Ο πατέρας και προπονητής του Στέφανου Τσιτσιπά, Απόστολος, παραχώρησε συνέντευξη στο podcast του UTS, όπου αναφέρθηκε στον Ελληνα τενίστα, στο… ταλέντο που έχει στο τραγούδι, αλλά και σε σημαντικά ζητήματα του παγκοσμίου τένις.
Μια πολύ ωραία συνέντευξη παραχώρησε ο πατέρας του Στέφανου Τσιτσιπά, Απόστολος. Ο προπονητής του Ελληνα τενίστα ήταν ο πρώτος καλεσμένος του podcast του Ultimate Tennis Showdown, που πραγματοποιείται στην ακαδημία του Πάτρικ Μουράτογλου και μίλησε για πολλά και σημαντικά ζητήματα, όπως είναι το on court coaching.
Φυσικά, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τον Στέφανο, τον οποίο μάλιστα ο Απόστολος χαρακτήρισε «καλλιτέχνη», αφού όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το τένις είναι μια μορφή τέχνης. «Είναι ένας άνθρωπος που είναι αφοσιωμένος όλη του τη ζωή στο τένις και στα vlogs του. Είναι όπως ένας καλλιτέχνης. Όπως βλέπεις έναν καλλιτέχνη και αναρωτιέσαι αν είναι εδώ μαζί μας, ή ταξιδεύει κάπου αλλού. Είναι κάπως έτσι και θεωρώ πως το τένις είναι μια τέχνη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πατέρας του 21χρονου τενίστα.
Και πρόσθεσε: «Δεν περίμενα ποτέ ότι ο Στέφανος θα τραγουδούσε και την ίδια στιγμή θα έπαιζε τένις σε τέτοιο επίπεδο. Ήταν ένα καλό μήνυμα προς όλους, να το απολαμβάνουν. Ότι μπορείς να παίζεις τένις σε πολύ υψηλό επίπεδο και παράλληλα να περνάς καλά».
Για το γεγονός ότι ο Στέφανος τραγούδησε live on camera κατά τη διάρκεια του αγώνα με τον Αλεξέι Ποπίριν, ανέφερε: «Του άρεσε να τραγουδάει απ’ όταν ήταν μικρός. Ήταν μέλος μιας παιδικής χορωδίας και μια μέρα θα τραγουδούσαν τους εθνικούς ύμνους της Ελλάδας και της Ρωσίας στο ρωσικό προξενείο, μπροστά στον Vladimir Putin και σε άλλους επίσημους που θα ερχόντουσαν. Ήταν πολύ σοβαρός, είχε ντυθεί πολύ καλά και ήταν πολύ υπερήφανος. Αυτό είχε γίνει το 2004 νομίζω… ήταν 6-7 χρονών».
Ο Απόστολος δήλωσε υπέρ του on court coaching και τόνισε ότι πρέπει η ATP να το συμπεριλάβει στους κανονισμούς της, ακολουθώντας τον δρόμο που χάραξε η WTA. «Πολλές φορές έχω παραβεί τους κανονισμούς του coaching και το έχω συζητήσει με τους ανθρώπους της ΑΤΡ. Πιθανότατα θα πρέπει να το νομιμοποιήσουν, στη WTA το έχουν κάνει. Είναι κάτι που θα έπρεπε να τους προβληματίζει, γιατί οι παίκτες κάποιες φορές μπλοκάρουν, έχουν ανάγκη τη βοήθεια και δεν είναι τόσο άσχημο να αλληλεπιδρούν με τους προπονητές τους. Θα έλυνε πολλά προβλήματα για όλους.
Η ΑΤΡ προσπαθεί να κάνει πράγματα για τους παίκτες, άκουσα πως θέλει να φέρει ψυχολόγους για τους παίκτες, που είναι επίσης μια καλή κίνηση. Θα τους έλεγα καλύτερα συμβούλους, δε μ’ αρέσει η λέξη ψυχολόγος. Οι παίκτες χρειάζονται ειδικούς να τους συμβουλεύουν, γιατί είναι άνθρωποι και το tour είναι σκληρό. Ταξιδεύεις κάθε εβδομάδα, υπάρχει μεγάλη πίεση. Κάποιες φορές χρειάζεσαι ανθρώπους για να μιλήσεις. Γι’ αυτό πιστεύω και πως μέσα στους αγώνες ο προπονητής μπορεί να έχει τον ρόλο αυτού του ανθρώπου. Ίσως μπορούν απλά να μιλήσουν για λίγο.
Τον Στέφανο, όντας προπονητής και πατέρας του, τον γνωρίζω πολύ καλά. Από τον τρόπο που εκφράζει τα συναισθήματά του, καταλαβαίνω τι θα συμβεί το επόμενο λεπτό. Δεν μου αρέσει να του μιλάω πολύ, γιατί πιστεύω πως οι παίκτες κάνουν αυτό που κάνουν μόνοι τους, κοντρολάρουν τη νοοτροπία τους, κάποιες φορές όμως χρειάζονται αυτή τη βοήθεια και δεν έχουν το δικαίωμα να την πάρουν».
Ο Απόστολος μίλησε για το ρόλο του προπονητή, τονίζοντας πάντως ότι ως πατέρας του Στέφανου, δεν θα έβαζε ποτέ τις νίκες πάνω από την ευτυχία του γιου του. «Αν οι νίκες έκαναν κάποιον καλύτερο άνθρωπο, θα ήθελα να κερδίζει όλα τα παιχνίδια του. Αλλά δεν πιστεύω ότι οι νίκες θα σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο. Κάποιες φορές ίσως να σε κάνουν και χειρότερο. Θέλω να τον βλέπω να απολαμβάνει τους αγώνες του. Ήμουν πολύ χαρούμενος όταν τον είδα στον τελευταίο του αγώνα να είναι όπως ήταν. Αν μπορούσε να ήταν σε κάθε αγώνα του έτσι, θα ήμουν ο πιο χαρούμενος άνθρωπος. Γιατί έτσι πιστεύω πως γίνεται και καλύτερος άνθρωπος».