Προσφυγικό, Brexit και Τουρκία απασχόλησαν τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες

Προσφυγικό, Brexit και Τουρκία απασχόλησαν τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες

Συμφωνία των «27» για ενίσχυση της αντιμετώπισης του προσφυγικού καθώς και στην προώθηση πρωτοβουλιών στον τομέα της ευρωπαϊκής άμυνας. Δεν δίνουν το πράσινο φως για την έναρξη της δεύτερης φάσης του Brexit. Ζήτησαν την από την Κομισιόν την επανεξέταση των ενταξιακών χρηματοδοτήσεων προς την Τουρκία.

Την ενίσχυση της συνεργασίας τους σε προσφυγικό και ευρωπαϊκή άμυνα συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Οι «27» κατέληξαν ότι δεν έχει επιτευχθεί ικανοποιητική πρόοδος κατά την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Δεν ενέκριναν την έναρξη της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων που αφορά τη μελλοντική σχέση ΕΕ – Ηνωμένου Βασιλείου. Έδωσαν ωστόσο εντολή στον επικεφαλής διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ να αρχίσει «εσωτερικές προπαρασκευαστικές συζητήσεις» με το Συμβούλιο των κρατών – μελών της ΕΕ για το θέμα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εξέφρασε την ελπίδα ότι τον Δεκέμβριο θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων. Χαρακτήρισε δε «υπερβολικά» τα περί «αδιεξόδου» στις συνομιλίες με το Λονδίνο. «Επιθυμούμε μία δίκαιη συμφωνία με τη Μ. Βρετανία» τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ δεν εργάζεται πάνω στο σενάριο ενός «No Deal»

«Ελπίζουμε πως έως τον Δεκέμβριο θα έχουμε προχωρήσει αρκετά ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει η δεύτερη φάση αλλά αυτό εξαρτάται από τη Βρετανία», το μήνυμα της Άγκελα Μέρκελ. «Σε αυτό η οικονομική διευθέτηση είναι το πιο σημαντικό θέμα», πρόσθεσε.

«Πρέπει να αναγνωριστεί αυτό που έχει επιτευχθεί έως σήμερα. Να αξιολογήσουμε τη μέχρι τώρα πρόοδο και να σκεφτούμε τη συνέχεια» , δήλωσε από τις Βρυξέλλες η Τερέζα Μέι, η οποία διαβεβαίωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του απέναντί στην Ε.Ε. Επανέλαβε ότι το κόστος του διαζυγίου μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου θα περιλαμβάνεται στην τελική συμφωνία η οποία θα καθορίζει και τη μελλοντική σχέση των δύο πλευρών.

Στο θέμα της Τουρκίας, το οποίο βρέθηκε στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής, αναφέρθηκε ο Ντόναλντ Τουσκ λέγοντας ότι «επιθυμούμε να κρατήσουμε ανοιχτή την πόρτα στην Άγκυρα αλλά η σημερινή κατάσταση το δυσκολεύει». Γνωστοποίησε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει το ενδεχόμενο είτε περικοπής των ενταξιακών χρηματοδοτήσεων προς την Άγκυρα, είτε τον αναπροσανατολισμό τους. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να σέβεται τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ