FT: Στα πρόθυρα της κρίσης χρέους η Αφρική

FT: Στα πρόθυρα της κρίσης χρέους η Αφρική

Την Ανγκόλα, την Αιθιοπία, την Γκάνα, την Ακτή Ελεφαντοστού, την Κένυα, τη Ναμίμπια, τη Νιγηρία, τη Ρουάντα, την Τανζανία και τη Ζάμπια βλέπουν οικονομικοί παράγοντες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως υποψήφιες να πυροδοτήσουν μία κρίση χρέους στην Υποσαχάρια Αφρική. Το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ στις περισσότερες εξ αυτών υπερβαίνει το 50%, ενώ η […]

Την Ανγκόλα, την Αιθιοπία, την Γκάνα, την Ακτή Ελεφαντοστού, την Κένυα, τη Ναμίμπια, τη Νιγηρία, τη Ρουάντα, την Τανζανία και τη Ζάμπια βλέπουν οικονομικοί παράγοντες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως υποψήφιες να πυροδοτήσουν μία κρίση χρέους στην Υποσαχάρια Αφρική. Το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ στις περισσότερες εξ αυτών υπερβαίνει το 50%, ενώ η Γκάνα έχει ήδη υπερβεί το 70% και η Ανγκόλα αναμένεται να την ακολουθήσει σύντομα.

Μιλώντας στους Financial Times, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κένυας, Πάτρικ Ντζορόγκε, απεύθυνε την προειδοποίηση για την κρισιακή πορεία της αφρικανικής οικονομίας και πρότεινε ως αντίδοτο τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα σε έργα υποδομών και επενδυτικά σχέδια. Τους φόβους του κ. Ντζορόγκε εντείνει όπως δηλώνει ο ίδιος ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον, όπως αυτό διαμορφώνεται από το Brexit και την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ.

Αντίστοιχους φόβους εξέφρασε σε πρόσφατη συνεδρίασή του και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπου εκτιμάται ότι οι ραγδαία ανοδικές τάσεις του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ αποτελούν λόγο ανησυχίας, ακόμα κι αν τα ποσοστά παραμένουν σχετικά χαμηλά σε σχέση με τα διεθνή δεδομένα. Το Ταμείο εκτιμά ότι η χαμηλή φορολογική βάση των αφρικανικών χωρών, αλλά και η ύπαρξη «κρυφού χρέους» μέσω της κακοδιαχείρισης κρατικών πόρων, δημιουργούν διαφορετικά κριτήρια εκτίμησης του χρέους των υποσαχάριων οικονομιών.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει παρουσία στην αφρικανική ήπειρο εδώ και δεκαετίες, έχοντας χρηματοδοτήσει πλήθος κρατών και έχοντας συμβάλλει στην πρωτοκαθεδρία του μοντέλου του υπέρμετρου δανεισμού. Τα κουρέματα τα οποία χρειάστηκαν διάφορες χώρες, σε διάφορες στιγμές, έγιναν συνήθως με αντάλλαγμα μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις.

Πηγή: unfollow.com.gr

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ