Άρης Vs ΠΑΟΚ : Στον Πύργο τον Λευκό

Άρης Vs ΠΑΟΚ : Στον Πύργο τον Λευκό

Τα ματς ανάμεσα στον Άρη και τον ΠΑΟΚ, που ξυπνούν αναμνήσεις από επικές «μάχες» εντός και εκτός γηπέδου, επανέρχονται στο ποδοσφαιρικό προσκήνιο τη νέα σεζόν, έπειτα από την άνοδο των «κίτρινων» στη Super League.

Στο πρόσφατο παρελθόν οι αναμετρήσεις των δύο συλλόγων κέντριζαν τα βλέμματα της πλειοψηφίας των Ελλήνων ποδοσφαιρόφιλων. Ωστόσο, το ενδιαφέρον άρχισε να φθίνει σταδιακά με την πάροδο των χρόνων, λόγω της δεινής οικονομικής θέσης στην οποία είχε περιέλθει ο Άρης από το 2013, αποτέλεσμα της οποίας ήταν ο υποβιβασμός του στη Football League 2 έναν χρόνο αργότερα.

Πριν από μερικές μέρες, όμως, οι «κίτρινοι» εξασφάλισαν (μαζί με τον ΟΦΗ) την άνοδο τους στην πρώτη τη τάξει κατηγορία και από τη σεζόν 2018-2019 μια ολόκληρη πόλη, η Θεσσαλονίκη, αλλά και η Βόρεια Ελλάδα, όπου Άρης και ΠΑΟΚ διαθέτουν πολλούς οπαδούς ανά την επικράτεια της, θα ζει και πάλι στο ρυθμό του μεγάλο αυτού ντέρμπι.

Θα μπορούσε κανείς να αναφερθεί στην ατμόσφαιρα και τα συνθήματα των οπαδών και των δύο ομάδων ή να ασχοληθεί με τους ποδοσφαιριστές εκείνους που σφράγισαν διαχρονικά τα συγκεκριμένα ντέρμπι με την παρουσία τους.

Θα μπορούσε, επίσης, να συγκρίνει τη δυναμικότητα Άρη και ΠΑΟΚ μέσα στην πορεία των χρόνων, τις στιγμές κυριαρχίας αλλά και τις στιγμές παρακμής τους, δεδομένου ότι όλα αυτά μαζί συνιστούν την ιστορία των συγκεκριμένων παιχνιδιών.

Επειδή, όμως, όποιος το επιχειρήσει, σίγουρα κάποιους θα αδικήσει, θα σταθούμε στη σημασία των συγκεκριμένων αναμετρήσεων, αφού το μόνο σίγουρο είναι πως τα Άρης-ΠΑΟΚ, αλλά και τα ΠΑΟΚ-Άρης είναι ιδιαίτεροι αγώνες.

Για όποιον ασχολείται με το ποδόσφαιρο το συναίσθημα που δημιουργεί μια νίκη σ’ ένα τέτοιο ματς, είναι τόσο «πλούσιο» που δύσκολα μπορεί να αποτυπωθεί σε χαρτί.

Η σύγκρουση των ομάδων αυτών, καθεμία εκ των οποίων έχει διαφορετικές καταβολές και η αντιπαλότητά τους φανατίζουν τους φίλους Άρη και ΠΑΟΚ αρκετές μέρες πριν έρθει η στιγμή να κυλίσει η μπάλα στο χορτάρι. Και μετά από ένα γεμάτο αγωνία 90λεπτο, ακολουθεί η καζούρα και τα πειράγματα εκατέρωθεν…

Το μοναδικό κοινό σημείο των υποστηρικτών των δύο συλλόγων είναι το πάθος για επικράτηση επί του «αιώνιου» αντιπάλου, κυρίως για λόγους γοήτρου του συλλόγου.

ΜΕ ΝΕΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ Ο ΠΑΟΚ, ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΚΟΨΕΙ ΤΑ «ΦΤΕΡΑ» Ο ΑΡΗΣ

Βέβαια, τη νέα σεζόν τα πράγματα θα είναι κατά τα φαινόμενα διαφορετικά τουλάχιστον για την ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου που αναμένεται να διεκδικήσει με αξιώσεις το πρωτάθλημα της Super League, εν αντιθέσει με την ομάδα του Δημήτρη Σπανού, η οποία θα έχει χαμηλότερες βλέψεις σε αυτή την πρώτη χρονιά της επιστροφής της στα… σαλόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Τέσσερα χρόνια από την τελευταία φορά που αναμετρήθηκαν οι δύο ομάδες στο πλαίσιο της Α΄ Εθνικής, τα δεδομένα έχουν διαφοροποιηθεί σε σημαντικό βαθμό και στους δύο συλλόγους.

Ο ΠΑΟΚ είναι ακόμη πιο ισχυρός σε διοικητικό επίπεδο, κάτι που αποτυπώνεται και στο αγωνιστικό κομμάτι. Οι «ασπρόμαυροι» έφτασαν μία ανάσα από την κατάκτηση του τρίτου πρωταθλήματος της ιστορίας τους, αλλά τελικά δεν τα κατάφεραν. Τερμάτισαν, όμως, στη δεύτερη θέση και θα αγωνιστούν στον τρίτο γύρο των προκριματικών του Champions League, ενώ παράλληλα, κατέκτησαν για 6η φορά το Κύπελλο Ελλάδος.

Μάλιστα, τη νέα περίοδο φιλοδοξούν να εμφανιστούν ακόμη πιο ενισχυμένοι, έχοντας και πάλι ως βασικό στόχο το πρωτάθλημα που τόσο τους λείπει εδώ και 33 χρόνια, χωρίς να απαιτούνται μάλιστα πολλές κινήσεις στο μεταγραφικό παζάρι, καθώς διαθέτουν ήδη… στρωμένη ομάδα.

Στην αντίπερα όχθη, ο Άρης θα έχει διαφορετικούς στόχους μολονότι δεν αντιμετωπίζει πλέον τα διοικητικά και οικονομικά προβλήματα του πρόσφατου παρελθόντος. Οι νεοφώτιστοι δεν μπορούν να διαθέσουν χρήματα ανάλογα με αυτά που μπορεί να «σπρώξει» στην αγορά ο «Δικέφαλος του Βορρά», με συνέπεια το ρόστερ τους να μην μπορεί να πλησιάσει σε ποιότητα εκείνο των «ασπρόμαυρων».

Παρ’ όλα αυτά, θα επιδιώξουν να βάλουν… φρένο στα όνειρα του συμπολίτη τους ΠΑΟΚ και να κάνουν πράξη το σύνθημα «Ερχόμαστε», τερματίζοντας όσον το δυνατόν ψηλότερα στον βαθμολογικό πίνακα της Super League και στερώντας από τους «ασπρόμαυρους» βαθμούς που ενδεχομένως να αποδειχθούν αρκετοί για την απώλεια του τίτλου.

Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν πως πλέον τα παιχνίδια μεταξύ του ΠΑΟΚ και Άρη δεν έχουν μόνο τοπικό χαρακτήρα και ενδιαφέρον, αφού ο πρώτος έχει ανέβει επίπεδο τα χρόνια που ο δεύτερος απουσίαζε από την Super League. Το γεγονός, όμως, ότι έχει αλλάξει η δυναμική των δύο συλλόγων, δεν σημαίνει ότι δεν έχουν να μας προσφέρει συγκινήσεις ανάλογες με το παρελθόν, κατά το οποίο αμφότερες πρωταγωνιστούσαν.

Η ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΝΤΕΡΜΠΙ

Ανέκαθεν ο νικητής του ντέρμπι της Θεσσαλονίκης μνημονευόταν ως το αφεντικό της πόλης. Γι’ αυτό και στα ποδοσφαιρικά δρώμενα της Ελλάδας οι αναμετρήσεις ανάμεσα στους δύο συλλόγους συγκέντρωναν πάντα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ανεξαρτήτως της βαθμολογικής διαφοράς που τους χώριζε ανά περιόδους.

Όσον αφορά την προϊστορία των εν λόγω αναμετρήσεων, οι δύο ομάδες έχουν συναντηθεί συνολικά 106 φορές σε επίπεδο Α’ Εθνικής, με τον ΠΑΟΚ να έχει σαφές προβάδισμα στις νίκες με 42 έναντι 27 του Άρη, ενώ 37 αγώνες έχουν λήξει ισόπαλοι. Στην «Τούμπα» έχουν διεξαχθεί 53 παιχνίδια, με τους «ασπρόμαυρους» να μετρούν 30 νίκες, 9 ήττες και 14 ισοπαλίες, ενώ στο «Κλεάνθης Βικελίδης» οι «κίτρινοι» μετρούν 18 νίκες, 12 ήττες και 22 ισοπαλίες.

Το πρώτο ντέρμπι μεταξύ των δύο ομάδων έλαβε χώρα στην «Τούμπα» στις 28 Φεβρουαρίου του 1960 και έληξε ισόπαλο χωρίς τέρματα. Δύο ακόμη ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία είναι αφενός πως η μεγαλύτερη νίκη του ΠΑΟΚ σημειώθηκε στις 16 Φεβρουαρίου του 1975 με 5-0 και αφετέρου πως η μεγαλύτερη σε εύρος νίκη του Άρη τοποθετείται χρονικά στις 29 Αυγούστου του 1998 με 1-4.

Μάλιστα, μετά το τέλος των εν λόγω αγώνων τόσο ο προπονητής των «κιτρίνων», Μπράνκο Στάνκοβιτς, όσο και ο τεχνικός των «ασπρόμαυρων», Όλεγκ Μπλαχίν, αποτέλεσαν παρελθόν από τον πάγκο των δύο ομάδων.

Τα μεγαλύτερης έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στις 2 Aπριλίου του 2000 στο γήπεδο της «Τούμπας», όπου ο «Δικέφαλος του Βορρά» κέρδισε με 3-2. Ωστόσο, όπως ήταν αναμενόμενο, τα πολύ σοβαρά επεισόδια, τα ανοιγμένα κεφάλια και οι υλικές καταστροφές έβαλαν το αγωνιστικό σκέλος σε δεύτερη μοίρα.

Ας θυμηθούμε μερικά παιχνίδια:

Άρης-ΠΑΟΚ=0-4 (1994-1995)

ΠΑΟΚ-Άρης=1-4 (1997-1998)

Άρης-ΠΑΟΚ=2-3 (2001-2002)

ΠΑΟΚ-Άρης=2-2 (2004-2005)

ΠΑΟΚ-Άρης=3-1 (2013-2014)

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ