Ολυμπιακός : Ο Σφαιρόπουλος, ο Σπανούλης και οι άλλοι

Ολυμπιακός : Ο Σφαιρόπουλος, ο Σπανούλης και οι άλλοι

Ο Ολυμπιακός έμεινε χωρίς τίτλο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και το γεγονός αυτό, αν συνδυαστεί με το ότι λήγουν πολλά και σημαντικά συμβόλαια, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μεγάλες αλλαγές αυτό το καλοκαίρι. Αλλαγές που κατά τα φαινόμενα θα γίνουν. Τον πρώτο και τελευταίο λόγο ασφαλώς έχουν οι αδελφοί Αγγελόπουλοι, οι οποίοι πρώτα θα πρέπει να […]

Ο Ολυμπιακός έμεινε χωρίς τίτλο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και το γεγονός αυτό, αν συνδυαστεί με το ότι λήγουν πολλά και σημαντικά συμβόλαια, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μεγάλες αλλαγές αυτό το καλοκαίρι. Αλλαγές που κατά τα φαινόμενα θα γίνουν.

Τον πρώτο και τελευταίο λόγο ασφαλώς έχουν οι αδελφοί Αγγελόπουλοι, οι οποίοι πρώτα θα πρέπει να αποφασίσουν με ποια οικονομικά δεδομένα θα πορευθεί η ομάδα του χρόνου. Από το ύψος της επένδυσης που θα αποφασίσουν να κάνουν, θα εξαρτηθεί και το εύρος των αλλαγών, ενώ ίσως επηρεάσει και περιπτώσεις παικτών, που εκ πρώτης όψεως μοιάζουν αμετακίνητοι. Σε κάθε περίπτωση τα ανοικτά μέτωπα είναι ανοικτά.

Προπονητής

Στη συνέντευξη Τύπου μετά τον πέμπτο τελικό ο Γιάννης Σφαιρόπουλος ζήτησε 1-2 μέρες για να ηρεμήσει και μετά, όπως είπε, θα κάνει τον απολογισμό με τους ιδιοκτήτες της ΚΑΕ, αλλά και την κουβέντα για το μέλλον. Όλες οι ενδείξεις, πάντως, συντείνουν στο ότι μετά από 3,5 χρόνια στο λιμάνι έφτασε η ώρα για να αναζητήσει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του.

Το συμβόλαιό του με τον Ολυμπιακό λήγει και σχεδόν τίποτα αυτή τη στιγμή δεν δείχνει ότι θα ανανεωθεί. Αναγνωρίζεται μεν ότι σε αυτά τα 3,5 χρόνια κέρδισε ένα πρωτάθλημα κι έφτασε δύο φορές στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας, όμως η τελευταία διετία χωρίς τίτλο βαραίνει σημαντικά, όπως και τα λάθη που έγιναν στον σχεδιασμό της φετινής ομάδας και στις επιλογές των ξένων. Και υπάρχει, βέβαια, η φυσιολογική φθορά μετά από τόσα χρόνια στον ίδιο πάγκο.

Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι ο Σφαιρόπουλος δεν έκανε την παραμικρή αναφορά για τη διαιτησία μετά τον πέμπτο τελικό, αντίθετα συνεχάρη τον Παναθηναϊκό για την επικράτησή του, κινούμενος σε εντελώς αντίθετη γραμμή από αυτή του Ολυμπιακού και παρόλο που στο πρόσφατο παρελθόν έβγαινε κι αυτός μπροστά με δημόσιες δηλώσεις του για θέματα διαιτησίας. Ίσως να σημαίνει πως κι αυτός έχει πάρει τις αποφάσεις του.

Ποιος θα πάρει τη θέση του είναι ένα θέμα ανοικτό ακόμα σε κάθε πρόβλεψη. To10.gr σας έχει ήδη ενημερώσει για τα ονόματα των Αντρέα Τρινκέρι, Βέλιμιρ Περάσοβιτς και Ζοάν Πλάθα, που βρίσκονται ψηλά στη λίστα των «ερυθρολεύκων», και θα σας ενημερώσει για μία ακόμα φήμη που ακούγεται τελευταία και αφορά την προαγωγή του Μίλαν Τόμιτς σε θέση πρώτου προπονητή υπό την διακριτική καθοδήγηση εκ του μακρόθεν του Ντούσαν Ίβκοβιτς. Και η επιλογή του προπονητή, πάντως, θα εξαρτηθεί από το ύψος της επένδυσης που θα γίνει φέτος.

Ο Βασίλης Σπανούλης

Αυτό το καλοκαίρι λήγει το διετές συμβόλαιο που είχε υπογράψει ο Βασίλης Σπανούλης με τον Ολυμπιακό πριν από δύο χρόνια και το οποίο του απέφερε περί το 1,5 εκ. Ευρώ ετησίως. Ο ίδιος, παρότι έχει πατήσει φέτος τα 36, φέρεται να έχει πει σε ανύποπτο χρόνο ότι νιώθει δυνατός και ικανός να παίξει τουλάχιστον άλλα δύο χρόνια στο κορυφαίο επίπεδο, πράγμα που σημαίνει ότι είναι διατεθειμένος να διεκδικήσει άλλο ένα συμβόλαιο ανάλογης αξίας. Με βάση την εικόνα που εμφάνισε και φέτος, ενός παίκτη ακμαίου για την ηλικία του και ικανού να ηγηθεί της προσπάθειας μιας ομάδας, λογικά θα το βρει στην Ευρώπη (και ειδικά στην Τουρκία). Το θέμα είναι αν σκοπεύει να του το δώσει ο Ολυμπιακός.

Τούτο θα εξαρτηθεί από το ύψος της επένδυσης που θέλουν να κάνουν οι αδελφοί Αγγελόπουλοι, αλλά και από το αν θα επιμείνουν σε αυτό το μοντέλο αγωνιστικής εξάρτησης της ομάδας από τον αρχηγό της. Με μια πρώτη ματιά, πάντως, αυτό το 1,5 εκ. Ευρώ μοιάζει στη παρούσα φάση πολύ μεγάλο ποσό. Αν ο Σπανούλης επιμείνει σε αυτό ή σε κάτι παραπλήσιο, θα γίνει δύσκολη η συνέχιση της συνεργασίας του με τον Ολυμπιακό. Εκτός πια κι αν οι Αγγελόπουλοι αποφασίσουν ότι αξίζει να κάνουν μία ακόμα υπέρβαση για χάρη του παίκτη που-είναι γεγονός αναμφισβήτητο-άλλαξε την ιστορία της ομάδας αυτή τη δεκαετία.

Τα άλλα συμβόλαια που λήγουν

Τα συμβόλαια αυτά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Αυτό του Μπόμπι Μπράουν και αυτά των Ελλήνων, που είναι τα πιο σημαντικά, δεδομένου ότι οι επιτυχίες του Ολυμπιακού σε αυτή τη δεκαετία οφείλονται εν πολλοίς στο ότι κατάφερε να φτιάξει έναν αξιόπιστο και ομοιογενή κορμό Ελλήνων παικτών. Κι αυτός τώρα κινδυνεύει να αλλοιωθεί.

Διότι εκτός του Σπανούλη, λήγουν επίσης τα συμβόλαια των Κώστα Παπανικολάου και Ιωάννη Παπαπέτρου, που δεν χρειάζεται να πούμε εμείς πόσο σημαντικοί παίκτες είναι. Και πόσο ανεβασμένη αξία έχουν στο μπασκετικό χρηματιστήριο.

Για τον Παπαπέτρου ήδη ακούγεται ευρέως ότι ενδιαφέρεται σφόδρα ο Παναθηναϊκός κι αυτό από μόνο του αρκεί για να εκτοξεύσει το κασέ του, χώρια που οποιαδήποτε ομάδα στην Ευρώπη θα ήθελε έναν τέτοιον παίκτη στο ρόστερ της. Για τον ίδιον αυτό το καλοκαίρι προσφέρει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να διεκδικήσει το πρώτο του πραγματικά μεγάλο συμβόλαιο και θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα την αφήσει να πάει χαμένη. Συν τοις άλλοις, λέγεται πως έχει πάντα στο μυαλό του και την προοπτική του ΝΒΑ, καθώς μετά την πολύ καλή διετία του στο πανεπιστήμιο του Τέξας, το όνομά του είναι σημειωμένο στα κιτάπια των σκάουτ από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Δεν θα είναι εύκολο για τον Ολυμπιακό να τον κρατήσει, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον Παπανικολάου στην περίπτωση που κι αυτός αποφασίσει να βγάλει το όνομά του στην αγορά και να διεκδικήσει καλύτερες απολαβές. Οι «ερυθρόλευκοι» θα πρέπει να… ξηλωθούν και μένει να φανεί μέχρι ποιο βαθμό είναι αποφασισμένοι να το κάνουν.

Σε ό,τι αφορά το συμβόλαιο του Μπόμπι Μπράουν, τα πράγματα είναι πιο απλά. Ο Αμερικανός έτσι κι αλλιώς ήρθε ως λύση ανάγκης, πέρασε και δεν ακούμπησε, επομένως ήδη αποτελεί παρελθόν για τον Ολυμπιακό.

Οι παίκτες που έχουν συμβόλαιο

Πρόκειται για πέντε Έλληνες παίκτες (Πρίντεζης, Μάντζαρης, Αγραβάνης, Τολιόπουλος, Αρσενόπουλος) και τον Νίκολα Μιλουτίνοφ. Θεωρητικά, από τη στιγμή που έχουν συμβόλαιο σε ισχύ και για του χρόνου, θα μείνουν, ωστόσο σε μια δυο περιπτώσεις θα πρέπει να βάλουμε κάποιους αστερίσκους.

Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ, για παράδειγμα, έχει στο συμβόλαιό του NBA out. Στην περίπτωση, δηλαδή, που οι Σαν Αντόνιο Σπερς, οι οποίοι έχουν τα δικαιώματά του στο ΝΒΑ, αποφασίσουν να τον πάρουν μαζί τους, ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Ο Σέρβος θα φύγει για την Αμερική. Διαφορετικά θα μείνει και του χρόνου στο λιμάνι. Πόσο πιθανό είναι ο Γκρεγκ Πόποβιτς να καλέσει τον Μιλουτίνοφ, μένει να φανεί. Ο Σέρβος δεν έκανε καλή χρονιά φέτος, ενώ ταυτόχρονα αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα τραυματισμών κι αυτά δεν τον βοηθούν, όμως πολλές φορές στο ΝΒΑ ενεργούν με άλλο σκεπτικό από αυτό που έχουμε στην Ευρώπη.

Σε παίκτες όπως ο Πρίντεζης και ο Μάντζαρης, που έχουν «βαριά» συμβόλαια (1,3 εκ. Ευρώ ο πρώτος και 800.000 ο δεύτερος ετησίως), δεν αποκλείεται να προταθεί αναπροσαρμογή προς τα κάτω, σε περίπτωση που αποφασιστεί γενικότερο οικονομικό συμμάζεμα. Αν γίνει αυτό, τότε θα πρέπει να συμφωνήσουν και οι παίκτες και να δημιουργηθεί ζήτημα. Ωστόσο για την ώρα κάτι τέτοιο δεν φαντάζει πολύ πιθανό.

Οι οψιόν ανανέωσης

Άλλοι έξι παίκτες έχουν συμβόλαιο και για την επόμενη σεζόν, ωστόσο εναπόκειται στον Ολυμπιακό να ενεργοποιήσει τη σχετική οψιόν που έχει προβλεφθεί προκειμένου να τους κρατήσει. Και δεν θα το κάνει για όλους.

Οι Τζαμέλ Μακ Λιν και Μπράιαν Ρόμπερτς θα φύγουν, όπως όλα δείχνουν. Ο πρώτος είχε πολλά πάνω και κάτω, ο δεύτερος έδειξε ότι είναι καλός και αξιόπιστος πόιντ γκαρντ, όμως αμφότεροι έχουν ακριβά συμβόλαια (750.000 ο Μακ Λιν και 1.1 εκ. ο Ρόμπερτς) και στον Ολυμπιακό είναι πεπεισμένοι ότι μπορούν να βρουν τέτοιους παίκτες με λιγότερα χρήματα.

Οι Κιμ Τιλί και Γκρεγκ Ουίλτζερ έχουν πιθανότητες να μείνουν. Ο πρώτος επειδή δεν μπόρεσε λόγω τραυματισμών να δείξει φέτος την αξία του και ίσως αξίζει να πάρει μια δεύτερη ευκαιρία και ο Ουίλτζερ, επειδή έδειξε καλά στοιχεία και μια ικανότητα να βελτιώνεται, η οποία μπορεί να τον μετατρέψει σε συμφέρουσα περίπτωση παίκτη για τα 250 χιλιάρικα που είναι να πάρει του χρόνου.

Οι Γιάνις Στρέλνιεκς και Γιώργος Μπόγρης, τέλος, μάλλον θα μείνουν. Ο Λετονός είναι ένας πολύ χρήσιμος γκαρντ με εξαιρετικό μακρινό σουτ, που δεν βρίσκεις εύκολα, ο δε Μπόγρης είναι ψηλός και Έλληνας. Κι από τη στιγμή που πρέπει να υπάρχει ελληνικός κορμός στην ομάδα, κρίνεται σχεδόν απαραίτητος, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν πολλοί Έλληνες ψηλοί ικανοί να παίξουν σε μια ομάδα Ευρωλίγκας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ