Κορωνοϊός : Οι τέσσερις λόγοι που διατηρούν τον εφιάλτη – Το σχέδιο για την επόμενη ημέρα

Κορωνοϊός : Οι τέσσερις λόγοι που διατηρούν τον εφιάλτη – Το σχέδιο για την επόμενη ημέρα

Ο κορωνοϊός συνεχίζει να προβληματίζει την κυβέρνηση και τους λοιμωξιολόγους.

Την ώρα που ο κορωνοϊός συνεχίζει να «σφυροκοπά» τη χώρα η κυβέρνηση προσπάθεια να καταστρώσει το σχέδιο για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Η «επιχείρηση» αυτή αποτελεί το μεγάλο στοίχημα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και όπως όλα δείχνουν θα γίνεται με το σταγονόμετρο.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να φτάσουμε ασφαλείς μέχρι να έρθει το εμβόλιο στην χώρα μας και για αυτό τον λόγο ετοιμάζει τους σχεδιασμούς της για μια σταδιακή και κυρίως προσεχτική έξοδο από το lockdown προκειμένου να μην υπάρξουν πισωγυρίσματα.

Παράλληλα στις αρχές του νέου χρόνου θα ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης για τον εμβολιασμό η οποία θα κρατήσει μέχρι τον Μάρτιο έτσι ώστε να πειστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι να το κάνουν.

Στα ύψη τα κρούσματα παρά τα μέτρα

Τα στοιχεία από την εξάπλωση του κορωνοϊού προβληματίζουν καθώς το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό και η πίεση στο σύστημα υγείας είναι ασφυκτική.

Και αυτό το μήνα, παρατηρείται το γεγονός οι νέες μολύνσεις να είναι μειωμένες μόνο τις ημέρες που γίνονται λιγότερα τεστ, ενώ η κατάσταση στα Νοσοκομεία παραμένει οριακή.

Το lockdown πήρε ακόμη μια παράταση, και θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, με τα πάντα όμως να είναι ρευστά και όλα να εξαρτώνται από την πορεία της πανδημίας, που προβληματίζει ιδιαίτερα τους ειδικούς.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι βασικοί λόγοι για τους οποίους ο αριθμός των κρουσμάτων και η επιδημική εικόνα της χώρας επιμένουν, είναι:  οι ενδοοικογενειακές μολύνσεις, τα πιο ήπια περιοριστικά μέτρα που ισχύουν τώρα σε σχέση με την άνοιξη, οι χαμηλές θερμοκρασίες και η κόπωση του πληθυσμού.

Την ίδια στιγμή, ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στην εκπομπή «ΜΕGA Σαββατοκύριακο», τόνισε ότι υπάρχει καθυστέρηση στην αποφόρτιση του επιδημιολογικού προβλήματος και ειδικότερα στην βόρεια Ελλάδα, καθώς υπήρξε μεγάλη διασπορά στην κοινότητα. Παρ’ όλ’ αυτά υπάρχει σαφής μείωση των κρουσμάτων πανελλαδικά, υποστήριξε.

Αναφορικά με την άρση των μέτρων, σημείωσε πως «δε μιλάμε για άρση των μέτρων, αλλά για οργάνωση αυτής». «Αν δε δούμε τη βελτίωση των δεδομένων μέσα στα νοσοκομεία, τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για άρση των μέτρων», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και ειδικός σε μαθηματικά μοντέλα επιδημιολογικής διασποράς, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, παρουσίασε τον αριθμό των κρουσμάτων ανά εβδομάδα μέχρι το τέλος του έτους, σημειώνοντας ότι στις 22 Δεκεμβρίου θα έχουν υποχωρήσει στα 900 κρούσματα.

Επισημαίνει δε ότι η πτώση των κρουσμάτων είναι αργή και το άνοιγμα της αγοράς, σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, είναι πρόωρο.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κ. Σαρηγιάννη, στις 8 Δεκεμβρίου τα κρούσματα θα έχουν διαμορφωθεί στα 1.475 κρούσματα ανά ημέρα.

Διαβάστε επίσης: Θεσσαλονίκη : Ο κοροναϊός «ξεκλήρισε» οικογένεια μέσα σε 48 ώρες

Στις 15 Δεκεμβρίου η χώρα θα μετρά 1.100 κρούσματα, ενώ όπως τόνισε μιλώντας στο ΣΚΑΙ, στις 22 Δεκεμβρίου τα κρούσματα θα έχουν υποχωρήσει περίπου στα 900 και στο τέλος του χρόνου στα 770 κρούσματα.

Το «σχέδιο εξόδου»

Με βάση την δυσμενή επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει αυτή τη στιγμή η χώρα, το κυβερνητικό επιτελείο προχωρά με σταθερά βήματα στο «σχέδιο εξόδου», ενώ δεν αποκλείεται η επέκταση της καραντίνας μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου με μικρές ανάσες που θα δώσει το άνοιγμα του λιανεμπορίου ενόψει των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Μετά την απόφαση για άνοιγμα των 110 εποχικών καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση περιμένει το «πράσινο φως» για να ελευθερώσει τη δεύτερη γραμμή της οικονομίας που περιλαμβάνει τα κομμωτήρια, τα καταστήματα παιχνιδιών, τα βιβλιοπωλεία και τα ανθοπωλεία.

Σχετικά με τον τρόπο επαναλειτουργίας της αγοράς, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο ΣΚΑΙ τόνισε ότι «στόχος μας είναι να ανοίξει η αγορά κλιμακωτά ώστε να αποφευχθεί πολύ μεγάλος συνωστισμός ταυτόχρονα, την ίδια μέρα.

«Περιμένουμε το πράσινο φως από την Επιτροπή για το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Δε βγαίνει ο χρόνος να ανοίξουν ανά εβδομάδα, ανά 3-4 ημέρες θα ανοίγουν», πρόσθεσε.

«Προφανώς τα κομμωτήρια είναι αυτά που θα προηγηθούν, τα παιχνίδια, τα βιβλιοπωλεία και τα ανθοπωλεία. Στη συνέχεια, αν όλα πάνε καλά και δουλέψουμε 3-4 μέρες με αυτά ανοιχτά και δούμε ότι τα πράγματα είναι υπό έλεγχο και κυρίως τηρούνται τα μέτρα, θα πάμε και στο υπόλοιπο λιανικό εμπόριο», υπογράμμισε. Ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος ως υπουργός Ανάπτυξης σχεδιάζει να ανοίξει όλο το λιανικό εμπόριο μες στις γιορτές, «γιατί είναι μεγάλη η ζημιά για μια επιχείρηση να μη δουλέψει αυτό το διάστημα».

Όπως είπε, τα εμπορικά κέντρα στην κλιμακωτή σειρά είναι τα τελευταία που θα ανοίξουν. Πρώτα θα ανοίξουν τα μικρότερα καταστήματα και μετά τα μεγάλα. «Πάντως και τα εμπορικά κέντρα πρέπει να ανοίξουν τις γιορτές», ξεκαθάρισε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ