Το μισθολόγιο της εξυγίανσης στην ΕΠΟ

Το μισθολόγιο της εξυγίανσης στην ΕΠΟ

Αμοιβές πέρα από τη φαντασία και 43 προσλήψεις σε χρόνο ρεκόρ. Η ΕΠΟ του Γραμμένου «ξαναφτιάχνει» το ποδόσφαιρο. Ξέχασε όμως να μας πει ποιος πληρώνει τον λογαριασμό. Η λίστα με τα «golden boys» και ο ίλιγγος που προκαλούν οι αμοιβές τους! Τον τελευταίο χρόνο οι υπάλληλοι της ομοσπονδίας, αυξήθηκαν από τους 85 στους 128. Δουλειές με φούντες για την ΕΠΟ του Γραμμένου που στήριξαν ανοιχτά στις εκλογές ο Σαββίδης και ο Μελισσανίδης. Ο εξυγιαντής Κοντονής ακούει; Ο Βασιλειάδης;

Θυμάστε τη δεκαετία του ’80; Ηταν η εποχή που μεταξύ άλλων χαρακτηρίστηκε από την ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής. Μεταξύ άλλων ήταν και η εποχή, κατά την οποία μεσουρανούσε ο άκρατος λαϊκισμός και ο «αυριανισμός», εκείνη η «μορφή λόγου που δεν περιορίζεται στη δημοσιογραφική σφαίρα, αλλά αντίθετα αποκτά πολλά πολιτικά και κοινωνικά ερείσματα» όπως εξηγείτο σχετικό λήμμα στο κοινωνικό, πολιτικό και πολιτισμικό λεξικό «Η Ελλάδα στη δεκαετία του ‘80».

Σχεδόν τέσσερις δεκαετίες αργότερα από την ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής (που αποτελούσε «ντροπή» για εκείνη την εποχή) φτάσαμε στην πολιτικοποίηση του ποδοσφαίρου (που αποτελεί «ντροπή» για τη σημερινή εποχή). Παράλληλα ο αυριανισμός έχει βρει και πολλούς μιμητές. Τότε η εφημερίδα «Αυριανή» που αποτέλεσε και τη ρίζα της λέξης, κυκλοφορούσε με τον τίτλο «η εφημερίδα που γκρέμισε τον Καραμανλισμό», ενώ σήμερα κυκλοφορούν (σε ηλεκτρονική μορφή πια) ενημερωτικά μέσα με αντίστοιχες «ταμπέλες» και φυσικά αντίστοιχη προσέγγιση, που καμία σχέση δεν έχει με τη δημοσιογραφία, καθώς αποτυπώνει αποκλειστικά τη «βολική» πλευρά των γεγονότων.

Όπως η «Αυριανή» έκανε… καριέρα βλέποντας τα πάντα «πράσινα», έτσι και οι σύγχρονοι απόγονοί της βρήκαν ένα υπαρκτό κενό ενημέρωσης και το κάλυψαν. «Αλλαγή» ήταν το σύνθημα του Ανδρέα το ’81, «Εξυγίανση» αυτό του Ιβάν Σαββίδη και του Δημήτρη Μελισσανίδη οι οποίοι ανοιχτά στήριξαν την υποψηφιότητα του Βαγγέλη Γραμμένου στις εκλογές της ΕΠΟ.

Σωστή ως σύνθημα η «Αλλαγή», ακόμη πιο σωστή κι η «Εξυγίανση». Για την «Αλλαγή», ας αφήσουμε την κουβέντα σε αυτούς που έχουν διάθεση για πολιτική ιστορία. Εμείς θα εξετάσουμε τη «σημαία» της εξυγίανσης με την οποία παρέλασε η παράταξη του Βαγγέλη Γραμμένου ως την διοίκηση της ΕΠΟ.

Τα κακώς κείμενα των προηγούμενων διοικήσεων της ομοσπονδίας έγιναν (επιτέλους) πρωτοσέλιδα και αποτέλεσαν για μήνες βασικό αντικείμενο συζήτησης για τη νέα εποχή στην οποία επιβάλλεται να μπει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ωστόσο αποδεικνύεται ότι τίποτα δεν γίνεται για την «κάθαρση», την «εξυγίανση», την «αλλαγή», παρά μόνο για το να έρθει ένας νέος χαλίφης που θα «ταΐσει» το δικό του χαλιφάτο.

Ο πρώτος «λογαριασμός» και η ένοχη σιωπή

«Οικονομική κρίση στα όρια της απόγνωσης είπατε; «Τσεκούρι» μισθών και συντάξεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, συνεχώς από το 2009 μέχρι σήμερα; Ναι. Όχι για όλους όμως» ξεκινούσε το ρεπορτάζ των σύγχρονων αυριανιστών με τίτλο «Ιλιγγος με τους μισθούς της ΕΠΟ» το οποίο αναφέρονταν στη μισθοδοσία των 89 υπαλλήλων της ομοσπονδίας, όπου όπως ήταν λογικό επικεντρωνόταν στους υψηλόμισθους όπως ο πρώην Εκτελεστικός Γραμματέας Παυσανίας Παπανικολάου και ο πρώην Διευθυντής του Αγωνιστικού Τμήματος Χρήστος Υφαντής, οι οποίοι αμείβονταν με κάτι λιγότερο από 8.000 ευρώ μηνιαίως.

Τώρα όμως, φτάνουμε στην ώρα για να πληρώσει η νέα διοίκηση της ΕΠΟ τον δικό της «λογαριασμό». Να γίνει ένας πρώτος υπολογισμός για το κόστος της εξυγίανσης, που κάθε λογικά σκεπτόμενος φίλαθλος θα πίστευε ότι αν μη τι άλλο θα αφορούσε και στο οικονομικό κομμάτι της πολύπαθης ομοσπονδίας.

Αποδεικνύεται ότι η νέα διοίκηση, υπό την εκκωφαντική σιωπή των μέσων που πορεύονται μαζί της, έχει βαλθεί σε χρόνο… dt να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ, πρωταγωνιστώντας σε ένα απίθανο πάρτι προσλήψεων που βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη προς τέρψη πάσης φύσεως εκλεκτών που έχουν ήδη κάνει τους πρώην να μοιάζουν «μπακάληδες».

Η εποχή των λούσων

Η χώρα μας μπορεί να είναι βυθισμένη στην κρίση εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, ωστόσο στο ελληνικό ποδόσφαιρο κυκλοφορούν παράγοντες που δεν κρύβουν τον πλούτο τους. Κάποιοι εξ αυτών που έχουν συνεισφέρει στην άνοδο του Γραμμένου στην προεδρία της ΕΠΟ, φαίνεται μάλιστα ότι δε βαστιούνται και συνεχίζουν την επίδειξη λούσων.

Μια από τις συζητήσεις πάντως που θα είχε ενδιαφέρον τη Δευτέρα, στο χλιδάτο ανακαινισμένο ξενοδοχείο συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη όπου θα πραγματοποιηθεί το… εκτός έδρας Δ.Σ της Ομοσπονδίας, θα ήταν η ανάλυση των οικονομικών της ΕΠΟ.

Αν αξίζει για παράδειγμα τα περίπου 50.000 ευρώ το μήνα που κοστίζει η ΚΕΔ ή έστω να περιστραφεί η κουβέντα για… εστεμμένες τοπικών καλλιστείων που περιφέρονται πλέον με τον τίτλο της «γραμματέως».

Ας αφήσουμε όμως τους αριθμούς να μιλήσουν. Μην δημιουργούμε εντυπώσεις, όπως με μαεστρία έκαναν κάποιοι κατ’ επανάληψη σε μια συνήθεια που (τους) έγινε λατρεία, μέχρι βέβαια να πάθουν αμνησία βαδίζοντας στα χνάρια της Αυριανής.

Για καλό και για κακό όμως, εσείς πάρτε μια βαθιά ανάσα. Γιατί ναι, στην Ελλάδα των μνημονίων και της μεγαλύτερης οικονομικής, κοινωνικής, πολιτικής κρίσης από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και έπειτα, υπάρχουν ακόμη κάποιοι που τα γεύματα τους τα πραγματοποιούν με χρυσά κουτάλια!

Σκεφτείτε για παράδειγμα τους μισθούς:

Του Εκτελεστικού Γραμματέα και πρώην υπαλλήλου της ΑΕΚ Αλέξη Δέδε (μικτά 10.350 ευρώ) για τον οποίο μεταξύ σοβαρού και αστείου λέγεται ότι τον τοποθέτησε ο Μελισσανίδης για να γλιτώσει η ΠΑΕ την (ασφαλώς μικρότερη) αμοιβή του.

Του πρώην παράγοντα του ΠΑΟΚ Ζήση Βρύζα (μικτά 10.200).

Των Μπάρτζη και Χολέβα (από 5.500 μικτά ) που εμφανίστηκαν στην Ομοσπονδία με… άρωμα ΣΥΡΙΖΑ.

Και πάμε στην ΚΕΔ, της οποίας μισθολογικά προΐσταται ο Περέιρα με (μικτό) μισθό 22.000 ευρώ τον μήνα! Από κοντά και οι Κουκουλάκης, Τριτσώνης ( έκαστος από 12.282 ευρώ μικτά). Για την ΚΕΔ δαπανώνται πάνω από 50.000 ευρώ το μήνα. Για να είναι η εικόνα της διαιτησίας στην Ελλάδα, μια από τις χειρότερες στην Ευρώπη, με την καχυποψία να παραμένει στο ζενίθ.

Η νέα «κυβέρνηση» της ΕΠΟ και η κυβέρνηση της χώρας

Είχαμε την εντύπωση πως η νέα τάξη πραγμάτων στην Ομοσπονδία, δεν θα ακολουθούσε τις επιταγές των προηγούμενων. Ότι εναρμονισμένη στο πνεύμα της εποχής τουλάχιστον δεν θα προκαλούσε. Πόσο μάλλον όντας σε ανοιχτή γραμμή, με μια κυβέρνηση που λέει και ξαναλέει πως άπαντες είμαστε υποχρεωμένοι σε θυσίες για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο.

Απόδειξη των σχέσεων ΕΠΟ-ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι προσλήφθηκαν στη Νομική Υπηρεσία ο πρώην συνεργάτης του νυν Υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, Νίκος Μπάρτζης, επέστρεψε ο Ιάκωβος Φιλιππούσης που ήταν διευθυντής του γραφείου την εποχή που ο Κοντονής ήταν υφυπουργός Αθλητισμού.

Ο δε Αλέξανδρος Χολέβας ακόμη και όταν προσελήφθη, για την ακρίβεια πριν από έναν μήνα, ήταν συνεργάτης του νυν υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη. Το μισθολόγιο τον δύο εκλεκτών είναι… βουλευτικό. Του κυρίου Φιλιππούση; Λεπτομέρειες προσεχώς! Όπως και για τον Γιάννη Τσαχειλίδη που επέστρεψε στην ΚΕΔ.

Το… πάρτι με τις αμοιβές-μαμούθ ξεκίνησε επί διοικούσας, όμως κορυφώθηκε επί διοίκησης Γραμμένου. Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται και πάρτι προσλήψεων και… κρατηθείτε μη πέσετε! Συγκεκριμένα τον τελευταίο χρόνο οι υπάλληλοι της ομοσπονδίας, αυξήθηκαν από τους 85 στους 128! Σύνολο 43 οι νέες αφίξεις, σαν να έχει μετατραπεί σε ΟΑΕΔ η ΕΠΟ, προσπαθώντας να λύσει το πρόβλημα της ανεργίας. Οι δεξαμενές «πρόσληψης» πάντως είναι συγκεκριμένες. Μια ΠΑΕ και μια αριστερή Κυβέρνηση.

Όμως υπάρχουν και άλλες πόρτες εισόδου. Για παράδειγμα στο έπος της ΕΠΟ να προστεθεί ότι προσελήφθη και μοντέλο που έχει κερδίσει διαγωνισμό ομορφιάς (σε επίπεδο γεωγραφικού διαμερίσματος). Υπάλληλος γραφείου. Εδώ η επιλογή πιθανότατα σχετίζεται με τις αυπνίες ηγετικού στελέχους της Ομοσπονδίας. Κοσμικός πλέον με τόσες εξόδους.

Αν η εστεμμένη έχει συστηθεί με το… πληκτρολόγιο; Δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες. Υπάρχει και δεύτερη περίπτωση. Ξέρουμε για παράδειγμα πως ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Ευάγγελος Γραμμένος κράτησε την «δροσερή» γραμματέα του διορισμένου προέδρου, με αμοιβή παραπάνω από 2.500 ευρώ (για γραμματέας έτσι!). Όμως, ξεπερνά κάθε προηγούμενο η πληροφορία ότι ως γραμματέας μεγαλοπαράγοντα της Εκτελεστικής Επιτροπής δεν έχει γνώσεις υπολογιστών, όπως σχολιάζουν οι κακές γλώσσες στο Πάρκο Γουδί. Αν είναι η εστεμμένη; Είπαμε όχι. Μόνο… δροσερή!

Ποιος πληρώνει τον λογαριασμό; Το ίδιο το ποδόσφαιρο. Τα χρήματα από τις χορηγίες στις εθνικές ομάδες, τα πρόστιμα στις ΠΑΕ, στους ποδοσφαιριστές για τις κάρτες που δέχονται, τα παράβολα από την έκδοση δελτίων, ποσοστό από τις μεταγραφές κτλ. Έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε πως θα διαχειριστεί ο πρόεδρος Γραμμένος την κατάσταση τώρα που η εθνική μας αποκλείστηκε από το μουντιάλ, καθώς χάθηκαν 10 εκατ. ευρώ. Το άνοιγμα της ομοσπονδίας. Στο τέλος Δεκεμβρίου του 2016 ήταν 13 εκατ. ευρώ, όμως αυτό δεν πτόησε κανέναν. Οι προσλήψεις συνεχίζονται…

Η ΕΠΟ είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, οπότε το ύψος των αποδοχών των στελεχών της, όσο κι αν αυτές είναι προκλητικές για την εποχή μας, ουσιαστικά… δεν αφορά κανέναν. Παρά το γεγονός ότι η ΕΠΟ είναι «επιχείρηση», έχει έναν συγκεκριμένο λόγο ύπαρξης που δεν είναι άλλος από την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου, δηλαδή το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και τις υποδομές του από τις οποίες βγαίνουν όλοι οι ποδοσφαιριστές της χώρας! Και όταν το χρήμα αντί να πηγαίνει προς τα εκεί, μοιράζεται μεταξύ των ημέτερων τότε υπάρχει πρόβλημα.

Αντί επιλόγου, μια καταγγελία του Σταύρου Κοντονή από το 2015: «Πώς είναι δυνατόν μια ομοσπονδία που δαπανά τέτοια ποσά για μισθούς υπαλλήλων της και παρουσίασε τόσα έσοδα την τελευταία δεκαετία, να αφήνει τα ερασιτεχνικά σωματεία να φυτοζωούν»;

Ενδεικτικά σας γράφουμε μερικούς μισθούς ποδοσφαιρικού μνημονίου.

ΟΙ… ΤΡΕΛΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΤΗΣ ΚΕΔ
Βίτορ Μέλο Περέιρα (Αρχιδιαιτητής) 22.000
Μιχάλης Κουκουλάκης (Μέλος ΚΕΔ) 12.282
Σταύρος Τριτσώνης (Μέλος ΚΕΔ) 12.282
Δημήτρης Καλύβας (Μέλος ΚΕΔ) 4.390
Νίκος Ιωσηφόγλου (Συνεργάτης ΚΕΔ) 1.325

ΤΑ GOLDEN BOYS ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
Αλέξανδρος Δέδες (Εκτελεστικός Γραμματέας) 10.350
Ζήσης Βρύζας (Τεχνικός Διευθυντής Εθνικής) 10.200
Κώστας Τσάνας (Βοηθός προπονητή Εθνικής) 10.600
Θωμάς Στράτος (Βοηθός προπονητή Εθνικής) 10.050
Νικόλαος Μπάρτζης (Νομική Υπηρεσία) 5.500
Αλέξανδρος Χολέβας (Νομική Υπηρεσία) 5.500

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ