Τσίπρας: Μεγάλη νίκη ο προσδιορισμός μπροστά από το «Μακεδονία»

Τσίπρας: Μεγάλη νίκη ο προσδιορισμός μπροστά από το «Μακεδονία»

Ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση με τον δήμαρχο της Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη τόνισε ότι τα Σκόπια «εδώ και 70 χρόνια λέγονται Μακεδονία», επισημαίνοντας ότι «είναι μεγάλη νίκη να κερδίσουμε έναν προσδιορισμό μπροστά από τη λέξη Μακεδονία». «Πάμε να πάρουμε, δεν πάμε να δώσουμε», συνέχισε μιλώντας για τη διαπραγμάτευση σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ. «Βρισκόμαστε […]

Ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση με τον δήμαρχο της Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη τόνισε ότι τα Σκόπια «εδώ και 70 χρόνια λέγονται Μακεδονία», επισημαίνοντας ότι «είναι μεγάλη νίκη να κερδίσουμε έναν προσδιορισμό μπροστά από τη λέξη Μακεδονία».

«Πάμε να πάρουμε, δεν πάμε να δώσουμε», συνέχισε μιλώντας για τη διαπραγμάτευση σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ. «Βρισκόμαστε σε μια διαπραγμάτευση που είναι ευαίσθητη, είναι κρίσιμη, έχουν γίνει βήματα μπροστά. Εμείς προχωράμε υπερασπιζόμενοι μια εθνική θέση και μια και βρίσκομαι εδώ στη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία να το πω κι αυτό, διότι ακούω ορισμένους, οι οποίοι λένε μην παραδώσετε… Εδώ εμείς επιδιώκουμε να πάρουμε πίσω κάτι, όχι να παραδώσουμε κάτι το οποίο εδώ και 70 χρόνια έχει παραδοθεί από άλλους, όχι από εμάς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Οι βόρειοι γείτονές μας», συνέχισε ο πρωθυπουργός, «εδώ και πάνω από 70 χρόνια έχουν μια κρατική οντότητα είτε στα πλαίσια της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας είτε ως αυτόνομο κράτος αργότερα, μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, που λέγονται Μακεδονία και φέρουν ένα όνομα, το οποίο χωρίς κανέναν άλλον προσδιορισμό είναι ένα όνομα που παραπέμπει στον αρχαίο ελληνικό κόσμο και στη βαριά πολιτισμική κληρονομιά της ελληνικής Μακεδονίας. Αυτό πάμε να πάρουμε πίσω. Δεν είναι εύκολο. Κάποιοι ανόητοι λένε “πάτε να δώσετε”. Πάμε να πάρουμε, δεν πάμε να δώσουμε».

«Και πάμε να συμφωνήσουμε και με τους γείτονές μας που βεβαίως -αυτό είναι το οξύμωρο- έχουν μια κρατική οντότητα που επί 70 χρόνια λέγεται Μακεδονία αλλά δεν έχουν καμία σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο και την ιστορική αυτή διαδρομή. Έχουν ρίζες σλάβικες και αλβανικές και το παραδέχονται οι άνθρωποι», τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Άρα, λοιπόν, το να κερδίσουμε έναν προσδιορισμό μπροστά από το όνομα Μακεδονία είναι μια μεγάλη νίκη κι ακόμα μεγαλύτερη να συμφωνήσουμε ότι άλλο πράγμα η δική μας Μακεδονία, που έρχεται από τη μακρά παράδοση του αρχαίου ελληνικού κόσμου, και άλλο η δική τους παράδοση και το δικό τους πολιτισμικό πρόσημο. Δεν το αγνοούμε, δεν θεωρούμε ότι δεν υπάρχει, θεωρούμε όμως ότι είναι δύο διαφορετικά πράγματα και θεωρούμε ότι είναι καιρός να συνυπάρχουμε, να συνεργαζόμαστε και να ζούμε ειρηνικά προς όφελος της περιοχής μας».

ΝΔ: Ο πρωθυπουργός έχει αποτύχει παταγωδώς σε όλες τις διαπραγματεύσεις

Λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη ήρθε η απάντηση από τη ΝΔ. Στην ανακοίνωση της Πειραιώς γίνεται λόγος για θράσος από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος «θεωρεί νίκη για τη χώρα μας ένα απαράδεκτο όνομα όπως αυτό της Μακεδονίας του Ίλιντεν»

Η ανακοίνωση της ΝΔ

«Ο πρωθυπουργός που έχει αποτύχει παταγωδώς σε όλες τις διαπραγματεύσεις που έκανε για την Ελλάδα, είχε το θράσος σήμερα να ισχυριστεί ότι η κυβέρνησή του επιδιώκει να πάρει πίσω και όχι να δώσει μία ονομασία στα Σκόπια.

Προφανώς, θεωρεί νίκη για τη χώρα μας ένα απαράδεκτο όνομα όπως αυτό της «Μακεδονίας του Ίλιντεν», το οποίο συζητά με τον κ. Ζάεφ. Το μόνο που απομένει στον κ. Τσίπρα να πάρει είναι η απάντηση που του αξίζει στις εκλογές για το αχρείαστο τέταρτο μνημόνιο που υπέγραψε, κόβοντας ξανά συντάξεις και μισθούς μετά την υποτιθέμενη καθαρή έξοδο».

TsiprasZaevSofia


Πηγή: UNFOLLOW

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ