Ο ξεχωριστός (και περιζήτητος) κύριος Ανιγκό

Ο ξεχωριστός (και περιζήτητος) κύριος Ανιγκό

Η πορεία ενός «σκοτεινού» παράγοντα, οι «επικίνδυνοι» φίλοι, η βίαιη υπενθύμιση της θνητής φύσης και η νέα ζωή με την αναμόρφωση του Λεβαδειακού, την (ολική) αφοσίωση στην προπονητική και τις προτάσεις που πέφτουν σαν βροχή!

Η ζωή του σίγουρα θα αποτελέσει κάποια στιγμή ερέθισμα για σενάριο επιπέδου… Οσκαρ ή βιβλία (σε ένα αποκλείεται να χωρέσει ο βίος του), που θα γίνουν παγκόσμια best seller. Οσοι έχει τύχει απλώς να συνομιλήσουν με τον Ζοσέ Ανιγκό, ισχυρίζονται ότι ποτέ δεν έχουν ακούσει την ίδια ιστορία. Το άγραφο βιβλίο της ζωής του προπονητή του Λεβαδειακού και πρώην «μεγάλου αφεντικού» της Μαρσέιγ (και συνολικά του γαλλικού ποδοσφαίρου) είναι ατελείωτο και γεμάτο μυστικά και περιπέτειες που 9 στους 10 «κανονικούς» ανθρώπους, δεν έχουν καν φανταστεί.

Γεννημένος και μεγαλωμένος στη Μασσαλία, ποτέ δεν αισθάνθηκε την πόλη του ως αυτό το επικίνδυνο και τοξικό περιβάλλον βλέπουν όσοι δεν έχουν την ίδια εξοικείωση με τα όσα συμβαίνουν εντός των συνόρων της. Ισως σε αυτό έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι ο ίδιος ήταν από… πάντα ένα από τα καμάρια της πόλης. Ένα σημείο αναφοράς της Μασσαλίας, την παρέα και τη φιλία του οποίου επιζητούσαν τα όλοι. Από τους φορείς της πόλης, ως και τους πραγματικούς «διοικητές» της, που κανόνιζαν και κανονίζουν τα πάντα από τις σκιές.

Ο Ανιγκό δεν κρύβει ότι η ζωή του περιλάμβανε μια σειρά από γεγονότα που δεν μπορεί καν να διηγηθεί. Αλλά και πανίσχυρους (και επικίνδυνους) φίλους, που του επέτρεψαν να κάνει ό,τι θέλει στη Μαρσέιγ και να μην αισθανθεί ποτέ κίνδυνο. Ωστόσο, η εν ψυχρώ δολοφονία του γιου του, Αντριέν, τον Σεπτέμβριο του 2017, άλλαξε την κοσμοθεωρία του. Ένα τραγικό γεγονός, που ούτε ο ίδιος ούτε οι φίλοι του μπόρεσαν να αποτρέψουν. Μία βίαιη υπενθύμιση της θνητή του φύσης, μια ηχηρή υπενθύμιση ότι κανείς δεν είναι άθικτος ή άτρωτος. Μια υπόθεση που δεν είχε καμία σχέση με το ποδόσφαιρο, αλλά που έκανε τον Ανιγκό να επιστρέψει στο ποδόσφαιρο. Εστω και μετά από δύο χρόνια απομόνωσης.

Η απόφαση του Ανιγκό να φύγει από τη Μασσαλία και να μετακομίσει στην έπαυλή του στην Τυνησία, μαζί με την τελευταία γυναίκα του και την κόρη του, ήταν συνειδητή. Ηθελε να ξεφύγει, αλλά και να σκεφτεί. Και τελικά αποφάσισε να κάνει αυτό που ξέρει καλά και τον κάνει χαρούμενο: Την μπάλα. Αυτή τη φορά, όμως, όχι πίσω από το γραφείο, αλλά μέσα στο γήπεδο.

Η πρόταση του Λεβαδειακού θεωρητικά δεν θα έπρεπε καν να τον συγκινήσει. Αλλά το έκανε. Προφανώς το ζήτημα δεν ήταν οικονομικό. Βλέπετε ο Ανιγκό είναι βαθύπλουτος. Και δεν το κρύβει ότι τα λεφτά είναι το τελευταίο πράγμα που τον ενδιαφέρει. Η (επι)στροφή στην προπονητική έγινε για τη χαρά του παιχνιδιού και την ικανοποίηση του αποτελέσματος και του «κτίζειν». Είναι η ψυχοθεραπεία του και η ανάγκη να μεταδώσει τις γνώσεις του, τις ικανότητές του, τα… κόλπα του. Με τον φετινό Λεβαδειακό να είναι το πρώτο του πείραμα. Ένα πείραμα που πέτυχε και επανέφερε στο προσκήνιο τον προπονητή Ανιγκό. Και όχι τον άτεγκτο, σκληρό, αδίστακτο διαπραγματευτή της Μαρσέιγ.

Ο Ανιγκό «έδεσε» με τον Κομπότη. Μπορεί να μην μιλούν την ίδια γλώσσα, αλλά έχουν «φόρμες» επικοινωνίας που τους φέρνουν κοντά και τους κάνουν να αντιλαμβάνεται ο ένας τον άλλον. Και αυτή η σχέση αναδείχθηκε στη φετινή εξαιρετική εικόνα του Λεβαδειακού. Μιας ομάδας που δημιουργήθηκε σχεδόν από το μηδέν το καλοκαίρι και μετά από μία κάκιστη χρονιά, κατάφερε να ανακάμψει και να προκαλέσει αίσθηση. Με τον Ανιγκό να κάνει τις επιλογές και να παρουσιάζει στο ελληνικό κοινό ένα στιβαρό και καλοδουλεμένο σύνολο, αλλά και κάποιους παίκτες-κλειδιά, που ο ίδιος βρήκε και έφερε στην Ελλάδα. Ενώ παράλληλα προσπάθησε να αναδείξει και κάποιους μικρούς του Λεβαδειακού που θεωρεί ότι αξίζουν προσοχής.

Το συμβόλαιο του Ανιγκό με τον Λεβαδειακό τελειώνει τον Ιούνιο. Και ακόμη ο ίδιος δεν έχει αποφασίσει τι θα κάνει. Η Λιβαδειά είναι ένα ήσυχο και καλόβολο μέρος, όπου ο ίδιος και η οικογένειά του αισθάνονται καλά. Ωστόσο, ο 56χρονος τεχνικός δείχνει διψασμένος για νέες προκλήσεις. Και ήδη οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν είναι λίγες οι ομάδες που προσπαθούν να τον πλησιάσουν και να τον δελεάσουν. Ομάδες εντός και εκτός συνόρων, που θέλουν να εκμεταλλευτούν την όρεξή του για δουλειά, τις ιδέες του, αλλά και (κυρίως) τη δυνατότητά του να ανακαλύπτει και να αποκτά καλούς παίκτες, μέσω διαύλων που δεν μπορούν πολλοί.

Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει to10.gr, ο Ανιγκό δεν σκέφτεται να φύγει από τον Λεβαδειακό αυτή τη στιγμή. Παραπάνω εξηγήσαμε τους λόγους. Αλλά μπορεί να το κάνει εάν κάποια από τις κρούσεις που ήδη δέχεται, τον εμπνεύσει. Και η αλήθεια είναι ότι κάποια από τα πρότζεκτ που έχουν παρουσιαστεί στους εκπροσώπους του, δεν τον αφήνουν αδιάφορο. Καθώς αφορούν μεγαλύτερα «μεγέθη» από τον Λεβαδειακό. Με την προπονητική να είναι το πρώτο και το τελευταίο πράγμα που έχει στο μυαλό του ο Γάλλος. Απορρίπτοντας, εμμέσως, τις προτάσεις που έχει για να αναλάβει να «τρέξει» ομάδες πίσω από το γραφείο…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ