Οικιακές βοηθοί από την Τανζανία, που εργάζονται σε χώρες του Κόλπου, πέφτουν θύματα ξυλοδαρμού και σεξουαλικών επιθέσεων, ενώ δεν τους καταβάλλεται και ο μισθός τους, καταγγέλλουν σήμερα μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων που ζητούν τον τερματισμό της πρακτικής αυτής. Χιλιάδες γυναίκες από την Τανζανία εργάζονται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπου συχνά παραπλανώνται με υποσχέσεις για μισθό […]
Οικιακές βοηθοί από την Τανζανία, που εργάζονται σε χώρες του Κόλπου, πέφτουν θύματα ξυλοδαρμού και σεξουαλικών επιθέσεων, ενώ δεν τους καταβάλλεται και ο μισθός τους, καταγγέλλουν σήμερα μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων που ζητούν τον τερματισμό της πρακτικής αυτής.
Χιλιάδες γυναίκες από την Τανζανία εργάζονται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπου συχνά παραπλανώνται με υποσχέσεις για μισθό δέκα φορές υψηλότερο σε σχέση με ό,τι θα αμείβονταν στην πατρίδα τους. Ωστόσο, οι κανονισμοί για τη χορήγηση βίζας στο Ομάν και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (γνωστοί και ως σύστημα «καφάλα») τις υποχρεώνουν να μην μπορούν να αλλάξουν δουλειά χωρίς τη συναίνεση του εργοδότη. Επιπλέον, σε περίπτωση που αφήσουν τη δουλειά τους, κινδυνεύουν να κατηγορηθούν για εγκατάλειψη της εργασίας του, καταγγέλλει η Human Rights Watch.
Περισσότερες από 50 γυναίκες κατέθεσαν τις μαρτυρίες τους σε μια έκθεση που τιτλοφορείται «Εργαζόμενες σαν Ρομπότ» και, όπως καταγγέλλουν, υποχρεώνονταν να εργάζονται από 15 ως 21 ώρες καθημερινά, ενώ οι εργοδότες τούς είχαν κατασχέσει τα διαβατήρια. Σύμφωνα με την HRW, περισσότερες από τις μισές υποαμείβονταν και κάποιες κατήγγειλαν ότι δεν αμείβονταν καθόλου. Σχεδόν δύο στις πέντε ανέφεραν ότι υπέστησαν σωματική κακοποίηση και το ίδιο ποσοστό σεξουαλική παρενόχληση ή επίθεση.
Τα Υπουργεία Εξωτερικών του Ομάν και των ΗΑΕ δεν ήταν διαθέσιμα να σχολιάσουν σχετικά με το ζήτημα.
Οι περισσότερες οικιακές βοηθοί στις χώρες του Κόλπου είναι μετανάστριες από χώρες της Ασίας. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων τονίζουν ότι τα πρακτορεία που τους βρίσκουν δουλειά στρέφονται όλο και περισσότερο στην Ανατολική Αφρική όπου τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων είναι πιο χαλαρά.
Η HRW καταγγέλλει ότι οι εργοδότες συχνά πληρώνουν τις εργαζόμενες από την Ανατολική Αφρική πολύ λιγότερο απ ό,τι τις Ασιάτισσες χωρίς να λογοδοτούν. Η οργάνωση κάνει έκκληση για μεταρρύθμιση του «συστήματος καφάλα», θέσπιση κατώτατου μισθού και τερματισμό των μισθολογικών διακρίσεων.
Μία Τανζανή που εργαζόταν στο Ομάν περιέγραψε στους ερευνητές της οργάνωσης πώς οι εργοδότες της τής επιτέθηκαν όταν επέστρεψε από το νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί επειδή είχε λιποθυμήσει. Η ίδια κατήγγειλε ότι βιάστηκε από τον εργοδότη της, αφού προηγουμένως την είχαν γδύσει και ξυλοκοπήσει δύο γυναίκες στην οικογένεια του. «Μου πήραν τα λεφτά που είχα κερδίσει… φοβήθηκα, τραυματίστηκα ψυχικά και δεν ήξερα σε ποιον να μιλήσω», είπε η ίδια.
Μια άλλη γυναίκα, η οποία εργαζόταν 17 ώρες την ημέρα, είπε ότι το έσκασε αφού δέχτηκε σεξουαλική επίθεση. Όταν προσπάθησε να το καταγγείλει στην αστυνομία, της είπαν ότι αντιμετωπίζει κατηγορίες για εγκατάλειψη και ότι θα της επιβληθεί πρόστιμο μεγαλύτερο των 500 δολαρίων ή ποινή φυλάκισης.
Η έκθεση αναφέρει ότι το Εργατικό Δίκαιο στο Ομάν δεν καλύπτει τις οικιακές βοηθούς, ενώ στα ΗΑΕ τα μέτρα προστασίας που προβλέπονται είναι πιο χαλαρά σε σχέση με εκείνα που ισχύουν για άλλους εργαζόμενους.
Η ανθρωπιστική οργάνωση Anti-Slavery International αναφέρει ότι η κακοποίηση είναι πολύ συχνό φαινόμενο και καλεί τις πρεσβείες της Τανζανίας να κάνουν περισσότερα ώστε να βοηθήσουν τις υπηκόους τους που πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης.
«Είναι εξοργιστικό ότι τις στέλνουν πίσω εκεί όπου κακοποιούνται όταν ζητούν βοήθεια, τονίζει ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Τζέικουμπ Σομπίκ.
Πηγή: Unfollow.gr