Κοτζιάς για Σκοπιανό: Δεν δώσαμε τίποτα για να πάρουμε ανταλλάγματα

Κοτζιάς για Σκοπιανό: Δεν δώσαμε τίποτα για να πάρουμε ανταλλάγματα

Ο υπουργός Εξωτερικών αμφισβήτησε τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας και οι οποίες δείχνουν ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού αντιτίθεται στη συμφωνία.

«Παρά τα όσα λέγονται, η πλειοψηφία καταλαβαίνει ότι λύσαμε ένα πρόβλημα» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με αφορμή τη συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ ενώ υποστήριξε πως αν δεν προχωρήσει η Συνταγματική Αναθεώρηση στη γειτονική χώρα, θα τελειώνει η συμφωνία. Ο υπουργός Εξωτερικών σημειώσει ακόμη πως «δεν δώσαμε τίποτα για να πάρουμε ανταλλάγματα, κάναμε την καλύτερη συμφωνία για τη χώρα».

Μιλώντας στον ANT1, σημείωσε πως κάθε αλλαγή δημιουργεί ανασφάλεια και ερωτήματα. Ερωτηθείς για τον λόγο που η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα όπως η γειτονική χώρα, ο κ. Κοτζιάς, υπογράμμισε πως η ΠΓΔΜ θα κάνει δημοψήφισμα για να διευκολυνθούν οι συνταγματικές αλλαγές. «Εμείς δεν αλλάζουμε το Σύνταγμά μας, ούτε το όνομα της χώρα μας», σημείωσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών μάλιστα αμφισβήτησε τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας και οι οποίες δείχνουν ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού αντιτίθεται στη συμφωνία. Ο κ. Κοτζιάς είπε ότι πρόκειται για δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει πριν από αρκετό καιρό και ότι αυτές που έχει ο ίδιος στη διάθεσή του δείχνουν – όπως είπε – ότι το 47% έναντι του 44% στηρίζει τη συμφωνία.

Ο κ. Κοτζιάς εκτίμησε πως όταν έρθει η συμφωνία για κύρωση στο ελληνικό κοινοβούλιο θα «περάσει». Μάλιστα θέλοντας να δικαιολογήσει την εκτίμησή του, σημείωσε με νόημα πως ο Σταύρος . Θεοδωράκης έχει πει ότι θα την στηρίξει.

Για τις αντιδράσεις του κόσμου, σημείωσε πως υπάρχει κόσμος που εκφράζει την αγωνία του και ένας κόσμος ακροδεξιός που λειτουργεί σαν τάγματα εφόδου.

Αναφορικά με τη γλώσσα, σημείωσε πως «βρήκα τετετελεσμένα με τη «Μακεδονική γλώσσα» και έβαλα ως διευκρίνηση ότι δεν έχει καμία σχέση με την κληρονομιά της Ελλάδας».

Απαντώντας σχετικά, υπογράμμισε επίσης ότι εμείς στη διαπραγμάτευση «θέλαμε να πάρουμε ένα όνομα και erga omnes πραγματικό για όλες τις χρήσεις» που θα οδηγήσει σε συνταγματική αλλαγή και θα κόβει ριζικά και δεσμευτικά τον αλυτρωτισμό στην πΓΔΜ.

Σχετικά με τα αγάλματα, αποκάλυψε ότι ορισμένα από αυτά οι Σκοπιανοί θα τα κατεβάσουν, άλλα θα μας τα χαρίσουν και στα εναπομείναντα θα βάλουν ειδικά ταμπελάκια με αναφορά στην ελληνική ιστορία.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ