Αυτοί «φόρτωσαν» το ταμείο του Παναθηναϊκού

Αυτοί «φόρτωσαν» το ταμείο του Παναθηναϊκού

Με λίγες εξαιρέσεις, οι περισσότεροι γνωστοί παίκτες που ήρθαν στον ΠΑΟ τα τελευταία χρόνια όχι μόνο δεν βοήθησαν, αλλά πληγώνουν ακόμα οικονομικά τον σύλλογο.

Στην Ελλάδα έχουμε ανάγκη να δούμε σπουδαίους παίκτες. Δεν διαθέτουμε λαμπερό κι ανταγωνιστικό πρωτάθλημα κι όποιος γνωστός ποδοσφαιριστής πατάει το πόδι του, τον υποδέχονται ως Μεσσία.

Το να έρθει ένας παίκτης εγνωσμένης αξίας, που θα δημιουργήσει αίσθηση εντός κι εκτός συνόρων, δεν είναι και το πιο εύκολο. Απαιτείται αρκετό χρήμα. Διαφορετικά ούτε που θα μπει στη διαδικασία να το σκεφτεί. Μέχρι, όμως, να δικαιωθούν οι προσδοκίες στον αγωνιστικό χώρο (στην αρχή υπάρχει μία ανταπόκριση στα διαρκείας ή στην πώληση εμφανίσεων με το όνομα κάθε «κράχτη») υπάρχει απόσταση.

Γι’ αυτό χρειάζονται δύο στοιχεία για να μην αποδειχθεί σκάρτη η επιλογή. Ενα υγιές περιβάλλον και ο παίκτης να έχει τη σωστή νοοτροπία. Αυτό οφείλουν να το εντοπίσουν όσοι τους φέρνουν, να είναι σε θέση να διακρίνουν πόσο φιλόδοξος παραμένει ένας παίκτης. Γιατί δεν είναι λίγοι αυτοί που έρχονται για να απολαύσουν τον ήλιο, τη θάλασσα κι απλώς να φορτώσουν τον τραπεζικό τους λογαριασμό. Το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί σε όλες τις ελληνικές ομάδες. Κι όμως ακόμα πολλοί παράγοντες δεν βάζουν μυαλό.

Ο Παναθηναϊκός έχει πληγωθεί πολύ με παίκτες που ήρθαν ως βαριά ονόματα, αλλά και λιγότερο γνωστούς. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι περισσότεροι δεν πρόσφεραν και συνάμα άδειασαν το ταμείο. Κι ακόμα ταλαιπωρούν τον σύλλογο. Δεν φταίνε φυσικά μόνο αυτοί. Δεν είδαν φως και μπήκαν… Ας δούμε ορισμένους που ήρθαν, επί ηγεσίας Αλαφούζου, με καλό βιογραφικό, αλλά το λέρωσαν εδώ. Και κόστισαν εκατομμύρια στο ταμείο.

Λουτσιάνο Φιγκερόα:
Ηρθε τον Γενάρη του 2013 σε ηλικία 32 ετών και πέτυχε τρία γκολ σε οκτώ ματς. Το ένα εξ αυτών ήταν στο «Γ. Καραϊσκάκης», με το «τριφύλλι» να χάνει στο τέλος τη νίκη (τελικό 1-1). Αποχώρησε κι επέστρεψε τον Σεπτέμβριο του ίδιους έτους. Εκανε καλό δίδυμο με τον Μπεργκ και μέτρησε ακόμα τρία γκολ σε επίσης οκτώ παιχνίδια, πριν ζητήσει να πάρει μεταγραφή στη Μαλαισία. Τουλάχιστον ο Αργεντινός φορ έφερε λεφτά.

Γκόρντον Σίλντενφελντ:
Ο διεθνής Κροάτης πριν έρθει δανεικός από τη Ντιναμό Μόσχας, είχε μεγάλη καριέρα σε Κροατία, Αυστρία, Τουρκία, Γερμανία. Στον Παναθηναϊκό έφτασε σε ηλικία 28 ετών το καλοκαίρι του 2013. Αγωνίστηκε και την περίοδο 2014-15 και ήταν από τους λίγους που απέδωσαν καλά. Και χωρίς τεράστια συμβόλαια. Εφυγε μετρώντας 73 ματς και τρία γκολ.

Νταβίντ Μέντες:
Το «τριφύλλι» τον απέκτησε το καλοκαίρι του 2013 σε ηλικία 31 ετών. Σημαντική καριέρα σε Σπάρτα Ρότερνταμ, Σάλτσμπουργκ, Άλκμααρ και κυρίως διεθνής με την Ολλανδία στο παρελθόν. Την πρώτη σεζόν που η ομάδα πήρε το κύπελλο ο έμπειρος αμυντικός μέσος προσέφερε. Την επόμενη χάθηκε και ουσιαστικά συνταξιοδοτήθηκε το φθινόπωρο του 2015 από τον Παναθηναϊκό. Μέτρησε 60 αγώνες χωρίς γκολ! Του οφείλεται ένα ποσό που αγγίζει τις 80.000 ευρώ.

Εμίρ Μπαϊράμι:
Από τις πιο ηχηρές μεταγραφές της πρώτης χρονιάς της συνεργασίας Νταμπίζα-Αναστασίου. Πρωταθλητής στη Σουηδία με την Ελφσμποργκ, συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ με τη Τβέντε, ο Σουηδός (αλλά Κοσοβάρος στην καταγωγή) μεσοεπιθετικός ήρθε σε ηλικία 25 ετών από τη Μονακό του Ριμπολόβλεφ, η οποία είχε προπονητή τον Ρανιέρι κι έπαιζε τότε στη β’ κατηγορία. Τα προβλήματα στη μέση, τα οποία κουβαλούσε από τη γαλλική ομάδα, τα εντόπισε, αλλά τα υποτίμησε ο ΠΑΟ. Ταλαιπωρήθηκε πολύ κι έφυγε έπειτα από δύο χρόνια. Ένα γκολ σε 19 ματς ήταν ό,τι πρόλαβε να κάνει. Τουλάχιστον χάρισε αρκετά χρήματα από το συμβόλαιό του.

Ντάνιελ Πράνιτς:
Ο διεθνής Κροάτης δεν έλαμψε, αλλά ανήκει στις εξαιρέσεις όσων πρόσφεραν. Με τρομερή καριέρα σε Χέρενφεν, Μπάγερν, πέρασμα από Σπόρτινγκ Λισσαβώνας, Θέλτα και δεκάδες συμμετοχές στην εθνική Κροατίας ήρθε το καλοκαίρι του 2013 σε ηλικία 32 ετών. Όχι με μεγάλο συμβόλαιο, αφού δεν ξεπερνούσε τις 300.000 ευρώ. Το εξάντλησε κι αποχώρησε με 108 συμμετοχές κι εννέα γκολ. Ένα απ’ αυτά στο 0-3 επί του Ολυμπιακού. Την επόμενη σεζόν ήταν πρωταγωνιστής στο 2-1 επί του ΟΣΦΠ με το αυτογκόλ του Μαζουακού.

Μάρκους Μπεργκ:
Η απόλυτη εξαίρεση. Ο Σουηδός με σπουδαίο βιογραφικό στην πατρίδα του και στην Ολλανδία, πήρε μεταγραφή έναντι δέκα εκατ. στο Αμβούργο. Εκεί είχε διάφορα θέματα με τραυματισμούς, αλλά στον Παναθηναϊκό, όπου ήρθε το 2013 (ήταν 27 ετών) αναγεννήθηκε και πλέον θα παίξει και στο Μουντιάλ. Εμεινε τέσσερα χρόνια στον σύλλογο, λατρεύτηκε από τον κόσμο και μέτρησε 95 γκολ σε 151 παιχνίδια. Τρία τέρματα κόντρα στον ΟΣΦΠ, χατ τρικ στον τελικό κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ, γκολ εναντίον της ΑΕΚ, καρέ τερμάτων σε ένα ματς στην Ευρώπη (Μίντιλαντ) και πολλά άλλα. Πήρε χρήματα από τον Παναθηναϊκό αλλά κι έφερε. Τα δύο εκατ. ευρώ που σχεδόν μπήκαν στο ταμείο δεν ανταποκρίνονται στην αξία του, όμως, από το να τον πλήρωνε ακόμα η ομάδα…

Μλάντεν Πέτριτς:
Τον Γενάρη του 2014 ήρθε σε ηλικία 33 ετών κι έμεινε 2,5 χρόνια. Εφυγε με συμπάθεια από τον κόσμο, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν έδωσε και πολλά πράγματα. Είχε τεράστιο βιογραφικό με θητεία και πολλά γκολ σε Γκρασχόπερς, Βασιλεία, Ντόρτμουντ, Αμβούργο (συμπαίκτης με τον Μπεργκ), Γουέστ Χαμ. Μέτρησε 14 γκολ σε 79 αγώνες. Το πιο σημαντικό τέρμα ήταν στις 22/2/15 στο 2-1 επί του ΟΣΦΠ στη Λεωφόρο (στο επεισοδιακό ματς με τον Περέιρα).

Σέρχιο Σάντσεθ:
Προϊόν της Ακαδημίας της Εσπανιόλ και μέλος όλων των μικρών εθνικών ομάδων της Ισπανίας. Εκανε μεγάλη καριέρα στην ομάδα της Καταλονίας κι ακολούθησαν θητείες σε Ρεάλ Μαδρίτης Β’, Σανταντέρ, Σεβίλλη, Μάλαγα. Ηρθε το καλοκαίρι του 2015 (ήταν 29 ετών), την περίοδο των capital controls και για να πειστεί να υπογράψει πήρε συμβόλαιο 800.000 ευρώ. Επεσε στον αποκλεισμό από την Γκαμπάλα (νωρίτερα είχε αποβληθεί ανόητα στη Λεωφόρο στο ματς με τη Μπριζ για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ), δέχθηκε επίθεση από τον κόσμο κι έφυγε το επόμενο καλοκαίρι, αφού έκανε μόλις 14 συμμετοχές. Ακόμα του οφείλεται περισσότερο από μισό εκατ. ευρώ.

Τζιαντομένικο Μέστο:
Ο Παναθηναϊκός είχε στο ρόστερ Βέμερ, Μαρινάκη, Μπούρμπο. Τίποτα εξαιρετικό δηλαδή, αλλά πλήρωνε τρία δεξιά μπακ. Ο Στραματσόνι ζήτησε και τον Ιταλό που είχε σημαντική καριέρα στη Νάπολι. Αυτός ήρθε τον Γενάρη του 2016 σε ηλικία 34 ετών. Σε δύο χρόνια έπαιξε 43 αγώνες, χωρίς να σκοράρει. Εχασε πέρσι τη θέση του από τον Κουλιμπαλί και φυσικά ελάχιστα θα τον θυμάται στο μέλλον ο κόσμος. Η διοίκηση πάλι θα τον θυμάται γιατί του οφείλει (σύμφωνα με πληροφορίες περίπου 100.000 ευρώ).

Μάικλ Εσιέν:
Το καλοκαίρι του 2015 αποτέλεσε την πρώτη ηχηρή μεταγραφή του Παναθηναϊκού. Ο διεθνής Γκανέζος αμυντικός μέσος ήρθε σε ηλικία 33 ετών και με συμβόλαιο που περιλάμβανε πολλά μπόνους. Οι πάγιες αποδοχές του δεν ξεπερνούσαν τις 650.000 ευρώ. Οι «πράσινοι» βιάστηκαν να τον κλείσουν κι αυτός επίσης βιάστηκε να έρθει κι ενώ ως πρώην ομάδα του τη Μίλαν και με τρομερή καριέρα σε Λυόν, Τσέλσι, Ρεάλ θα μπορούσε να κυνηγήσει μεταγραφή σε πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Το γιατί έσπευσε να πει «ναι» στον Παναθηναϊκό φάνηκε αργότερα. Με πρόβλημα στους κοιλιακούς δεν βοήθησε καθόλου στην Ευρώπη κόντρα σε Μπριζ, Γκαμπάλα. Είχε αρκετά πειθαρχικά παραπτώματα κι έφυγε μετρώντας ένα γκολ σε μόλις 15 αγώνες. Του επιδικάστηκαν με προσφυγή 420.000 ευρώ κι ακόμα του οφείλονται περίπου 250.000-300.000 ευρώ.

Κρίστοφερ Σάμπα:
Ο Γάλλος στόπερ με καταγωγή από το Κονγκό, ήρθε την εποχή του Στραματσόνι σε ηλικία 32 ετών. Στο βιογραφικό του αναφέρονταν οι Σεντάν, Χέρτα, Μπλάκμπερν (πάνω από 150 ματς), ΚΠΡ, Ανζί, Ντιναμό Μόσχας. Επαιξε μόλις σε έξι αγώνες, δεν είχε φυσικά γκολ, αλλά μόνο τραυματισμούς και ακόμα του οφείλονται χρήματα (γίνεται λόγος για ποσό των 100.000 ευρώ). Ο ίδιος έχει προσφύγει στη ΦΙΦΑ.

Μουμπάρακ Γουακάσο:
Ο διεθνής Γκανέζος χαφ είχε φιλοδοξίες, αλλά και ιδιόρρυθμο χαρακτήρα. Το παράδοξο είναι ότι ήρθε αφού συνομίλησε στον Εσιέν, στον οποίο οφείλονται χρήματα. Ο Γουακάσο αν και ήρθε σε ηλικία 26 ετών, είχε πολυετή καριέρα στην Ισπανία, αλλά αποκτήθηκε αφού έμεινε ελεύθερος από τη Ρούμπιν Καζάν. Είχε συμβόλαιο 600.000 ευρώ κι επειδή δεν πήρε μία δόση, τον Γενάρη που ήρθε ο Ουζουνίδης, ζήτησε να αποχωρήσει. Το περασμένο καλοκαίρι έκανε προσφυγή, αλλά επιτεύχθηκε τελικά διακανονισμός κι έφυγε ως ελεύθερος. Του οφείλονται μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Συνολικά κατέγραψε ένα γκολ σε 16 αγώνες.

Κριστιάν Λεντέσμα:
Κύριος. Δεν μπορεί να του προσάψει κάτι κανείς. Σε ηλικία 34 ετών ήρθε ουσιαστικά με δοκιμή και με συμβόλαιο 150.000-200.000 ευρώ. Ο Αργεντινός μέσος με μεγάλη καριέρα στη Λάτσιο, έμεινε μέχρι τον Γενάρη και είχε τέσσερα γκολ σε 15 αγώνες. Δεν δημιούργησε ποτέ πρόβλημα. Του οφείλονται περίπου 60.000 ευρώ.

Βίκτορ Ιμπάρμπο:
Το ταλέντο του αδιαμφισβήτητο. Κάτι, όμως, του λείπει και δεν είναι τυχαίο ότι έπειτα από καριέρα στο καμπιονάτο με Κάλιαρι και Ρόμα, συμμετοχή σε Μουντιάλ (το 2014 με την εθνική του ομάδα) αγωνίζεται πλέον σε ηλικία 28 ετών στην Ιαπωνία. Το κόστος του δανεισμού του (ενοίκιο στην Κάλιαρι και συμβόλαιο με εφορία) ξεπέρασε το 1,5 εκατ. ευρώ. Απόδειξη των λαθών που έχουν γίνει. Εφυγε τον Γενάρη χωρίς άδεια κι ο ΠΑΟ φέρεται να γλίτωσε το συμβόλαιό του, αλλά χρωστάει ακόμα στην Κάλιαρι. Αγνωστο το πόσα. Μέτρησε τρία γκολ σε 19 ματς. Και τα τρία στην Ευρώπη με Σταντάρ Λιέγης (2) και ΑΪΚ Στοκχόλμης.

Αντρές Τσάβες:
Ηρθε για να αντικαταστήσει τον Μπεργκ κι αντικατέστησε τον Ιμπάρμπο… Του έλειπε η οικογένεια, είδε τα προβλήματα να έρχονται και μία… ωραία Κυριακή του περασμένου Νοεμβρίου, έπειτα από το ματς με τον Ατρόμητο, όπου έπαιξε ως αλλαγή, ο 26χρονος φορ με καριέρα σε Μπόκα, Μπάνφιλντ, Σάο Πάολο, γύρισε στην πατρίδα του. Στο διάστημα που ήταν εδώ υπέστη και θλάση που τον κράτησε εκτός δύο μήνες, επειδή δεν δούλεψε σωστά στην αποθεραπεία. Πρόλαβε να σκοράρει δύο γκολ σε μόλις οκτώ αγώνες. Αν αποφάσιζε να κάνει προσφυγή η ζημιά θα ήταν ανεπανόρθωτη. Συμφώνησε να πάρει μόνο τη δόση Οκτωβρίου (150.000 ευρώ σε δόσεις φυσικά) και μ’ αυτή την ενέργεια έκανε τουλάχιστον ένα μεγάλο δώρο. Το «τριφύλλι» γλίτωσε το 1,3 εκατ. που έπρεπε να δώσει σε Μπόκα, Μπάνφιλντ (θα το καταβάλει η Ουρακάν) και σχεδόν 800.000 ευρώ από το υπόλοιπο του συμβολαίου και την εφορία.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ