Κορωνοϊός – Η κλεψύδρα γύρισε – Προθεσμία λίγων εβδομάδων για να αποφύγουμε το έμφραγμα στις ΜΕΘ και νέα μέτρα

Κορωνοϊός – Η κλεψύδρα γύρισε – Προθεσμία λίγων εβδομάδων για να αποφύγουμε το έμφραγμα στις ΜΕΘ και νέα μέτρα

Οι επιστήμονες προδιαγράφουν την πορεία της πανδημίας ενόψει που ανοίγματος των σχολείων, αλλά και των δεδομένων που αφορούν την επιβάρυνση στο ΕΣΥ, τα οποία είθισται να καθορίζουν και τις αποφάσεις για την εφαρμογή μέτρων καταπολέμησης της περαιτέρω διασποράς του φονικού ιού

Αύξηση των νοσηλειών στις ΜΕΘ τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο προβλέπουν μέσα από μοντέλα πρόγνωσης των πανδημικών δεικτών που έχουν αναπτύξει οι έλληνες επιστήμονες, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για όσους παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Οι επιστήμονες προδιαγράφουν την πορεία της πανδημίας ενόψει που ανοίγματος των σχολείων, αλλά και των δεδομένων που αφορούν την επιβάρυνση στο ΕΣΥ, τα οποία είθισται να καθορίζουν και τις αποφάσεις για την εφαρμογή μέτρων καταπολέμησης της περαιτέρω διασποράς του φονικού ιού.

Σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.286 νέα κρούσματα, ενώ 30 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους σε μόλις 24 ώρες, τη στιγμή που 381 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι

«Πολύ φοβάμαι ότι θα δούμε αύξηση κρουσμάτων»

Ενδεικτικά είναι τα όσα λέει, μιλώντας στην εφημερίδα Real News ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΠΑΓΝΗ, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος εξηγεί ότι μέχρι σήμερα, με ενσωματωμένο το σύνολο της επίδρασης του Δεκαπενταύγουστου, το μοντέλο του δείχνει τάση επιπέδωσης της καμπύλης, με μικρά περιθώρια περαιτέρω αύξησης των κρουσμάτων.

Ωστόσο, όλοι οι υπόλοιποι δείκτες εμφανίζονται να κυμαίνονται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. «Το Σεπτέμβριο δεν αποκλείεται να έχουμε μια αύξηση των νοσηλειών στις ΜΕΘ. Οι θάνατοι θα κυμανθούν ημερησίως μεταξύ 20 με 30, πιο κοντά στο 30. Σε ό,τι αφορά στα κρούσματα, μέχρι 10 Σεπτεμβρίου θα έχουμε σταθεροποίηση και, αν όλα πάνε καλά και η κινητικότητα στα αστικά κέντρα δεν επηρεαστεί αρνητικά, ενδεχομένως να συνεχίσουμε σε αυτόν τον ρυθμό» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Τζανάκης.

Παρ’ όλα αυτά, ο καθηγητής επισημαίνει πως, σύμφωνα με το υπολογιστικό μοντέλο του, προκειμένου να μην υπάρξει νέα έξαρση του φονικού ιού στην Ελλάδα, απαιτούνται τουλάχιστον 50.000 με 60.000 εμβολιασμοί την ημέρα για τον επόμενο μήνα. «Αυτός θα είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας για την πορεία της πανδημίας. Θέλουμε 1 με 1,5 εκατ. εμβολιασμούς ακόμη για να πούμε ότι αφήνουμε την πανδημία δυναμικά πίσω μας. Αυτό δεν ξέρω κατά πόσο είναι εφικτό» εξηγεί.

«Πολύ φοβάμαι ότι θα δούμε αύξηση κρουσμάτων, με δεδομένο ότι μπαίνουμε και στον χειμώνα» καταλήγει. 

«Τα κρούσματα κινδυνεύουν να ξεπεράσουν τις 7.000»

«Λαμβάνοντας υπόψη τη δυνατότητα να γίνονται τουλάχιστον 30.000 ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί ανά ημέρα μέχρι το τέλος του μήνα, αναμένουμε περίπου το 65% του ελληνικού πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Αναμένουμε ότι ο συνδυασμός του ικανοποιητικού επιπέδου εμβολιασμού, του μεγάλου αριθμού τεστ και των καιρικών συνθηκών, αλλά και του γεγονότος ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε τη μετάλλαξη ‘Δέλτα’, μια ιδιαίτερα μολυσματική μεταλλαγή του SARS-CoV-2, θα μας οδηγήσει στο τέλος της πρώτης εβδομάδας του Οκτωβρίου σε ένα εβδομαδιαίο μέσο όρο κρουσμάτων της τάξης των 5.500 ανά μέρα» δηλώνει από την πλευρά του ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, τα κρούσματα κινδυνεύουν να ξεπεράσουν τις 7.000 μέσα στις επόμενες 30 ημέρες.

«Μεγάλος κίνδυνος για ανθρώπους άνω των 60 που δεν έχουν εμβολιαστεί»

Από την άλλη πλευρά, ο αναπληρωτής καθηγητής στο Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης του Πολυτεχνείου Κρήτης, χαρακτηρίζει ως ιδιαίτερα δύσκολη την πρόβλεψη με τα υπάρχοντα δεδομένα.

«Για πρώτη φορά βλέπουμε σε κύμα να υπάρχει ταλάντωση σε διαφορετικά επίπεδα. Τον Ιούλιο υπήρξε μια ταλάντωση με 2.500 κρούσματα συν 1.000 μείον 1.000 κρούσματα, τον Αύγουστο μια ταλάντωση κοντά στα 3.500 κρούσματα και αναμένουμε να δούμε τι θα γίνει τον Σεπτέμβριο. Τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει κινητικότητα των μαθητών και οι μαθητές έχουν πολύ μεγάλη πιθανότητα να μεταφέρουν τον ιό στο περίπου 22% των ηλικιωμένων πάνω από 60 ετών, οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί. Πρόκειται για περίπου 60.000 ανθρώπους» εξηγεί.

Όπως λέει, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια πολύ ανησυχητική κατάσταση. «Όλα τα δεδομένα αυτή τη στιγμή μας δείχνουν ότι είναι θέμα χρόνου ο ιός να μας επισκεφτεί όλους. Και τους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους. Αν ο ρυθμός δεν αλλάξει, δυστυχώς θα μιλάμε για αρκετά πάνω από τα 4.000 κρούσματα μέσα στον Σεπτέμβριο με κίνδυνο επιβάρυνσης του ΕΣΥ και των ΜΕΘ» είπε χαρακτηριστικά.

«Είναι θέμα χρόνου, καθώς θα αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες να αυξηθεί η μεταδοτικότητα του ιού» κατέληξε. 

«Στο τραπέζι κλείσιμο καταστημάτων και απαγόρευση κυκλοφορίας»

Από την πλευρά του πάντως, ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για κλείσιμο καταστημάτων και απαγόρευση κυκλοφορίας.

«Τα μέτρα που είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν είναι αυτά που ήδη εφαρμόζονται. Δηλαδή απαγόρευση κυκλοφορίας 1-6, κλείσιμο καταστημάτων και απαγόρευση μουσικής. Γιατί αυτή τη στιγμή το επίκεντρο των περισσότερων μεταδόσεων είναι η νυχτερινή διασκέδαση. Σε πρώτη φάση βλέπουμε αυτό» είπε μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.

«Θα υπάρχουν συγχρόνως και περιορισμοί όσον αφορά τους ανθρώπους που μπορούν να μπουν σε κλειστούς χώρους. Δηλαδή σε κλειστούς χώρους θα έχουν πρόσβαση μόνο εμβολιασμένοι. Το μέτρο δεν είναι τιμωρητικό, αλλά θα γίνει για διαχείριση του κινδύνου. Είναι πολύ καλά τεκμηριωμένο ότι γεγονότα υπερμετάδοσης με εμβολιασμένους δεν έχουμε δει, ενώ με ανεμβολίαστους είναι πολύ συχνά» υπογράμμισε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ