Ολυμπιακός : Η άμυνα του μέλλοντος

Ολυμπιακός : Η άμυνα του μέλλοντος

To10.gr σας παρουσιάζει τους 9+1 κεντρικούς αμυντικούς του Ολυμπιακού, με θέα την επόμενη αγωνιστική περίοδο...Ες αύριον τα σπουδαία!

Ναι, ο Μιραλάς ήρθε αποθεώθηκε και ετοιμάζεται να πιάσει δουλειά, ο Εχσάν Χατζισαφί έχει ήδη φορέσει την ερυθρόλευκη φανέλα και οι Πειραιώτες ατενίζουν το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Η θέση του κεντρικού αμυντικού που αποτελεί τα τελευταία χρόνια το τρωτό σημείο, την αχίλλειον πτέρνα των Πειραιωτών, έχει τη δυνατότητα στο μέλλον να αποτελέσει την σταθερά του, κι αυτό γιατί ο Ολυμπιακός σε μια πραγματική γενναιοδωρία στην επόμενη αγωνιστική περίοδο έχει επενδύσει σε μια σειρά από ποδοσφαιριστές που μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Έχε το νου σου στο παιδί

Κωνσταντίνος Λαΐφης: Ο διεθνής Κύπριος αμυντικός αγωνίζεται ως δανεικός στην Σταντάρ Λιέγης, με τον διετή δανεισμό του όμως να ολοκληρώνεται στο τέλος της σεζόν. Οι εμφανίσεις του στο Βέλγιο έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών συλλόγων ενώ και η ίδια η Σταντάρ δεν θα παρατήσει εύκολα τα όπλα για την αγορά του.

Γεννημένος στις 19 Μαΐου του 1993, ο νεαρός κεντρικός αμυντικός ξεκίνησε το ποδοσφαιρικό του ταξίδι στην Κ18 της Νότινγχαμ κι ύστερα μετακόμισε στην πατρίδα του για χάρη της Ανόρθωσης. Αποκτήθηκε από τους Ερυθρόλευκους το καλοκαίρι του 2016 και αμέσως δόθηκε δανεικός στην Σταντάρ Λιέγης. Στην πρώτη του σεζόν άφησε τα καλύτερα δυνατά διαπιστευτήρια μετρώντας συνολικά σε πρωτάθλημα (+πλέι οφ), Σούπερ Καπ Βελγίου και Europa League 36 συμμετοχές ενώ σκόραρε και δύο τέρματα. Φέτος, έχει ήδη 24 εμφανίσεις (όλες ως βασικός)! Ήρθε, ωστόσο, η ώρα της επιστροφής του στο Λιμάνι…

Δημήτρης Γούτας: Ο νεαρός κεντρικός αμυντικός από τη Θάσο, αφού (βήμα-βήμα) πέρασε από όλα τα κλιμάκια της Ξάνθης κι ύστερα προωθήθηκε στην μεγάλη ομάδα, αποκτήθηκε από τον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2015 και δόθηκε δανεικός στις Ξάνθη και Κόρτραϊκ. Το καλοκαίρι, ο Έλληνας στόπερ παραχωρήθηκε εκ νέου με τη μορφή δανεισμού στη βελγική Σιντ Τρούιντεν και μέχρι τώρα μετράει 14 συμμετοχές (2 γκολ).

Σπύρος Ρισβάνης: Ο 24χρονος Καλαματιανός αμυντικός έμαθε ποδόσφαιρο στις ακαδημίες του Παναθηναϊκού, με τους πράσινους να τον κρατούν στην οικογένειά τους για περίπου 8 χρόνια μέχρι την Κ20 και την μεγάλη ομάδα. Τον Ιανουάριο του 2015 μετέβη, ως δανεικός, στον Πανιώνιο και το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς  υπέγραψε διετές συμβόλαιο συνεργασίας με τους κυανέρυθρους, ως ελεύθερος. Μέχρι που στην εξίσωση μπήκαν και οι Ερυθρόλευκοι και τον έκαναν δικό τους. Στη συνέχεια δόθηκε δανεικός στον Ατρόμητο (αφού κόπηκε στην προετοιμασία από τον Μπεσνίκ Χάσι). Σωστός πρίγκιπας, με τους υπόλοιπους της Δυτικής Όχθης, δεν έχει χάσει παιχνίδι με τον Ατρόμητο συμβάλλοντας τα μέγιστα στην πορεία πρωταθλητισμού του φέτος.

Μπρούνο Βιάνα: Ο Μπρούνο Βιάνα Βίλεμεν ντα Σίλβα, όπως είναι το πλήρες όνομά του, γνώρισε το ποδόσφαιρο στις Ακαδημίες της Κρουζέριο και στη συνέχεια προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα. Με την ιδιότητα του… επαγγελματία ποδοσφαιριστή μέτρησε 13 συμμετοχές μέχρι το καλοκαίρι, όταν ο Πάουλο Μπέντο εισηγήθηκε την απόκτησή του έναντι 2 εκατομμυρίων. Στην πρώτη του χρονιά στο Λιμάνι δεν εντυπωσίασε, ο Μπεσνίκ Χάσι τον έκοψε το περασμένο καλοκαίρι και έτσι παραχωρήθηκε δανεικός στην πορτογαλική Μπράγκα, με την οποία φέτος έχει 15 συμμετοχές (στις 8 ως βασικός) συν 4 γκολ και μία ασίστ, αποτελώντας μια ευχάριστη έκπληξη για τους ιθύνοντες των Ερυθρόλευκων που παρακολουθούν την πορεία του.

*Τριαντάφυλλος Πασαλίδης: Ο 21χρονος στόπερ που αγωνίζεται φέτος με την φανέλα του Αστέρα Τρίπολης, γεννήθηκε στις 19 Ιουλίου του 1996 στο Κορδελιό της Θεσσαλονίκης. Έμαθε ποδόσφαιρο στον Αιγινιακό (στην Κ20 και την μεγάλη ομάδα) και τον περασμένο Φλεβάρη, πριν καν ολοκληρωθεί η σεζόν, οι Αρκάδες έτρεξαν να κλείσουν την υπογραφή του και να τον εντάξουν στο δυναμικό τους. Φέτος, στην πρώτη του παρουσία στη Superleague έχει χάσει μόλις ένα παιχνίδι από τα 15 του πρώτου γύρου, όντας βασικός στα 14 στα οποία αγωνίστηκε.

*Ο Τριαντάφυλλος Πασσαλίδης, πιθανόν από τους καλύτερους νέους κεντρικούς αμυντικούς της Superleague, είναι κλεισμένος για το ερχόμενο καλοκαίρι.

Οι εν ενεργεία Ερυθρόλευκοι

Παπέ Σισέ: Στα 22 του χρόνια με ύψος 3 εκατοστά λιγότερα από τα 2μέτρα (1.97), ο διεθνής Σενεγαλέζος στόπερ , Παπέ Αμπού Σισέ, με εμπειρία στις Πικινέ, Αζαξιό έπιασε Λιμάνι ύστερα από τις υποδείξεις των Φρανσουά Μοντεστό και Κριστιάν Καρεμπέ τον Ιουνίου του 2017. (Οι Ερυθρόλευκοι είχαν τα δικαιώματά του από τον Χειμώνα του ίδιου έτους). Τη σεζόν 2016-2017 μέτρησε 31 συμμετοχές στη Λιγκ 2, στις 27 ως βασικός. Φέτος με τους πρωταθλητές Ελλάδας μετράει 12 συμμετοχές (σε όλες τις διοργανώσεις) ενώ έχει πετύχει και τρία τέρματα.

Μπγιορν Ένγκελς: Ο νεαρός Βέλγος αμυντικός του Ολυμπιακού, Μπγιορν Ένγκελς, ή Ένχελς αν προτιμάτε έχει αρχίσει ήδη να κάνει απόσβεση των 7 εκατ. ευρώ που δαπάνησαν οι Πειραιώτες για να τον εντάξουν στο δυναμικό τους. Ο πρώην κεντρικός αμυντικός της Μπριζ έγινε η πιο ακριβή μεταγραφή αμυντικού στην Ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος το περασμένο καλοκαίρι και οι 20 συμμετοχές που μετρά μέχρι στιγμής (συν 2 γκολ, μία ασίστ) ανακουφίζουν τους Πειραιώτες που επένδυσαν πάνω του.

Δημήτρης Νικολάου: Ο Δημήτρης Νικολάου έγραψε σίγουρα στο προσωπικό του ημερολόγιο την 18η Οκτωβρίου του 2017. Σε εκείνη την αναμέτρηση των Ερυθρόλευκων κόντρα στο καταλανικό μεγαθήριο που ακούει στο όνομα Μπαρτσελόνα, ο 19χρονος στόπερ του Ολυμπιακού αφού πρώτα πλήγωσε την ομάδα του καθώς με αυτογκολ άνοιξε το σκορ για τους μπλαουγκράνα, διαμόρφωσε το τελικό 3-1! Στα χνάρια του Παναγιώτη Ρέτσου, ο μικρός διεκδικεί χρόνο συμμετοχής και με επιμονή έχει φτάσει τις 11 συμμετοχές (σε όλες τις διοργανώσεις). Το μέλλον του ανήκει…

Οι… προς αποχώρηση

Αλμπέρτο Μποτία: Ο Ισπανός αμυντικός του Ολυμπιακού, εντάχθηκε στο δυναμικό της ομάδας το 2014. Φέτος διανύει την τελευταία χρονιά του συμβολαίου του με τις πιθανότητες ανανέωσης να μην είναι υπέρ του. Μέχρι τώρα έχει αγωνιστεί σε συνολικά εννέα παιχνίδια, ενώ μετρά και δύο γκολ. Ο 28χρονος αμυντικός που έχει διατελέσει και αρχηγός των Ερυθρόλευκων δεν παρουσιάζει το ίδιο αγωνιστικό πρόσωπο με αυτό των περασμένων χρόνων και ίσως έχει έρθει η στιγμή να κάνει… τόπο στα νιάτα. Το καλοκαίρι άλλωστε λήγει το συμβόλαιο του.

Γιάγκος Βούκοβιτς: Ο 29χρονος Σέρβος αμυντικός έγινε ερυθρόλευκος το περασμένο καλοκαίρι, όμως εδώ και αρκετό καιρό ο προπονητής του Ολυμπιακού, Τάκης Λεονής, του έχει κουνήσει το μαντήλι θέτοντάς τον εκτός πλάνων. Ο πρώην παίκτης της Κόνιασπορ είναι σε αναζήτηση της νέας του επαγγελματικής στέγης καθώς φέτος δεν έχει προσφέρει τα αναμενόμενα στην πορεία των Πειραιωτών. Συγκεκριμένα ο έμπειρος άσος αντιμετώπισε ένα πρόβλημα τραυματισμού που τον κράτησε εκτός δράσης, μα ακόμα και όταν επανήλθε δεν κέρδισε την εμπιστοσύνη του προπονητή του με αποτέλεσμα να έχει μόλις 5 συμμετοχές! Και τώρα υπάρχουν πληροφορίες που τον θέλουν να αποχωρεί άμεσα για τη Μάλαγα. Η έλευση βεβαίως του νέου προπονητή θα καθορίσει τα πάντα.

Κοινά χαρακτηριστικά

Εξετάζοντας κανείς τα χαρακτηριστικά των Νικολάου, Πασαλίδη, Λαϊφη, Γούτα, Ρισβάνη, Βιάνα εντοπίζει τα εξής: Ο Ολυμπιακός έχει αποφασίσει να… μην γυρίσει τις πλάτες του στο μέλλον, κάνοντας φόκους σε παίκτες ηλικίας 19 έως 24 ετών. Επίσης, έχει στόχο να οχυρώσει την αμυντική του γραμμή με δυνατά κορμιά, ύψους άνω των 1,80 που θα έχουν αφενός υπεροχή στο ψηλό παιχνίδι, αφετέρου αβαντάζ στο σκοράρισμα στις στημένες φάσεις.

Όσοι τζογάρισαν στο όνειρο…

Την τελευταία πενταετία ο Ολυμπιακός έχει κληθεί να αντιμετωπίσει τις απώλειες τριών στόπερ που έκαναν το μεγάλο βήμα στην καριέρα τους, ταξιδεύοντας στο εξωτερικό. Ο λόγος για τους: Κώστα Μανωλά, Δημήτρη Σιόβα και Παναγιώτη Ρέτσο οι οποίοι ρίσκαραν, επενδύοντας στο ταλέντο τους, μετακομίζοντας στις Ρόμα, Λεγκανές και Μπάγερ Λεβερκούζεν αντίστοιχα.

Το καλοκαίρι του 2014, Ο Ολυμπιακός ήρθε σε συμφωνία με τη Ρόμα για την πώληση του Κώστα Μανωλάς έναντι 13 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Έλληνας διεθνής αμυντικός είχε αποκτηθεί από τους Ερυθρόλευκους το καλοκαίρι του 2012 και σε μια διετία στο Λιμάνι (74 συμμετοχές, 6 γκολ και 2 ασίστ) προσέλκυσε το ενδιαφέρον των τζιαλορόσι οι οποίοι εκταμίευσαν ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για να τον κάνουν Ρωμαίο στρατιώτη. Πρόσφατα ο 26χρονος κεντρικός αμυντικός επέκτεινε το συμβόλαιό του στη Ρόμα μέχρι το 2022!

Τον Γενάρη του 2017, ο Δημήτρης Σιόβας προερχόμενος από ένα άσχημο τραυματισμό και μια όχι και τόσο φιλόδοξη επάνοδο στο Λιμάνι, δόθηκε δανεικός στην Λεγκανές με τους Ισπανούς να μένουν κάτι παραπάνω από ευχαριστημένοι με την απόδοσή του κι έτσι να διεκδικούν την μεταγραφή του. Η χρυσή τομή μεταξύ των δύο πλευρών βρέθηκε και ο ψηλόσωμος άσος υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο συνεργασίας με τους Ισπανούς, έναντι 4 εκατομμυρίων ευρώ. Φέτος, ο 29χρονος αμυντικός είναι βασικό κι αναπόσπαστο κομμάτι, όχι απλά της ομάδας αλλά και της Ιστορίας της, αφού ψηφίστηκε στην κορυφαία  ενδεκάδα όλων των εποχών.

Πέρυσι, το καλοκαίρι ο  Ολυμπιακός ανακοίνωσε την πώληση του Παναγιώτη Ρέτσου στην Μπάγερ Λεβερκούζεν, καθιστώντας τον 19χρονο αμυντικό ως την πιο ακριβή μεταγραφή στην Ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου (22 εκατομμύρια)! Ο ταλαντούχος στόπερ, γέννημα θρέμμα των Πειραιωτών έκανε ένα τεράστιο βήμα στην καριέρα του, έχοντας προλάβει στη μία σεζόν στην οποία αγωνίστηκε με την μεγάλη ομάδα στα 19 του χρόνια να φορέσει και το περιβραχιόνιο του αρχηγού!

Οι Κώστας Μανωλάς και Δημήτρης Σιόβας αποτέλεσαν το πιο δυνατό αμυντικό δίδυμο του Ολυμπιακού, ύστερα από την εποχή των Αβραάμ Παπαδόπουλου και Όλοφ Μέλμπεργκ. Ο νεαρός, Παναγιώτης Ρέτσος, στη σύντομη παρουσία του στο Λιμάνι έπεισε άπαντες για το ταλέντο και την σπουδαία του προσωπικότητα. Ωστόσο, το κενό που άφησαν πίσω τους, δεν έχει καλυφθεί επαρκώς έως τώρα. Ίσως, όμως, έφτασε η στιγμή…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ