χειρότερες στην ιστορία της χώρας.