Αχιλλέας Μπέος : Η λούμπεν πλευρά του ποδοσφαίρου (και όχι μόνο…)

Αχιλλέας Μπέος : Η λούμπεν πλευρά του ποδοσφαίρου (και όχι μόνο…)

Λίγοι άνθρωποι έχουν καταφέρει να απασχολήσουν τόσες φορές για αρνητικό λόγο τη σφαίρα της δημοσιότητας όσο ο Αχιλλέας Μπέος. Και λίγοι άνθρωποι έχουν τόσες φορές τυπικά και ουσιαστικά εκδιωχθεί από το χώρο του ποδοσφαίρου, κατορθώνοντας πάντα να διατηρούν σχέση με αυτό, εφόσον πάντα υπάρχουν μεγαλοπαράγοντες έτοιμες να τον θεωρήσουν αναγκαίο «εργαλείο». Γιατί δεν πρέπει να […]

Λίγοι άνθρωποι έχουν καταφέρει να απασχολήσουν τόσες φορές για αρνητικό λόγο τη σφαίρα της δημοσιότητας όσο ο Αχιλλέας Μπέος. Και λίγοι άνθρωποι έχουν τόσες φορές τυπικά και ουσιαστικά εκδιωχθεί από το χώρο του ποδοσφαίρου, κατορθώνοντας πάντα να διατηρούν σχέση με αυτό, εφόσον πάντα υπάρχουν μεγαλοπαράγοντες έτοιμες να τον θεωρήσουν αναγκαίο «εργαλείο».

Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τυπικά ο Αχιλλέας Μπέος δε θα έπρεπε να περνάει ούτε έξω από γήπεδο ποδοσφαίρου. Και αυτό γιατί από το 2011 η ΕΠΟ του έχει επιβάλει ισόβια απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο με αφορμή την εμπλοκή του στην υπόθεση “Koriopolis” για τα στημένα παιχνίδια της περιόδου 2008-2011, για την οποία βρέθηκε προφυλακισμένος και η οποία είναι σήμερα στο τελικό στάδιο της εκδίκασής της ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Μεταξύ άλλων, κατηγορείται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, δωροληψία-δωροδοκία και παράνομο στοιχηματισμό.

Η δικαστική αυτή εμπλοκή του πάντως δεν εμπόδισε το 2014 το 53% των κατοίκων του Βόλου να τον εκλέξει «πρώτο πολίτη» του έβδομου μεγαλύτερου δήμου της χώρας. Βέβαια θα μείνει στη δημαρχία μέχρι το 2016, καθώς η δικαστική εμπλοκή και η οριστική παραπομπή του για κακουργηματικές πράξεις θα τον οδηγήσουν σε αργία ως προς το δημαρχιακό αξίωμα.

Ποια είναι, όμως, η διαδρομή αυτού του ανθρώπου που κατάφερε από τα νυχτερινά μαγαζιά να αναδειχθεί σε κρίσιμο ποδοσφαιρικό παράγοντα, να εμπλακεί με την λεγόμενη «παράγκα» του ποδοσφαίρου, να βρεθεί προφυλακισμένος και υπόδικος, να αναδειχθεί δήμαρχος και πάντα να κατορθώνει να επανέρχεται στο προσκήνιο;

Από τη Νέα Υόρκη στην Παραλιακή

Η ιστορία του Αχιλλέα Μπέου ξεκινάει στα τέλη της δεκαετίας του 1980 όταν βρέθηκε στη Νέα Υόρκη. Εκεί μαζί με τον Γιώργο Παπαλάνη (πρώην υπάλληλο της ΕΠΑΕ και τιμ μάνατζερ της εθνικής ομάδας που πήρε το ευρωπαϊκό κύπελλο το 2004) άνοιξαν διαδοχικά πιτσαρία, χαρτοπαικτική λέσχη και γραφείο που κανόνιζε περιοδείες Ελλήνων τραγουδιστών στις ΗΠΑ. Η φιλοσοφία του συμπυκνώθηκε σε δυο εκφράσεις: «big business» και «colpo grosso».

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 επέστρεψε στην Ελλάδα και έγινε ιδιοκτήτης νυχτερινών κέντρων. Μπουζούκια, πούρα, σαμπάνιες, μπράβοι, γνωστοί καλλιτέχνες και παρέλαση εφοπλιστών, επιχειρηματιών, μεγαλοδικηγόρων και πολιτικών στα μαγαζιά του. Εκεί θα αποκτήσει και φιλίες με καλλιτέχνες όπως ο Λευτέρης Πανταζής (που ένα φεγγάρι θα βρεθεί και πρόεδρος του Πανιωνίου) αλλά και ο Αντώνης Ρέμος. Εκεί είναι που αρχίζει να εξετάζει την ενασχόλησή του με το χώρο του ποδοσφαίρου.

Άλλωστε, μέσα από τα μαγαζιά του κάνει «στρατηγικές» γνωριμίες που κάνει ό,τι μπορεί ώστε να εξελίσσονται σε ισχυρές φιλίες και συμμαχίες. Γνωστοί παράγοντες του ποδοσφαίρου, όπως οι Βίκτωρας Μητρόπουλος, Μάκης Ψωμιάδης, Στράτος Γιδόπουλος, βρίσκονται στο φιλικό του περιβάλλον. Όμως, πολλοί από τους φίλους του δεν άργησαν να γίνουν ορκισμένοι εχθροί του και κάποιες φορές με άγριο τρόπο…

Η θητεία στον Πανιώνιο

Ο Αχιλλέας Μπέος μεγάλωσε στη Νέα Σμύρνη μέσα σε ένα περιβάλλον όπου το ποδόσφαιρο έπαιζε κεντρικό ρόλο. Βολιώτης στην καταγωγή και με στράτευση στην κομμουνιστική αριστερά ο πατέρας του, εργαζόταν ως μαραγκός, όμως ήταν και γενικός αρχηγός του Πανιωνίου στη δεκαετία του 1970.

 

Τη σεζόν 1995-96 ο Μπέος αναλαμβάνει γενικός αρχηγός του Πανιωνίου, με το μάνατζμεντ να ανήκει στον Στράτο Γιδόπουλο. Η συνύπαρξή τους είναι καταστροφική και ο Πανιώνιος υποβιβάζεται στη Β΄ Εθνική! Στο περίφημο ματς Πανιώνιου – Παναθηναϊκού που κρίθηκε από ένα πέναλτι που σφύριξε ο διαιτητής Σπανέας σε βάρος των γηπεδούχων, ο Μπέος πρωτοστατεί στις επιθέσεις κατά του διαιτητή.

Από τότε ο Γιδόπουλος μπαίνει στη μαύρη λίστα του Μπέου. Το 1998 επανέρχεται στον Πανιώνιο και πάλι ως γενικός αρχηγός –όπως και ο πατέρας του παλαιότερα– και μέσα στον ίδιο χρόνο αναλαμβάνει τη διαχείριση της ομάδας. Ο Πανιώνιος κατακτά το Κύπελλο Ελλάδας.

Την περίοδο 1999-2000 ο Μπέος αναλαμβάνει το μάνατζμεντ της ομάδας –με το Δήμο Νέας Σμύρνης να παραμένει ιδιοκτήτης–, εξασφαλίζοντας οικονομική υποστήριξη από τον τότε πρόεδρο του ΠΑΟΚ Γιώργο Μπατατούδη, ο οποίος, ελέω Χρηματιστηρίου, έσπρωχνε χρήματα σε ομάδες (Λάρισα, Καβάλα) για να δημιουργήσει ποδοσφαιρικούς δορυφόρους.

Τη σεζόν 2001-2002 ο Μπέος προχωρά στο «colpo grosso». Γνωρίζει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει φωτογραφικό νόμο που θα διαγράφει τα χρέη των ΠΑΕ και ότι ο Δήμος Νέας Σμύρνης θέλει να απαλλαγεί από τις μετοχές του Πανιωνίου. Ο νόμος Βενιζέλου ανέφερε ότι αν σε μια αθλητική ΑΕ απεμπλακούν τα φυσικά πρόσωπα που έχουν δημιουργήσει τα χρέη, αυτά διαγράφονται. Ο Μπέος εκμεταλλεύτηκε σχετικές διατάξεις του νόμου, μετονόμασε την ΠΑΕ σε «Νέο Πανιώνιο», την καθάρισε από τα χρέη και τοποθέτησε πρόεδρο τον Λευτέρη Πανταζή, ο οποίος για τυπικούς λόγους πήρε τις μετοχές στο όνομά του. Τότε είναι που ο Αχιλλέας Μπέος δηλώνει ότι είναι ένας «απλός φίλαθλος».

Το ίδιο διάστημα και μέχρι το 2004 έρχεται σε ανοιχτή σύγκρουση με τους αδερφούς Θωμά και Βίκτωρα Μητρόπουλο (πρώην φίλους του), που εκείνο το διάστημα έλεγχαν την τότε ΕΠΑΕ έχοντας στήσει τη γνωστή «παράγκα» του ελληνικού ποδοσφαίρου. Οι σκηνές από τις συνελεύσεις της ΕΠΑΕ, όταν οι μπράβοι του Μητρόπουλου έπαιζαν μπουνιές και καρεκλιές με τους μπράβους του Μπέου, παραμένουν αλησμόνητες… Ο Μπέος φυσικά δεν ήθελε να σώσει το ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά να βρει μια ισχυρή θέση στην «παράγκα» ή να στήσει μια νέα. Τον ανένδοτο αγώνα τον έδινε με τις πλάτες του τότε υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Φλωρίδη, ο οποίος ήθελε να πουλήσει «εξυγίανση του ποδοσφαίρου» και φυσικά με το αζημίωτο, αφού η ΠΑΕ Πανιώνιος έπαιρνε κρατικές επιδοτήσεις για έργα στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης, στο όνομα των ολυμπιακών έργων!

Επί πρωτοκαθεδρίας Μπέου, ο Πανιώνιος έχει συνεχόμενες συμμετοχές στο Κύπελλο UEFA. Σε μία, όμως, από αυτές, το 2004, συμβαίνει το περιβόητο «διπλό ημίχρονο-άσος τελικό» στο Πανιώνιος – Δυναμό Τιφλίδας, ένα παιχνίδι που χαρακτηρίζεται από την UEFA «στημένο» – για την ακρίβεια θεωρήθηκε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα «στημένου» παιχνιδιού στην Ευρώπη! Παρότι δεν αποδείχθηκε η συμμετοχή του σε παράνομη ενέργεια, ο Μπέος γίνεται κόκκινο πανί για τους «Πάνθηρες». Είχαν προηγηθεί το ντοπάρισμα του «κυανέρυθρου» ποδοσφαιριστή Νίκου Σπυρόπουλου, οι βόμβες στα αυτοκίνητα του σέρβου άσου Μίλινκο Πάντιτς (που αργότερα θα πει ότι η χειρότερη στιγμή του ήταν με τον Μπέο) και του Αναστάση Σαπουντζή, καθώς και η καταγγελία Πάντιτς για ντόπινγκ. Ο Μπέος δεν μπορούσε πλέον να σταθεί στη Νέα Σμύρνη.

Η επιστροφή στο Βόλο

Αναζητά νέο ποδοσφαιρικό καταφύγιο. Το καλοκαίρι του 2005 επιχειρεί να αγοράσει τις μετοχές της Νίκης Βόλου. Μέσα σε λίγες μέρες φέρνει 20 ποδοσφαιριστές στον Βόλο και όλοι θεωρούν ότι θα γίνει το αφεντικό της ΠΑΕ. Ωστόσο, το ντιλ σπάει όταν ο Μπέος φανερώνει την πρόθεσή του να συγχωνευτούν οι ομάδες του Βόλου (Ολυμπιακός και Νίκη). Για αυτό το λόγο χαλάει η φιλία του με τον γνωστό δικηγόρο και παράγοντα της Νίκης Πέτρο Καϊμακάμη, ενώ θεωρεί επίσης υπεύθυνο για το «ναυάγιο» τον πρώην βουλευτή ΠΑΣΟΚ και υπουργό Λεωνίδα Τζανή.

Μετά το φιάσκο με τη Νίκη Βόλου, πλευρίζει τους παράγοντες του Ολυμπιακού. Ο Ολυμπιακός Βόλου το 2005 βρίσκεται σε κατάσταση αποσύνθεσης. Παίζει στη Β’ Εθνική με το ΑΦΜ της Κασσάνδρας (μετά από συγχώνευση), ενώ στερείται πόρων και ισχυρής διοίκησης. Δεν μπορεί, όμως, να βάλει στο χέρι τις μετοχές, καθώς υπάρχει κόντρα μεταξύ των διοικητικών παραγόντων. Στηρίζει την ομάδα παρασκηνιακά και τελικά παίρνει τα κλειδιά την περίοδο 2008-09. Ο Ολυμπιακός Βόλου κάνει μια τρελή πορεία στη Β’ Εθνική, αλλά χάνει την άνοδο στην Α’ Εθνική στο νήμα. Την επόμενη σεζόν, 2009-2010, θα τα καταφέρει.

Οι σχέσεις με τους εφοπλιστές

Σε εκείνη την περίοδο ο Μπέος αρχίζει να προσανατολίζεται ιδιαίτερα στο να αναπτύσσει καλές σχέσεις με τους μεγάλους ολιγάρχες στο χώρο του ποδοσφαίρου. Καταρχάς προσκολλάται στον εφοπλιστή Νίκο Πατέρα, άλλοτε πρόεδρο του Παναθηναϊκού. Τότε σε μεγάλο βαθμό ο Μπέος θα λειτουργήσει ως «πρωτοπαλίκαρο» του Πατέρα στην προσπάθεια να ελέγξει την ΕΠΟ και να εξασφαλίσει την αποπομπή του Βασίλη Γκαγκάτση από την ηγεσία της ΕΠΟ.

Μετά την αποχώρηση Πατέρα από το ποδόσφαιρο, ο Μπέος προσπάθησε να στραφεί προς την πλευρά του προέδρου του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη. Όμως, τελικά «τρώει πόρτα» από αυτή την πλευρά. Άλλωστε, έχει ήδη σκάσει το σκάνδαλο με τα στημένα και ο Μπέος είναι εκ των κατηγορουμένων. Πόρτα θα ξαναφάει και στη δεύτερη απόπειρα προσέγγισης μετά την αποφυλάκισή του.

Η εμπλοκή Μπέου στο σκάνδαλο με τα στημένα

Η εμπλοκή του Μπέου στην υπόθεση με τα στημένα είναι ιδιαίτερα σημαντική και από μια άποψη διδακτική για το πώς στήνονται και πώς λειτουργούν οι κάθε λογής «παράγκες».

Τη χρονιά 2010-2011, ο Ολυμπιακός Βόλου τερματίζει πέμπτος στη μεγάλη κατηγορία εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή του στο Europe League! Στην αρχή εκείνης της σεζόν, όμως, είχε συμβεί κάτι πολύ σημαντικό. Τον Σεπτέμβριο, Μαρινάκης και Πατέρας, παρουσία του Μισέλ Πλατινί και του νέου πρόεδρου της ΕΠΟ Σοφοκλή Πιλάβιου, δίνουν τα χέρια στο εστιατόριο «Ιθάκη» και συμφωνούν για τη διεξαγωγή ενός καθαρού πρωταθλήματος. Η συγκεκριμένη εξέλιξη, όπως σημείωναν τότε γνωστοί αθλητικογράφοι, θα πέταγε έξω τους ανθρώπους του παρασκηνίου και θα περιόριζε τα περιθώρια στις «παράγκες» να κάνουν παιχνίδι και να πείθουν τους ιδιοκτήτες των ομάδων για τη «χρησιμότητά» τους.

Ωστόσο, μόλις στη δεύτερη αγωνιστική, ο βολιώτης διαιτητής Γιώργος Δαλούκας δίνει ανύπαρκτο πέναλτι υπέρ των «πρασίνων» στο ματς μεταξύ του Άρη και του Παναθηναϊκού και η συμφωνία των «αιωνίων» τινάζεται στον αέρα. Μέχρι και σήμερα Δαλούκας και Μπέος βρίσκονται στα δικαστήρια, αφού ο διαιτητής είχε καταγγείλει εκβιασμό από τον Μπέο. Μάλιστα, στις 20/10/2015, το δικαστήριο του επέβαλε –εξαγοράσιμη– ποινή φυλάκισης δύο ετών για απόπειρα εκβίασης του Δαλούκα. Πολλοί μιλούν για το πώς οι παράγκες προσπαθούν να επανακατοχυρώσουν το ρόλο τους, ενώ οι διάφορες κασέτες με πρωταγωνιστή τον Μπέο αποπνέουν μια ατμόσφαιρα δυσωδίας για το πώς έχουν τα πράγματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Όσο «ωραία» ξεκίνησε εκείνη η χρονιά, έτσι και τελείωσε… Το καλοκαίρι του 2011 σκάει το σκάνδαλο με τα στημένα. Ο Μπέος, που πρωταγωνιστεί στις περιβόητες τηλεφωνικές συνομιλίες, συλλαμβάνεται και προφυλακίζεται στο Ναύπλιο, με μια απόφαση που ξεσηκώνει τους οπαδούς του Ολυμπιακού Βόλου, οι οποίοι διαδηλώνουν στους δρόμους της πόλης υπέρ του!

Τον Ιούνιο του 2012 αποφυλακίστηκε με επιβολή περιοριστικών όρων και εγγύηση 300.000 ευρώ.

Η ώρα της τοπικής αυτοδιοίκησης

Λίγους μήνες μετά την αποφυλάκισή του παίρνει την απόφαση να ασχοληθεί με τη διεκδίκηση του Δήμου Βόλου. Πολλοί θα υποστηρίξουν ότι στην απόφασή του αυτή θα συμβάλουν καθοριστικά οι δικαστικές περιπέτειές του. «Βρήκε τη δίοδο για να επανέλθει στο προσκήνιο, ευελπιστώντας ότι το “δημαρχιλίκι” θα του εξασφαλίσει ασυλία», λένε χαρακτηριστικά.

«Αφουγκράζεται» το σφυγμό της κοινωνίας και υιοθετεί αντιμνημονιακό λόγο. Τον Ιανουάριο του 2014 ανακοινώνει στο κατάμεστο σινεμά «Αχίλλειο» την υποψηφιότητά του. Εμφανίζεται ως φορέας του «άφθαρτου και του δημιουργικού»(!) και υπόσχεται ότι θα πετάξει έξω από το δήμο «το παλιό, το φθαρμένο και το νοσηρό»! Αξιοποιεί το μηχανισμό των οπαδών του Ολυμπιακού Βόλου, κάνει χλιδάτη προεκλογική εκστρατεία και μοιράζει υποσχέσεις για δουλειές σε ανέργους.

Ωστόσο, οι πρώτοι με τους οποίους συνεργάζεται είναι εκπρόσωποι του «παλιού». Εξασφαλίζει τη στήριξη του πιο συντηρητικού κομματιού της ΝΔ και κάποιων απογοητευμένων του ΠΑΣΟΚ. Επίλεκτα κομματικά στελέχη της τοπικής ΝΔ, όπως ο γιατρός και επί χρόνια δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Μουλάς (σημερινός αντιδήμαρχος), ο τότε πρόεδρος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Θεσσαλίας Τάσος Μπατζιάκας (επίσης αντιδήμαρχος), το «γαλάζιο» στέλεχος Θανάσης Σταυρίδης (αντιδήμαρχος) στέκονται στο πλευρό του. Την υποψηφιότητά του στηρίζει σιωπηρά και η τότε υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή, με τον Μπέο να ανταποδίδει στις βουλευτικές εκλογές… Μαζί του πορεύονται επίσης μεγαλέμποροι και μεγαλοξενοδόχοι, όπως η οικογένεια του Κώστα Θεοδώρου, στην ιδιοκτησία της οποίας είναι το ξενοδοχείο «Πορταριά», με τον υιό να αναλαμβάνει δημοτικός σύμβουλος και μάλιστα ως υπεύθυνος για θέματα τουρισμού!

Καθοριστικό ρόλο στην επικράτηση Μπέου διαδραμάτισε και η υπόγεια συνεργασία του με τους ναζιστές της Χρυσής Αυγής. Η εγκληματική οργάνωση, παρότι είχε ισχυρά ποσοστά στον Βόλο, δεν κατέβασε συνδυασμό στις τοπικές εκλογές και κάποιοι ψηφοφόροι της βρήκαν θέση υποψηφίου στο συνδυασμό Μπέου. Αυτή τη γαλαντόμο ενέργεια ο Μπέος την τίμησε και αργότερα. Διατηρεί άριστες σχέσεις με τον βουλευτή Μαγνησίας της Χ.Α. Παναγιώτη Ηλιόπουλο, ενώ αρνήθηκε την έκδοση ψηφίσματος για την επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.

Πολλοί αναρωτήθηκαν πώς σε μια πόλη με προοδευτική πολιτική παράδοση και δικό της πολιτισμό κατάφερε να αναδειχτεί σε τέτοιο αξίωμα ένα στοιχείο που μοιάζει να συμπυκνώνει την ίδια την έννοια του λούμπεν. Η απάντηση  ότι στο φόντο της απαξίωσης των επίσημων εκπροσώπων των συστημικών κομμάτων και της αποτυχίας της Αριστεράς να προσφέρει πειστικά αντιπαραδείγματα, ένας κόσμος απελπισμένος έφτασε να πιστεύει πως αυτή ακριβώς η λούμπεν εκδοχή παραβατικότητας, παραγοντισμού και παράνομης συναλλαγής μπορεί και να είναι πιο αποτελεσματική. Σου λέει, αφού ο άλλος είναι «μέσα στα κόλπα», μπορεί να καταφέρει κάτι και για μας.

Επιθέσεις και ύβρεις σε δημοσιογράφους και εργαζομένους

Τα πρώτα δείγματα γραφής της διοίκησης Μπέου δεν άργησαν να φανούν. Πρώτα άλλαξε όλους τους υπαλλήλους στις υπηρεσίες που σχετίζονται με τα οικονομικά του δήμου και τοποθέτησε υπεύθυνο αντιδήμαρχο τον Δημήτρη Πέγιο, πρόεδρο του Συνδέσμου Φιλάθλων Ολυμπιακού Βόλου!

Έπειτα τα δημοτικά συμβούλια γίνονταν παρουσία μπράβων που άλλοτε εμφανίζονται ως κλακαδόροι και άλλοτε ως αγανακτισμένοι πολίτες!

Στις 23 Μαρτίου 2015, για παράδειγμα, δύο νεαροί άντρες με στρατιωτικές στολές εισέβαλαν στην αίθουσα όπου συνεδρίαζε το δημοτικό συμβούλιο λέγοντας: «Μάθαμε ότι είστε μπουρδέλο. Είμαστε φαντάροι και μάθαμε ότι μια δημοτική σύμβουλος κάνει καλό σεξ και ήρθαμε να αφήσουμε το τηλέφωνό μας». Τελικά οι φαντάροι ήταν «μαϊμού», αφού από την ταυτοποίηση που διενήργησε η Αστυνομία προέκυψε ότι είναι μέλη συνδέσμου του Ολυμπιακού Βόλου. Πριν από την «επίσκεψη» των «φαντάρων» είχε προηγηθεί φραστική επίθεση του δημάρχου κατά της δημοτικής συμβούλου Φωτεινής Κοκκινάκη: «Θα σε έλεγα καριόλα, αλλά κι αυτές έχουν κάποια αξία».

Στο στόχαστρο του Μπέου και της ομάδας του βρέθηκαν και δημοσιογράφοι. Αποκάλεσε «νάνο» τη δημοσιογράφο Ειρήνη Θεοδωροπούλου και «δημοσιογραφικό σκουπίδι» τη δημοσιογράφο της Θεσσαλίας Κατερίνα Τασσοπούλου, ενώ απείλησε ότι άμα χρειαστεί θα χαστουκίσει το δημοσιογράφο Δημήτρη Φαρέδη. Την ίδια ώρα που τα βάζει με τους δημοσιογράφους, ο Μπέος προσπαθούσε να τα πηγαίνει καλά με τους ιδιοκτήτες των τοπικών ΜΜΕ.

Υπηρεσίες ο νέος δήμαρχος πρόσφερε και σε έναν από τους μεγαλύτερους εργολάβους της περιοχής, τον Θεόφιλο Βασιλειάδη, που εμπλέκεται σε σκάνδαλο που αφορά το μουσείο της πόλης. Σύμφωνα με την εφημερίδα Θεσσαλία, ο Μπέος έκρυβε στο συρτάρι του πόρισμα ελεγκτών για πλαστά τιμολόγια, εταιρείες-«μαϊμού» και υπερκοστολογήσεις, ύψους 1 εκατ. ευρώ, για το μουσείο της πόλης την περίοδο 2007-2010, οι οποίες αφορούσαν τον συγκεκριμένο επιχειρηματία! Βέβαια, δεν έκρυβε τυχαία το πόρισμα αφού, όπως παραδέχτηκε, συζητούσε με τον Βασιλειάδη να αναλάβει τη διαχείριση των απορριμμάτων του Βόλου! Άλλωστε, Μπέος και Βασιλειάδη είχαν παρελθόν συναλλαγών, αφού ο Βασιλειάδης ήταν ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού Βόλου μέχρι το 2008 που το πλειοψηφικό πακέτο αγοράστηκε από ένα σχήμα στο οποίο υποτίθεται ότι κύριος μέτοχος ήταν ο Βασίλης Καρράς, κουμπάρος του Μπέου (είπαμε «απλώς φίλαθλος» ο έκπτωτος Δήμαρχος Βόλου…).

Στα σχέδια του πριν την αναγκαστική αργία του και την αποχώρηση από το δημαρχιακό αξίωμα περιλαμβανόταν και η ιδιωτικοποίηση της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης και αποχέτευσης, ενώ φρόντισε να κάνει πολυέξοδο εορτασμό των Χριστουγέννων 2014-2015 στο πλαίσιο του οράματός «θα κάνω το Βόλο, Μονακό»: στρώθηκαν με κόκκινα χαλιά τα πεζοδρόμια κεντρικών εμπορικών δρόμων της πόλης, τα οποία πλήρωσαν οι καταστηματάρχες αφού, όπως τους εξήγησε ο δήμαρχος, με αυτό τον τρόπο θα αυξανόταν ο τζίρος τους! Ανάλογη απόφαση της δημοτικής αρχής που έδωσε «λάμψη Μονακό» στην πόλη ήταν και η φωταγώγηση της οδού Δημητριάδος με μπλε λαμπιόνια για τις ημέρες των εορτών, το κόστος των οποίων άγγιξε τα 100.000 ευρώ!

Την ώρα που ο Βόλος έλαμπε, όμως, ο δημοτικός μηχανισμός πιάστηκε απροετοίμαστος να αντιμετωπίσει τη σφοδρή χιονόπτωση του Δεκεμβρίου 2015. Η πόλη έμεινε αποκλεισμένη για δύο ολόκληρες μέρες. Τον ίδιο μήνα έπληξαν την πρωτεύουσα της Μαγνησίας σφοδρές καταιγίδες, ενώ οι κάτοικοι μεταξύ σοβαρού αστείου σχολίαζαν ότι «μπορεί να μη γίναμε Μονακό, αλλά τουλάχιστον γίναμε Βενετία».

Φυσικά, ο Μπέος φρόντισε να ρίξει όλες τις ευθύνες στους εργαζομένους, τους οποίους κατά καιρούς αποκαλούσε «κοπροσκύλα» και «τεμπέληδες». Τη χυδαιότητα Μπέου εισέπραξαν και οι καθαρίστριες των δημοτικών σχολείων του Βόλου, τις οποίες αποκάλεσε «κουφάλες» επειδή ζήτησαν την ανανέωση των συμβάσεών τους.

Αντιθέτως, την εύνοια Μπέου οι επιχειρηματίες των καταστημάτων διασκέδασης και εστίασης. Οι δημοτικές υπηρεσίες δεν ενοχλούσαν ούτε για πιθανές παραβάσεις ηχορύπανσης, ούτε και για την κατάληψη των πεζοδρομίων και των δημόσιων χώρων από αυθαιρεσίες. Βλέπετε, ο Αχιλλέας Μπέος αντιμετωπίζει πάντα με ιδιαίτερο σεβασμό στους συναδέλφους του της νύχτας.

Με ανάλογο τρόπο αντιμετώπισε ακόμη και τα αδέσποτα ζώα. Αφού κατηγορήθηκε από τις φιλοζωικές οργανώσεις ότι προχωρούσε παράνομες περισυλλογές αδέσποτων ζώων, προχώρησε σε διαγωνισμό για ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία φίλου του η λειτουργία του δημοτικού καταφυγίου ζώων.

Η στροφή προς τον Σαββίδη

Ο Αχιλλέας Μπέος έμαθε καλά όλα αυτά τα χρόνια το ρόλο του «παράγοντα». Και κατάλαβε ότι ένας «παράγοντας» (ή κατά τη δική του έκφραση «απλός φίλαθλος») μπορεί να παίξει ρόλο μόνο εάν μπορεί να προσκολλάται σε κάποιον ισχυρό ολιγάρχη.

Μόνο, έτσι μπορούμε να δούμε την ιδιαίτερη σχέση του το τελευταίο διάστημα με τον Ιβάν Σαββίδη, σχέση που έχει αποτυπωθεί σε διάφορα στιγμιότυπα.

Όταν στις 30 Μαΐου 2016 ο Ιβάν Σαββίδης, μαζί με τον Δημήτρη Μελισσανίδη οργάνωσαν συνάντηση της τότε αντιπολίτευσης στην ΕΠΟ, συγκέντρωση που ξεκίνησε τη διαδικασία που κατέληξε στην εκλογή της διοίκησης Γραμμένου με τα γνωστά αποτελέσματα, ο Αχιλλέας Μπέος φρόντισε να περάσει και αυτός από το Μακεδονία Παλάς.

Η ιδιαίτερα φιλική σχέση Μπέου και Σαββίδη θα αποτυπωθεί και στην επίσκεψη που θα κάνει ο Μπέος, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Δήμου Βόλου, στο Ροστώφ τον Σεπτέμβριο του 2016, με στόχο υποτίθεται να ανοίξει η ρωσική αγορά για τις επιχειρήσεις του Βόλου. Στην επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα και συνάντηση των δύο ανδρών.

«Ο Μπέος ήθελε πάση θυσία να βγάλει τις φωτογραφίες του…»

Τη θερμή υποδοχή θα ανταποδώσει μερικούς μήνες αργότερα ο Αχιλλέας Μπέος, όταν θα υποδεχτεί στο Βόλο τον Ιβάν Σαββίδη που θα προσγειωθεί με ελικόπτερο στο Εθνικό Στάδιο Βόλου. Είναι παραμονές του τελικού του κυπέλλου 2017 (ΠΑΟΚ-ΑΕΚ), που θα πραγματοποιηθεί στο Πανθεσσαλικό Στάδιο στο Βόλο, σε έναν αγώνα που θα σφραγιστεί από τεράστιας βιαιότητας συγκρούσεις ανάμεσα στους οπαδούς των δύο ομάδων.

Ο Αχιλλέας Μπέος φέρει στην πραγματικότητα μεγάλη ευθύνη για τα επεισόδια στο συγκεκριμένο αγώνα. Ήταν αυτός που επέμεινε και έδωσε μάχη για να πραγματοποιηθεί ο αγώνας στο Βόλο και σε ένα γήπεδο που ήταν ακατάλληλο για να διεξαχθεί ένας τέτοιος αγώνας με ασφάλεια. Χαρακτηριστικά και τα όσα δήλωσε πάνω στο θέμα ο αστυνομικός διευθυντής Μαγνησίας Γιάννης Τόλιας:

«Η άποψη της αστυνομίας ήταν να μην γίνει ο τελικός εδώ. Δεν υπήρχε τίποτα, δεν ήταν το γήπεδο έτοιμο και κατάλληλο και για ένα τέτοιο παιχνίδι. Δεν είχε κάμερες, δεν είχε ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων, δεν είχε τουαλέτες, δεν είχε πολλά πράγματα. Ο κ. Μπέος μιλάει συνεχώς και γενικά λέει πολλά. Δεν θέλω να έρθω σε αντιπαράθεση. Με γνωρίζουν όλοι εδώ. Ξέρουν ότι είμαι μάχιμος αξιωματικός και γνωρίζω από μπάλα. Και επειδή γνωρίζω και ξέρω την κατάσταση που επικρατεί, γι’ αυτό έλεγα ότι δεν έπρεπε να γίνει ο τελικός εδώ. Ούτε είμαι ευθυνόφοβος, ούτε τίποτα […]

Ο υπουργός δεν ήθελε να γίνει ο τελικός. Μέχρι το τελευταίο βράδυ ήθελε να τον αναβάλει. Ο Μπέος ήθελε πάση θυσία να τον διοργανώσει και να βγάλει τις φωτογραφίες του. Η Πολιτεία δεν ήθελε να κάνει τον τελικό. Ο Μπέος συμπαρέσυρε και τις ομάδες να γίνει οπωσδήποτε εδώ ο τελικός και όλοι είδαμε τα αποτελέσματα».

Το… χνάρι του Αχιλλέα Μπέου το βρίσκει κανείς σε διάφορες πράγματα στο ποδόσφαιρο. Για παράδειγμα, πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι ο Περικλής Λασκαράκης, πρόεδρος της ΕΠΣ Θεσσαλίας, είναι φίλα προσκείμενος στον Αχιλλέα Μπέο. Θυμίζουμε ότι ο Λασκαράκης είναι αυτός που υποστήριξε ότι του επιτέθηκαν άνθρωποι του Ολυμπιακού κατά τον περσινό ημιτελικό του κυπέλλου, στον οποίο ήταν β΄ παρατηρητής. Μάλιστα, ο ίδιος ο Μπέος με σχετικές δηλώσεις θα σπεύσει να προσθέσει και το δικό του… κύρος στα όσα είπε ο Λασκαράκης λέγοντας: «Ο Λασκαράκης μου είπε ότι έφαγε κλωτσιές, βρισίματα, φτυσίματα». Θυμίζουμε, επίσης, ότι για τα γεγονότα σε εκείνο τον αγώνα ο Ολυμπιακός θα τιμωρηθεί αρχικά με τέσσερις αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών και τελικά με μία, ενώ τμήμα της όλης διαδικασίας ήταν και προσφυγή του ΠΑΟΚ κατά της διαιτησίας. Δημοσιεύματα της εποχής ανέφεραν ότι υπήρξε συνάντηση του Μπέου, του Λασκαράκη και των δικηγόρων του ΠΑΟΚ για την καλύτερη προετοιμασία του μάρτυρα.

Κατά τα άλλα, ο Αχιλλέας Μπέος φαίνεται ότι έχει καταφέρει για πρώτη φορά να μην έχει ακριβώς… πλειοψηφικά φιλικά αισθήματα υπέρ του ακόμη και στη βάση στο Βόλο. Η όλη εξέλιξη με την δημιουργία του ΝΠΣ Βόλος έχει εξοργίσει τους οπαδούς των δύο ιστορικών ομάδων της πόλης, του Ολυμπιακού Βόλου και της Νίκης, που μάλιστα πραγματοποίησαν και διαδήλωση του ΝΠΣ Βόλος και του Μπέου στις 29 Σεπτεμβρίου 2017. Είχαν προηγηθεί διάφορα περιστατικά συμπεριλαμβανομένης και επίθεσης του Μπέου στον παράγοντα του Ολυμπιακού Βόλου Ευριπίδη Τσιμπανάκο μέσα σε καφετέρια του Βόλου.

Έτσι φτάσαμε στα γεγονότα της Κυριακής, στην ανάρτηση του διαβόητου πανό, στο ακατάσχετο υβρεολόγιο του Μπέου ενάντια στον Παναγιώτη Μποτσιβάλη, στη μήνυση και σύλληψή του. Γιατί είναι σαφές ότι ο Αχιλλέας Μπέος δεν πρόκειται να αλλάξει.

Είτε πρόκειται για το ποδόσφαιρο, είτε για τα μαγαζιά της νύχτας, είτε για την αυτοδιοίκηση και τις εργολαβίες, είτε για τις συμφωνίες με τη Χρυσή Αυγή, είτε για τους κάθε λογής τραμπουκισμούς και το προσφιλές υβρεολόγιο, ο Αχιλλέας Μπέος πάντα εκπροσωπούσε τη λούμπεν πλευρά και του ποδοσφαίρου και όχι μόνο. Με τρόπο, συνεπή και χωρίς ιδιαίτερο λούστρο. Πάντα έτοιμος να το αποδείξει με την πρώτη ευκαιρία και ξέροντας ότι όλο και κάποιος θα έρθει να το εκτιμήσει είτε πρόκειται για ένα τμήμα των εκλογέων του Βόλου είτε για τους ποδοσφαιρικούς μεγαλοπαράγοντες που επεδίωξαν να τον προσεταιριστούν.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ