Τσιόδρας : Οι νέοι δεν είναι άτρωτοι στον κορωνοϊό – Σοκάρουν οι μελέτες για τις βλάβες που τους αφήνει

Κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης, ο Σωτήρης Τσιόδρας έστειλε εκ νέου το μήνυμα πως οι νέοι δεν είναι άτρωτοι, προτρέποντάς τους να προσαρμόσουν τη συμπεριφορά τους στα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε γερμανική έρευνα των τελευταίων ημερών για τις βλάβες που αφήνει η πανδημία στους νέους

Ειδική μνεία στη συμπεριφορά των νέων ανθρώπων, ιδιαίτερα από τους οποίους παρατηρούνται φαινόμενα χαλάρωσης σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού, έκανε ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για την πανδημία, Σωτήρης Τσιόδρας.

Κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης, ο καθηγητής έστειλε εκ νέου το μήνυμα πως οι νέοι δεν είναι άτρωτοι, προτρέποντάς τους να προσαρμόσουν τη συμπεριφορά τους στα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει. Παράλληλα, όπως παρατήρησε, παρατηρείται πλέον μετατόπιση των κρουσμάτων σε νεαρότερες ηλικίες.

Οι επιδημίες αυτές αφορούν και νέους ανθρώπους οι οποίοι, παρά το νεαρό της ηλικίας τους, μπορεί να νοσηλευτούν και να νοσήσουν σοβαρά, τόνισε αρχικά ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε προσωπική εμπειρία μετά από επικοινωνία με ένα γιατρό ο οποίος «νοσήλευε τρις ανθρώπους νεαρής ηλικίας 20, 30 και 50 ετών, ένας εξ αυτών σε διαδικασία διασωλήνωσης.

«Πρέπει να κατανοήσουν και οι νέοι άνθρωποι πως -παρά το γεγονός ότι σπανίως προσβάλλονται σοβαρά- ακόμη δεν γνωρίζουμε ούτε κατανοούμε πλήρως το φάσμα των μακροχρόνιων εκδηλώσεων του ιού».

Τι δείχνει γερμανική μελέτη

Μάλιστα, ο κ. Τσιόδρας επικαλέστηκε μια πρόσφατη γερμανική έρευνα των τελευταίων ημερών, η οποία μελέτησε με μαγνητική τομογραφία καρδιάς 100 άτομα μέσης ηλικίας 49 ετών που έγιναν καλά από τον ιό -και μάλιστα οι δύο έγιναν καλά από τον ιό στο σπίτι τους- συγκρίνοντας την εικόνα τους δύο μήνες μετά την ανάρρωση με 100 υγιή άτομα που δεν είχαν μολυνθεί.

Όπως είπε, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι:

  • 78 από αυτούς είχαν κάποια δομική αλλοίωση στην καρδιά τους, η οποία φάνηκε με τη μαγνητική.
  • 76 είχαν αύξηση ειδικών καρδιακών ενζύμων στο αίμα, τα οποία συνήθως τα συναντούμε στο έμφραγμα.
  • 60 από αυτούς είχαν σημεία φλεγμονής.

«Ηταν κυρίως νέοι, υγιείς άνθρωποι, ενώ κανένας από αυτούς δεν γνώριζε για προβλήματα στην καρδιά τους» πρόσθεσε.

Επιχειρώντας να απαντήσει αν επιμείνουν τα ευρήματα αυτά για αρκετό καιρό στους ανθρώπους ή σταδιακά θα βελτιωθούν, ο κ. Τσιόδρας υποστήριξε πως δεν το γνωρίζουμε ακόμη, σίγουρα όμως δεν θέλουμε να κολλήσουμε τον ιό ελαφρά τη καρδία γιατί είμαστε νέοι».

«Τα ερωτήματα δεν έχουν άμεσες απαντήσεις και απαιτούν έρευνα» επεσήμανε, τονίζοντας ότι ο ιός δεν πολλαπλασιάζεται μόνο στους πνεύμονες αλλά και σε άλλα όργανα.

«Είναι ένας ιός που κάνει πολυσυστηματική προσβολή και ακόμη δεν είναι γνωστό το μακροπρόθεσμο τίμημα αυτής της ίωσης στην υγεία μας».

Ειδική επικοινωνιακή στρατηγική για τους νέους

Καταλήγοντας, και απευθυνόμενος προς τους νέους, είπε: «Γνωρίζετε πολύ καλά τι είναι σωστή συμπεριφορά το αποδείξατε. Βιώσαμε τους καρπούς της επιτυχημένης προσπάθειας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πρέπει να προσαρμόσουμε τη συμπεριφορά μας».

Αποκάλυψε δε, ότι στην επιτροπή συζητήθηκε ειδική επικοινωνιακή στρατηγική προς τους νέους, με μηνύματα από νέους ανθρώπους για νέους ανθρώπους. «Και εγώ αν ήμουν 17χρονος θα αμφισβητούσα» είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε την ενημέρωση από τον Σωτήρη Τσιόδρα

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από