ΠΑΟ : «Δεν μένουμε Ευρώπη»…

ΠΑΟ : «Δεν μένουμε Ευρώπη»…

Ο Αλαφούζος δεν καίγεται για τον αποκλεισμό του Παναθηναϊκού από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Επικοινωνιακό τρικ για να «κουκουλωθεί» η καμπάνα ή διάδοχη λύση;

Ο Γιάννης Αλαφούζος σε ό,τι αφορά τις πολιτικές του πεποιθήσεις είναι υπέρμαχος του «μένουμε Ευρώπη». Δικαίωμά του και καλά κάνει να εκφράζει τις θέσεις του, όπως επιθυμεί.

Στον Παναθηναϊκό πάλι η στάση του δείχνει «δεν μας νοιάζει η Ευρώπη»… Κατανοητό και θεμιτό να μην θέλει να βάλει άλλα χρήματα, αλλά έχουμε ξεκαθαρίσει ότι ως μεγαλομέτοχος οφείλει να εγγυηθεί την επόμενη μέρα. Ή, όφειλε να προετοιμάσει το έδαφος από το περασμένο καλοκαίρι για να μην φτάσει το «τριφύλλι» στο σημείο μηδέν. Ένας σύλλογος που έχει γράψει χρυσές σελίδες στην ιστορία του με τις επιτυχίες του εκτός συνόρων είναι πλέον το πιο πιθανό να ξεχάσει για μία τριετία τι σημαίνει ευρωπαϊκή διοργάνωση. Ας αποδεχθούμε ότι το Champions League, όπως έχουν έρθει τα πράγματα, είναι εξαιρετικά δύσκολος στόχος για οποιαδήποτε ελληνική ομάδα.

Δεν γίνεται να σνομπάρεις, ωστόσο, ούτε το Europa League. Δεν μπορείς να μένεις αδιάφορος στα έσοδα που σου δίνει η Ευρώπη. Ούτε ρίχνεις το πρεστίζ του συλλόγου με αποτέλεσμα ομάδες του εξωτερικού να μην στρέφουν καν το βλέμμα σου σε σένα, ενώ και ποδοσφαιριστές, οι οποίοι υπό άλλες συνθήκες θα υπέγραφαν χωρίς δεύτερη κουβέντα, τώρα δεν θα μπουν καν στη διαδικασία να το σκεφτούν. Αυτό που συμβαίνει εδώ και μήνες είναι βιασμός της ιστορίας του Παναθηναϊκού.

Υπάρχουν πιστωτές που δεν έχουν δεχθεί καν ενόχληση, ώστε να υπογράψουν διακανονισμό. Εννοείται, αφού πρώτα πάρουν μέρος των οφειλομένων. Πλήρης αδιαφορία από τον μεγαλομέτοχο, ενώ οι αυλικοί του (αυτοί είναι η μεγαλύτερη πληγή σε οποιαδήποτε εταιρία) δεν τολμούν, δεν έχουν την προσωπικότητα, δεν τους ενδιαφέρει ο Παναθηναϊκός και φυσικά δεν σέβονται τον κόσμο, ώστε να του πουν κάποια στιγμή «δεν αξίζει στον Παναθηναϊκό αυτό που συμβαίνει. Κάτι πρέπει να κάνουμε έστω στις καθυστερήσεις…». Οι υποτακτικοί είναι αυτοί που έχουν εξίσου μεγάλο μερίδιο με τον μεγαλομέτοχο. Κουράζει, βέβαια, το να λέμε συνεχώς ότι από τη στιγμή που από πέρσι είχε αποφασίσει ο Αλαφούζος να κλείσει την κάνουλα, γιατί δεν εφάρμοσε το σκληρό μνημόνιο το καλοκαίρι και στήθηκε μία ομάδα που δεν ήθελε να της προσφέρει τα στοιχειώδη;

Το έγκλημα έγινε, δεν διαγράφεται, αλλά το θέμα είναι στο εξής που βαδίζει ο Παναθηναϊκός. Ο Αλαφούζος και οι συνεργάτες του δεδομένα δεν καίγονται για την Ευρώπη. Την άδεια πάλι υποστηρίζουν ότι θα την πάρουν κι ότι εκεί έχει πέσει το βάρος, αλλά στις 31 Μαρτίου θα πρέπει να παραδοθεί πλήρης φάκελος. Όταν για την ΟΥΕΦΑ δεν έχουν ξεκινήσει καν συζητήσεις, θα προλάβουν με τους δεκάδες πιστωτές να βρουν λύση σε έναν μήνα; Γιατί, όπως συνέβη με τους Τελάντερ, Εσιέν, Λέτο, Τοτσέ και θα γίνει και με τον Ταυλαρίδη, μόνο αν δώσεις σημαντικό μέρος των οφειλομένων θα υπογράψουν διακανονισμούς. Αρκετοί θα δεχθούν και να «κουρέψουν» ένα ποσό.

Η έλλειψη σεβασμού προς τον σύλλογο και τον κόσμο είναι εξοργιστική. Βγαίνει ο Κωνσταντίνου συχνά πυκνά και λέει ότι η κατάσταση σύντομα θα ομαλοποιηθεί. Κι ο Παναθηναϊκός έμεινε χωρίς γραφείο Τύπου. Από αυτές τις μικρές λεπτομέρειες φαίνεται η οργάνωση ενός συλλόγου. Στο ματς με τη Λαμία δεν θα υπάρχει, όπως όλα δείχνουν, ενημέρωση στο twitter για την εξέλιξή του. Την Κυριακή μπορεί κάποιος να μπει στο σάιτ του «τριφυλλιού» και να βλέπει πρώτη είδηση το αποτέλεσμα με την ΑΕΛ! Μου θυμίζει ορισμένα καλοκαίρια που κληρώνονται ομάδες μας με αντιπάλους από τη Γεωργία, τη Μολδαβία, το Αζερμπαϊτζάν και η πρώτη ερώτηση είναι «έχουν σάιτ αυτοί να βρούμε κάποιο στοιχείο;».

Ξηλώθηκε ένα ολόκληρο τμήμα επικοινωνίας βίαια. Χωρίς να έχει βρεθεί αντικαταστάτης. Αλλά αυτό κάποιος μπορεί να πει ότι δεν είναι και η top προτεραιότητα. Εδώ πριν μπούμε στην τελική ευθεία για το θέμα της ΟΥΕΦΑ και την κατάθεση φακέλου για την άδεια συμμετοχής στο πρωτάθλημα, έφυγαν ο γενικός διευθυντής Αγησίλαος Τουμαζάτος, ο τεχνικός διευθυντής Κωνσταντίνος Διαμαντόπουλος και η νομικός Αθηνά Μπαλωμένου. Η οποία είχε αποστασιοποιηθεί, αλλά μπορούσε να βοηθήσει σ’ αυτό το κομμάτι. Κι ο πρόεδρος της ΠΑΕ λέει ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί. Μακάρι. Αλλά να βγει να μιλήσει στον κόσμο. Και να πει την αλήθεια (αν και νομίζω ότι κανείς δεν θέλει ν’ ακούσει τον συγκεκριμένο, αλλά τον μεγαλομέτοχο). Αυτή που θα ήθελε αν ήταν στη θέση του κάθε φιλάθλου. Ο ίδιος έχει βιώσει στο πετσί του τι σημαίνει το «Ελλάς Ευρώπη Παναθηναϊκός». Πώς νιώθει που αν το φωνάξει τώρα ο κόσμος, θα σου πει ο αντίπαλος «καλό, το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις;»

Εδώ και 1,5 μήνα παράλληλα, υπάρχουν συγκεκριμένα άτομα που διαρρέουν ότι θα υπάρξει διάδοχη λύση. Σ’ αυτό το κομμάτι καταλαβαίνει κανείς ότι αν υπάρχει όντως ενδιαφερόμενος, όσο λιγότερα λέγονται, τόσο το καλύτερο. Πάλι, όμως, ο κόσμος οφείλει να μάθει τι συμβαίνει μέχρι να βρεθεί λύση. Γιατί η ομάδα δεν παλεύει τις όποιες πιθανότητες έχει για να αποφύγει τον αποκλεισμό από την ΟΥΕΦΑ. Πανηγύριζαν στις αρχές Δεκέμβρη ότι «πήραμε παράταση γιατί ο Παναθηναϊκός είναι ισχυρό brand name». Και κάνουν ό,τι μπορούν για να το διαλύσουν…

Στην προσπάθεια επίσης να φιλτράρεις τις διαρροές και τις πληροφορίες, πολλά περνούν από το μυαλό σου. Ένας από τους ανθρώπους που υποστηρίζουν ότι θα βρεθεί λύση άνοιξε πρόσφατα δίαυλο επικοινωνίας με τον Αλαφούζο. Και κυρίως με στενό του συνεργάτη. Θα ακουστούν δεδομένα Κινέζοι (γράφτηκε για πρόταση από το Χονγκ Κονγκ), Αραβες, Αμερικάνοι, Γερμανοί, Αφρικανοί και δεν ξέρω τι άλλο, για τη διαδοχή. Υπάρχει όντως ενδεχόμενο σωτηρίας, όπως αναφέρουν σκόρπιες πληροφορίες εδώ και καιρό, ή είναι ένα επικοινωνιακό τρικ για να «κουκουλωθεί» η επερχόμενη καμπάνα από ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ; Αν και είναι τόσο ισχυρό το πλήγμα να αποκλειστεί ο Παναθηναϊκός από την Ευρώπη που δεν κουκουλώνεται. Κι αν βρεθεί σωτήρας σε έναν μήνα, κάλλιστα θα αναρωτηθεί κανείς γιατί δεν υπήρξε επέμβαση νωρίτερα για να αποφευχθεί ένας λεκές στην ιστορία του Παναθηναϊκού;

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ