Μογκερίνι: Βγάλαμε ένα αγκάθι από τα Βαλκάνια

Μογκερίνι: Βγάλαμε ένα αγκάθι από τα Βαλκάνια

«Είναι μια πάρα πολύ καλή ημέρα και για τις δύο χώρες, μια πάρα πολύ καλή ημέρα για την ΕΕ, την Ευρώπη εν συνόλω και τα Βαλκάνια φυσικά» τόνισε η ίδια από το Οτέσεβο.

Υπερήφανη για την επίτευξη λύσης στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ δήλωσε η αρμόδια για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, κάνοντας λόγο για «ιστορικές στιγμές». Χαρακτήρισε, δε, το ονοματολογικό ζήτημα ως «ένα αγκάθι που βγάλαμε από τη μέση».

«Είναι μια πάρα πολύ καλή ημέρα και για τις δύο χώρες, μια πάρα πολύ καλή ημέρα για την ΕΕ, την Ευρώπη εν συνόλω και τα Βαλκάνια φυσικά» τόνισε η ίδια από το Οτέσεβο όπου μετέβησαν όλοι οι προσκεκλημένοι των δύο χωρών μετά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας.

«Θυμάμαι πάρα πολύ καλά τα πρώτα βήματα αυτών των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών που θα ήθελα να συγχαρώ για την άρτια εργασία τους. Πολλοί άνθρωποι στέκονταν απέναντι στην πιθανότητα επίτευξης μιας κοινά αποδεκτής συμφωνίας, αλλά τελικά τα καταφέραμε χάρη στην αφοσίωση, στη δέσμευση, στο σθένος και στην ηγεσία καθώς και στην ελπίδα που εξέφρασαν οι πρωθυπουργοί και οι υπουργοί Εξωτερικών καθ’ όλη την διάρκεια της διαδικασίας» είπε η κ. Μογκερίνι.

«Η ΕΕ και εμείς οι δύο (σ.σ. η ίδια και ο Επίτροπος Γ. Χαν) ήμασταν σύντροφοι αυτής της προσπάθειας και είμαστε εδώ, πρώτα απ’ όλα, για να ευχαριστήσουμε τις δύο πλευρές διότι μας έκαναν περήφανους ως Ευρωπαίους μέσω της δικής τους ικανότητας δια της διπλωματίας και του διαλόγου να βρουν μια κοινά επωφελή λύση για αμφότερες τις πλευρές, μια λύση σε ένα πρόβλημα που διαιωνιζόταν για κάποιες δεκαετίες και επιπλέον ήταν ένα αγκάθι για την Βαλκανική Χερσόνησο» κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Χαν επεσήμανε ότι «όλοι θα δουν πως πρόκειται για έναν καλό συμβιβασμό» και χαιρέτισε το γεγονός ότι, πλέον, η ΠΓΔΜ έχει τη δυνατότητα ένταξης σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ