Χρόνια πολλά Santo Roberto! (pics, vids)

Χρόνια πολλά Santo Roberto! (pics, vids)

Ο Ρομπέρτο κλείνει σήμερα τα 32 του χρόνια και to10.gr ανοίγει το κεφάλαιο ενός τερματοφύλακα που αγαπήθηκε όσο ελάχιστοι στον Ολυμπιακό. Η Ατλέτικο Μαδρίτης, η Μπενφίκα, οι σωτήριες επεμβάσεις του, η όμορφη Μάρτα, όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τον Ισπανό πορτιέρο.

Γεννήθηκε σαν σήμερα το 1986 στη Μαδρίτη ο άνθρωπος που έμελλε να προσφέρει το δικό του ξεχωριστό έργο στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Να μπει στις ερυθρόλευκες καρδιές και να μην φύγει ποτέ. Ακόμη, «τόλμησε» να κάνει τους φίλους του Ολυμπιακού να ξεχάσουν προσωρινά τον Αντώνη Νικοπολίδη. Ο λόγος για τον Ρομπέρτο Χιμένεθ Γκάγκο…

Βέρος Μαδριλένος, έπρεπε να διαλέξει μία από τις Ρεάλ ή Ατλέτικο για να αγαπήσει από παιδί. Διάλεξε τους ροχιμπλάνκος και όντας τρελαμένος με την μπάλα και τα γάντια του τερματοφύλακα, ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα στα τμήματα υποδομής της Ατλέτικο. Ο Ρομπέρτο αγωνίστηκε κυρίως με τη δεύτερη ομάδα του συλλόγου (40 συμμετοχές), όντας στις αποστολές της πρώτης ομάδας μόνο όποτε υπήρχαν προβλήματα τραυματισμών ή τιμωριών. Έκανε το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα, αγωνιζόμενος σε μια εκτός έδρας ήττα με σκορ 1–2 απέναντι στην Οσασούνα στις 22 Δεκεμβρίου 2005. Ωστόσο, παραχωρήθηκε ως δανεικός τη σεζόν 2007–08 στην Ταραγόνα. Τον Ιούλιο του 2008, ο Ρομπέρτο ενημερώθηκε ότι δεν υπολογίζεται από την ομάδα, με αποτέλεσμα την πώλησή του στην. Η Ατλέτικο όμως, διατήρησε οψιόν επαναγοράς του παίκτη, και στις 13 Ιουλίου 2009, ο Ρομπέρτο επέστρεψε στην ομάδα.

Image result for roberto atletico

Καθώς ο τότε βασικός γκολκίπερ του συλλόγου, Σέρχιο Ασένχο, είχε κληθεί για το Παγκόσμιο Κύπελλο U-20 το 2009, ο Ρομπέρτο προωθήθηκε στο βασικό σχήμα, με την πρώτη του συμμετοχή να είναι μια ήττα της ομάδας του με σκορ 5-2, εκτός έδρας, απέναντι στην Μπαρτσελόνα στις 19 Σεπτεμβρίου. Λίγο καιρό αργότερα τραυματίστηκε και, όταν επέστρεψε, βρέθηκε να αποτελεί τρίτη επιλογή στην ιεραρχία των τερματοφυλάκων του συλλόγου πίσω από τον Ασένχο και τον νεαρό τότε, Νταβίντ ντε Χέα. Μάλιστα, το 2010 συμφωνήθηκε ο δανεισμός του στη Σαραγόσα έως το τέλος της σεζόν.

Η κρούση από τους «Αετούς» της Λισαβόνας

Στις 25 Ιουνίου 2010, ο Ρομπέρτο πήρε μεταγραφή στην Μπενφίκα. Στις πρώτες του συμμετοχές, οι εμφανίσεις του ήταν μέτριες, καθώς ο ομάδα της Λισαβόνας γνώρισε τρεις ήττες, δεχόμενος, ταυτόχρονα, συνολικά έξι γκολ. Έμεινε στον πάγκο για την τρίτη αναμέτρηση πρωταθλήματος για τη σεζόν, η οποία ήταν εντός έδρας απέναντι στη Βιτόρια Σετούμπαλ, ωστόσο υποχρεώθηκε να εισέλθει ως αλλαγή στη θέση του Ζούλιο Σέζαρ ο οποίος είχε αποβληθεί για φάουλ εντός της μεγάλης περιοχής, στο 20ό λεπτό του αγώνα, όπου και απέκρουσε το πέναλτι που ακολούθησε από τον Ούγο Λεάλ, στη νίκη της ομάδας του με σκορ 3–0.

Με το τέλος της αγωνιστικής περιόδου 2010–11, ο Ρομπέρτο δεν υπολογιζόταν, πλέον, από την Μπενφίκα, μετά και από τους ερχομούς των Αρτούρ και Εντουάρντο.

Την 1η Αυγούστου 2011, ο Ρομπέρτο επέστρεψε στη Σαραγόσα, σε μια αγορά η οποία χρηματοδοτήθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου από μια εταιρεία στην οποία ανήκει η ισπανική ομάδα, η οποία και κατέχει ποσοστό της τάξεως του 99% επί των δικαιωμάτων του ποδοσφαιριστή. Κατά την πρώτη του σεζόν στη διάρκεια της δεύτερης θητείας του, αγωνίστηκε 38 φορές για το πρωτάθλημα, καθώς αυτή κατάφερε εκ νέου να γλιτώσει τον υποβιβασμό (το είχε καταφέρει και στην πρώτη θητεία του).

Αγωνίστηκε και πάλι ως βασικός για τη σεζόν 2012–13, όμως η ομάδα εν τέλει υποβιβάστηκε έπειτα από συνεχόμενη παρουσία διάρκεια τεσσάρων ετών στα μεγάλα σαλόνια του ισπανικού ποδοσφαίρου. Να αναφέρουμε πως κατά τη διάρκεια εκείνης της σεζόν είχε τεθεί αντιμέτωπος με τους μετέπειτα συμπαίκτες του στον Ολυμπιακό, Τσόρι Ντομίνγκες (Ράγιο Βαγιεκάνο) και Χαβιέρ Σαβιόλα (Μάλαγα). Στις 26 Ιουλίου 2013, ο Ρομπέρτο επέστρεψε στην Ατλέτικο, υπογράφοντας συμβόλαιο διάρκειας τεσσάρων ετών, έπειτα από συμφωνία με την Μπενφίκα.

Ο Άγιος Ρομπέρτο του Ολυμπιακού

Εκείνο το καλοκαίρι ο Ολυμπιακός χρειαζόταν άμεσα έναν τερματοφύλακα για να πλαισιώσει τον Μπάλας Μέγερι σε Ελλάδα και Ευρώπη. Οι ερυθρόλευκοι κινήθηκαν ταχύτατα και απέκτησαν τον Ρομπέρτο ως δανεικό από την Ατλέτικο. Από τις πρώτες του συμμετοχές κάτω από τα δοκάρια των Πειραιωτών έδειξε καλά στοιχεία. Στο ντεμπούτο του στο Champions League, είδαμε τι μπορούσε να κάνει, καθώς απέκρουσε το πέναλτι του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς στην εντός έδρας ήττα της πρεμιέρας των ομίλων από την Παρί Σεν Ζερμέν με 4-1 τον Σεπτέμβρη του 2013. Επιβεβαιωθήκαμε με την εξαιρετική του εμφάνιση στο διπλό επί της Άντερλεχτ με 3-0 (χατ-τρικ του Μήτρογλου).

Το αποκορύφωμα ήταν όταν στις 5 Νοεμβρίου είχε κυριολεκτικά κατεβάσει τα ρολά στο ματς με την Μπενφίκα με τις συνεχόμενες σωτήριες επεμβάσεις του να κρατάνε το 1-0 που είχε διαμορφώσει ο Κώστας Μανωλάς. Ο Ρομπέρτο έλαβε τον τίτλο του MVP για την εμφάνισή του απέναντι στην πρώην ομάδα του, αποκτώντας παράλληλα και το προσωνύμιο «Άγιος Ρομπέρτο».

Ο Ισπανός πορτιέρο ήταν από τους βασικούς παράγοντες της παρουσίας των ερυθρόλευκων στη φάση των 16 του Champions League και για τη γενικότερη εξαιρετική χρονιά του Ολυμπιακού. Μάλιστα, έγινε αφορμή για κάτι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα. Συγκεκριμένα, στις 5 Φεβρουαρίου του 2014, η διοίκηση της ΠΑΕ Ολυμπιακός ανακοίνωσε την επίσημη αγορά των δικαιωμάτων του Ρομπέρτο, ο οποίος συμφώνησε για συμβόλαιο τετραετούς διαρκείας. Ένα αξιοσημείωτο συμβάν, σχετικά με την ανακοίνωση της μεταγραφής του, στην ομάδα του Ολυμπιακού ήταν ότι έγινε την ώρα του αγώνα με τον Πανιώνιο από τα μεγάφωνα του γηπέδου «Γ. Καραϊσκάκης», γνωρίζοντας, φυσικά, αποθέωση από τους φιλάθλους του Ολυμπιακού, στο άκουσμα της είδησης. Φυσικά, όπως δήλωσε και εκείνος, δεν το περίμενε με τίποτα!

Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και την επόμενη σεζόν, όντας φυσικά βασικός και αναντικατάστατος στα ερυθρόλευκα γκολπόστ. Η μεγάλη του εμφάνιση ήρθε ξανά σε ματς της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, με τη Γιουβέντους να παίρνει τη θέση της Μπενφίκα. Ξανά νίκη με 1-0 χάρη σε γκολ του Κασάμι στην ίδια εστία που είχε σκοράρει ο Μανωλάς, ξανά ο Ρομπέρτο ήταν εκεί για να σταματήσει τις προσπάθειες της Γηραιάς Κυρίας (σ.σ. στην ίδια εστία, μπροστά τις κερκίδες της Θύρας 7 κατέβηκαν τα ρολά).

Στη τρίτη και τελευταία του σεζόν στο μεγάλο λιμάνι, ο Ρομπέρτο όχι μόνο παρέμεινε βασικός, αλλά έγινε αρχηγός του Ολυμπιακού. Όποτε η ομάδα τον χρειαζόταν ήταν παρών και οδήγησε για άλλη μια χρονιά τους Πειραιώτες στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος. Γενικά, ο Ρομπέρτο δεν διακρίθηκε μόνο για τις σπουδαίες εμφανίσεις του με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Αλλά, και για το ποδοσφαιρικό του ήθος, το οποίο ήταν άξιο σεβασμού από συμπαίκτες και αντιπάλους.

Ποτέ δεν προκάλεσε, ποτέ δεν έγινε αντικείμενο συζήτησης παρά μόνο για την προσφορά του στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Συνολικά ο Ρομπέρτο κατέκτησε τρία πρωταθλήματα σε ισάριθμες χρονιές παρουσίας του στον σύλλογο και ένα κύπελλο. Σε όλες τις διοργανώσεις, αγωνίστηκε σε 117 παιχνίδια, δέχτηκε 98 γκολ, ενώ κράτησε ανέπαφη την εστία του 59 φορές, τιμώντας και με το παραπάνω τη φανέλα με το Νο. 16…

Ένας άνδρας έφυγε, ένας σωστός κύριος…

Αν και είχε συμβόλαιο μέχρι το 2018, ο Ρομπέρτο αποχώρησε από τον Ολυμπιακό τον Ιούνιο του 2016, κάτι που φαινόταν ότι θα συνέβαινε τους τελευταίους του μήνες στον Πειραιά. Ήθελε να πάρει μεταγραφή σε ισπανική ομάδα για να είναι κοντά στα παιδιά του και έτσι, πήγε στην Εσπανιόλ. Στην ομάδα της Βαρκελώνης θα έπαιρνε φανέλα βασικού, όμως οι διοικούντες την ισπανική ομάδα μετά την ήττα με 6-3 στην πρεμιέρα της περσινής σεζόν στην έδρα της Σεβίλλης, αποφάσισαν να αποκτήσουν και τον Ντιέγκο Λόπεθ. Ο Λόπεθ επικράτησε του Ρομπέρτο αφήνοντάς τον δεύτερο, κάτι που τον έκανε να ψάξει ομάδα. Τη βρήκε, στη Μάλαγα του Μίτσελ, στην οποία αγωνίζεται από το περασμένο καλοκαίρι. Είναι βασικός φορώντας και το Νο.1 στη φανέλα στους Ανδαλουσιανούς που μάχονται φέτος για την παραμονή στη La Liga.

Η γυναικεία παρουσία που τρέλανε το φίλαθλο ελληνικό κοινό

Κρατήσαμε το όμορφο θέμα για το τέλος… Όταν ο Ρομπέρτο μετακόμισε στον Πειραιά για λογαριασμό του Ολυμπιακού, είχε τη συνοδεία της συζύγου του, η οποία μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε. Μιλάμε φυσικά για την πανέμορφη Μάρτα Ντομίνγκεθ. Η Μάρτα ακολουθούσε τον Ρομπέρτο σε όλα του τα παιχνίδια στο Καραϊσκάκη και όχι μόνο, κοσμώντας τις κερκίδες του φαληρικού γηπέδου. Παντρεύτηκαν τον Ιούνιο του 2011 και απέκτησαν δύο παιδιά, τον Ένζο και την Μπελίζ. Αναμφίβολα χρειάζεται ξεχωριστό αφιέρωμα για την εντυπωσιακή σύζυγο του Ισπανού γκολκίπερ, όμως μπορείτε να θυμηθείτε ΕΔΩ τον πανικό που είχε προκαλέσει στο Instagram. Ωστόσο, το ελληνικό κοινό τη χάρηκε μόνο για μία σεζόν, μιας και το καλοκαίρι του 2015 το ζευγάρι πήρε χωριστούς δρόμους, είδηση η οποία «ξενέρωσε» τον ανδρικό πληθυσμό…

Παρακάτω μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από την αν μη τι άλλο πληθωρική Μάρτα:

Πάντα η καρδιά του Ρομπέρτο θα χτυπάει για τον Ολυμπιακό, καθώς αγάπησε την πρώην του ομάδα. Αμοιβαία τα αισθήματα και από πλευράς ερυθρόλευκων. Δεν ξέρουμε αν γυρίσει στο ελληνικό του… σπίτι, αλλά σίγουρα θα μνημονεύεται για πάντα με το σύνθημα: «Ρομπέρτο αλάνι για πάντα στο Λιμάνι!»

Απολαύστε ορισμένα βίντεο με τις καλύτερες στιγμές του με τη φανέλα του Ολυμπιακού:

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ