Οι συνεντεύξεις Τύπου που δεν ήταν τυπικές, δεν ήταν σαν τις άλλες (vid)

Οι συνεντεύξεις Τύπου που δεν ήταν τυπικές, δεν ήταν σαν τις άλλες (vid)

Από το «εδώ είναι Μπενφίκα, δεν είναι ΠΑΟΚ» του Ζοσέ Μουρίνιο ως το «όλα μ@λ@κία» του Τζενάρο Γκατούσο και πολλά ακόμα, to10.gr θυμάται τις συνεντεύξεις Τύπου όπου προπονητές και παίκτες ξεπέρασαν τις κοινοτοπίες και πρόσφεραν αξέχαστες στιγμές.

Σε αυτό το αφιέρωμα δεν χωράνε ανιαρές και κοινότοπες συνεντεύξεις Τύπου. Είναι εκατομμύρια τα παραδείγματα, τις έχουμε βαρεθεί. Σπάνια προπονητές και παίκτες ξεφεύγουν από τα τετριμμένα. Ως εκ τούτου τις κάνουμε στην άκρη, τις παραμερίζουμε.

Αφορμή για το αφιέρωμα στάθηκε η εμφάνιση του Πορτογάλου Πάουλο Φονσέκα ντυμένος Ζορό, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη νίκη επί της Μάντσεστερ Σίτι και την πρόκριση της Σαχτάρ Ντόνετσκ στις 16 κορυφαίες ομάδες του φετινού Champions League.

To10.gr κάνει λοιπόν -μέρες που είναι- ταξίδι, πάει πρώτα σε κοντινά μέρη (ΟΑΚΑ, Παγκρήτιο), γυρνάει την Ευρώπη (Ισπανία, Πορτογαλία, Αγγλία, Ιταλία), πάει στη βόρεια Αφρική (Αλγερία) αλλά και στα γκλάμουρους Εμιράτα της αραβικής χερσονήσου και σας θυμίζει τις συνεντεύξεις Τύπου που θα μείνουν αξέχαστες.

Ζοσέ Μουρίνιο vs Σάμπρι 

Παραφράζοντας λίγο τη διαφήμιση γνωστής σοκολάτας, θέτουμε ένα ρητορικό ερώτημα: Αφιέρωμα χωρίς Ζοσέ Μουρίνιο γίνεται; Δεν γίνεται! Στην Πόρτο είχε προβλέψει ότι η ομάδα του θα κερδίσει το πρωτάθλημα είτε οι συνθήκες το ευνοήσουν, είτε όχι. Κατά την παρουσίασή του στην Τσέλσι αυτοχαρακτηρίστηκε Special One, ενώ μετά τον ημιτελικό του Champions League με την Μπαρτσελόνα -όντας κόουτς της Ρεάλ Μαδρίτης- ανέφερε περίπου… 300 φορές τη λέξη «porque» (γιατί), απευθυνόμενος στους διαιτητές της αναμέτρησης. Σπάνια οι συνεντεύξεις του είναι βαρετές, αντίθετα, πολύ συχνά προσφέρει αξέχαστες στιγμές. Εν προκειμένω το story γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρον, αφού «εμπλέκεται» μια ελληνική ομάδα.

Σεπτέμβριος 2000 και η Μπενφίκα βρίσκεται στο μεταίχμιο της αποχώρησης του Γιουπ Χάινκες (έγινε κόκκινο πανί για τους οπαδούς λόγω της αποχώρησης του αρχηγού Ζοάο Πίντο) και της αναζήτησης του διαδόχου του, ο οποίος ήταν εν τέλει ο Τόνι. Υπηρεσιακός αναλαμβάνει ο μέχρι τότε βοηθός του Γερμανού, Ζοσέ Μουρίνιο. Στον μόλις ενάμισι μήνα που ηγήθηκε του τεχνικού επιτελείου, ο άσημος τότε αλλά πασίγνωστος πλέον Πορτογάλος, πρόλαβε να δώσει μια συνέντευξη που μνημονεύεται μέχρι και σήμερα. Πρόσωπο της συζήτησης ο Αμπντέλ Σατάρ Σάμπρι, ο Αιγύπτιος μεσοεπιθετικός που είχε αποκτηθεί το καλοκαίρι από τον ΠΑΟΚ έναντι περίπου 800.000 ευρώ, πακέτο με τον -ελεύθερο- αμυντικό μέσο του Δικεφάλου, Τριαντάφυλλο Μαχαιρίδη. Αιτία, κάποια παράπονα του Σάμπρι σε συνέντευξή του, για τον χρόνο συμμετοχής που παίρνει.

Η απάντηση του Ζοσέ ήταν απολαυστική και κράτησε περίπου δυόμισι λεπτά. «Ξεκίνησε (σ.σ.: ο Σάμπρι) λέγοντας ότι «ο τωρινός προπονητής μου με αφήνει στον πάγκο στα τελευταία παιχνίδια». Από τότε ήρθα εγώ, σε επτά παιχνίδια, έχει ξεκινήσει στα τέσσερα και στα υπόλοιπα τρία ήταν στον πάγκο. Προσμετρώντας το αυριανό παιχνίδι στο οποίο θα είναι στην αρχική ενδεκάδα, καθώς γνωρίζει ότι θα παίξει λόγω του ότι στις δύο προπονήσεις που κάναμε αυτή την εβδομάδα δουλέψαμε πάνω στην αρχική ενδεκάδα και όλοι ξέρουν ποιος θα αγωνιστεί, ο αριθμός των παιχνιδιών θα είναι οκτώ, πέντε ως βασικός και τρία στον πάγκο.

Δεν είναι εύκολο για έναν προπονητή να του αρέσει ένας παίκτης που έχει έναν παράλογο μέσο όρο σε οφσάιντ ανά παιχνίδι, που δεν ξέρει ότι όταν η μπάλα είναι στην κατοχή του αντιπάλου, στην αντίπαλη πλευρά, πρέπει να καλύψει το χώρο στη μεσαία γραμμή, που δεν ξέρει πώς να εκμεταλλευτεί κατάλληλα τον χώρο του στο γήπεδο, που στα εκτός έδρας παιχνίδια, όταν ο αντίπαλος δείξει τα δόντια του τρέχει μακριά φοβισμένος, που κόντρα στην Χάλμσταντ, την Μπελενένσες και τη Μποαβίστα έχει τρεις ξεκάθαρες ευκαιρίες να σκοράρει και δεν το κάνει, που στο ημίχρονο, όταν είμαι λίγο πιο επιθετικός τρέχει στον αθλητικό διευθυντή παραπονούμενος ότι είμαι πολύ επιθετικός και ότι με φοβάται. Δεν είναι εύκολο στην πραγματικότητα για έναν προπονητή να του αρέσει ένας παίκτης σαν αυτόν.

Μετά είπε ότι ποτέ δεν μιλάμε, ότι η σχέση μας δεν είναι η κατάλληλη. Έχω ένα μικρό βιβλιαράκι στο οποίο κρατάω σημειώσεις με όλες τις ατομικές συναντήσεις που έχω με τους παίκτες, με τα μέρη, της ημερομηνίες, τους λόγους, τα σχόλια, τις αντιδράσεις των παικτών, τις απαντήσεις, τα γράφω όλα. Και μπορώ αυτή τη στιγμή να γίνω πιο συγκεκριμένος σχετικά με αυτές τις συναντήσεις: Με τον Σάμπρι, που λέει ότι ποτέ δεν του μιλάω, είχα επτά κατ’ ιδίαν συναντήσεις. Όχι μια ή δύο, επτά. Τώρα, από τις επτά αυτές, οι τρεις ήταν τις τελευταίες τέσσερις ημέρες. ‘Ποτέ δεν μου μιλάει’ κατά τα άλλα. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι δεν του αρέσουν τα πράγματα που του λέω. Όμως εντάξει. Ας προχωρήσουμε.

Μετά είπε ότι «15 ή 20 λεπτά δεν είναι αρκετά για εμένα». Τα μόνο παιχνίδι που έπαιξε 20 λεπτά ήταν με την Πάσος Φερέιρα και στο οποίο σπατάλησε οκτώ λεπτά για να φορέσει τα παπούτσια και τις επικαλαμίδες του. Θέλω απλά να αφήσω στον Σάμπρι και στους οπαδούς ένα μήνυμα και το αφήνω από εδώ στον Σάμπρι επειδή άφησε κάποια μηνύματα για εμένα στα μίντια και νιώθω πολύ άνετα να του αφήσω και εγώ μηνύματα στα μίντια. Και το μήνυμα που έχω να του πω, για να απαντήσω και σε κάτι που είπε στην συνέντευξή του, είναι ότι εδώ είναι Μπενφίκα και όχι ΠΑΟΚ».

Αλμπέρτο Μελεζάνι vs οπαδών, διοίκησης και δημοσιογράφων 

Έχει προηγηθεί η βαριά ήττα από την Βέρντερ Βρέμης (5-1). Η κριτική είναι έντονη, η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι. Η μυρωδιά γίνεται εντονότερη στις 11 Δεκεμβρίου του 2005, όταν ο Ηρακλής παίρνει ισοπαλία (2-2) μέσα στο ΟΑΚΑ. Ο Αλμπέρτο Μαλεζάνι δράττεται της ευκαιρίας από μια ερώτηση που δέχεται και ξεσπά. Ξεσπά για τον κόσμο που αποδοκιμάζει, για την κατάσταση στην ομάδα, για τον Γιάννη Βαρδινογιάννη που ήταν τότε στο «τιμόνι», για τους εκπροσώπους των ΜΜΕ. Η μεταφράστρια σημειώνει επί τέσσερα λεπτά, δεν βρίσκει λεπτό όμως για να μεταφέρει τα όσα λέει. «Όλοι περίμεναν τότε πως θα απολυθώ, ανάμεσα τους και τρεις δημοσιογράφοι που γελούσαν. Με αυτούς εκνευρίστηκα στη συνέντευξη Τύπου», είπε μετά από καιρό.

Λουίς Φελίπε Σκολάρι vs Πορτογάλου δημοσιογράφου

22 Νοεμβρίου του 2007, τελευταίος αγώνας για τα προκριματικά του Euro και η Πορτογαλία φιλοξενεί την Φινλανδία του Ρόι Χόντσον και του -άλλοτε εξτρέμ του Παναθηναϊκού- Γιόνας Κόλκα, θέλοντας έστω το βαθμό της ισοπαλίας για να εξασφαλίσει την πρόκρισή της στην τελική φάση. Ο -νυν τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟΚ- Λούμπος Μίχελ σφυρίζει για τελευταία φορά, ο βαθμός έρχεται (0-0) και στη συνέντευξη Τύπου ο Σκολάρι ερωτάται για το αν αυτά ήταν τα 90 πιο δύσκολα λεπτά της ζωής του. Φανερά ενοχλημένος, ο κόουτς των Πορτογάλων απαντά πως «εσείς οι δημοσιογράφοι δεν με στηρίξατε ποτέ, παρ’ ότι εγώ, αν και Βραζιλιάνος, στηρίζω πιο φανατικά την Πορτογαλία από την ίδια μου την χώρα. Νομίζετε ότι είμαι χαζός;», αρνείται να ακούσει άλλη ερώτηση, ευχαριστεί και εν συνεχεία αποχωρεί από την αίθουσα Τύπου του Ντραγκάο.

https://www.youtube.com/watch?v=85OA4T36XEQ

Αντρέα Στραματσόνι – Μάριο Μπαλοτέλι 

Κυριακή 25 Μαρτίου 2012. Η Ίντερ ηττάται 2-0 στο Τορίνο από την Γιουβέντους και το ποτήρι ξεχειλίζει. Ο Κλαούντιο Ρανιέρι απολύεται από τον πάγκο των Νερατζούρι και ο -μετέπειτα τεχνικός Παναθηναϊκού- Αντρέα Στραματσόνι τον αντικαθιστά, παίρνοντας «προαγωγή» από την δεύτερη ομάδα. Ανυπόμονος και πλακατζής γαρ, ο Μάριο Μπαλοτέλι διακόπτει χαμογελαστός τη συνέντευξη της παρουσίασής του, προκειμένου να τον συγχαρεί για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας. H έκφραση του «Στράμα» τα λέει όλα…

Βίτορ Περέιρα vs εκπροσώπου Τύπου Αλ Αχλί 

Η Αλ Αχλί γνωρίζει ήττα-σοκ από την προτελευταία Ιτιφάκ στις 13 Δεκεμβρίου του 2013, μένει πίσω στην κούρσα του πρωταθλήματος και ο Βίτορ Περέιρα έχει πολλά νεύρα με τους παίκτες του. Τα εκφράζει δημόσια στη συνέντευξη που ακολουθεί, με τον εκπρόσωπο Τύπου της ομάδας να αντιδρά. «Σε παρακαλώ κόουτς, μην μιλάς για παίκτες ατομικά, μίλα για το παιχνίδι» ήταν η ατάκα του, ο Πορτογάλος -που τον Γενάρη του 2015 ήρθε στον Ολυμπιακό- αντέδρασε και οι τόνοι ανέβηκαν.

Τζενάρο Γκατούσο vs δημοσιογράφων 

Ο ΟΦΗ έχει νικήσει 1-0 εντός έδρας τον Ατρόμητο χάρη στο γκολ του Περογαμβράκη, τις προηγούμενες μέρες όμως έχουν δει το φως της δημοσιότητας μια σειρά από άρθρα που ενόχλησαν τον Τζενάρο Γκατούσο. Άλλα ασκούν έντονη κριτική στους ποδοσφαιριστές του ΟΦΗ και τον Ιταλό προπονητή, άλλα αναφέρουν ότι ο «Τσίνο» σκέφτεται πολύ σοβαρά να αποχωρήσει από το Ηράκλειο. Γνωστός για τον οξύθυμο χαρακτήρα του, ο άλλοτε χαφ της Μίλαν δεν μασάει τα λόγια του, ξεσπά, χαρακτηρίζει μ@λ@κίες τα δημοσιεύματα και υπεραμύνεται των ποδοσφαιριστών του. «Έχω πολλές δυσκολίες, δεν θα ακουμπάτε όμως τη δουλειά μου και τους παίκτες μου. Εγώ ακουμπάω τους παίκτες μου, εγώ μιλάω με τους παίκτες μου. Και αυτά που γράφτηκαν στην εφημερίδα, είναι μ@λ@κία, 100% μ@αλ@κία. Γιατί να φύγω; Είναι εύκολο για μένα να φύγω…».

https://www.youtube.com/watch?v=bPZD4DCOL7Y

Βίκτορ Ροντρίγκες – Παίκτες Μπαρτσελόνα

Ο αγώνας της Χετάφε με την Μπαρτσελόνα (0-2) για την 10η αγωνιστική του προπέρσινου ισπανικού πρωταθλήματος έχει ολοκληρωθεί και πλέον λαμβάνει χώρα το… τρίτο ημίχρονο, με τις συνεντεύξεις Τύπου. Θέλοντας να γιορτάσουν το Χάλογουϊν οι μασκαρεμένοι παίκτες των Μπλαουγκράνα ψάχνουν την μεικτή ζώνη του Κολισέουμ Αλφόνσο Πέρεθ, περνούν όμως κατά λάθος από την αίθουσα όπου εκείνη την ώρα μιλούσε ο ποδοσφαιριστής Βίκτορ Ροντρίγκεθ. Ο πρόεδρος των Μαδριλένων χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή ασέβεια, με το συμβάν να λήγει έπειτα από κοινή απολογιστική δήλωση των πρωταγωνιστών.

https://www.youtube.com/watch?v=NyXHaQJBrUI

Αντόνιο Κόντε 

Πεινασμένοι οι παίκτες του (0-3 την πρωταθλήτρια Λέστερ, παίρνοντάς της τα σκήπτρα στο τέλος της σεζόν), πεινασμένος και αυτός. Οι παίκτες του μεταφορικά, αυτός κυριολεκτικά. Ένας παρευρισκόμενος στην αίθουσα Τύπου του King Power έτρωγε κέικ, ο Αντόνιο Κόντε το σχολίασε και εκείνος του πρόσφερε να δοκιμάσει. «Αν θέλεις να μου δώσεις λίγο, φυσικά και θα δοκιμάσω», ήταν η απάντηση του Ιταλού, που εξήγησε στη συνέχεια ότι ήταν νηστικός! Μετά από αυτό, ξεκίνησε η συνέντευξη Τύπου.

Πέδρο Καϊσίνια

Πινακάκι δεν υπήρχε. Subbuteo (αλά Νίκος Αλέφαντος) ούτε. Ο Πέδρο Καϊσίνια όμως έπρεπε να εξηγήσει το σχέδιο τακτικής που είχε αλλά δεν απέδωσε, με αποτέλεσμα η Ρέιντζερς να ηττηθεί στην έδρα της από την Σέλτικ (0-2, 23/9/2017). Τι χρησιμοποίησε για αυτό; Τέσσερα ποτήρια που βρίσκονταν πάνω στο τραπέζι. Ο Πορτογάλος, που τη σεζόν 2007/08 διατέλεσε βοηθός του Ζοσέ Πεσέιρο στον Παναθηναϊκό, απολύθηκε στις 26 Οκτωβρίου και πριν από περίπου μια εβδομάδα ανέλαβε την Κρουζ Αζούλ.

Κάρλος Καρβαχάλ vs δημοσιογράφου του Radio Sheffield 

Η Σέφιλντ Γουέντσντεϊ δεν διανύει και την καλύτερη σεζόν. Με 27 αγώνες σε 21 βαθμούς στην Championship δεν κινδυνεύει μεν για υποβιβασμό, απέχει όμως αρκετά από τις θέσεις που δίνουν εισιτήριο για τα play-off ανόδου. Στις 26 Σεπτεμβρίου, στη συνέντευξη Τύπου πριν τον αγώνα με την Μπέρμιγχαμ, ο Κάρλος Καρβαχάλ ρωτήθηκε από τον Άντι Γκίντινγκς του Radio Sheffield για το αν νιώθει πίεση και το αν σκέφτεται να παραιτηθεί λόγω της εικόνας που παρουσιάζει η ομάδα. Τι έκανε ο Πορτογάλος τεχνικός; Έβγαλε από την τσέπη του ένα χαρτονόμισμα 20 λιρών, το τσαλάκωσε, το χτύπησε και τον ρώτησε αν είναι ακόμα το ίδιο ποσό, θέλοντας -πιθανότατα- να (απο)δείξει έτσι πως αντέχει στην πίεση και την κριτική.

Ραμπάχ Ματζέρ vs δημοσιογράφου του Channel 3 

Η Αλγερία δεν κατάφερε να προκριθεί στο Μουντιάλ, ο Λούκας Αλκαράθ (πρώην του Άρη) απολύθηκε και το κενό στην τεχνική ηγεσία κάλυψε ο Ραμπάχ Ματζέρ. Στις 14 Νοεμβρίου «οι αλεπούδες της ερήμου» έδωσαν φιλικό με την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, νίκησαν 3-0, αυτό που θα θυμούνται όμως όλοι ήταν η έντονη λογομαχία του Ματζέρ με έναν δημοσιογράφο ονόματι Τζιμπούρ, εργαζόμενο στο Channel 3. «Σέβομαι όλους εσάς, δεν σέβομαι όμως αυτόν. Σκάσε! Σκάσε! Σταμάτα αυτή τη δουλειά και άσε την νέα γενιά να αναλάβει. Επόμενη ερώτηση», του είπε, κατηγορώντας τον ότι είναι εχθρός της εθνικής ομάδας.

Πάουλο Φονσέκα

Το είχε υποσχεθεί πριν το παιχνίδι πως θα το κάνει, αν η Σαχτάρ Ντόνετσκ προκρινόταν στους 16 του Champions League. Ο σύλλογος του έδωσε ακόμα μεγαλύτερο κίνητρο, μοιράζοντας 10.000 μάσκες στους οπαδούς που βρέθηκαν το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου στο Metalist Oblast Sports Complex για τον αγώνα με την Μάντσεστερ Σίτι. Δεν θα μπορούσε λοιπόν να αθετήσει την υπόσχεσή του. Μετά τη νίκη – πρόκριση επί των Πολιτών, ο Πάουλο Φονσέκα εμφανίστηκε στη συνέντευξη Τύπου ντυμένος Ζορό. «Είναι η πιο αστεία συνέντευξη Τύπου στην ζωή μου. Όλοι χαμογελάνε και γελάνε», ήταν τα πρώτα του λόγια, ντυμένος σαν τον μασκοφόρο μαύρο καβαλάρη που μαχόταν κατά της αδικίας και της καταπίεσης που είχαν φέρει οι Ισπανοί κυβερνήτες του Λος Άντζελες στα χρόνια του ισπανικού ζυγού.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ