Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης του πρωθυπουργού, από τη μια ο κ. Τσίπρας εξήρε το έργο του στον υπουργείο Εξωτερικών αλλά από την άλλη τον «άδειασε» κανονικά καθώς δεν τον στήριξε στην αντιπαλότητά του με τον υπουργό Άμυνας
Μετά τον Πάνο Καμμένο, με τον οποίον βρίσκεται σε ανοικτό πόλεμο, φαίνεται ότι ο Νίκος Κοτζιάς θα βρεθεί αντιμέτωπος και με τον Αλέξη Τσίπρα. Η χθεσινή (Πέμπτη) συνέντευξη του πρωθυπουργού, επιφύλαξε στον πρώην ΥΠΕΞ εκπλήξεις και «σκοτσέζικα ντουζ».
Από τη μια ο Τσίπρας εξήρε το έργο του στον υπουργείο Εξωτερικών αλλά από την άλλη τον «άδειασε» κανονικά, δεν τον στήριξε στην αντιπαλότητά του με τον υπουργό Αμυνας και φάνηκε να μη θέλει να ενισχύσει τα σενάρια που μιλούν για σύγκρουση η οποία τις επόμενες εβδομάδες θα πάρει διαστάσεις.
Ο Τσίπρας ερωτώμενος για το τι έγινε στο υπουργικό συμβούλιο και οδήγησε στην παραίτηση Κοτζιά είπε: «Εγώ δεν θυσίασα κανέναν. Ο υπ. Εξωτερικών παραιτήθηκε, είναι κατανοητό. Είχε εξαιρετικό έργο, αλλά είχε έντονη πολιτική και ιδεολογική αντιπαράθεση με τον Πάνο Καμμένο η οποία στο τέλος άρχισε να παίρνει και χαρακτήρα προσωπικών επιθέσεων και για λόγους προσωπικής ευθιξίας, επέλεξε να παραιτηθεί».
Δηλαδή, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η παραίτηση Κοτζιά ήταν για προσωπικούς λόγους, γιατί είχε συγκρουστεί με τον Πάνο Καμμένο κι επέλεξε να φύγει από την κυβέρνηση. Και δεν ήταν γιατί ένας υπουργός κατηγόρησε έναν άλλο –και πιθανότατα και όλη την κυβέρνηση- ότι πήραν λεφτά.
Όμως ο Τσίπρας πήγε και ακόμη πιο κάτω, δείχνοντας ότι είναι σε διαρκή ομηρία από τον Πάνο Καμμένο. «Με τον Κοτζιά μπορεί να διαφωνεί κανείς σε πολλά αλλά δεν μπορεί να τον κατηγορήσει κανείς για έλλειψη εντιμότητας», είπε καλύπτοντάς τον ως προς το αν υπάρχει χρηματισμός ή όχι. Όμως, αμέσως μετά έσπευσε να πει όταν τον ρώτησαν για το αν ο Καμμένος μίλησε περί Σόρος στο υπουργικό συμβούλιο: «Ο κ. Καμμένος έχει κάνει σχετικές δηλώσεις ότι δεν κατηγόρησε ποτέ την κυβέρνηση για κάτι τέτοιο».
Δηλαδή ισχύει το γεγονός ότι κατηγόρησε τον πρώην υπουργό Εξωτερικών; Πρόκειται για έμμεση παραδοχή ότι μέσα στο υπουργικό συμβούλιο ο Πάνος Καμμένος έκανε λόγο για χρηματισμό του υπουργείου Εξωτερικών και γι’ αυτό παραιτήθηκε ο Κοτζιάς;
Βεβαίως και πρόκειται για άδειασμα και κυρίως δείχνει ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να συγκρουστεί με τον Καμμένο κι επέλεξε να διώξει τον Κοτζιά. Διότι δεν μπορεί να επιτρέπει να φύγει ο βασικός συνεργάτης του στη συμφωνία των Πρεσπών κι όχι αυτός που διαφωνεί μ’ αυτήν και θα την καταψηφίσει.
Με όσα είπε ο Τσίπρας επιβεβαίωσε ότι ειπώθηκαν πολύ σκληρές κουβέντες μεταξύ Καμμένου και Κοτζιά, πολύ σοβαρές καταγγελίες που θέλει τώρα να τις βάλει στο συρτάρι στηρίζοντας τον συνέταιρό του στην κυβέρνηση, όχι όμως και τον παραιτηθέντα πρώην ΥΠΕΞ.
«Στεγνό καθάρισμα»
Αναφορικά με την υπόθεση της αιγιαλίτιδας ζώνης, την επέκτασή της στα 12 μίλια, που ανακοινώθηκε εν χορδαίς και οργάνω ο Τσίπρας επιβεβαίωσε τη στροφή που έκανε ο ίδιος
«Η ανακοίνωση της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης έγινε με «άτσαλο τρόπο» στη τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς θα έπρεπε να ενημερωθούν πρώτα τα κόμματα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Τόνισε πως αλλάζει την τακτική, όχι τη στρατηγική, γι αυτό θα προχωρήσει σε ενημέρωση των κομμάτων και δεν θα γίνει η επέκταση με την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων, αλλά με ψηφοφορία στη Βουλή και τα κόμματα θα κληθούν να πάρουν θέση.
Πρόκειται για «στεγνό καθάρισμα» Κοτζιά και στο θέμα αυτό μιας και ο πρώην ΥΠΕΞ στην τελετή παραλαβής – παράδοσης είπε ότι ο Τσίπρας του επέτρεψε να μιλήσει για την αιγιαλίτιδα ζώνη. Εχει πει δε ο Κοτζιάς ότι μήνες πριν γνώριζαν όλοι την υπόθεση, και στην ελληνική, αλλά και στην τουρκική κυβέρνηση. Πώς, λοιπόν, ξαφνιάστηκε ο Τσίπρας; Γιατί ήταν «άτσαλος» ο τρόπος που ανακοινώθηκε όταν όλοι το γνώριζαν; Και δεν γνώριζε ο πρωθυπουργός ότι έπρεπε πρώτα να μιλήσει στα κόμματα και μετά να γίνει η ανακοίνωση ενός τέτοιου θέματος;
Είναι φανερό ότι όλα έγιναν με προχειρότητα, την οποία ο πρωθυπουργός χρέωσε στον Νίκο Κοτζιά, αδειάζοντάς τον για δεύτερη φορά μέσα σε λίγη ώρα.
Είναι σίγουρο ότι ο πρώην ΥΠΕΞ δεν θα «καθίσει στ’ αυγά του» και θα απαντήσει. Γι’ αυτό κρίνεται πιο επιτακτική από ποτέ η δημοσιοποίηση της επιστολής παραίτησής του, ώστε να φανεί ξεκάθαρα για πιο λόγο έφυγε και πόσο συνέβαλε σ’ αυτό ο Πάνος Καμμένος.