O Ερνέστο, ο Μανόλο και η ισπανική κυριαρχία των πάγκων

O Ερνέστο, ο Μανόλο και η ισπανική κυριαρχία των πάγκων

Η Ισπανία δεν «εξάγει» μόνο σπουδαίους παίκτες, αλλά και σπουδαίους προπονητές. Τρανή απόδειξη η φετινή σεζόν με τους «δικούς μας», Ερνέστο Βαλβέρδε και Μανόλο Χιμένεθ, αλλά και τους Πεπ Γκουαρντιόλα, Ουνάι Έμερι να κατακτούν την κορυφή σε Ισπανία, Ελλάδα, Αγγλία και Γαλλία.

Δεν τους αρέσει μόνο να βλέπουν τις ομάδες τους να υπερέχουν. Τους αρέσει να τις βλέπουν να παίζουν και ωραίο ποδόσφαιρο με κατοχή μπάλας, πολλές πάσες και ακόμη περισσότερα γκολ.

Ο λόγος για τους Ερνέστο Βαλβέρδε, Μανόλο Χιμένεθ, Πεπ Γκουαρντιόλα, Ουνάι Έμερι, οι οποίοι κατέκτησαν τα πρωταθλήματα με τις ομάδες τους, δείχνοντας σε όλους ότι η Ισπανία εκτός από σπουδαίους προπονητές παράγει και σπουδαίους τεχνικούς.

ΕΡΝΕΣΤΟ ΒΑΛΒΕΡΔΕ (ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ)

Ο Λουίς Ενρίκε τα πήρε… όλα με την Μπαρτσελόνα, αλλά η συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν γινόταν να συνεχιστεί άλλο. Διάδοχός του ένας παλιός μας γνώριμος. Ο Ερνέστο Βαλβέρδε, ο οποίος έχει περάσει δύο φορές από τον πάγκο του Ολυμπιακού. Ο έμπειρος τεχνικός τα τελευταία χρόνια έκανε σπουδαίο έργο με την Αθλέτικ Μπιλμπάο κάτι που δεν πέρασε στα… ψιλά από τους Καταλανούς που έδωσαν τα χέρια μαζί του στις 29 Μαΐου του 2017.

Η αρχή ήταν αρκετά δύσκολη για τον 54χρονο προπονητή, αφού τον Αύγουστο είδε τη Ρεάλ Μαδρίτης να του κάνει… πλάκα και να τον νικάει και στα δύο παιχνίδι για το ισπανικό Σούπερ Καπ με συνολικό απολογισμό πέντε γκολ κατά και ένα υπέρ. Ωστόσο, αυτό δεν αποθάρρυνε τον Βαλβέρδε, ο οποίος συνέχισε να πιστεύει στη δουλειά του και στο πλάνο του. Έτσι, τα (θετικά) αποτελέσματα δεν άργησαν να έρθουν και όταν ήρθαν έκαναν… πάταγο με τους Μπλαουγκράνα να μετρούν από τις 20 Αυγούστου μέχρι και τις 17 Ιανουάριου ένα αήττητο σερί 29 ματς.

Κάτι που δεν είχε ξαναγίνει. Κάτι το οποίο έφερε (ουσιαστικά) το πρωτάθλημα και πάλι στο Καμπ Νου. Όμως, αυτή δεν είναι η μοναδική, αφού η πρώτη -επί εποχής Βαλβέρδε- ήρθε στον τελικό του Κυπέλλου Ισπανίας κόντρα στη Σεβίλλη το Σάββατο (21/4).

MANOΛΟ ΧΙΜΕΝΕΘ (ΑΕΚ)

Με χρυσά γράμματα έγραψε το όνομά του στην ιστορία της ΑΕΚ ο Μανόλο Χιμένεθ. Ο Ισπανός τεχνικός ήταν εκείνος που έκανε και πάλι πρωταθλήτρια την Ένωση, μετά από 24 ολόκληρα χρόνια. Είναι εκείνος που με τον σωστό προγραμματισμό του έκανε και πάλι τους κιτρινόμαυρους οπαδούς να ξεχυθούν στους δρόμους και να πανηγυρίσουν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ωστόσο, δεν θέλει να μείνει μόνο εκεί. Αυτή η κούπα θέλει να είναι απλά η αρχή για την επόμενη. Ήδη καταστρώνει τα σχέδιά του για τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας κόντρα στον ΠΑΟΚ που θα γίνει στις 12 Μαΐου στο ΟΑΚΑ. Σε περίπτωση που φέτος η ΑΕΚ κατακτήσει την εν λόγω κούπα, όπως είχε πραγματοποιήσει και το 2016, τότε θα έχει κάνει νταμπλ. Το πρώτο της μετά από 40 χρόνια! Πως μετά οι Ενωσίτες να μην πίνουν νερό στο όνομα του Ισπανού;

ΠΕΠ ΓΚΟΥΑΡΝΤΙΟΛΑ (ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ)

Πολύ πριν πάει ο Πεπ Γκουαρντιόλα στη Μάντσεστερ Σίτι οι διοικούντες την αγγλική ομάδα είχαν «κόλλημα» μαζί του. H πρώτη του σεζόν στους Πολίτες μόνο καλή δεν την λες, παρά το εντυπωσιακό ξεκίνημα. Ωστόσο, στη δεύτερη ο έμπειρος τεχνικός έκλεισε τα στόματα όλων όσων φρόντισαν να τον αμφισβητήσουν.

Ποδόσφαιρο κατοχής, ποδόσφαιρο με πολλές κάθετες πάσες, ποδόσφαιρο πρωτοβουλιών. Όλα αυτά είχαν οι Μπλε του Γκουαρντιόλα που ήταν πολλές ταχύτητες πιο πάνω απ’ όλους όσους προσπάθησαν να τους κοντράρουν στην Αγγλία, με αποτέλεσμα οι Πολίτες να έχουν κατακτήσει, ουσιαστικά, το πρωτάθλημα από τα Χριστούγεννα και λίγο αργότερα να έχει το Λιγκ Καπ.

Σίγουρα τα καλύτερα δεν έχουν έρθει ακόμη για τον Καταλανό τεχνικό και τους παίκτες του που θέλει να κάνει ακόμη καλύτερη τη Σίτι την επόμενη χρονιά, ώστε να την οδηγήσει και στην κορυφή της Ευρώπης.

OYNAΪ ΕΜΕΡΙ (ΠΑΡΙ ΣΕΝ ΖΕΡΜΕΝ)

Το πάθημα της περσινής σεζόν στη Ligue 1 έγινε μάθημα για τους παίκτες της Παρί Σεν Ζερμέν και τον προπονητή της, Ουνάι Έμερι. Ο Ισπανός τεχνικός έκανε τις απαραίτητες (ακριβές) προσθήκες στο ρόστερ των Παριζιάνων και με πρωταγωνιστές τους Νεϊμάρ, Έντισον Καβάνι και Κιλιάν Εμπαπέ είδε την ομάδα του να ρολάρει από νωρίς, να σκοράρει ακατάπαυστα και να μην έχει αντίπαλο εντός των συνόρων.

Τρανή απόδειξη η εντός έδρας νίκη της Παρί Σεν Ζερμέν επί της πρωταθλήτριας Μονακό με τους πρωτευουσιάνους να κάνουν επίδειξη δυναμικής, επικρατώντας με σκορ 7-1 και στην ουσία να πανηγυρίζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εξασφάλιση του πρωταθλήματος που πέρυσι τους το είχαν στερήσει οι Μονεγάσκοι.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ