Ο Τεέμου Πούκι και ο Θεός των ονείρων της Φινλανδίας

Ο Τεέμου Πούκι και ο Θεός των ονείρων της Φινλανδίας

Μια καριέρα δώδεκα χρόνων. Έξι ομάδες και το... «τελευταίο μεγάλο συμβόλαιο της καριέρας του». Αυτός είναι ο 28χρονος Φιλανδός επιθετικός που φέρεται να βρίσκεται μια ανάσα από τον ΠΑΟΚ.

Ο Sandman είναι ένας μυθικός χαρακτήρας στις ιστορίες και τα βιβλία πολλών παιδιών, ιδιαίτερα διαδεδομένος στην σκανδιναβική λαογραφία. Ο μύθος λέει ότι ρίχνει άμμο ή σκόνη πάνω στα μάτια των παιδιών τη νύχτα, για να φέρει ύπνο και όμορφα όνειρα. Στη Φινλανδία τον ονομάζουν Nukkumatti. Πιθανότατα συνδέεται με τον «δικό μας» Μορφέα. Έναν από τους χίλιους γιους του Ύπνου, τον Θεό των ονείρων που έρχεται από τον κάτω κόσμο κάθε βράδυ, παίρνει ανθρώπινες μορφές και επηρεάζει τους ανθρώπους μέσω προφητικών ονείρων.

Η Κότκα είναι μια πόλης της Φιλανδίας, 134 περίπου χιλιόμετρα μακριά από το Ελσίνσι. Εκεί, σε αυτήν την πόλη των 55.000 κατοίκων, στις 29 Μαρτίου του 1990, γεννήθηκε ο Τεέμου Πούκι. Όταν ήταν μικρούλης κανένα ενδιαφέρον δεν έδειξε για τα… εθνικά σπορ. Κανένα ενδιαφέρον για το χόκεϊ επί πάγου. Κανένας ενθουσιασμός για τη Formula 1. Μεγάλωσε θαυμάζοντας το Φαινόμενο. «Ακόμα το καλύτερο 9 που έχει υπάρξει ποτέ», γράφει στα social media.

Στις Ακαδημίες της γενέτειρας πόλης του λοιπόν, γνώρισε το άθλημα που αγαπούσε. Στα 16 του προωθήθηκε στη μεγάλη ομάδα και σύντομα κλήθηκε και στις μικρές εθνικές της Φινλανδίας. Στην Κότκα έμεινε δύο χρόνια (2006-2008) κι ύστερα κίνησε για την Ανδαλουσία και τη Σεβίλλη. Στις αποσκευές του δέσποζε κι ο πρώτος του ατομικός τίτλος, εκείνος του καλύτερου νέου παίκτη για το 2006. Στην Ισπανία, αγωνίστηκε στη δεύτερη ομάδα της Σεβίλλης, είχε κάποιες συμμετοχές και στην πρώτη. Υπό τις οδηγίες του Μανόλο Χιμένεθ. Το 2010 επέστρεψε στη Φινλανδία και φόρεσε τη φανέλα της Ελσίνκι (2010-2011).

Οι συμμετοχές του με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του αυξάνονταν με… ρυθμούς γεωμετρικής προόδου. Με τη μεγάλη ομάδα έκανε το ντεμπούτο του στις 4 Φλεβάρη του 2009 σε ένα φιλικό παιχνίδι κόντρα στην Ιαπωνία (5-1).

Το 2011 μετακόμισε στη Γερμανία και τη Σάλκε. Η ομάδα του Κυριάκου Παπαδόπουλου τον είχε «τσεκάρει» στα προκριματικά του Europa League. Ο νεαρός ξανθομάλλης στράικερ είχε σημειώσει πέντε τέρματα κατά τις… ευρωπαϊκές εξορμήσεις της Ελσίνκι. Τα τρία, κόντρα στη Σάλκε. Το όνειρο συνεχιζόταν για τον Πούκι. Είχε συναντηθεί με την πραγματικότητα. Το 2013 άφησε τη Γερμανία για την Σκωτία και την Σέλτικ. Την Σέλτικ του Γιώργου Σαμαρά. Ήταν πλέον 23 ετών. Το 2014 κατέκτησε με τους Κέλτες το πρωτάθλημα. Βάδιζε μπρος ολοταχώς στην αποκαλούμενη «πιο ώριμη ποδοσφαιρικά ηλικία του».

Τότε περίπου έπεσε στα χέρια του ένα αστυνομικό μυθιστόρημα το οποίο υπέγραφαν δύο συγγραφείς ως Lars Kepler (ψευδώνυμο). Το όνομα του βιβλίου; Nukkumatti. Ή The Sandman αν προτιμάτε. Καθόταν στην ταράτσα του σπιτιού του στη Γλασκώβη. Απολάμβανε τον σπάνιο ήλιο της πρωτεύουσας της Σκωτίας και διάβαζε…

Επόμενος σταθμός τ’ονείρου του η Μπρόντμπι. Έφυγε από την Σκωτία έχοντας στις αποσκευές του 38 συμμετοχές, 9 τέρματα, 3 ασίστ. Στη Δανία έκανε, το 2016-2017, ρεκόρ καριέρας φτάνοντας τα 29 γκολ σε 46 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις. Μοίρασε επιπλέον 10 ασίστ. Το καλοκαίρι του 2017, μπήκε στο μεταγραφικό στόχαστρο του Παναθηναϊκού. Ο Μαρίνος Ουζουνίδης τον ήθελε πάσει θυσία στα πράσινα, ως αντικαταστάτη του Μάρκους Μπεργκ.

«Το επόμενο συμβόλαιό μου μπορεί να είναι το τελευταίο μεγάλο»

Η συμφωνία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ κι έτσι ο Πούκι έμεινε ακόμα μία σεζόν στα δυτικά προάστια της Κοπεγχάγης. Μετά το παιχνίδι με την Άαλμποργκ, το τελευταίο του ματς με τη φανέλα της Μπρόντμπι (με την οποία αρνήθηκε να ανανεώσει) δήλωσε: «Αυτή είναι η δυσκολότερη απόφαση στην καριέρα μου. Είναι το μοναδικό μέρος που αισθάνθηκα όπως το σπίτι μου, από τότε που έφυγα από τη Φινλανδία. Υπάρχουν κάποιες προτάσεις. Θα ξαναμιλήσουμε σύντομα με την ομάδα και αύριο ελπίζω να ταξιδέψω στη Φινλανδία, στο σπίτι και την οικογένεια μου. Είμαι 28 χρόνων και το επόμενο συμβόλαιό μου μπορεί να είναι το τελευταίο μεγάλο. Στο ποδόσφαιρο, τα χρήματα παίζουν σημαντικό ρόλο κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί αυτό. Έτσι, είναι κάτι σημαντικό, ωστόσο υπάρχουν κι άλλες πτυχές εξίσου σημαντικές, όπως το πώς αισθάνεσαι εκεί που αγωνίζεσαι».

Πάνω του, υπάρχουν μάτια της ΑΕΚ, της ΑΕΚ του Μαρίνου Ουζουνίδη που δεν τον ξεχνά. Αν πέρυσι ο Έλληνας τεχνικός έβλεπε στο πρόσωπό του τον αντικαταστάτη του Μάρκους Μπεργκ, φέτος προσδοκά να βρει τον αντι – Αραούχο. Υπάρχουν όμως και μάτια του ΠΑΟΚ. Ο Δικέφαλος του Βορρά μάλιστα φέρεται να βρίσκεται πιο κοντά στην απόκτησή του (ο μάνατζέρ του, Τεέμου Τούρουνεν, επιβεβαίωσε τις επαφές και τις διαπραγματεύσεις). Οι Θεσσαλονικείς θέλουν τον, 28χρονο πλέον, Φινλανδό ως ποδοσφαιρικό ταίρι του Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς.

Μέχρι ως ότου πάρει την τελική του απόφαση, μέχρι την στιγμή που θα μπουν οι υπογραφές, μπορεί να αφεθεί στη «δύναμη» του… Nukkumatti. Όπως όταν ήταν μικρός, στις γειτονιές της Κότκα. Εξάλλου τα όνειρα είναι απαραίτητη συνθήκη ζωής, είναι το ενυδρείο της και ο Πούκι ετοιμάζεται να ζήσει το τελευταίο μεγάλο της ποδοσφαιρικής του ζωής…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ