Παναθηναϊκός : Στον αστερισμό του Καλάθη

Παναθηναϊκός : Στον αστερισμό του Καλάθη

Ο Παναθηναϊκός είναι ο πρωταθλητής Ελλάδας και μπορεί το τετριμμένο αθλητικό κλισέ να υπαγορεύει ότι ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει, όμως στην μπασκετική αγορά εδώ και κάμποσα χρόνια αυτοί οι άγραφοι κανόνες έχουν καταρριφθεί. Αλλάζουν ακόμα και οι πρωταθλητές, ειδικά αν έχουν πολλά συμβόλαια που λήγουν και μπορούν τόσο η ομάδα όσο και οι παίκτες […]

Ο Παναθηναϊκός είναι ο πρωταθλητής Ελλάδας και μπορεί το τετριμμένο αθλητικό κλισέ να υπαγορεύει ότι ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει, όμως στην μπασκετική αγορά εδώ και κάμποσα χρόνια αυτοί οι άγραφοι κανόνες έχουν καταρριφθεί. Αλλάζουν ακόμα και οι πρωταθλητές, ειδικά αν έχουν πολλά συμβόλαια που λήγουν και μπορούν τόσο η ομάδα όσο και οι παίκτες να ελιχθούν στην αγορά ανάλογα με το συμφέρον τους.

Ο Παναθηναϊκός έχει πράγματι πολλά συμβόλαια που λήγουν αυτό το καλοκαίρι, επομένως το ρόστερ του τη νέα σεζόν θα εμφανίσει αρκετές αλλαγές, αφού εκ των πραγμάτων δεν θα μπορέσει ή δεν θα θελήσει να κρατήσει όλους όσοι θα πάψουν να δεσμεύονται μαζί του. Το μόνο σίγουρο, πάντως, είναι ότι δεν θα ψάξει για προπονητή.

Ο Τσάβι Πασκουάλ έχει συμβόλαιο και για την επόμενη σεζόν και από τη στιγμή που κέρδισε φέτος το πρωτάθλημα, δεν θα φύγει. Θα μείνει για να έχει μία ακόμα ευκαιρία να οδηγήσει τον Παναθηναϊκό στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας (υπό αυτή την προϋπόθεση, άλλωστε, γράφονται όσα διαβάζετε σε αυτό το κείμενο. Διότι αν ο Παναθηναϊκός επιλέξει να πάει στο Basketball Champions League, αλλάζουν άρδην τα δεδομένα. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είναι πιθανό αυτή τη στιγμή).

Επομένως η πρώτη προτεραιότητα της διοίκησης του Δημήτρη Γιαννακόπουλου είναι να κρατήσει τον Νικ Καλάθη, το συμβόλαιο του οποίου λήγει και κρίνεται απαραίτητο για πολλούς και διάφορους λόγους να ανανεωθεί. To10.gr σας έχει ενημερώσει προ καιρού ότι οι δύο πλευρές φέρονται να έχουν συμφωνήσει ώστε να ανανεώσουν τη μεταξύ τους συνεργασία, ωστόσο μέχρι να εκδοθούν οι σχετικές ανακοινώσεις, υπάρχει πάντα η πιθανότητα ανατροπής.

Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που από το μυαλό του διεθνούς γκαρντ δεν έχει φύγει η προοπτική επιστροφής στο ΝΒΑ. Διότι αν είχε φύγει, δεν θα είχε αλλάξει τον Αμερικανό ατζέντη του, κάτι που είχε ερμηνευθεί από έγκυρους Αμερικανούς ρεπόρτερ ως πρόθεση του διεθνούς γκαρντ να εξαντλήσει τις πιθανότητες εξεύρεσης ενός συμβολαίου στο ΝΒΑ.

Τα άλλα συμβόλαια που λήγουν

Εκτός του Καλάθη, άλλοι έξι παίκτες έχουν πάψει να δεσμεύονται με τον Παναθηναϊκό μετά το τέλος των πλέι οφ της Basket League. Ο Κρις Σίνγκλετον όλα δείχνουν ότι θα αποτελέσει παρελθόν. Όχι μόνο επειδή φαίνεται να έχει εξαιρετική πρόταση από τη Φενερμπαχτσέ, στην οποία έτσι κι αλλιώς επιδιώκει να πάει αποφασίζοντας να συνεργαστεί με την εταιρεία που εκπροσωπεί τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, αλλά και διότι είχε κάνει από πέρυσι κιόλας προσπάθειες να φύγει από τον Παναθηναϊκό. Κάτι δεν του πάει καλά στην Ελλάδα, κάποιοι μάλιστα λένε ότι γκρίνιαζε μέχρι και για τα… capital controls! Αλλά κι ο Παναθηναϊκός έτσι κι αλλιώς δεν δείχνει ζεστός για να τον κρατήσει.

Ο Μάικ Τζέιμς είναι κι αυτός «φευγάτος». Εδώ και καιρό οι φήμες από την Ιταλία επιμένουν ότι θα πάει στο Μιλάνο κι όσο κι αν ο ίδιος διαψεύδει, εντούτοις δηλώνει στα social media free agent. Ελεύθερος δηλαδή. Ο Παναθηναϊκός δεν έχει κάνει κάποια κίνηση ως τώρα, αν και λογικά θα κάνει, αφού ο Αμερικανός βοήθησε αρκετά από τη στιγμή που επέστρεψε, τον Φεβρουάριο. Όμως τα χρήματα είναι το βασικό κριτήριο της επιλογής του, τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός δεν δείχνει διατεθειμένος να «ξηλωθεί» για να τον κρατήσει.

Ο Κέι Σι Ρίβερς δεν έκανε καλή χρονιά, ενώ μετά τον Μάρτη, οπότε τραυματίστηκε, «εξαφανίστηκε» τελείως. Λογικά δεν θα επιδιωχθεί η ανανέωση της συνεργασίας μαζί του. Αντίθετα ο Ματ Λοτζέσκι έχει κάποιες πιθανότητες να μείνει, παρόλο που αντιμετώπισε και φέτος αρκετά προβλήματα τραυματισμών. Θεωρείται όμως άψογος επαγγελματίας, το σουτ του είναι έτσι κι αλλιώς δυσεύρετο και μπορεί να αξιοποιηθεί σε έναν συμπληρωματικό ρόλο στην Ευρωλίγκα.

Ο Νίκος Παππάς είναι επίσης μια ενδιαφέρουσα περίπτωση. Μένει κι αυτός ελεύθερος, ωστόσο ο Παναθηναϊκός δεν έχει κάνει ακόμα κάποια κίνηση για να τον κρατήσει. Αν τον θεωρούσε απαραίτητο κι επειδή είναι Έλληνας, κανονικά θα έπρεπε να είχε κάνει τις πρώτες επαφές. Όμως οι σχέσεις του με τον Τσάβι Πασκουάλ δεν φαίνεται να είναι ιδανικές, ενώ ακούγεται ότι έχει αρχίσει να χάνει και τα ερείσματα που είχε στη διοίκηση. Στον πέμπτο τελικό έπαιξε μεν καθοριστικό ρόλο, ωστόσο στους προηγούμενους τέσσερις ήταν «εξαφανισμένος» κι είναι κι αυτό κάτι που θα εκτιμηθεί. Οι πιθανότητες παραμονής του δείχνουν να είναι μοιρασμένες και σε αυτό κρίσιμο ρόλο παίζει το ότι κάνει… γκελ στους οπαδούς του Παναθηναϊκού. Διαφορετικά η παραμονή του θα ήταν πολύ δύσκολη.

Ο Ζακ Όγκαστ μένει επίσης ελεύθερος κι αν γίνεται συζήτηση για παραμονή του είναι επειδή έχει ελληνική υπηκοότητα. Διαφορετικά δεν συντρέχει άλλος λόγος να μείνει. Δεν έδειξε κάτι ιδιαίτερο όσο βρίσκεται στον Παναθηναϊκό, δεν εμφάνισε τάσεις βελτίωσης, ενώ και ο ίδιος θέλει να παίζει περισσότερο. Μάλλον θα φύγει, εκτός εάν οι «πράσινοι» θελήσουν να τον κρατήσουν επειδή πιάνει θέση Έλληνα στο ρόστερ.

Οι παίκτες που έχουν συμβόλαιο

Πέντε είναι όλοι κι όλοι, αλλά με εξαίρεση έναν, οι υπόλοιποι τέσσερις δεν υπάρχει περίπτωση να πάνε πουθενά. Ο Τζέιμς Γκιστ εξακολουθεί να είναι σημαντικός, ο Θανάσης Αντετοκούνμπο αποδείχθηκε πολύ χρήσιμος στην πρώτη χρονιά του, οι Ντίνος Μήτογλου και Γιώργος Καλαϊτζάκης είναι επενδύσεις για το μέλλον, στους οποίους πιστεύει τόσο η διοίκηση όσο και ο Πασκουάλ. Κανείς τους λοιπόν δεν πρόκειται να φύγει.

Αντίθετα για τον Λούκα Λεκαβίτσιους υπάρχουν κάποιες αμφιβολίες, καθότι δεν αποδείχθηκε ιδιαίτερα καλό συμπλήρωμα του Νικ Καλάθη στη θέση του πόιντ γκαρντ. Θεωρείται ότι τη δουλειά που έκανε αυτός μπορεί να την κάνει ένας Έλληνας παίκτης με λιγότερα χρήματα από τα περίπου 400 χιλιάρικα που παίρνει ο Λιθουανός, όμως το πρόβλημα είναι πως το κλειστό συμβόλαιο δεν σπάει εύκολα και κυρίως όχι χωρίς κόστος.

Οι οψιόν

Για τρεις παίκτες ο Παναθηναϊκός έχει οψιόν να ανανεώσει το συμβόλαιό τους και για την επόμενη σεζόν. Από αυτούς ο Κένι Γκάμπριελ έχει τις λιγότερες πιθανότητες να μείνει.

Αντίθετα ο Ίαν Βουγιούκας και ο Μάρκους Ντένμον είναι πιο κοντά στην παραμονή. Ο Βουγιούκας είναι ένας Έλληνας σέντερ, που μπορεί να κάνει καλά συγκεκριμένα πράγματα, χρήσιμα για κάθε ομάδα. Ο Πασκουάλ τον εκτιμά και λογικά ο Παναθηναϊκός θα ενεργοποιήσει την οψιόν.

Κάτι που είναι πολύ πιθανό να κάνει και με τον Μάρκους Ντένμον, παρόλο που το «κόψιμό» από το ρόστερ των πλέι οφ μπορεί να μαρτυρά το αντίθετο. Όμως ο Πασκουάλ τον πιστεύει, κυρίως διότι εμφάνισε βελτίωση στη διάρκεια της σεζόν και έχει εξαιρετικό σουτ, οπότε δεν αποκλείεται καθόλου να τον κρατήσει και του χρόνου.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ