Τσιγκρίνσκι: Ο άνθρωπος που δεν τα παράτησε ποτέ…

Τσιγκρίνσκι: Ο άνθρωπος που δεν τα παράτησε ποτέ…

To10.gr καταγράφει τη μάχη διαρκείας στη ζωή του Τσιγκρίνσκι: Το «ξεπέταγμα», η καθιέρωση στη Σαχτάρ, το «μαγικό» ταξίδι στη Βαρκελώνη, οι σοβαροί τραυματισμοί που δεν τον λύγισαν και η «κιτρινόμαυρη» Ιθάκη του.

Ηρθε ως ένας σπουδαίος, αλλά «πρώην». Αμφισβητήθηκε, χλευάστηκε, πόνεσε, αλλά στο τέλος κατάφερε να γίνει αυτό που ήλπιζαν οι άνθρωποι της ΑΕΚ. Ο Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι, περί ου ο λόγος, υπέγραψε την Παρασκευή νέο (2+1) συμβόλαιο με την ΑΕΚ και όπως όλα δείχνουν, θα ολοκληρώσει την καριέρα του φορώντας την κιτρινόμαυρη φανέλα. Τα χρώματα που του ταιριάζουν, στην ομάδα που έδωσε πνοή στην πολύπαθη καριέρα του και τον ώθησε να θυμίσει σε όλους από πού προέρχεται και τι κουβαλάει.

Παίκτης-βαρόμετρο της ομάδας του Μανόλο Χιμένεθ, στη μάχη που δίνει για την κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος. Ενας άσος στο μανίκι του Ισπανού τεχνικού, μία εξόχως σημαντική παρουσία, τόσο αγωνιστικά όσο και για τα αποδυτήρια της Ενωσης. Ο Τσιγκρίνσκι είναι το μυαλό, οι γνώσεις, η εμπειρία. Ενας από τους λίγους παίκτες της ΑΕΚ που γνωρίζει τι σημαίνει να κάνεις πρωταθλητισμό στο κορυφαίο επίπεδο.

Μια καριέρα με σκαμπανεβάσματα και αρκετούς τραυματισμούς, τους οποίους, ωστόσο, πάντα ξεπερνούσε και πάντα επέστρεφε ακόμα καλύτερος.

Το ξεκίνημα 

Ο έμπειρος σέντερ μπακ έκανε τα πρώτα του βήματα στην ΟΦΚ Λβιβ και σε ηλικία 14 ετών μετακόμισε στα τμήματα υποδομής της Σαχτάρ Ντόνετσκ. Εκεί ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά και σε ηλικία 16 ετών «έγραψε» την πρώτη του εμφάνιση στο ουκρανικό πρωτάθλημα. Στις 7 Δεκεμβρίου του 2004 μάλιστα έκανε και την πρώτη του εμφάνιση στο Champions League, με τον τότε τεχνικό της ομάδας, Μιρτσέα Λουτσέσκου να τον βάζει ως αλλαγή στη νίκη της Σαχτάρ επί της Μπαρτσελόνα με 2-0, για τη φάση των ομίλων.

Το «αγροτικό» 

Το 2005 δόθηκε δανεικός στην Μέταλουργκ Ζαπορίζια, προκειμένου να πάρει εμπειρίες, με τον ίδιο να επιστρέφει την επόμενη χρονιά στην Σαχτάρ, έχοντας στην πλάτη του 15 συμμετοχές και 2 γκολ. Το άστρο του είχε πλέον αρχίσει να «λάμπει» με τον Τσιγκρίνσκι να κερδίζει τις εντυπώσεις, αλλά και μια θέση στα πλάνα του Μιρτσέα Λουτσέσκου. Μια ονειρική χρονιά για τον Τσιγκρίνσκι, καθώς η ομάδα του κατέκτησε το νταμπλ. Στον τελικό του Κυπέλλου με την Ντιναμό Κιέβου μάλιστα αγωνίστηκε φορώντας το περιβραχιόνιο, αντικαθιστώντας τον «μόνιμο» αρχηγό, Ματουζάλεμ.

Αρχισε να ξεχωρίζει 

Ο Ουκρανός με τις εμπειρίες που μάζευε ανέβαινε συνεχώς επίπεδο, με τους ανθρώπους της Σαχτάρ να πίνουν νερό στο όνομά του. Τη σεζόν 2007-2008 έγινε υπαρχηγός και βοήθησε τα μέγιστα την ομάδα του, προκειμένου να κατακτήσει ξανά το νταμπλ. Στον τελικό του Κυπέλλου η Σαχτάρ κέρδισε ξανά την Ντιναμό Κιέβου, με τον ίδιο να αναδεικνύεται MVP! Ο 21χρονος τότε Τσιγκρίνσκι, ολοκλήρωσε τη σεζόν με 42 συμμετοχές συνολικά σε όλες τις διοργανώσεις, πετυχαίνοντας παράλληλα και 4 γκολ.

Η επόμενη σεζόν ήταν μια από τις καλύτερες στην καριέρα του. Το 2008-2009 ήταν ο ηγέτης της άμυνας της Σαχτάρ, πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις στο Champions League, κόντρα σε Μπαρτσελόνα και Σπόρτινγκ.

Η ομάδα του κατέκτησε την τρίτη θέση στον όμιλο και συνέχισε στο UEFA, όπου έφτασε μέχρι το τέλος, επικρατώντας στον τελικό της διοργάνωσης με 2-1 της Βέρντερ Βρέμης. Η σεζόν ολοκληρώθηκε και πάλι έχοντας στο ενεργητικό του 42 συμμετοχές, αλλά και 2 γκολ.

Ονειρικό ταξίδι από το το Ντόνετσκ στην Βαρκελώνη!

Το καλοκαίρι του 2009 ο Τσιγκρίνσκι έκανε το μεγάλο μπαμ στην καριέρα του, παίρνοντας μεταγραφή στην Μπαρτσελόνα έναντι 25 εκατ. ευρώ! Η μοίρα μάλιστα τον έφερε απέναντι στην πρώην ομάδα του, καθώς οι «μπλαουγκράνα» είχαν κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ και αντιμετώπισαν την Σαχτάρ στον τελικό του UEFA Super Cup.

O Τσιγκρίνσκι μάλιστα έγραψε ιστορία, καθώς έγινε ο πρώτος Ουκρανός που αγωνίζεται στην Μπαρτσελόνα. Στις 12 Σεπτεμβρίου του 2009 έκανε το ντεμπούτο του στο ισπανικό πρωτάθλημα με τη φανέλα των «μπλαουγκράνα», υπό τις οδηγίες του Πεπ Γκουαρντιόλα. Η χρονιά, ωστόσο, δεν εξελίχθηκε όπως θα ήθελε, καθώς δεν μπόρεσε ποτέ να προσαρμοστεί στο νέο του περιβάλλον.

Ένα από τα προβλήματα που αντιμετώπισε ήταν αυτό της γλώσσας, με τον ίδιο να μην μπορεί να συνεννοηθεί με τους συμπαίκτες του και το προπονητικό τιμ.  Οι 14 συμμετοχές που πραγματοποίησε κρίθηκαν ως «φτωχές» από τους ανθρώπους του συλλόγου, οι οποίοι αποφάσισαν να τον βγάλουν στο «σφυρί».

Γύρισε πίσω στην Ουκρανία

Μια από τις ομάδες που ενδιαφέρθηκαν ήταν η Σαχτάρ, η οποία τον Ιούλιο του 2010 τον έκανε και πάλι κάτοικο Ντόνετσκ.  Η μεταγραφή του «έκλεισε» στα 15 εκατ. ευρώ, με την Σαχτάρ να βγάζει μέσα σε ένα χρόνο 10 εκατ. ευρώ! Τα πράγματα, ωστόσο, δεν πήγαν όπως θα περίμενε ο ίδιος, αλλά και οι άνθρωποι της Σαχτάρ. Οι εμφανίσεις του ήταν μέτριες, ενώ παράλληλα υπέστη αρκετούς τραυματισμούς.

Από εκεί που είχε γεμάτες σεζόν, άρχισε να χάνει πολλά παιχνίδια, με τα νούμερά του να έχουν πτωτική πορεία. Το 2010-2011 είχε 21 συμμετοχές και 3 γκολ, το 2011-2012 έπαιξε σε 9 ματς, το 2012-2013 σε 15 αγώνες (1 γκολ), το 2013-2014 σε 4 ματς (1 γκολ) και το 2014-2015 αγωνίστηκε μόλις σε 3 αγώνες, έχοντας και πάλι με 1 γκολ.

Δύο σοβαροί τραυματισμοί

Ο Τσιγκρίνσκι λίγο καιρό μετά την επιστροφή του στην Σαχτάρ τραυματίστηκε στον αστράγαλο και παρέμεινε για αρκετό καιρό εκτός δράσης. Το πρόβλημα που αντιμετώπιζε ήταν πιο σοβαρό από ότι αρχικά είχαν εκτιμήσει οι γιατροί της ουκρανικής ομάδας, με αποτέλεσμα να μείνει για περίπου τρεις μήνες στα «πιτς». Εκτός από το πρόβλημα στον αστράγαλο, ο Ουκρανός συχνά – πυκνά αντιμετώπιζε μικροπροβλήματα, τα οποία δεν τον άφηναν να αγωνιστεί. Τον Μάρτιο του 2014 δέχθηκε και νέο πλήγμα, με τον παίκτη της Σαχτάρ να τραυματίζεται σοβαρά και να μένει εκτός για περίπου 5 μήνες. Ο κόμπος είχε φτάσει πλέον στο χτένι, με τις δύο πλευρές να χωρίζουν οριστικά στις 2 Φεβρουαρίου του 2015.

Νέα ομάδα, αλλά και πάλι άτυχος

Επτά μέρες αργότερα ο Τσιγκρίνσκι βρήκε την επόμενη ομάδα του. Αυτή ήταν η Ντνίπρο, της οποία φόρεσε τη φανέλα για 1,5 χρόνο, «γράφοντας» συνολικά 23 συμμετοχές και 1 γκολ. Όπως στη δεύτερη θητεία του στη Σαχτάρ, έτσι και στην Ντνίπρο αντιμετώπισε μικροπροβλήματα τραυματισμών, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα την αποχώρησή του από την ομάδα.

Είπε το «ναι» στην ΑΕΚ

Το καλοκαίρι του 2016 βγήκε ξανά στην «αγορά», με την ΑΕΚ να κάνει κίνηση ματ και να τον εντάσσει στο δυναμικό της για δύο χρόνια, ενώ στο συμβόλαιό του υπήρχε οψιόν ανανέωσης για ένα ακόμα χρόνο. Στις 11 Ιουνίου ο Ουκρανός υπέγραψε το συμβόλαιό του με την Ενωση και άρχισε την «κιτρινόμαυρη» περιπέτειά του!

Τη πρώτη του σεζόν στην Ελλάδα φόρεσε τη φανέλα της ΑΕΚ για 1.845 λεπτά, πραγματοποιώντας 22 συμμετοχές. Το πρώτο του γκολ στη χώρα μας ήρθε στις 26 Φεβρουαρίου του 2017 στον αγώνα με την Λάρισα. Η ΑΕΚ σε εκείνο το παιχνίδι είχε επικρατήσει με 3-0, με τον Τσιγκρίνσκι να πετυχαίνει το δεύτερο γκολ της ομάδας του.

Για μια ακόμα χρονιά, ωστόσο, δεν έλειψαν τα προβλήματα τραυματισμών. Στην αρχή της χρονιάς υπέστη θλάση, μένοντας εκτός για περίπου 3 εβδομάδες. Λίγο μετά την επιστροφή του, αντιμετώπισε και νέο πρόβλημα, αυτή τη φορά στους προσαγωγούς. Ένα πρόβλημα, το οποίο ο ίδιος και οι γιατροί της ομάδας αντιμετώπισαν επιπόλαια και λίγο καιρό αργότερα το βρήκαν μπροστά τους. Νέος τραυματισμός και άλλα χαμένα παιχνίδια. Τον Μάρτιο του 2017 στάθηκε ξανά άτυχος. Στο ματς του Κυπέλλου με τον Πλατανιά τραυματίστηκε, με την ιατρική γνωμάτευση να κάνει λόγο για κάταγμα κερκίδας.

Δυσκολίες και λύτρωση

Στην αρχή της φετινής σεζόν ο Τσιγκρίνσκι επέστρεψε και αγωνίστηκε ως βασικός στα παιχνίδια με την Κλαμπ Μπριζ, αλλά και στα πρώτα ματς του πρωταθλήματος. Τον Σεπτέμβρη, ωστόσο, αναγκάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργείο, προκειμένου να αποκατασταθεί το πρόβλημα που αντιμετώπιζε στο χέρι.

Τον Δεκέμβριο επέστρεψε εκ νέου στις αγωνιστικές υποχρεώσεις της ΑΕΚ, πήρε ξανά αμέσως φανέλα βασικού και μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει συνολικά 23 συμμετοχές, σκοράροντας και 1 γκολ. Όχι όμως όποιο και όποιο, αλλά το γκολ με το οποίο οι «κιτρινόμαυροι» ισοφάρισαν τον Ολυμπιακό στο πρόσφατο ντέρμπι μεταξύ των δύο ομάδων στο «Γ. Καραïσκάκης».

Πλέον, νιώθοντας υγιής, είναι ένας από τους παίκτες στους οποίους θα στηριχθεί ο Μανόλο Χιμένεθ, προκειμένου η ομάδα του να κατακτήσει τον τίτλο. Ενας τίτλος, που θα έχει και τη σφραγίδα του Τσιγκρίνσκι, ο οποίος με την αύρα του εμπνέει τους συμπαίκτες του και παράλληλα έχει κερδίζει το σεβασμό του Δημήτρη Μελισσανίδη. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι μετά την ανανέωση του συμβολαίου του ο ισχυρός άνδρας της Ενωσης του τηλεφώνησε και του ζήτησε να παραμείνει για πάντα στην οικογένεια της ΑΕΚ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ