Σαν σήμερα : Το έπος της Λίβερπουλ

Σαν σήμερα : Το έπος της Λίβερπουλ

Σαν σήμερα στις 25 Μαΐου του 2005 συνέβη το ανεπανάληπτο έπος στον τελικό του Champions. Η Λίβερπουλ έκανε ίσως τη μεγαλύτερη ανατροπή όλων των εποχών σε τελικό και πήρε την κούπα, για 5η φορά στην ιστορία της, στα πέναλτι!

Ίσως πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανατροπή σε τελικό Champions League. Για τους φίλους της Λίβερπουλ σίγουρα είναι, αλλά για κάποιους άλλους ανταγωνίζεται την ανατροπή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κόντρα στην Μπάγερν Μονάχου το 1999. Όπως και να’ χει, σήμερα συμπληρώνονται 13 χρόνια από όταν οι κόκκινοι έκαναν το αδιανόητο. Από την… κόλαση του 3-0 στο ημίχρονο απέναντι στη Μίλαν, το έκαναν 3-3 και κατέκτησαν για 5η φορά το τρόπαιο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Όλα άρχισαν πριν τη συμπλήρωση του 1ου λεπτού, όταν ο Πάολο Μαλντίνι άνοιξε το σκορ στο 52ο δευτερόλεπτο σημειώνοντας το πιο γρήγορο γκολ σε τελικό και έδειξε το δρόμο στους συμπαίκτες του. Οι παίκτες του Κάρλο Αντσελότι έκαναν ό,τι ήθελαν στο 1ο ημίχρονο και ευτύχησαν να σκοράρουν άλλα δύο τέρματα μέσα σε 5 λεπτά (39′, 44′) με σκόρερ τον Ερνάν Κρέσπο.

Image result for milan liverpool 2005

Ολικό restart και επική ανατροπή

Όταν όλα έδειχναν ότι ο τίτλος της πρωταθλήτριας Ευρώπης θα πήγαινε προς Μιλάνο μεριά, ο Στίβεν Τζέραρντ και η παρέα του είχαν διαφορετική άποψη. Στο 54ο λεπτό ο μεγάλος αρχηγός της Λίβερπουλ, έκανε το 3-1 με κεφαλιά και έδωσε το έναυσμα για το θαύμα που θα ακολουθούσε.

Related image

Δύο λεπτά αργότερα, ένας κεραυνός του Βλάντιμιρ Σμίτσερ καρφώθηκε στη δεξιά γωνία του Ντίντα για το 3-2 και το έπος φαινόταν να έρχεται. Οι κόκκινοι του Μερσεϊσάιντ δεν περίμεναν και πολύ, καθώς στο 60′ ο Τσάμπι Αλόνσο έκανε το 3-3 σε επαναφορά από πέναλτι που εκτέλεσε ο ίδιος κι απέκρουσε ο Βραζιλιάνος τερματοφύλακας.

Μέχρι τη συμπλήρωση των 90 λεπτών δεν άλλαξε κάτι και οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στην παράταση, όπου η Λίβερπουλ καρδιοχτύπησε αρκετές, με μία εξ αυτών να έχει ήρωα τον Τραορέ, που έβγαλε πάνω στη γραμμή το σουτ του Σεβτσένκο. Τα 30 λεπτά κύλησαν με τον Ντούντεκ και τους αμυντικούς του να αναχαιτίζουν τις επιθέσεις των ροσονέρι και ο τελικός κατέληξε στην ψυχοφθόρο διαδικασία των πέναλτι.

Η βραδιά του Ντούντεκ

Image result for dudek 2005

Ο Πολωνός γκολκίπερ παίρνει θέση στην εστία του και με τους ελιγμούς του δείχνει να καλύπτει κάθε σπιθαμή του τέρματος και να φαντάζει ανίκητος. Πρώτο «θύμα» του ο Σερζίνιο που έστειλε την μπάλα έξω όντας ανήμπορος να βρει τρόπο να τη στείλει στην -γεμάτη από Ντούντεκ- εστία.

Έπειτα, ο Αντρέα Πίρλο έμελλε να αστοχήσει, με τον Γέρζι Ντούντεκ να αποκρούει. Οι Τόμασον και Κακά νίκησαν τον αντίπαλο πορτιέρε, αλλά στο τέλος ο ήρωας της Λίβερπουλ μίλησε. Το σκορ στα πέναλτι ήταν 3-2 υπέρ της Λίβερπουλ, ο Σεβτσένκο έστεισε την μπάλα στην άσπρη βούλα και έπρεπε να σκοράρει για να συνεχιστεί η διαδικασία. Ο Ντούντεκ, όμως, τον… ψάρεψε, απέκρουσε το πέναλτι και χάρισε τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης στη Λίβερπουλ για 5η φορά στην ιστορία της.

Image result for milan liverpool 2005

Η Λίβερπουλ γιορτάζει σήμερα και οι φίλοι της θα θυμούνται πάντοτε τον τελικό της Πόλης. Μία μέρα πριν τον μεγάλο τελικό του Κιέβου, όπου η αγγλική ομάδα έχει την ευκαιρία να σηκώσει το έκτο τρόπαιό της και να εκθρονίσει τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Λίβερπουλ – Μίλαν 3-2 πέν. (3-3 παρ., 3-3 κ.α.)
(54’ Τζέραρντ, 56’ Σμίτσερ, 60’ Αλόνσο – 1’ Μαλντίνι, 38’, 43’ Κρέσπο)

Πέναλτι 
Μίλαν: Τόμασον, Κακά (γκολ), Σερζίνιο, Πίρλο, Σεφτσένκο (άστοχοι) 
Λίβερπουλ: Χάμαν, Σισέ, Σμίτσερ (γκολ), Ρίισε (άστοχος)

Λίβερπουλ: Ντούντεκ, Φίναν (46’ Χάμαν), Χίπια, Κάραγκερ, Τραορέ, Κιούελ 923’ Σμίτσερ), Αλόνσο, Τσέραρντ, Ρίισε, Γκαρσία, Μπάρος (85’ Σισέ)

Μίλαν: Ντίντα, Καφού, Σταμ, Νέστα, Μαλντίνι, Ζέεντορφ (85’ Σερζίνιο), Γκατούζο (111’ Ρουί Κόστα), Πίρλο, Κακά, Κρέσπο (85’ Τόμασον), Σεφτσένκο

Κίτρινες: 76’ Κάραγκερ, 78’ Μπάρος
Διαιτητής: Μανουέλ Μεχούτο Γκονζάλες (Ισπανία)
Θεατές: 60.000

https://youtu.be/fCkbw2x_OZI

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ