Βλέποντας στο Μαξίμου ότι δεν περνά στον κόσμο η επίθεση προς τη ΝΔ με κατηγορίες για ακροδεξιά στροφή, ο Τσίπρας ρίχνει στο τραπέζι και το οικονομικό κομμάτι
Στη χάραξη μιας νέας στρατηγικής ενάντια στον Κυριάκο Μητσοτάκη, προχωρά η κυβέρνηση βάζοντας φυσικά τον Αλέξη Τσίπρα σε πρώτο πλάνο. Η ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ το Σάββατο σηματοδότησε την έναρξη μιας προεκλογικής περιόδου που θα κινηθεί στο γνωστό δίλημμα του «εμείς ή αυτοί» αλλά λαμβάνοντας και οικονομικά χαρακτηριστικά.
Βλέποντας στο Μαξίμου ότι δεν περνά στον κόσμο η επίθεση προς τη ΝΔ με κατηγορίες για ακροδεξιά στροφή, ο Τσίπρας ρίχνει στο τραπέζι και το οικονομικό κομμάτι. Θέτει με λίγα λόγια το δίλημμα «με ποιους οι Έλληνες θα περάσουν καλύτερα τα επόμενα χρόνια».
Θέλοντας αρχικά να διαγράψει τα 3,5 χρόνια διακυβέρνησης και να κάνει επανέναρξη με σύνθημα «οι πρώτες 100 αντιμνημονιακές μέρες», ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει να τονίζει τις οικονομικές διαφορές του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και αυτού της ΝΔ.
Καθόλου τυχαίες δεν είναι οι αναφορές του περί 4ου μνημονιου που θα εφαρμόσει η Νέα Δημοκρατία αν γίνει κυβέρνηση. Ούτε βεβαίως ότι ταύτισε την αξιωματική αντιπολίτευση με το ΔΝΤ και χαρακτήρισε τον Μητσοτάκη alter ego του Πολ Τόμσεν.
Πολλοί σκέφτηκαν που θυμήθηκε ο κ. Τσίπρας τον Τόμσεν και το ΔΝΤ, ειδικά αυτός που εφάρμοσε όσο κανείς άλλος πρωθυπουργός το σκληρό μνημονιακό πρόγραμμα που του επιβλήθηκε.
Το θυμήθηκε γιατί το Ταμείο αποτελεί πάντα έναν «μπαμπούλα» που ανασύρουν στον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να ξυπνήσουν τα αντιμνημονιακά ένστικτα της κοινωνίας. Ο Τσίπρας θέλει απλά να αναδείξει το δικό του πρόγραμμα, με παροχές, προσλήψεις, βελτίωση του οικονομικού επιπέδου, με το σκληρό νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα που λέει ότι θα εφαρμόσει η ΝΔ και το οποίο θα έχει απολύσεις στο Δημόσιο, ξεπούλημα περιουσίας σε ιδιώτες και ένα τέταρτο μνημόνιο με νέα σκληρά μέτρα.
Μέτρα – σοκ
Με το να εντάσσει τον Μητσοτάκη στους σκληρούς νεοφιλελεύθερους κύκλους που θα προκαλέσουν σοκ στην ελληνική κοινωνία αν εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους, ο πρωθυπουργός θέλει να ξυπνήσει τα αντιδεξιά αντανακλαστικά που πιστεύει ότι έχει η ελληνική κοινωνία.
Ξεχνώντας βεβαίως ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του εφαρμόζουν την πιο σκληρή ατζέντα σε οικονομικό επίπεδο που εφάρμοσε οποιαδήποτε μνημονιακή κυβέρνηση. Ακόμη και τα «κοινωνικά μέτρα» που εξαγγέλλει είτε είναι σταγόνα στον ωκεανό είτε εντάσσονται σε ένα ευρύτερο σχέδιο προεκλογικού εκμαυλισμού με σκοπό να μειωθεί η ψαλίδα του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ.
Με άλλα λόγια ο μνημονιακός Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει στους… δρόμους της οργής κατά εκείνων που πιστεύει ότι θέλουν να φέρουν νέο μνημόνιο
Δείτε τι είπε στην ΚΕ. Παρουσιάζοντας ένα προς ένα τα θετικά μέτρα «των πρώτων πραγματικά δικών ημερών μετά τη λήξη των μνημονίων», τα αντιπαρέβαλε με τις προτάσεις της ΝΔ, θυμίζοντας «ασφαλιστικό σύστημα Πινοσέτ» που όπως είπε«το σύστημα των νεοφιλελεύθερων δικτατόρων της Λατινικής Αμερικής που θα οδηγήσει σε αβεβαιότητα δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους και σε νέα ελλείμματα τα Ταμεία» το μέχρι την «ιδιωτικοποίηση των πάντων», τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτουςκαι την «επαναφορά του εργασιακού μεσαίωνα» (μέσω της απόρριψης των συλλογικών συμβάσεων ή του αυξημένου κατώτατου μισθού».
Φυσικά, στο προεκλογικό πλαίσιο που φτιάχνει ο πρωθυπουργός έχουν βγει οι δικές του σκληρές, μνημονιακές πολιτικές που εφάρμοσε τα τελευταία 3,5 χρόνια και τις οποίες δεν θα τολμούσε να εφαρμόσει καμιά… δεξιά, νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση στην Ελλάδα. Γι’ αυτό άλλωστε έχει χαρακτηριστεί το αγαπημένο παιδί των δανειστών και γι’ αυτό απολαμβάνει τη στήριξή τους.
Διαγράφοντας λοιπόν το δικό του νεοφιλελεύθερο παρελθόν θα παίξει στο νέο δίπολο: «Εμείς που κάνουμε κοινωνική πολιτική – αυτοί που έχουν σκληρή ατζέντα και θα φέρουν νέο μνημόνιο».
Και νέες παροχές
Η ενίσχυση αυτής της στρατηγικής θα φανεί και κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, όπου ο κ. Τσίπρας προτίθεται να ανακοινώσει κι άλλα θετικά μέτρα και να υποσχεθεί καλύτερες ημέρες αν ο κόσμος του δώσει και νέα τετραετία. Ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε να είναι η μόνιμη χορήγηση «13ης σύνταξης ή μισθού» σε όσους δικαιούνται τώρα το κοινωνικό μέρισμα. Επίσης, θα ανακοινώσει την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και θα επαναφέρει την αύξηση του κατώτατου στα 751 ευρώ σε βάθος χρόνου.
Και θα προκαλέσει τον Μητσοτάκη να πει κι αυτός ποια θα είναι τα μέτρα κοινωνικής προστασίας που έχει στο πρόγραμμά της η ΝΔ
Μέχρι τις εκλογές, λοιπόν, θα δούμε έναν… αντιμνημονιακό Αλέξη Τσιπρα που ενώ είναι κυβέρνηση θα κάνει… αντιπολίτευση στη ΝΔ για ένα πρόγραμμα που φαντάζεται ότι είναι σκληρό, νεοφιλελεύθερο. Οξύμωρο σχήμα αλλά είναι η νέα στρατηγική…