Μπαρτσελόνα : Εις μνήμην Γκάμπερ…

Μπαρτσελόνα : Εις μνήμην Γκάμπερ…

Η Μπαρτσελόνα συνέχισε να τιμά τον, Ελβετό, ιδρυτή της, παρουσιάζοντας ντοκιμαντέρ για την πολυτάραχη ζωή του.

Στην Μπαρτσελόνα εν μέσω μεταγραφών κι αγωνιστικών υποχρεώσεων ασχολούνται και με θέματα που άπτονται της ιστορίας του συλλόγου. Την οποία προσπαθούν, να φωτίσουν. Με γνώμονα αυτή την πρόθεση, το βράδυ της Δευτέρας, παρουσιάστηκε ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Ζοάν Γκάμπερ. Του Ελβετού εμπνευστή κι ιδρυτή της Μπαρτσελόνα, το 1899, όταν, με αγγελία σ’ αθλητική εφημερίδα της εποχής, καλούσε όσους ενδιαφερόμενους στην σύσταση ποδοσφαιρικής ομάδας.

Το όνομα του Γκάμπερ που υπήρξε ποδοσφαιριστής και πρόεδρος των μπλαουγκράνα, είναι ανεξίτηλα συνυφασμένο με την ιστορία τους. Για αυτό, κάθε καλοκαίρι, αποδίδεται τρόπαιο που φέρει το όνομα του («Trofeo Gamper»), στον νικητή φιλικού αγώνα, που διεξάγεται στο Καμπ Νόου. Όμως οι Καταλανοί δεν έμειναν εκεί. Όχι μόνο έδωσαν το όνομα του στο προπονητικό κέντρο τους («Ciutat Esportiva Joan Gamper»), αλλά ανέθεσαν στον, Καταλανό, σκηνοθέτη, Ζόρντι Φερερόνς, την επιμέλεια ντοκιμαντέρ τιτλοφορoύμενο «Ζοάν Γκάμπερ, ο ιδρυτής της Μπάρτσα».

Η παρουσίαση του έγινε παρόντων των τριών, εν ζωή, εγγονών του, Έμμα, Μανέλ και Σαβιέρ. Ο τελευταίος μιλώντας για την εξέλιξη του αθλητικού «παιδιού» του προγόνου του παραδέχθηκε: «Ο παππούς μου θα συγκλονιζόταν βλέποντας την γιγάντωση της Μπάρτσα!». Το ντοκιμαντέρ δεν αποσκοπεί στην απόδοση τιμών, αλλά στο να κάνει πιο οικεία την ιστορία του στους εκατομμύρια, ανά τον κόσμο, υποστηρικτές του συλλόγου. «Η πλειοψηφία του κόσμου ξέρει πως ο Γκάμπερ ίδρυσε την Μπαρτσελόνα, πως ήταν Ελβετός, αλλά ελάχιστα παραπάνω» σημείωσε ο ιστορικός Κάρλες Σαντακάνα.

Ο έτερος εγγονός του, Μανέλ, το επιβεβαιώνει: «Ήταν πολύ περισσότερα από ιδρυτής. «Ψυχή» του συλλόγου 30 χρόνια και πρόεδρος 5 φορές!» Το ντοκιμαντέρ εντρυφεί στη ζωή του Ελβετού που, μόλις 22 ετών, ίδρυσε τον Καταλανικό σύλλογο, ενώ, 4 χρόνια νωρίτερα, είχε δημιουργήσει την Ζυρίχη, στα πάτρια! Στην ταινία περιέχεται συνέντευξη του, σε Ελβετική εφημερίδα, όπου εξηγεί ότι προχώρησε στην ίδρυση της Μπαρτσελόνα γιατί το ποδόσφαιρο ήταν, ουσιαστικά, άγνωστο στην Καταλωνία.

Εξορία, κατάθλιψη και το οικογενειακό «ταμπού»

Ο Γκάμπερ ήρθε στην Βαρκελώνη «Χανς» αλλά πέθανε (1930) «Ζοάν» (Καταλανική απόδοση του ονόματος του). Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στην εξορία του, από το δικτάτορα Πρίμο ντε Ριβέρα, μετά την αποδοκιμασία, από τους φίλους των μπλαουγκράνα, του Ισπανικού Εθνικού ύμνου (1925) και το «δάγκωμα» του, από τον «μαύρο σκύλο» της κατάθλιψης, απόρροια της οικονομικής του καταστροφής μετά το «κραχ» (1929).

Ο Γκάμπερ αυτοκτόνησε, κάτι που ακόμη κι η οικογένεια του αγνοούσε επί χρόνια. «Ήταν θέμα ταμπού. Για τον παππού δεν μιλούσαμε στο σπίτι» παραδέχεται η Έμμα, ενώ ο Σαβιέρ Γκάμπερ αποκαλύπτει: «Ως τα 16, δεν ήξερα ποιος ήταν επακριβώς, τι είχε κάνει και πως είχε πεθάνει…»

Στο ντοκιμαντέρ, που θα προβληθεί, την προσεχή Τρίτη, ταυτόχρονα, στο κανάλι της Μπάρτσα («Barça TV») και στο «TV3» συμμετείχαν, πλην του προέδρου, Γιοζέπ Μαρία Μπαρτομέου, και μελών του Δ.Σ. ,ο τεχνικός Ερνέστο Βαλβέρδε κι εκπρόσωποι όλων των επαγγελματικών ομάδων του συλλόγου και της Ακαδημίας. Με τον Μπαρτομέου να υπογραμμίζει ότι «πυλώνες της Μπάρτσα παραμένουν εκείνοι του Γκάμπερ: οικουμενικότα, Καταλωνία, δημοκρατία κι ενασχόληση με πολλά αθλήματα».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ