Τα τουρκικά πολεμικά πλοία που πηγαινοέρχονται στην περιοχή προκαλώντας στην κυπριακή ΑΟΖ. Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, η Αγκυρα έστειλε το «Μπαρμπαρός» στα Κατεχόμενα απέναντι στο Ακρωτήρι του Αποστόλου Ανδρέα, ενώ δεν σταμάτησε τις απειλές της για γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ με το νεοαποκτηθέν πλωτό γεωτρύπανο «Πορθητής»
Επικίνδυνα παιχνίδια στο Ανατολικό Αιγαίο, στήνονται το τελευταίο διάστημα, προκαλώντας ανησυχία σε Αθήνα και Λευκωσία.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Νίκου Χασαπόπουλου στα ΝΕΑ της Παρασκευής, υπάρχει συγκέντρωση πολλών στρατιωτικών δυνάμεων σε τόσο μικρή έκταση. Ο λόγος για την Κύπρο, για τη θάλασσά της, τον εναέριο χώρο της και τη στεριά της, όπου αυτές τις ημέρες παρατηρείται ένας απίστευτος στρατιωτικός… συνωστισμός.
Δεν είναι μόνον ο οπλισμός της Εθνικής Φρουράς ή της ΕΛΔΥΚ (που παραμένει στο νησί με τις συμφωνίες της Ζυρίχης του 1960), είναι και οι τουρκικές δυνάμεις κατοχής με τα υπερσύγχρονα όπλα που διαθέτουν, ο λεγόμενος τουρκοκυπριακός στρατός, η… ΤΟΥΡΔΥΚ, οι δύο βρετανικές βάσεις (όπου σταθμεύουν μαχητικά αεροσκάφη τέταρτης και πέμπτης γενιάς), τα υπερσύγχρονα βρετανικά ραντάρ στο Τρόοδος και οι δύο στρατιωτικές βάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, μία στην Πάφο με το αεροδρόμιο και μία στο Μαρί με τον ναύσταθμο. Τέτοια συγκέντρωση δυνάμεων, τόσο διαφορετικών και με τόσο φονικά όπλα, σπάνια θα συναντήσει κανείς στη Μεσόγειο.
Μέσα σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσει κανείς και τα τουρκικά πολεμικά πλοία που πηγαινοέρχονται στην περιοχή προκαλώντας στην κυπριακή ΑΟΖ. Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, η Αγκυρα έστειλε το «Μπαρμπαρός» στα Κατεχόμενα απέναντι στο Ακρωτήρι του Αποστόλου Ανδρέα, ενώ δεν σταμάτησε τις απειλές της για γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ με το νεοαποκτηθέν πλωτό γεωτρύπανο «Πορθητής».
Τις προηγούμενες ημέρες κατέπλευσε στην περιοχή και ο… ρωσικός στόλος που βρίσκεται ήδη μια ανάσα από την Κύπρο. Δέσμευσε θαλάσσιες περιοχές γύρω από τη Μεγαλόνησο για τη διεξαγωγή ασκήσεων με πραγματικά πυρά και με χρήση πυραύλων σε μεγάλο ύψος, πράγμα που ανάγκασε τις κυπριακές Αρχές εναέριας κυκλοφορίας, για λόγους ασφαλείας, να τροποποιήσουν τα δρομολόγια των αεροσκαφών.
Βρετανικά ραντάρ
Με την έλευση του ρωσικού στόλου (και κυρίως των ρωσικών καταδρομικών και πλοίων ελικοφόρων) ενεργοποιήθηκαν τα βρετανικά ραντάρ στην οροσειρά του Τροόδους, τα οποία είναι συνδεδεμένα με δορυφόρους, και άρχισαν να δίνουν εικόνες σε πραγματικό χρόνο (real picture on real time), παρακολουθώντας κάθε ρωσική ναυτική κίνηση. Την ίδια στιγμή εμφανίστηκαν στην περιοχή αεροσκάφη (κατά κύριο λόγο κατασκοπευτικά) του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, του Ισραήλ, των Βρετανών που πέταξαν εντός του FIR Λευκωσίας, νομίμως, με κατάθεση σχεδίων πτήσεων.
Πάντως αυτό που συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο είναι στρατιωτικά σπάνιο. Η Ρωσία λόγω Συρίας έχει δεσμεύσει συνολικά οκτώ μεγάλες θαλάσσιες περιοχές γύρω από την Κύπρο για ναυτικές ασκήσεις που άρχισαν από τη Δευτέρα, εκ των οποίων κάποιες θα συνεχιστούν μέχρι και το Σάββατο. Σε όλες τις περιπτώσεις οι δεσμεύσεις έγιναν μέσω Navtex υπό τη διαδικασία που καθορίζει η Κυπριακή Δημοκρατία.
Από τις οκτώ θαλάσσιες περιοχές, οι επτά εμπίπτουν εξ ολοκλήρου ή εν μέρει στην περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας και στο FIR Λευκωσίας. Σε κάποιες περιπτώσεις η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εκδώσει και Notam για περιορισμούς στις πτήσεις στις περιοχές των ρωσικών ναυτικών ασκήσεων, αφού γίνεται αναφορά σε πυρά με ρουκέτες. Πάντως εκείνο που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι όλες οι ενέργειες των ρωσικών ναυτικών δυνάμεων έναντι της Κύπρου έγιναν με νόμιμο τρόπο, σύμφωνα με τις διατάξεις του διεθνούς ναυτικού δικαίου.
Η Τουρκία, σαφώς εγκλωβισμένη στις αδιέξοδες πολιτικές και ενέργειές της, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει την ισορροπία των καλών της σχέσεων με τη Ρωσία και ταυτόχρονα να μη δεχθεί την αρμοδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις εν λόγω περιοχές, αναγκάστηκε να εκδώσει… αντι-Notam.