Η σκευωρία για Μαρινάκη και η συμπεριφορά μιας επίμονης εισαγγελέως

Η σκευωρία για Μαρινάκη και η συμπεριφορά μιας επίμονης εισαγγελέως

Οι κινήσεις και οι χειρισμοί της εισαγγελέως κ. Τζίβα και πώς τις αντιμετωπίζουν δικαστικές και νομικές πηγές που παρακολουθούν την όλη μεθόδευση σε σχέση με την απόδοση ποινικών ευθυνών στον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Τους τελευταίους μήνες γίνεται μια προσπάθεια να έρθει ξανά στο προσκήνιο η υπόθεση Noor-1. Όχι για να διερευνηθεί το πώς προέκυψε ένα τόσο μεγάλο φορτίο ναρκωτικών, αλλά για να αξιοποιηθεί ως εργαλείο διαμόρφωσης πολιτικών και επιχειρηματικών συσχετισμών. Ακόμη και εάν αυτό σημαίνει να στηθεί ουσιαστικά μια σκευωρία. Σε αυτή την προσπάθεια συμμετέχουν πολιτικά πρόσωπα, επιχειρηματικοί παράγοντες αλλά και δημοσιογράφοι πρόθυμοι να αναπαράγουν προκατασκευασμένα αφηγήματα. Πλάι, όμως, σε αυτή την πλευρά, υπάρχει και μια δικαστική διάσταση. Και εκεί συναντάμε την αντιεισαγγελέα Εφετών κ. Ειρήνη Τζίβα, που έχει την ευθύνη της δεύτερης δικογραφίας που άπτεται, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, της υπόθεσης Noor-1.

Όταν της ανατέθηκε η υπόθεση, η κ. Τζίβα ήταν προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά, όμως λίγο μετά, στις 10/2/2017 προήχθη σε αντιεισαγγελέα Εφετών από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο και στις 17/02/2017 μετατέθηκε στην Εισαγγελία Εφετών Καλαμάτας, ωστόσο όπως σχολίασε χαρακτηριστικά δικαστική πηγή «ω του θαύματος, μολονότι έχουν περάσει από τότε πάνω από έξι μήνες κι έχουν γίνει και άλλες προαγωγές εισαγγελέων η κ. Τζίβα παραμένει αμετακίνητη στη θέση της. Ως δικαιολογία για τη μη μετακίνηση της κ. Τζίβα από τον Πειραιά στην Καλαμάτα προεβλήθη ότι όλες οι μεταθέσεις δικαστικών λειτουργών που αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο από τις αρχές του ’17 θα πραγματοποιηθούν στις 16 Σεπτεμβρίου που θα αρχίζει το νέο δικαστικό έτος. Η δικαιολογία αυτή καταρχήν έγινε πιστευτή. Μολονότι συνήθως, αν όχι πάντοτε, οι μεταθέσεις αυτές πραγματοποιούνται αμέσως μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, μόλις εκδοθεί το σχετικό προεδρικό διάταγμα και δεν περιμένουν σε εκκρεμότητα.»

Όλα αυτά δείχνουν να έχουν να κάνουν με την υπόθεση που ανέλαβε να χειριστεί η κ. Τζίβα στις αρχές του 2017. Τα γεγονότα είναι πια γνωστά: Η «ξεχασμένη» μυστική κατάθεση του Μάκη Γιαννουσάκη του 2015, που δεν αναφέρεται πουθενά σε ναρκωτικά, ανασύρεται και αναλαμβάνει δράση και ο αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος Παναγιώτης Χριστοφορίδης, που είχε πάρει και την κατάθεση του 2015.

Στις 17 Ιανουαρίου 2017 έχουμε μια παράξενη σύμπτωση γεγονότων. Τη νύχτα της 16ης προς 17η Ιανουαρίου στην ιστοσελίδα του Σκάι ανεβαίνει ρεπορτάζ μετίτλο «Η νέα δικογραφία του Noor One: Μάρτυρας εμπλέκει πρόεδρο μεγάλης ΠΑΕ σε ξέπλυμα και λαθρεμπόριο» που αφορούσε την εκπομπή «Η Δίκη στον ΣΚΑΪ». Το ρεπορτάζ αυτό, που παραπέμπει στην εκπομπή, αναφέρεται σε «απόρρητη κατάθεση προστατευόμενου μάρτυρα», ο οποίος «μπλέκει πρόεδρο μεγάλης ΠΑΕ στη νέα δικογραφία για την πολύκροτη υπόθεση του Noor One», και σε έρευνα της Εισαγγελίας Πειραιά για «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και λαθρεμπόριο καυσίμων», που όμως συνδέεται «με τη χρηματοδότηση του φορτίου των 2,1 τόνων ηρωίνης». Με αφορμή αυτό το ρεπορτάζ η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διαβιβάζει το σχετικό ρεπορτάζ με το υπ. αριθ. Πρωτ. 4009/17-01-2017 έγγραφό της και παραγγέλλει προκαταρκτική εξέταση. Όπως μάθαμε μερικούς μήνες μετά εκείνο το βράδυ και αφού προηγήθηκαν τηλεφωνικές επικοινωνίες του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου και του δημοσιογράφου Μάκη Τριανταφυλλόπουλου με τον καταδικασμένο σε ισόβια Γιαννουσάκη και με τον υπουργό Δικαιοσύνης η κ. Τζίβα σπεύδει να του πάρει κατάθεση ενημερώνοντας μάλιστα στη διάρκειά της συνάντησης και τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή.

 

Έμπειροι εισαγγελικοί και νομικοί κύκλοι θεωρούν ιδιαίτερα επιβαρυντικό για την κ. Τζίβα το γεγονός ότι όταν πήγε στις φυλακές Αυλώνα για να πάρει από τον Γιαννουσάκη κατάθεση σε βάρος του Βαγγέλη Μαρινάκη, πριν πάει στις φυλακές Αυλώνα πήγε κατά λάθος πρώτα στον Κορυδαλλό. Οι ίδιοι κύκλοι υποστηρίζουν ότι «αυτό σημαίνει ότι δεν πήγε με δική της πρωτοβουλία να πάρει την κατάθεση αλλά πήγε κατόπιν εντολών του Καμμένου ή του Κοντονή και η ίδια αγνοούσε τις φυλακές στις οποίες ήταν ο ισοβίτης». Όπως ξέρουμε τώρα ο Γιαννουσάκης δεν θα δώσει τελικά την κατάθεση αλλά μόνο θα δεχτεί να καταθέσει τα στοιχεία από την κίνηση λογαριασμών της εταιρείας του. Η κατάθεση Γιαννουσάκη και η κίνηση των λογαριασμών του θα είναι τα στοιχεία για να ανοίξει νέα δικογραφία για υπόθεση μεγάλης μεταφοράς ναρκωτικών με αριθμό ΑΒΜ Μ 17/237. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτή είναι μια «παράλληλη» δικογραφία προς αυτή που αφορά τη συνεχιζόμενη κύρια έρευνα για την υπόθεση Noor1 και την οποία χειρίζεται η Εισαγγελέας κ. Αλβανού, η οποία πρόσφατα εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τους δύο Τούρκους χρηματοδότες (θυμίζουμε ότι στην πρωτόδικη εκδίκαση της υπόθεσης Noor1 δικάστηκαν οι κατηγορούμενοι για την οργάνωση του ταξιδιού – το κομμάτι που αφορά ακριβώς τους χρηματοδότες του ταξιδιού και του φορτίου προϋποθέτει τη σύλληψη και παραπομπή των δύο Τούρκων). Το γεγονός του ανοίγματος δύο δικογραφιών έχει και αυτό τη σημασία του. Όπως και έχει σημασία ότι αυτή η δεύτερη δικογραφία άλλοτε παρουσιάζεται (μέσω των απαραίτητων «διαρροών») ως υπόθεση λαθρεμπορίας και ξεπλύματος μαύρου χρήματος, άλλοτε ως υπόθεση που αφορά ναρκωτικά και το Noor1 άλλοτε για όλα μαζί.

Όλα δείχνουν ότι η ειδική μεταχείριση της κ. Τζίβα είχε σχέση με τα ιδιαίτερα καθήκοντα που είχε να ασκήσει, ιδίως σε σχέση με τις υποθέσεις που αφορούν τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Όπως μας επεσήμαναν ανώτεροι δικαστικοί κύκλοι: «Μεταξύ των καθηκόντων της κ. Τζίβα περιλαμβάνεται και η αναζήτηση ποινικών ευθυνών του Βαγγέλη Μαρινάκη. Για οποιοδήποτε αδίκημα αρκεί να του ασκηθεί ποινική δίωξη. Στην αρχή υπήρξε προσπάθεια να συνδεθεί ο Β. Μαρινάκης με την υπόθεση Noor 1. Αλλά τώρα έχουν συμβιβαστεί και με το αδίκημα της λαθρεμπορίας, αρκεί να υπάρξει ποινική δίωξη. Έστω και αν αυτή είναι αβάσιμη και καταχρηστική και θα καταρρεύσει στη συνέχεια. Σημασία έχει να πληγεί με οποιονδήποτε τρόπο ο Βαγγέλης Μαρινάκης τώρα γιατί κάποιοι έχουν επενδύσει σε βάρος του.»

Εδώ πρέπει να πούμε ότι σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες η σχετική έκθεση των αξιωματικών της οικονομικής αστυνομίας χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη επικέντρωση σε συγκεκριμένα στοιχεία την ίδια ώρα που δείχνει να προσπερνάει άλλες ενδιαφέρουσες πλευρές. Και το λέμε αυτό αφήνοντας κατά μέρος την αυτονόητη παρατήρηση ότι ούτως ή άλλως θα ήταν κάπως παράξενο παράνομες πράξεις και λαθρεμπόριο να διεκπεραιώνεται μέσω των κανονικών εταιρικών λογαριασμών των εμπλεκομένων (κάτι που είναι ο λόγος που στη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης Noor1 δεν υπήρχε ενασχόληση με τις νόμιμες συναλλαγές της G-Tankers της εταιρείας του Γιαννουσάκη). Για παράδειγμα υπάρχει ιδιαίτερη επιμονή και αναζήτηση προβλημάτων σε διάφορες συναλλαγές εταιρείας συμφερόντων του Μαρινάκη με έναν δικηγόρο που συνεργαζόταν, με το διαβόητο ζήτημα  των μετρητών που μετέφερε ο Συντυχάκης (και για το οποίο δόθηκαν οι αναγκαίες εξηγήσεις ότι επρόκειτο για επιστροφή εμβάσματος που δεν χρησιμοποιήθηκε και πληρώθηκε το σχετικό πρόστιμο για παράνομη εισαγωγή συναλλάγματος), με ένα ασφαλιστικό συμβόλαιο που πληρώθηκε σε ένα καράβι τη διαχείριση του οποίου είχε ο Γιαννουσάκης (αυτός είναι ο λόγος που καλείται ο Ηλίας Τσακίρης που δεν είναι «συνεργάτης του Βαγγέλη Μαρινάκη» αλλά στέλεχος μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες στη ναυτασφάλιση). Την ίδια ώρα για παράδειγμα –και χωρίς να έχουμε καμία πρόθεση να αμφισβητήσουμε ότι πρόκειται εν τέλει για νόμιμες συναλλαγές– ενώ εντοπίζονται ιδιαίτερα μεγάλες συναλλαγές (ύψους 1.099.970, 2.049.990, 1.549.990, 2.049.990 και 1.199.990 δολαρίων ΗΠΑ) με την αμερικανικών συμφερόντων εταιρεία MCMP Fuels για τις οποίες «δεν έχουν προσκομιστεί έως και σήμερα στοιχεία / έγγραφα που να επιβεβαιώνουν τη νόμιμη αιτία ή την πραγματική συναλλακτική σχέση» η έκθεση το δικαιολογεί θεωρώντας ότι «έχει δημιουργηθεί μια συναλλακτική σχέση».

Όλα αυτά ταιριάζουν με μια λογική ότι πρέπει πάση θυσία να βρεθούν κάποια «στοιχεία» που να επιβεβαιώνουν κάποια από τα αφηγήματα που έχουν προταθεί για να τεκμηριωθεί η υποτιθέμενη «παραβατικότητα» του Μαρινάκη.

Το ότι υπήρχε ειδική μεθόδευση για όλα αυτά, συμπεριλαμβανομένης της ανάθεσης της υπόθεσης στην κ. Τζίβα, το επιβεβαιώνει ο… πολυπράγμων αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος Παναγιώτης Χριστοφορίδης στην περίφημη συνομιλία του με τον Γιαννουσάκη που αποκάλυψε το Unfollow και όπου ακούγεται να λέει για την κ. Τζίβα: «Παλεύω να την κρατήσουμε εκεί, δηλαδή βρήκαμε έναν να τον κρατήσουμε μέχρι να τελειώσει». Όπως μας σχολίαζε ανώτερος παράγοντας της δικαιοσύνης: «είναι ολοφάνερο λοιπόν ότι ο πρωταγωνιστής της πρωτοφανούς δικαστικής σκευωρίας σε βάρος του Βαγγέλη Μαρινάκη λιμενικός γνώριζε ότι η κ. Εισαγγελέας Τζίβα ναι μεν θα προαχθεί και θα μετατεθεί αλλά παρ’ όλα αυτά θα παραμείνει στον Πειραιά για να ολοκληρώσει την αποστολή της και να τελειώσει την υπόθεση σύμφωνα με τις επιθυμίες του Χριστοφορίδη και των όσων τον καθοδηγούν».

Βέβαια, οι αποκαλύψεις της δημοσιότητας και οι αποκαλύψεις που κάναμε για τις συνομιλίες του Πάνου Καμμένου με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη, τις όχι και τόσο σύννομες πρακτικές του Χριστοφορίδη και τους χειρισμούς της κ. Τζίβα, άλλαξαν σημαντικά τα δεδομένα. Όμως, η από ό,τι φαίνεται ισχυρή πολιτική κάλυψη εντός της κυβέρνησης που έχει αυτή η μεθόδευση, είχαν ως αποτέλεσμα η υπόθεση να παραμένει ανοιχτή.

Ωστόσο δικαστικοί και νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι υπάρχει ζήτημα με τη συμπεριφορά και στάση της κ. Τζίβα. Όπως υπογραμμίζουν: «διενεργείται σε βάρος της Τζίβα ποινική και πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση. Έχει μάλιστα κληθεί ως ύποπτη να δώσει εξηγήσει και παρ’ όλα αυτά δεν είχε και δεν έχει την ευθιξία να δηλώσει, έστω και για τα μάτια του κόσμου, αποχή από το χειρισμό της συγκεκριμένης υπόθεσης. Μήπως φοβάται ότι το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο αποφασίσει ότι η εισαγγελέας Τζίβα δεν πρέπει να χειριστεί περαιτέρω την υπόθεση;». Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν επίσης: «Ο συνήγορος του Βαγγέλη Μαρινάκη προσχώρησε στην κ. Τζίβα έγγραφα στοιχεία που αποδεικνύουν την αθωότητά του. Αλλά αυτή αρνήθηκε να τα παραλάβει. Την άλλη μέρα όμως έστειλε την οικονομική αστυνομία στα γραφεία της ναυτιλιακής του εταιρείας για να κάνουν δήθεν έρευνα, να βρουν και να κατάσχουν τα στοιχεία που την προηγούμενη μέρα οικειοθελώς της προσφέρθηκαν αλλά αρνήθηκε να τα παραλάβει. Επικοινωνιακό σόου σε βάρος του Μαρινάκη; Επίδειξη δύναμης και επιχείρηση εκφοβισμού του; Ή όλα μαζί;»

Νομικοί κύκλοι μας σχολίαζαν επίσης την ιδιαίτερη συμπεριφορά που έχει η κ. Τζίβα απέναντι στους μάρτυρες. «Κάλεσε μάρτυρα γύρω στο Δεκαπενταύγουστο, όταν όλοι λείπουν σε διακοπές, χωρίς να του γνωστοποιήσει για ποια υπόθεση θα τον εξετάσει. Όταν η δικηγόρος του την ενημέρωσε ότι ο πελάτης της λείπει σε διακοπές και θα επιστρέψει τέλος Αυγούστου, η κ. Τζίβα εκνευρίστηκε, εξεμάνη και απείλησε ότι εάν δεν διακόψει τις διακοπές του θα τον καλέσει σαν κατηγορούμενο. Της ξέφυγε επίσης ότι δεν μπορεί να περιμένει γιατί πρέπει να τελειώσει την υπόθεση σύντομα (προφανώς επειδή θα μετακινηθεί στην Καλαμάτα). Άλλη μια απόδειξη ότι η κ. Τζίβα πρέπει αυτή οπωσδήποτε να τελειώσει την έρευνα σε βάρος του Μαρινάκη, όπως έχει προαναγγείλει ο Χριστοφορίδης. Μήπως γι’ αυτό δεν πήγε διακοπές καθόλου η κ. Τζίβα αυτό το καλοκαίρι;».

Και σε αυτό ακριβώς το σημείο πιστεύουμε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία η παρατήρηση που έκανε σημαντικός πολιτικός παράγοντας της κυβερνητικής πλευράς που έχει και γνώση του χώρου της δικαιοσύνης: «Άραγε τα γνωρίζει αυτά η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ξένη Δημητρίου; Αν τα γνωρίζει τι σκέπτεται να κάνει; Είναι η κ. Τζίβα στην Εφημερίδα Documento, που όλοι γνωρίζουν την προνομιακή σχέση της με το Μαξίμου, που, προφανώς επειδή έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται τη δυσχερή της θέση και τις μεγάλες ευθύνες της, που στέλνει μήνυμα στην κ. Δημητρίου με τη διαρροή ότι την έχει ενημερώσει. Της έχει κάνει, όμως, πλήρη ενημέρωση η κ. Τζίβα ή επιλεκτική και την έχει παραπλανήσει; Μήπως θα έπρεπε καταρχάς η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να πει στην κ. Τζίβα ότι η μετατροπή μάρτυρα σε κατηγορούμενο αποτελεί καραμπινάτη νέα κατάχρηση εξουσίας, αν δεν προέρχεται από την αντικειμενική αξιολόγηση των στοιχείων της δικογραφίας αλλά οφείλεται στην εκδικητικότητα του Εισαγγελέα; Από που αντλεί την αλαζονεία της η κ. Τζίβα; Μήπως από τις φιλικές της σχέσης με τον κ. Κοντονή ή τη σύντροφό του ή άλλους υπουργούς; Μήπως την έχουν κάποιοι διαβεβαιώσει ότι θα την προστατεύσουν;»

Πάνω σε αυτό το σημείο δικαστικοί και νομικοί κύκλοι μας σχολίαζαν την ευρύτερη διάσταση και το βάθος του προβλήματος: «Τα πειθαρχικά παραπτώματα παραγράφονται σύντομα, τα κακουργήματα όμως παραγράφονται το λιγότερο σε 15 χρόνια. Η κ. Τζίβα σαν καλή εισαγγελέας γνωρίζει ότι οι ποινικές δικογραφίες σε βάρος της, ακόμη και εάν αρχειοθετηθούν, στο αρχείο μπαίνουν προσωρινά και εύκολα ανασύρονται».

Ανώτεροι δικαστικοί επεσήμαναν ότι «ακόμη και στον Άρειο Πάγο είναι προβληματισμένοι για τη συμπεριφορά της Τζίβα. Ιδιαίτερα προβληματισμένοι για τη συμπεριφορά της Τζίβα είναι οι αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου λόγω της εισαγγελικής ιδιότητας της. Άλλωστε, από αυτούς θα επιλεγεί μετά από δύο χρόνια ο αντικαταστάτης της κ. Δημητρίου, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πλέον στην αντιπολίτευση».

Ο πολιτικός υπολογισμός γύρω από αυτή την υπόθεση είναι προφανής. Η εκ νέου ανάσυρση της συσχέτισης ανάμεσα σε Μαρινάκη και Noor1 ξεκίνησε πρακτικά στην περίοδο που γινόταν η διαδικασία του πρώτου διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, κλιμακώθηκε στην περίοδο που γινόταν η διαδικασία πώλησης των περιουσιακών στοιχείων του ΔΟΛ και κάνει άλλο ένα άλμα τώρα που ξεκινά ουσιαστικά η διαδικασία για το δεύτερο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Όμως, όταν οι όποιοι πολιτικοί σχεδιασμοί μεθοδεύονται με την καταπάτηση βασικών αρχών δικαίου και το στήσιμο σκευωριών, τότε το πλήγμα δεν είναι στον έναν ή τον άλλο επιχειρηματία, αλλά στην ίδια τη λειτουργία της δημοκρατίας.

Πηγή: UNFOLLOW

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ