Στο εμβόλιο κατά του κοροναϊού αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον φονικό ιό, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας
Στο εμβόλιο κατά του κοροναϊού αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον φονικό ιό, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.
Συγκεκριμένα, ο καθηγητής εξήγησε πως επιζητούμε σαν ανθρωπότητα την πλήρη ολοκλήρωση των διεθνών μελετών ώστε ο κόσμος να εμβολιαστεί με ασφάλεια με ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του πως θα έχουμε εξελίξεις μέσα στον Οκτώβριο.
«Σχετικά με το εμβόλιο, επιζητούμε σαν ανθρωπότητα την πλήρη ολοκλήρωση των διεθνών μελετών, με αυστηρά κριτήρια, ώστε ο κόσμος με ασφάλεια να μπορεί να εμβολιαστεί με ένα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο» είπε.
«Αισιοδοξώ πως θα έχουμε κάποια αποτελέσματα από τις πρωτοπόρες αυτές μελέτες μέσα στον Οκτώβριο» συμπλήρωσε.
Ωστόσο, επισήμανε πως δεν θα ήθελε να δει το εμβόλιο να γίνεται μέσο πολιτικής αντιπαράθεσης ή ευκαιρία για διασπορά ψευδών ειδήσεων.
«Δεν θα ήθελα να δω το εμβόλιο όμως, ως ένα μέσο πολιτικής αντιπαράθεσης ή ευκαιρία για διασπορά ψευδών ειδήσεων, όπως δυστυχώς γίνεται σε πολλά σημεία του πλανήτη» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως «πρέπει να μιλάμε με δεδομένα. Με ανησυχεί η απροθυμία των ανθρώπων να τα ακούσουν για ιδεολογικούς και άλλους ίδιους λόγους, που αφορούν το μικροπεριβάλλον τους και φυσικά όχι την προστασία της Δημόσιας Υγείας».
Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς το εμβόλιο;
Μάλιστα, σε ερώτηση για το εμβόλιο και το κατά πόσο μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτό, ο κ. Τσιόδρας απάντησε πως «το θέμα του εμβολίου είναι πολυδιάστατο για αυτόν τον ιό».
«Αφορά, το είπα και πριν, διαφορετικές τεχνολογίες παραγωγής, διαφορετικά χρονοδιαγράμματα μελετών. Αυτή τη στιγμή από τα 177 εμβόλια τα 9 έχουν προγραμματίσει κλινικές μελέτες φάσης 3. Η μία δεν έχει αρχίσει, οι εφτά τρέχουν και μία ετοιμάζεται να αρχίσει» εξήγησε.
«Αφορούν διαφορετικές τεχνολογίες το καθένα και έχει αρχίσει το εμβόλιο να γίνεται αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης και αυτό με ενοχλεί για πολλούς λόγους. Αν θέλετε μπορώ να σας εξηγήσω αργότερα. Αλλά αυτό που θέλουμε από το εμβόλιο είναι να είναι ασφαλές, να είναι τεκμηριωμένο ότι είναι αποτελεσματικό σε συνθήκες επιδημίας. Αυτό, ας πούμε, που γίνεται τώρα με το εμβόλιο της Οξφόρδης που δοκιμάζεται σε 30.000 σε συνθήκες επιδημίας. Γιατί πρέπει να ξέρεις την αποτελεσματικότητά του έναντι του ιού» τόνισε.
«Αυτό που είπε ο Διευθυντής είναι ότι μπορούμε να ζήσουμε χωρίς εμβόλιο γιατί δεν έχουμε εμβόλιο και πρέπει να μάθουμε να ζούμε χωρίς εμβόλιο μέχρι να έρθει το εμβόλιο» υπογράμμισε.
«Δεν αναιρεί την ελπίδα μας για το εμβόλιο. Εγώ είμαι αισιόδοξος για το εμβόλιο. Θα σας πω γιατί είμαι αισιόδοξος. Γιατί οι μελέτες φάσης 1 και 2 σε τουλάχιστον εφτά από αυτά τα εμβόλια που τρέχουν αυτή τη στιγμή, οι μεγάλες κλινικές μελέτες φάσης 3, έχουν δείξει ικανοποιητική απάντηση αντισωμάτων, αλλά και ικανοποιητική απάντηση και σε κάποια από αυτά, ιδιαίτερα ικανοποιητική απάντηση στα τ-λεμφοκύτταρα, δηλαδή στο επίπεδο της τ-κυτταρικής ανοσίας που έχει μεγάλη σημασία από ότι φαίνεται για αυτόν τον ιό. Τόσο μεγάλη σημασία που πιστεύουν ότι κάποια από τα παιδιά που έχουν ενδεχομένως εκτεθεί σε κάποια «ξαδελφάκια» κορονοϊού, λόγω του ότι τα παιδιά κρυολογούν περισσότερο το χειμώνα, έχουν καλύτερη άμυνα απέναντι σε αυτόν τον κορονοϊό και για αυτό τα παιδιά δεν νοσούν τόσο σοβαρά όπως, παραδείγματος χάριν, για τη γρίπη» είπε.
«Έχω ελπίδα ότι φτιαχτεί εμβόλιο, δεν είμαι σίγουρος πόσο θα κρατάνε»
Αναφορικά με τις πιθανότητες να βρεθεί εμβόλιο ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως «έχω ελπίδα ότι θα φτιαχτεί ένα εμβόλιο. Αυτό που δεν είμαι σίγουρος για τα εμβόλια, είναι πόσο θα κρατάνε. Για αυτό είπα, ενδεχομένως να δούμε ένα εμβόλιο που θα έχει δόσεις, στις περισσότερες περιπτώσεις, και ίσως να γίνεται και κάθε χρόνο. Και φαίνεται από τα δεδομένα ανοσίας και από τα δεδομένα των επαναλοιμώξεων που ακούσατε τις τελευταίες ημέρες, 2-3 περιστατικά, ότι πιθανώς να ισχύει».
Σχετικά με τις επαναμολύνσεις
«Βέβαια, αυτά τα 2-3 περιστατικά που επαναμολύνθηκαν, δεν είχαν σοβαρή εικόνα της νόσου, που δείχνει κάτι για την άμυνα του οργανισμού. Ότι ο οργανισμός αυτών ανταποκρίθηκε κατά κάποιο τρόπο στην πρώτη λοίμωξη και τώρα τη δεύτερη την περνάνε πολύ ελαφρά ή και τελείως ασυμπτωματικά. Αυτό για το πρώτο ερώτημα» είπε.
«Θα τελειώσω με μία ευχή. Μακάρι γρήγορα και ελπίζω με ένα καλά ελεγμένο, ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο, ακόμα και αν είναι απαραίτητο να το κάνουμε μία φορά το χρόνο, όπως της γρίπης, να τελειώσουν όλοι αυτοί οι περιορισμοί και οι υποχρεωτικότητες στην καθημερινότητά μας, να αναπνεύσουμε σε όλα τα επίπεδα, το κοινωνικό, το οικονομικό και το πολιτικό» κατέληξε.