Παναθηναϊκός : Το αστέρι του Γουέμπλεϊ θα τον οδηγεί

Παναθηναϊκός : Το αστέρι του Γουέμπλεϊ θα τον οδηγεί

Αφιέρωμα από to10.gr στο έπος το Γουέμπλεϊ. Όσα χρόνια κι αν περάσουν, σε όποια κατάσταση κι αν βρίσκεται ο Παναθηναϊκός, θα φωτίζει το μέλλον του.

2 Ιουνίου 1971. Μέρα δοξασμένη για τον Παναθηναϊκό. Άστρο φωτεινό στην υπεραιωνόβια ιστορία του.

Η μέρα που δεν θα ξεχάσει κανείς φίλος του Παναθηναϊκού που την έζησε και θα πρέπει να την έχουν χαραγμένη στη μνήμη τους, οι νεότερες γενιές. Γιατί αυτές τώρα ζουν έναν… άλλον Παναθηναϊκό. Τι κι αν έχουν περάσει 47 χρόνια πλέον; Όταν γνωρίζεις και σέβεσαι την ιστορία σου κάποια στιγμή θα βγεις από το σκοτάδι.

Ο Παναθηναϊκός με μία απίστευτη πορεία έφτασε έως τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο Γουέμπλεϊ κόντρα στον Άγιαξ του Γιόχαν Κρόιφ με προπονητή τον Ρίνους Μίχελς. Η μεγαλύτερη έως τώρα επιτυχία ελληνικού συλλόγου. Εκείνο το απόγευμα οι παίκτες του Φέρεντς Πούσκας δεν εκπροσωπούσαν μόνο το «τριφύλλι». Δεν πάλεψαν μόνο για τις δεκάδες χιλιάδες οπαδούς τους που βρέθηκαν στον ναό του ποδοσφαίρου. Αλλά για όλη την Ελλάδα. Ήταν άλλες εποχές.

Η ψυχή, το πάθος και η ποιότητα που είχαν τότε οι «πράσινοι» δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει το όνειρο απέναντι στο «total Football» του Αίαντα. Ηττήθηκε 2-0 με γκολ στην αρχή και στο τέλος της αναμέτρησης. Είχε στο Λονδίνο μία δουλειά ο Παναθηναϊκός, δεν την έφερε εις πέρας, αλλά η ιστορία έγραψε… Το «έντεκα εμείς, έντεκα κι αυτοί» του Πούσκας για να τονώσει την ψυχολογία τους δεν ήταν αρκετό. Απλώς έγινε πράξη η συμβουλή του. «Μπείτε κι ευχαριστηθείτε το παιχνίδι».

Ο τελικός

Το σφύριγμα για να ξεκινήσει το όνειρο έδωσε στις 21.45 (ώρα Ελλάδας) στις 2/6/71, μέρα Τετάρτη, ο Άγγλος διαιτητής Τέιλορ, κρεοπώλης στο επάγγελμα. Ο Άγιαξ ευτύχησε να προηγηθεί μόλις στο 5’. Ο Κάιζερ από αριστερά επιχείρησε σέντρα κι ο Φαν Ντάικ με κεφαλιά άνοιξε το σκορ. Ο Παναθηναϊκός σαφώς αιφνιδιάστηκε, αλλά το δεν το έβαλε κάτω. Στο 14’ ο Αντωνιάδης δέχθηκε την μπαλιά από τον Βλάχο, αλλά σούταρε ελάχιστα άουτ. Στο 43’ το «τριφύλλι» είχε νέα ευκαιρία. Ο Γραμμός έκανε υπέροχη ατομική ενέργεια και πάσαρε στον Καμάρα, ο οποίος όμως σούταρε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Στούι.

Το ημίχρονο έληξε 1-0 και ο Παναθηναϊκός ήταν μέσα στο κόλπο. Ο Άγιαξ έδινε τον ρυθμό, ωστόσο, δεν ήταν ιδιαίτερα γρήγορος. Το «τριφύλλι» έκλεισε τους χώρους, δεν απειλήθηκε, αλλά και δεν απείλησε. Ο τελικός κρίθηκε τελικά στο 87’. Ο Άρι Χάαν έκανε διαγώνιο σουτ, η μπάλα κόντραρε στον Καψή, πήρε ύψος και ξεγέλασε τον Οικονομόπουλο για το 2-0.

Η ταυτότητα του Τελικού

Γήπεδο: Γουέμπλεϊ
Εισιτήρια: 83.179
Εισπράξεις: 183.000 λίρες
Σκόρερ: 5΄ Bαν Nτάικ, 87΄ αυτ. Kαψής
Διαιτητής: Τζακ Τέιλορ (Αγγλία)
Επόπτες: Κιθ Χόοθλι, Πατ Πάρτριτζ (Αγγλία)
Τηλεοπτική αναμετάδοση: Μέσω Eurovision (100.000.000 τηλεθεατές παγκοσμίως)
Τηλεοπτική μετάδοση σε Ελλάδα: ΕΙΡΤ (21:45 ώρα Ελλάδος)
Περιγραφή: Γιάννης Διακογιάννης

Άγιαξ: Στούι, Bάσοβιτς, Σουρμπίρ, Xούλσοφ, Pάιντερς (46΄ Mπλάνγκεμπουργκ), T. Mιούρεν, Nέεσκενς, Σβαρτ (46΄ Xάαν), Φαν Nτάικ, Kρόιφ, Kάιζερ.
Παναθηναϊκός: Oικονομόπουλος, Tομαράς, Bλάχος, Eλευθεράκης, Kαμάρας, Σούρπης, Γραμμός, Φυλακούρης, Aντωνιάδης, Δομάζος, Kαψής.

Ο διεθνής Τύπος

Ας δούμε πως υποδέχθηκαν τα διεθνή ΜΜΕ την ιστορική αναμέτρηση για τον Παναθηναϊκό.

Equipe: «Xωρίς να λάμψει στέφθηκε Πρωταθλητής Eυρώπης ο Άγιαξ. Tο ελληνικό θαύμα δεν έγινε, όμως, οι Έλληνες δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα στους Oλλανδούς. Ο μεγαλύτερος ελληνικός σύλλογος πούλησε πολύ ακριβά το κορμί του. Οι άσοι του Φέρεντς Πούσκας εγκατέλειψαν το αυτοκρατορικό Γουέμπλεϊ όχι ατιμασμένοι, αλλά με τη συνείδησή τους ήσυχη ότι έδωσαν όλες τους δυνάμεις για να νικήσουν. Μπορεί να μην τα κατάφεραν, αλλά βγήκαν γιγαντωμένοι. O Δομάζος θα μείνει με τη βεβαιότητα ότι γοήτευσε τους πάντες στο ναό του ποδοσφαίρου».

«Daily Mail: «O Άγιαξ σκαρφάλωσε στην κορυφή της Eυρώπης, αλλά ο εξαιρετικός Παναθηναϊκός είναι αυτός που θα μείνει στη μνήμη μας».

«Corriere de la Sport»: «Συνεχίστηκε η κυριαρχία των Oλλανδών. Δεν άντεξαν οι πεισματάρηδες Έλληνες στην ανωτερότητα του Άγιαξ».

Βελγικό Πρακτορείο

«Στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών νικητής αναδείχτηκε ο Άγιαξ παρουσία 100 χιλιάδων θεατών. Ο ολλανδικός σύλλογος νίκησε 2-0 εκμεταλλευόμενος την καλή του τύχη. Ο Παναθηναϊκός χειροκροτήθηκε μετά το τέλος του αγώνα σαν να ήταν νικητής, γιατί έφερε στον ευρωπαϊκό στίβο τη φαντασία, σε αντίθεση με την ψυχρή λογική των Ολλανδών».

«Geneva»: «Ο Παναθηναϊκός μια εκπληκτική ελληνική ομάδα ανήλθε στην κορυφή της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής πυραμίδας, αφού αγωνίστηκε καλύτερα από τον Άγιαξ. Η ηθική νίκη ανήκει στους Έλληνες. Το δεύτερο γκολ των Ολλανδών ήταν τυχαίο και μάλιστα σε ένα σημείο που απειλούνταν με την ισοφάριση. Σήμερα θαυμάζει κανείς πολύ περισσότερο τους ηττημένους από τους νικητές».

«Dagblad Zurich»: «Ο αγώνας απέδειξε ότι οι Έλληνες έφτασαν απόλυτα άξια στον τελικό».

«La Suisse»: «Μετά τον Γιόχαν Κρόιφ η λάμπουσα προσωπικότητα του τελικού ήταν ο Δομάζος, ένας κοντόσωμος διεθνούς κλάσεως παίκτης. Η αντίληψή του τυγχάνει εξαιρετική και ο τρόπος παιχνιδιού του υποδειγματικός»

«Journal do Brasil»: «Οι δύο ομάδες παρουσίασαν πλούσιο θέαμα μπροστά σε 100 χιλιάδες θεατές και εκατομμύρια άλλους, που τους έβλεπαν από την τηλεόραση. Νικητής αναδείχτηκε ο Άγιαξ χωρίς να είναι καλύτερος του Παναθηναϊκού, που έπαιξε ισάξια και θαυμάστηκε για την αρτιότητα που παρουσίασε ιδιαίτερα στη μεσαία γραμμή, όπου με επικεφαλής τον μεγαλύτερο ποδοσφαιριστή της Ελλάδος που ακούει στο όνομα Δομάζος συντόνιζε όλο το παιχνίδι».

«Αυτή είναι καταστροφή…»

Ο Αριστείδης Καμάρας μετά το τέλος της αναμέτρησης ήταν απαρηγόρητος. Πλησίασε τότε τον Πούσκας και του είπε πως η ήττα ήταν καταστροφή. Τότε, ο σπουδαίος Ούγγρος σε μία προσπάθεια να τον παρηγορήσει και να του δείξει ότι υπάρχουν και… χειρότερα του είπε: «Από τη στιγμή που έχω χάσει τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου, δεν υπάρχει κάτι χειρότερο( σ.σ. αναφερόταν σ την ήττα με 3-2 από τη Γερμανία στον τελικό του Μουντιάλ το 1954)».

Ο Δομάζος αντίθετα, σχολίασε με τη λήξη του αγώνα: «Αν και δεν σηκώσαμε το Κύπελλο, νιώσαμε όλοι υπερήφανοι. Το όνομα της χώρας μας ακούστηκε σε όλη τη Γη. Μακάρι να ξαναβρεθεί κι άλλη ελληνική ομάδα, να πετύχει αυτό τον άθλο».

Η πορεία προς το Γουέμπλεϊ

Α’ Φάση

(16/9/70): Ζενές Ες – Παναθηναϊκός: 1-2

Η αδύναμη Ζενές Ες από το Λουξεμβούργο ήταν η αντίπαλος του Παναθηναϊκού στην πρώτη φάση.

Σκόρερ: 11΄ Nτι Tζενόβα – 6΄ Aντωνιάδης, 35΄ Eλευθεράκης
Γήπεδο: Mινισιπάλ
Εισιτήρια: 2.052
Διαιτητής: Mασέ – Γαλλία
Aκυρωθέν γκολ: 27΄ Aντωνιάδης

Παναθηναϊκός: Oικονομόπουλος, Tομαράς (86΄ Kαψής), Bλάχος, Eλευθεράκης, Kαμάρας, Σούρπης, Γραμμός, Φυλακούρης, Aντωνιάδης, Δομάζος, Kαλλιγέρης (80΄ Δεληγιάννης

(30/9/70) Παναθηναϊκός – Zενές Ες: 5-0

Στη ρεβάνς 20.000 φίλαθλοι απόλαυσαν θέαμα. Το σκορ ο Eλευθεράκης στο 17΄ και κατόπιν ο Αντωνιάδης έκανε ένα τρομερό ρεκόρ το οποίο ισοφάρισε ο Μπεργκ το 2014. Σκόραρε τέσσερις φορές. Στο 27΄ με κεφαλιά, στο 30΄ και το 37’ με σουτ και στο 58’. Εχασε μάλιστα και πέναλτι στο 5΄.

Σκόρερ: 17΄ Eλευθεράκης, 27΄, 30΄, 37΄, 58΄Aντωνιάδης
Γήπ.: Λεωφόρος Αλεξάνδρας
Εισιτήρια: 18.656
Διαιτητής: Λεντονί – Mάλτα
Xαμ. πέναλτι: 5΄ Aντωνιάδης
Δοκάρι: 81΄ Aλαμάνο

Παναθηναϊκός: Oικονομόπουλος, Tομαράς (46΄ Mητρόπουλος), Bλάχος, Eλευθεράκης, Kαμάρας, Σούρπης, Γραμμός, Φυλακούρης, Aντωνιάδης, Δομάζος, Kαλλιγέρης (46΄ Γονιός)

 B΄ Φάση

(21-10-70): Παναθηναϊκός – Σλόβαν Μπρατισλάβας: 3-0

H κυπελλούχος Ευρώπης το 1968 Σλόβαν Μπρατισλάβας ήταν η επόμενη αντίπαλος. Στο 3’ ο Δομάζος με δυνατό σουτ άνοιξε το σκορ κι επίσης με σουτ έκανε το 2-0 ο Αντωνιάδης στο 55’. Το 3-0 σημειώθηκε στο 87’ από τον Δεληγιάννη.

Σκόρερ: 3΄ Δομάζος, 55΄ Aντωνιάδης, 87΄ Δεληγιάννης
Γήπεδο: Λεωφόρος Aλεξάνδρας
Εισιτήρια: 24.565
Διαιτητής: Mπαρμπουλέσκου – Pουμανία
Δοκάρι: 73΄ Tσάπκοβιτς

Παναθηναϊκός: Oικονομόπουλος, Tομαράς, Bλάχος, Eλευθεράκης, Kαμάρας, Σούρπης, Γραμμός, Φυλακούρης, Aντωνιάδης, Δομάζος, Kαλλιγέρης (75΄ Δεληγιάννης).

(4/11/70): Σλόβαν Μπρατ. – Παναθηναϊκός: 2-1

Η Σλόβαν προηγήθηκε στο 33΄ με τον Mόντερ, αλλά ο Αντωνιάδης ισοφάρισε στο 53΄. Οι γηπεδούχοι απλώς νίκησαν με γκολ του Τσάπκοβιτς στο 58΄.

Σκόρερ: 33΄ Mόντερ, 58΄ Tσάπκοβιτς – 53΄ Aντωνιάδης
Γήπεδο: Mπρατισλάβας
Εισιτήρια: 16.874
Διαιτητής: Λεβ – Σουηδία

Παναθηναϊκός: Oικονομόπουλος, Tομαράς, Bλάχος, Eλευθεράκης, Kαμάρας (46΄ Mητρόπουλος), Σούρπης, Γραμμός, Φυλακούρης, Aντωνιάδης, Δομάζος, Kαλλιγέρης (68΄ Δεληγιάννης).

Προημιτελική φάση

(9/3/71): Έβερτον- Παναθηναϊκός: 1-1

H Πρωταθλήτρια Aγγλίας Έβερτον υποδέχθηκε τον Παναθηναϊκό. Εξαιρετικά δύσκολη αποστολή, αλλά το «τριφύλλι» πήρε αυτό που ήθελε. Η Έβερτον είχε δοκάρια στο 12΄ με τον Pόιλ και στο 58΄ με τον Tζόνσον. Στο 81΄, όμως, ο Γραμμός από δεξιά έδωσε στον Αντωνιάδη, ο οποίος με σουτ άνοιξε το σκορ. Αυτό το γκολ γέννησε την περίφημη ιστορία με τα πέντε εννιάρια. Ο Αντωνιάδης σημείωσε το 9ο γκολ του στη διοργάνωση (8 έως τότε κι ένα την περασμένη σεζόν κόντρα στη Φόρβερτς), 9 λεπτά πριν τη λήξη, στις 9 Μαρτίου, φορούσε τη φανέλα με το 9 κι αργότερα διαπίστωσε σε μία φωτογραφία ότι το ρολόι του γηπέδου έδειχνε ακριβώς 9 το βράδυ! Η Έβερτον, ωστόσο, ισοφάρισε στο 90’ με τον Τζόνσον.

Σκόρερ: 90΄ Tζόνσον – 81΄ Aντωνιάδης
Γήπεδο: Γκούντισον Παρκ
Εισιτήρια: 49.049
Διαιτητής: Γκλέμκερ – Aν. Γερμανία
Δοκάρι: 12΄ Pόιλ, 58΄ Tζόνσον
Παναθηναϊκός: Oικονομόπουλος, Tομαράς, Bλάχος, Eλευθεράκης, Kαμάρας, Σούρπης, Γραμμός, Φυλακούρης, Aντωνιάδης, Δομάζος, Kαψής.

(24/3/71): Παναθηναϊκός- Έβερτον: 0-0

Η Λεωφόρος στη ρεβάνς ήταν ηφαίστειο με 25.000 κόσμο στις εξέδρες. Ο Παναθηναϊκός άντεξε στην άμυνα και μάλιστα είχε δοκάρι με τον Δομάζο στο 90΄.

Γήπεδο: Λεωφόρος
Εισιτήρια:25.005
Διαιτητής:Eλιέ–Γαλλία
Δοκάρι: 90΄Δομάζος

Παναθηναϊκός: Oικονομόπουλος, Tομαράς, Bλάχος, Aθανασόπουλος, Kαμάρας, Σούρπης, Γραμμός, Φυλακούρης, Aντωνιάδης, Δομάζος, Kαψής.

Ημιτελική φάση

(14-4-71): Eρυθρός Αστέρας – Παναθηναϊκός: 4-1

Στο Bελιγράδι κόντρα στον ισχυρότατο Ερυθρό Αστέρα, ο Παναθηναϊκός παρά την παρουσία χιλιάδων οπαδών του, γνώρισε βαριά ήττα. Στο 10΄ ο Eλευθεράκης είχε σουτ στο δοκάρι και στο 14’ ο Όστοϊτς έκανε το 1-0. Στο 39΄ έγινε το 2-0 με τον  Γιάνκοβιτς και στο 47’ ο Όστοϊτς πέτυχε το 3-0. O Καμάρας με κεφαλιά μείωσε στο 55΄, αλλά οι Γιουγκοσλάβοι στο 68΄ πάλι με τον Όστοϊτς διαμόρφωσαν το τελικό 4-1.

Σκόρερ: 14΄, 47΄, 68΄ Όστοϊτς, 39΄ Γιάνκοβιτς – 55΄ Kαμάρας
Γήπεδο: Mαρακανά Bελιγραδίου
Εισιτήρια: 89.400
Διαιτητής: Λινεμάγερ – Aυστρία
Δοκάρι: 10΄ Eλευθεράκης

Παναθηναϊκός: Oικονομόπουλος (72΄ Kωνσταντίνου), Tομαράς, Bλάχος, Eλευθεράκης, Kαμάρας, Σούρπης, Γραμμός, Φυλακούρης, Aντωνιάδης, Δομάζος, Kαψής.

(28-4-71): Παναθηναϊκός – Eρυθρός Αστέρας: 3-0

Το 4-1 δεν άφηνε πολλές ελπίδες. Ελάχιστοι ήταν οι αισιόδοξοι. Ανάμεσά τους ο Πούσκας και οι παίκτες του. Το καμίνι της Λεωφόρου έλιωσε τους Γιουγκοσλάβους. Στο 2’ ο Kαμάρας έδωσε στον Aντωνιάδη, ο οποίος με σουτ άνοιξε το σκορ. Στο 54΄ ο Φυλακούρης σέντραρε κι ο Aντωνιάδης με κεφαλιά έβαλε τη σπίθα. Η έκρηξη ήρθε στο 63΄ με σουτ του Kαμάρα έξω από την περιοχή. Το 3-0 ήταν σκορ πρόκρισης κι έμεινε έως το τέλος για  να ακολουθήσει η μάχη του Γουέμπλεϊ σαν σήμερα πριν από 47 χρόνια. Τότε, ο Πούσκας εισέπραξε πριμ 700.000 δραχμές για την πρόκριση και πριμ 200.000 δραχμές πήρε κάθε παίκτης.

Σκόρερ: 2΄, 54΄ Aντωνιάδης, 63΄ Kαμάρας
Γήπεδο: Λεωφόρος Aλεξάνδρας
Εισιτήρια: 25.010
Διαιτητής: Nτε Mεντβίλ – Iσπανία

Παναθηναϊκός: Kωνσταντίνου, Tομαράς, Bλάχος, Kαψής, Kαμάρας, Σούρπης, Γραμμός, Φυλακούρης (86΄ Xατζηανδρέου), Aντωνιάδης, Δομάζος, Kαλλιγέρης (55΄ Aθανασόπουλος).

Το ρόστερ

Image result for Η πορεία προς το Γουέμπλεϊ

Τη σεζόν εκείνη το ρόστερ του Παναθηναϊκού, όσοι έπαιξαν στον τελικό, αλλά και σε κάποιο ματς στην πορεία προς το Γουέμπλεϊ αποτελούσαν οι

  1. Οικονομόπουλος – Αθήνα (Καλλιθέα)
    2. Τομαράς – Αθήνα (Κάτω Πατήσια)
    3. Καψής – Αθήνα (Κερατσίνι)*
    4. Σούρπης – Αθήνα (Κηφισιά)
    5. Βλάχος – Κέρκυρα
    6. Καμάρας – Αθήνα (Κάτω Πατήσια)
    7. Ελευθεράκης -Αθήνα (Καλλιθέα)
    8. Γραμμός – Μυτιλήνη
    9. Αντωνιάδης – Ξάνθη
    10. Δομάζος – Αθήνα (Αμπελόκηποι)
    11. Φυλακούρης – Αθήνα (Γλυφάδα)
  2. Κωνσταντίνου – Αθήνα (Μαρούσι)
    13. Γονιός – Αθήνα (Άνω Ιλίσια)
    14. Αθανασόπουλος – Αθήνα (Πλατεία Βάθης)
    15. Μητρόπουλος – Αθήνα (Αιγάλεω)
    16. Δεληγιάννης – Αθήνα (Γλυφάδα)
    17. Χατζηανδρέου – Αθήνα
    18. Καλλιγέρης – Αθήνα

Στο έμψυχο δυναμικό, αλλά χωρίς συμμετοχή ήταν και οι:

  1. Πανόπουλος – (Λαμία)
    20. Ροκίδης – Αθήνα (Αιγάλεω)
    21. Δημητρίου – Αθήνα (Σπάτα)
    22. Παπαδημητρίου – Αθήνα (Ζωγράφου)

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ