Ο πιστός στρατιώτης Αλκέτας

Ο πιστός στρατιώτης Αλκέτας

Έξι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον θάνατο του τεράστιου Παναγούλια, που αγάπησε παθολογικά τον Άρη και έγραψε ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Μπορεί να οδήγησε τον Ολυμπιακό στην κατάκτηση τριών πρωταθλημάτων και την Εθνική μας ομάδα για πρώτη φορά στην τελική φάση του παγκοσμίου κυπέλλου, όμως, η μεγάλη αγάπη του Αλκέτα Παναγούλια ήταν ο Άρης, Η ομάδα που υπηρέτησε ως ποδοσφαιριστής, ως προπονητής, αλλά και ως διοικητικός παράγοντας, ο σύλλογος στον οποίο προσέφερε τόσα πολλά. Σήμερα συμπληρώνονται έξι χρόνια από τον θάνατο του κορυφαίου Έλληνα τεχνικού. Στις 18 Ιουνίου του 2012 «έφυγε» σε ηλικία 78 ετών, στο σπίτι του στη Βιένα, λίγο έξω από την Ουάσιγκτον, αφήνοντας το ελληνικό ποδόσφαιρο φτωχότερο.

«Άλκη, σήκω να παίξεις»

Ήταν Χριστούγεννα του 1951 και ο Άρης υποδεχόταν την αυστριακή Ζιμερίνγκερ. Κατά την διάρκεια της αναμέτρησης ο Σωτήρης Ψωμάς τραυματίζεται και ο προπονητής Νίκος Αγγελάκης, φωνάζει: «Άλκη, ετοιμάσου και σήκω να παίξεις». Αυτή ήταν η πρώτη εμφάνιση του Αλκέτα Παναγούλια, με την φανέλα του Άρη, σε ηλικία μόλις 17 ετών. Ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Ξεκίνησε την καριέρα του ως αριστερό χαφ, αλλά καθιερώθηκε ως μπακ, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που αγωνίστηκε και στο κέντρο της άμυνας. Με τον αγαπημένο του Άρη κατέκτησε δυο πρωταθλήματα Θεσσαλονίκης, το πρώτο το 1953 και το δεύτερο το 1959. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στην αρχή είχε γραφτεί κρυφά στα τμήματα υποδομής του Άρη, προκειμένου να μην στεναχωρήσει τον πατέρα του, που υποστήριζε τον Ηρακλή.

Οι σπουδές στις ΗΠΑ και το δίπλωμα

Σε ηλικία 28 ετών, το 1982, αποφάσισε να αναχωρήσει για τις ΗΠΑ, καθώς αποδέχθηκε σχετική πρόκληση των Ελλήνων ομογενών της Νέας Υόρκης, ενώ συνέχισε εκεί και τις σπουδές του. Έδωσε εξετάσεις και πήρε το δίπλωμα προπονητή, ενώ ξεκίνησε την καριέρα του από την ελληνοαμερικανική ομάδα Atlas Soccer Club με την οποία κατέκτησε το US Open Cup 3 φορές (1967, 1968, 1969).

Η Εθνική και ο Άρης

Το 1973 ο Αλκέτας Παναγούλιας ανέλαβε την Εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου (όπου παρέμεινε μέχρι το 1976) και τον Φεβρουάριο του 1975 κάθισε για πρώτη φορά στον πάγκο του αγαπημένου του Άρη μέχρι το τέλος της σεζόν, παράλληλα με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Το καλοκαίρι του 1976 επέστρεψε για μια χρονιά στους κίτρινους, που σημείωσαν αήττητο σερί οκτώ αγώνων και τερμάτισαν στην πέμπτη θέση. Στη συνέχεια, στη δεύτερη θητεία του στην Εθνική, από το 1977 ως το 1981, την οδήγησε στην πρώτη της συμμετοχή σε μεγάλη διοργάνωση στο Euro του 1980 στην Ιταλία.

Ο Ολυμπιακός και τα τρία πρωταθλήματα

Ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού το 1981 και κατέκτησε συνεχόμενα πρωταθλήματα τις δυο επόμενες χρονιές. Από το 1983 ως το 1985 εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ και υπήρξε προπονητής της εθνικής ποδοσφαίρου της χώρας, καθοδηγώντας και την ολυμπιακή ομάδα το 1984. Έκατσε και πάλι στον πάγκο των ερυθρόλευκων το 1987 και κέρδισε ακόμη ένα πρωτάθλημα μαζί με το Σούπερ Καπ, τους τελευταίους τίτλους πριν ξεκινήσουν τα «πέτρινα» χρόνια της ομάδας.

Η επιστροφή στη Θεσσαλονίκη και το Μουντιάλ

Το 1988 τον βρήκε ξανά στον Άρη, όπου και παρέμεινε μέχρι τον Ιανουάριο του 1990, αποχωρώντας μετά από ισοπαλία 1-1 με τον Ιωνικό. Στην τρίτη περίοδο που κάθισε στο τιμόνι της Εθνικής, ξεκινώντας το 1992, την έφτασε για πρώτη φορά στην ιστορία της σε τελική φάση Μουντιάλ το 1994 στις ΗΠΑ. Για δυο αγωνιστικές περιόδους, από το 1996 ως το 1998, υπήρξε τεχνικός του Ηρακλή. Η τέταρτη και τελευταία φορά που κλήθηκε να προπονήσει τον Άρη ήταν τον Απρίλιο του 1999, εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή τους στο τότε Κύπελλο UEFA, αλλά κατόπιν δικής του απόφασης δεν συνέχισε στην ομάδα.

Στην προεδρία των κίτρινων

Το 2002 γύρισε και πάλι στον Άρη από άλλο πόστο, αυτό του προέδρου της οικουμενικής διοίκησης, που είχε αναλάβει την ΠΑΕ. Δεν έμεινε πολύ καιρό, λόγω της διαφοράς απόψεων με τα υπόλοιπα μέλη, κυρίως για την ακριβή μεταγραφή του Σαλαχεντίν Μπασίρ. «Απομακρύνθηκα για το καλό του Άρη», δήλωσε τότε χαρακτηριστικά.

 

Πολιτική καριέρα και διακρίσεις

Ο Αλκέτας Παναγούλιας έχει διατελέσει μέλος του δημοτικού συμβουλίου της Θεσσαλονίκης, όπως και της Βουλής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ακόμη, έχει ενταχθεί στο Hall Of Fame του ποδοσφαίρου των ΗΠΑ, στην Αμερικανική Ακαδημία των Σπορ και στην Αμερικανική Ομοσπονδία Προπονητών, ενώ έχει εργαστεί και ως επιθεωρητής της FIFA.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ