Πόση μαγεία χωρά ο αθλητισμός σε 365 μέρες;

Πόση μαγεία χωρά ο αθλητισμός σε 365 μέρες;

To10.gr προσπαθεί να χωρέσει το 2017 μέσα σε ένα κείμενο τιμής ένεκεν στις αναμνήσεις που γεννήθηκαν τη χρονιά που φεύγει. Τρόπαια και επιτυχίες. Δάκρυα κι αποτυχίες. Χαρά, λύπη και δάκρυα χαράς.

Η Γη κάνει μία περιφορά γύρω από τον Ήλιο σε 365 ημέρες, 5 ώρες, 48 λεπτά και 18 δευτερόλεπτα περίπου. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, μέσα σε έναν χρόνο δηλαδή, ο αθλητισμός και οι λατρείς του έγιναν αυτόπτες και αυτήκοοι μάρτυρες σπουδαίων επιτευγμάτων, ρεκόρ, αποχωρήσεων, αποτυχιών. To10.gr προσπαθεί να χωρέσει κάποιες από αυτές τις στιγμές μέσα σε ένα κείμενο τιμής ένεκεν στις αναμνήσεις που γεννήθηκαν τη χρονιά που φεύγει…

Τα χρυσά παιδιά του ελληνικού αθλητισμού, Λευτέρης Πετρούνιας και Κατερίνα Στεφανίδη. Η επιτυχία της Εθνικής Νέων στο μπάσκετ, τα χρυσά παιδιά του Τεό Λοράντου στο πόλο. Οι… όχι και τόσο πειστικές εμφανίσεις της επίσημης αγαπημένης και του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στο ποδόσφαιρο. Το Final 4 του Ολυμπιακού στην Κωνσταντινούπολη με την κατάθεση ψυχής στον ημιτελικό κόντρα στην ΤΣΣΚΑ και τον χαμένο τελικό από την «οικοδέσποινα» Φενέρμπαχτσε. Το νταμπλ του Παναθηναϊκού στο μπάσκετ κόντρα στον αιώνιο αντίπαλο. Το 12ο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της βασίλισσας – Ρεάλ Μαδρίτης. Η εκτόξευση στ’ αστέρια του Γιάννη Αντετοκούνμπο, το 44ο πρωτάθλημα του ποδοσφαιρικού Ολυμπιακού, οι συνεχιζόμενες πληγές στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός που αναπνέει ασθενικά. Και πόσα ακόμα… Η σειρά και η σημαντικότητα είναι στη δική σας διακριτική ευχέρεια.

Ξεκινάμε

Λευτέρης Πετρούνιας, ο άρχοντας των δαχτυλιδιών: Ο Έλληνας αθλητής, διατήρησε τον τίτλο του Πρωταθλητή Ευρώπης στο Κλουζ και εν συνεχεία στέφθηκε χρυσός πρωταθλητής στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Μόντρεαλ (διατηρώντας τον τίτλο του). Έγινε έτσι μόλις ο 9ος αθλητής στην υπεραιωνόβια ιστορία του αθλήματος που καταφέρνει κάτι τέτοιο και παράλληλα ο δεύτερος Έλληνας (ισοφαρίζοντας τον Βλάση Μάρα).

Κατερίνα Στεφανίδη, το χαμόγελο του ελληνικού στίβου: Η χρυσή Ολυμπιονίκης κατέκτησε οποιονδήποτε τίτλο διεκδίκησε μέσα στο 2017. Κατέκτησε το χρυσό στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου, ανέβηκε στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Λονδίνου και για δεύτερη διαδοχική χρονιά ολοκλήρωσε το Diamond League στην πρώτη θέση της κατάταξης. Μάλιστα ηττήθηκε μόλις σε έναν αγώνα από τους 16 που έδωσε σε όλη τη διάρκεια της σεζόν, ενώ πρόσφατα αναδείχθηκε και ως καλύτερη αθλήτρια της χρονιάς στην Ευρώπη και ανάμεσα στις τρεις κορυφαίες στον κόσμο.

Εθνική Νέων ανδρών μπάσκετ, η Ελλάδα έχει ταλέντο με την πορτοκαλί μπάλα: Η Εθνική Κ20 αήττητη την πορεία της στο Eurobasket της Κρήτης νίκησε τις Τσεχία, Σουηδία, Γερμανία στην πρώτη φάση, το Μαυροβούνιο στη φάση των «16», τη Λιθουανία στους «8». Την Ισπανία στον ημιτελικό, το Ισραήλ στον τελικό! Γιάννης Αγραβάνης, Νίκος Δίπλαρος, Θεόδωρος Καρράς, Αντώνης Κόνιαρης, Μιχάλης Λούντζης, Ιάκωβος Μιλεντίγιεβιτς, Βασίλης Μουράτος, Διονύσης Σκουλίδας, Διονύσης Τάταρης, Δημήτρης Φλιώνης, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Βασίλης Χρηστίδης και η ευρωπαϊκή κορυφή ξανά γαλανόλευκη.

Εθνική Νέων ανδρών πόλο, τα χρυσά… σκουφιά της Ελλάδας:  Οι Μανώλης Ζερδεβάς, Δημήτρης Σκουμπάκης, Νικόλαος Γαρδίκας, Νικόλαος Δελαγραμμάτικας, Δημήτρης Νικολαΐδης, Αλέξανδρος Παπαναστασίου, Γρηγόρης Γιαννόπουλος, Παύλος Μουρατίδης, Κωνσταντίνος Γκιουβέτσης, Χαράλαμπος Τρούλος, Γρηγόρης Καπετανάκης, Ιορδάνης Μασμανίδης, Ξενοφών Σιορδίλης ξεπέρασαν τα εμπόδια των Πουέρτο Ρίκο, Ισπανίας, Σερβίας, Κροατίας και κατέκτησαν τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή!

Εθνική μπάσκετ ανδρών, το στραβοπάτημα της επίσημης αγαπημένης: Η ξαφνική αποχώρηση του Γιάννη Αντετοκούνμπο τάραξε το ήδη νεφελώδες τοπίο στις τάξεις της Εθνικής Ανδρών η οποία πήγε διστακτική στο Eurobasket 2017. Οι ήττες από τις Γαλλία, Σλοβενία και Φινλανδία την ανάγκασαν να τα δώσει όλα για όλα για την πρόκριση στους «16». Εκεί μίλησε η καρδιά και το πείσμα των διεθνών οι οποίοι νίκησαν την Πολωνία και μια μέρα μετά ταξίδεψε στην Πόλη. Επόμενος αντίπαλος ήταν η Λιθουανία και εξέπληξε άπαντες φτάνοντας μέχρι τους «8» της διοργάνωσης. Στον προημιτελικό κόντρα στη Ρωσία δεν τα κατάφερε και κοιτάζει έτσι το επόμενο τουρνουά.

Η Εθνική ποδοσφαίρου και τα εισιτήρια για Ρωσία που δεν κλείστηκαν ποτέ: Η Εθνική ομάδα μπορεί να άφησε πίσω της το άσχημο αγωνιστικό πρόσωπο των προκριματικών του Euro 2016 και να έδωσε μεγάλες μάχες στο πλαίσιο των προκριματικών του Μουντιάλ της Ρωσίας πήρε ορισμένα σπουδαία αποτελέσματα μέσα στο 2017 για τα προκριματικά του Μουντιάλ, τερμάτισε δεύτερη στον όμιλό της, πήγε στα μπαράζ για πρόκριση σε τρίτο σερί Παγκόσμιο Κύπελλο, όμως το βαρύ 4-1 απέναντι στην Κροατία στο Μάξιμιρ μετέτρεψε τη ρεβάνς του Γεώργιος Καραϊσκάκης σε τυπική διαδικασία. Το 0-0 στο φαληρικό γήπεδο ήταν το σκορ με το οποίο οι διεθνείς μας αποχαιρέτησαν το επικείμενο Μουντιάλ…

Ο Ολυμπιακός σε Final 4 στην αγαπημένη του Πόλη και η ήττα από την ισχυρή Φενέρμπαχτσέ: Οι Πειραιώτες έχουν πολύ καλές αναμνήσεις από το τελευταίο final four στη γείτονα χώρα (το 2012), φέτος όμως δεν αποκόμισαν και τις καλύτερες δυνατές. Σε έναν συγκλονιστικό ημιτελικό, κατάθεση ψυχής, απέναντι στην ΤΣΣΚΑ πήραν την νίκη που τους οδήγησε στον τελικό απέναντι στην Φενέρμπαχτσε που διψούσε να σηκώσει το τρόπαιο μπροστά σε χιλιάδες οπαδούς της και εν τέλει τα κατάφερε υπερπηδώντας το εμπόδιο των Ερυθρόλευκων (80-64) στον τελικό, όπου όσο κι αν πίστεψαν οι θερμότεροι των οπαδών τους, δεν υλοποίησαν ένα ακόμα «θαύμα».

Ο νταμπλούχος Ελλάδας μπασκετικός Παναθηναϊκός: Ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το 35ο πρωτάθλημα της Ιστορίας του μέσα στο ΣΕΦ, επικρατώντας στον πέμπτο τελικό (51-66) επαναλαμβάνοντας τον άθλο του 1999! Νωρίτερα μέσα στη σεζόν είχε σηκώσει και το Κύπελλο Ελλάδας σε βάρος του Άρη. Το παιχνίδι στο ΣΕΦ στιγματίστηκε από επεισόδια των φίλων του Ολυμπιακού, τα οποία οδήγησαν στη διακοπή της αναμέτρησης περίπου δύο λεπτά πριν από το τέλος όταν και δόθηκε η οδηγία για εκκένωση του γηπέδου.

Η Ρεάλ Μαδρίτης φόρεσε για 12η φορά το στέμμα της πρωταθλήτριας Ευρώπης: Δεν την λένε άδικα βασίλισσα η back to back κατάκτηση του Champions League έρχεται να πείσει τους εναπομείναντες δύσπιστους! Η ομάδα του Ζινεντίν Ζιντάν, στον τελικό της διοργάνωσης στο Κάρντιφ της Ουαλίας, κόντρα στην Γιουβέντους, με οδηγό τον Κριστιάνο Ρονάλντο διέλυσαν τους Ιταλούς και σήκωσαν το 12ο Champions League της Ιστορίας τους! Σκόρερ για τους μερένχες: Κριστιάνο Ρονάλντο (δις), Κασεμίρο, Ασένσιο.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το πήρε και αυτό: Μια κούπα έλειπε από το πάμπλουτο παλμαρέ των Κόκκινων Διαβόλων, [έχοντας κατακτήσει 3 φορές το Κύπελλο Πρωταθλητριών / Champions League (1968, 1999, 2008), μία φορά το Κύπελλο Κυπελλούχων (1991), ένα ευρωπαϊκό Super Cup (1991), κάθε εγχώριο τίτλο, ένα διηπειρωτικό (1999), όπως και Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων (2008)] αυτή του Europa League. Ο δαιμόνιος Πορτογάλος τεχνικός, Ζοσέ Μουρίνιο, δεν μπορούσε να το επιτρέψει αυτό! Έτσι, με συνοπτικές διαδικασίες, η Γιουνάιτεντ επικράτησε 2-0 του Άγιαξ στον τελικό του Europa League και εξασφάλισε παράλληλα τη συμμετοχή της στο Champions League.

Γιάννης The Greek Freak Αντετοκούνμπο: Ο πρώτος Έλληνας που αγωνίζεται σε All – Star Game, μόλις στα 22 του και μάλιστα βασικός με την ομάδα της Ανατολής. Η συμμετοχή του ήρθε με την βοήθεια όλων όσων ψήφισαν (και εσείς ψηφίσατε, παραδεχτείτε το) μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ανάγκασε μέχρι και τον Στέφεν Κάρι να ξαπλώσει στο παρκέ για να τον αφήσει ανενόχλητο να καρφώσει. Για όσους δεν θυμόνται και για την ιστορία η  Ανατολή έχασε με 192-182 από τη Δύση.

Το 44ο ερυθρόλευκο πρωτάθλημα είναι γεγονός: Πρωταθλητής Ελλάδας της σεζόν 2016-2017 στέφθηκε ο Ολυμπιακός, κατακτώντας τον τίτλο για 7η σερί σεζόν, 44η φορά συνολικά στην Ιστορία του. Σε μια χρονιά στην οποία παρέλασαν από τον πάγκο του οι Μάρκο Σίλβα, Βίκτορ, Πάουλο Μπέντο, Βούζας, Λεμονής, με συνεχή σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του αλλά με το βλέμμα σταθερό στον τίτλο, δεν λάθεψε.

Η συνεχιζόμενη εξω-αγωνιστική (και μη) πτώση του Παναθηναϊκού: Ο Γιάννης Αλαφούζος κούνησε το μαντήλι και αποχώρησε, η προσπάθεια εύρεσης του διαδόχου είναι ακόμα εν εξελίξει, το οπλοπολυβόλο Μάρκους Μπεργκ και ο τίμιος Κάρλος Ζέκα, αποχώρησαν, οι Τσάβες – Λουτσιάνο ήρθαν μα δεν βοήθησαν. Ο αποκλεισμός από την Αθλέτικ Μπιλμπάο στο Europa League, μία ακόμα πληγή στον πράσινο οργανισμό. Στις 21 Σεπτεμβρίου ο Γιάννης Αλαφούζος ανακοινώνει το αντίο: «είναι αδύνατον, από ψυχική και οικονομική άποψη, να συνεχίσω να συντηρώ και να διαχειρίζομαι την ομάδα», είπε και παρέδωσε τα κλειδιά με συνοδεία χρέους ύψους τουλάχιστον 30 εκατ. Ευρώ. Ο ασθενής ακόμα ανασαίνει, ασθενικά μεν, αλλά το κάνει. Λύση αναζητείται…

Ο κόσμος του ποδοσφαίρου θα είναι φτωχότερος από του χρόνου: Σκληρό ήταν το 2017 με τους ρομαντικούς της στρογγυλής θεάς καθώς ουκ ολίγοι παίκτες τεράστιας κλάσης, αποφάσισαν να κρεμάσουν τα παπούτσια τους.

1) Ο Φραντσέσκο Τότι, ο αιώνιος καπιτάνο της Ρόμα, έπειτα από 24 χρόνια με την τζιαλορόσι φανέλα, στις 17 Ιουλίου στο παιχνίδι κόντρα στην Τζένοα είπε «αντίο» στον κόσμο του ποδοσφαίρου κι έκανε όλη την υφήλιο να δακρύσει.

2) Ο αρχηγός της Μπάγερν Μονάχου και της Εθνικής Γερμανίας, Φίλιπ Λαμ, αποφάσισε λίγο πριν κλείσει τα 34 του χρόνια ότι το κεφάλαιο ποδόσφαιρο έπρεπε να κλείσει.

4) Το ίδιο και ο Τσάμπι Αλόνσο, με τον Ισπανό μέσο να σταματά στα 36 του με θητεία στις Ρεάλ Σοσιεδάδ, Λίβερπουλ, Ρεάλ Μαδρίτης και Μπάγερν Μονάχου.

5) Τίτλοι τέλους έπεσαν και για τον «μπλε στρατιώτη» της Τσέλσι Φρανκ Λάμπαρντ.

6) Ο μαέστρος Αντρέα Πίρλο με «προϋπηρεσία» στις Μπρέσια, Ίντερ, Ρετζίνα, Μίλαν, Γιουβέντους και Νιου Γιορκ Σίτι, στα 38 του χρόνια, με το παράσημο του καλύτερου οργανωτή στην Ιστορία του ιταλικού ποδοσφαίρου να του ανήκει δικαιωματικά αποχαιρέτησε τον κόσμο του ποδοσφαίρου.

7) Ο Κακά κλείνει την ομάδα των αποχωρήσεων. Ένας εκ των κορυφαίων Βραζιλιάνων ποδοσφαιριστών στην Ιστορία, σε ηλικία 35 ετών έχοντας φορέσει τις φανέλες των Σάο Πάουλο, Μίλαν, Ρεάλ Μαδρίτης και Ορλάντο Σίτι, αποφάσισε να σταματήσει το ποδόσφαιρο, αποδεχόμενος ότι το σώμα του δεν ακολουθεί πια το πνεύμα.

 Σε λίγες ώρες, η γη θα ολοκληρώσει την πλήρη περιστροφή της γύρω από τον ήλιο. 365 μέρες φορτωμένες με αμέτρητες αναμνήσεις θα ανήκουν και «επίσημα» στο παρελθόν καθιστώντας μας πιο πλούσιους! Καλή Χρονιά σε όλους!

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ