11 Ιουνίου 2013: Πέντε χρόνια από το «μαύρο» στην ΕΡΤ

11 Ιουνίου 2013: Πέντε χρόνια από το «μαύρο» στην ΕΡΤ

To χρονικό του «μαύρου» στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα

Στις 11 Ιουνίου του 2013 η ΕΡΤ έκλεισε. Δρομολογήθηκε η παύση της ελληνικής Ραδιοτηλεόρασης όπως την γνωρίζαμε και η μετεξέλιξή της σε νέο σχήμα, στη ΝΕΡΙΤ, εντελώς απροσδόκητα. Για την ακρίβεια στις 11 Ιουνίου ανακοινώθηκε από τον τότε κυβερνητικό εκπρόσωπο της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, Σίμος Κεδίκογλου, ότι τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας η ΕΡΤ θα έκλεινε οριστικά και οι 2.656 εργαζόμενοι θα απολύονταν.

Μετά από κάποιο -αόριστο- χρονικό διάστημα θα λειτουργούσε ένας νέος φορέας (δηλαδή η ΝΕΡΙΤ) με λιγότερους από 1.000 εργαζόμενους. Ως αιτιολόγηση της απόφασης, ο Σίμος Κεδίκογλου έφερε ως επιχείρημα ότι η ΕΡΤ ήταν ένα «καταφύγιο των αποβλήτων» που κόστιζε περισσότερο και είχε λιγότερους θεατές από τα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης.

Πριν τα ξημερώματα της 12η Ιουνίου, τα ΜΑΤ εισέβαλαν στην ΕΡΤ και το σήμα έπεσε σε όλη την Ελλάδα. Από τις χαρακτηριστικότερες εικόνες ήταν και η -προς το παρόν, ακόμα τότε- τελευταία συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ που σε φορτισμένο κλίμα έπαιξε τον εθνικό ύμνο.

Αντιδράσεις
Οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν μέσα σε ελάχιστες ώρες. Πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί στην ΕΡΤ εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους, μετατρέποντας σταδιακά τη συγκέντρωση έξω από το Ραδιομέγαρο σε αντικυβερνητική διαμαρτυρία. Μέσα στις επόμενες ημέρες, οι εξελίξεις θα ήταν ραγδαίες.

Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ παρέμεναν στο κτίριο, εκπέμποντας διαδικτυακά το πρόγραμμα από άλλους πομπούς, αφού και οι ιστοσελίδες ert.gr, ert3.gr και voiceofgreece.gr αφαιρέθηκαν από το Ελληνικό διαδικτυακό μητρώο.

Η ΕΣΗΕΑ. η ΓΣΣΕ και η ΑΔΕΔΥ ξεκίνησαν 24ωρη απεργία, ενώ και ξένα Μέσα δήλωναν την αλληλεγγύη τους. η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση κατήγγειλε το γεγονός και σε ανακοίνωσή της που εξέφραζε «βαθιά απογοήτευση εκ μέρους ολόκληρων των δημόσιων μέσων ενημέρωσης της Ευρώπης» κάλεσε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να ανατρέψει την απόφαση. Η EBU παραχώρησε επίσης συχνότητα live streaming με σκοπό να συνεχιστεί η διαδικτυακή εκπομπή του προγράμματος της ΕΡΤ.

Έξι ημέρες μετά το απρόσμενο «μαύρο», το Συμβούλιο της Επικρατείας και 5 ημέρες αφότου ανακοινώθηκε ως νέος φορέας η ΝΕΡΙΤ, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε το κείσιμο της ΕΡΤ νόμιμο, αλλά αποφάσισε τη διαρκή λειτουργία δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης για το χρονικό διάστημα μέχρι να συσταθεί η ΝΕΡΙΤ, επιτρέποντας ουσιαστικά το κλείσιμο, αλλά επιδιώκοντας μία ομαλή μετάβαση προς το νέο φορέα. Έτσι, στις 10 Ιουλίου ξεκινά να εκπέμπει η Δημόσια Τηλεόραση, ένας πειραματικός, μεταβατικός φορέας επιλογής του Υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να μην επαναλειτουργήσει η ΕΡΤ.

Τα ξημερώματα τις 22η Ιουνίου, μετά από πολύωρη συνεδρίαση στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Φώτης Κουβέλης εξήλθε ανακοινώνοντας την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από τη συγκυβέρνηση με αφορμή την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την κατάργηση της ΕΡΤ.

Η στήριξη του κόσμου

Το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ για ολόκληρο το καλοκαίρι επρόκειτο να είναι γεμάτο από αλληλέγγυους, συλλογικότητες και καλλιτεχνική στήριξη. Στον κήπο του Ραδιομεγάρου διοργανώνονταν κάθε μέρα συναυλίες από καλλιτέχνες και ομιλίες πολιτικών προσώπων. Ο αντικυβερνητικός χαρακτήρας που έλαβαν οι διαμαρτυρίες θύμιζε, μετά από δύο χρόνια και το καλοκαίρι του 2011, τον χαρακτήρα του κινήματος των πλατειών. Τις πρώτες ημέρες οι συμπλοκές με τα ΜΑΤ ήταν συνεχείς, αλλά σταδιακά κι αυτές εξασθένισαν.

Οι εργαζόμενοι παρέμεναν στο κτίριο εκπέμποντας διαδικτυακά και καλώντας τον κόσμο να τους στηρίξει. Μετά το καλοκαίρι, οργανώθηκαν κινήσεις αλληλεγγύης προς τους -πλέον- εξαντλημένους οικονομικά εργαζόμενους της ΕΡΤ, που είχαν παραμείνει στο Ραδιομέγαρο.

Η τελευταία ημέρα

Τα ξημερώματα της 7ης Νοεμβρίου του 2013 τα ΜΑΤ -με παρουσία εισαγγελέα- εισέβαλαν για δεύτερη φορά στο Ραδιομέγαρο και το εκκένωσαν. Η ΕΡΤ μεταδίδει την είδηση από το προαύλιο, με την Αγλαϊα Κυρίτση να ανακοινώνει την εκκένωση.

Συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου (χαρακτηριστική η φωτογραφία των κυριών Ραχήλ Μακρή και Ζωή Κωνσταντοπούλου σκαρφαλωμένες στα κάγκελα της εισόδου), ενώ μετά από το κάλεσμα των εργαζομένων, η διαμαρτυρία μεταφέρθηκε στο κτίριο της Μεσογείων, όπου ξεκίνησαν συμπλοκές με τα ΜΑΤ.

Η πρώτη ημέρα της ΝΕΡΙΤ ήρθε εν μέσω τεταμένου κλίματος, με τους εργαζόμενους να καλούν σε μποϋκοτάζ. Μια μειοψηφία των εργαζομένων συνέχισε τη μετάδοση προγραμμάτων μέσα από την ΕΡΤ Open. Επίσης, συνεχίστηκε η λειτουργία της ΕΡΤ 3.

Στις 28 Απριλίου του 2015 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ κατέθεσε σε ψηφοφορία το σχέδιο επαναλειτουργίας της ΕΡΤ, το οποίο υπερψηφίστηκε και στις 11 Ιουνίου, 2 χρόνια μετά το «μαύρο», η ελληνική Ραδιοτηλεόραση επανήλθε με ανανεωμένο πρόγραμμα.

Σχετικά τοποθετήθηκε και η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ