Την Άνγκελα Μέρκελ υποδέχεται σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ

Την Άνγκελα Μέρκελ υποδέχεται σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ

Χωρίς φανφάρες και χωρίς την ένταση των “welcome parties” που δόθηκαν για τον Μακρόν, ο Ντόναλντ Τραμπ υποδέχεται σήμερα στις ΗΠΑ την Άνγκελα Μέρκελ. Η διαφορά μεταξύ της επίσκεψης της Μέρκελ και αυτής του Μακρόν θα είναι αισθητή: θα παρατεθεί γεύμα εργασίας και θα δοθεί κοινή συνέντευξή Τύπου, αυτή τη φορά όμως δεν θα έχουμε […]

Χωρίς φανφάρες και χωρίς την ένταση των “welcome parties” που δόθηκαν για τον Μακρόν, ο Ντόναλντ Τραμπ υποδέχεται σήμερα στις ΗΠΑ την Άνγκελα Μέρκελ.

Η διαφορά μεταξύ της επίσκεψης της Μέρκελ και αυτής του Μακρόν θα είναι αισθητή: θα παρατεθεί γεύμα εργασίας και θα δοθεί κοινή συνέντευξή Τύπου, αυτή τη φορά όμως δεν θα έχουμε ούτε κανονιοβολισμούς, ούτε κόκκινο χαλί, ούτε δείπνο στον Λευκό Οίκο.

Oι συζητήσεις μεταξύ του Τραμπ και της Μέρκελ αναμένεται να είναι ιδιαίτερα τεταμένες.

Ο πρώην επιχειρηματίας από τη Νέα Υόρκη επέβαλε δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου τον Μάρτιο, κατηγορώντας τους εμπορικούς εταίρους του για παράνομες πρακτικές. Ωστόσο εξαίρεσε την ΕΕ από τους δασμούς αυτούς ως την 1η Μαΐου.

Ο Λάρι Κάντλοου, ο βασικός οικονομικός σύμβουλος του Τραμπ, προειδοποίησε ότι αυτή η εξαίρεση δεν θα παραταθεί παρά μόνο αν γίνουν κάποιες υποχωρήσεις από την άλλη πλευρά, εννοώντας κυρίως στον τομέα των αυτοκινητοβιομηχανιών.

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση του γάλλου υπουργού Οικονομίας Μπρυνό Λε Μερ, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ ξέρει πώς να απαντήσει σε περίπτωση «εμπορικού πολέμου». «Για ποιο λόγο να κάνουμε υποχωρήσεις; Στο όνομα ποιου;» διερωτήθηκε.

Η γερμανίδα καγκελάριος που έφτασε χθες Πέμπτη το βράδυ στην Ουάσινγκτον δεν έχει κάνει πολλές αναφορές στο επίμαχο ζήτημα.

«Πρέπει να ξεκινάμε με το δεδομένο ότι οι δασμοί θα επιβληθούν από την 1η Μαΐου», επεσήμανε γερμανός αξιωματούχος της κυβέρνησης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ο άλλος στόχος της Μέρκελ θα είναι να προσπαθήσει να πείσει τον Τραμπ ότι η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν πρέπει να διατηρηθεί, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η Τεχεράνη ενδέχεται να ξεκινήσει ξανά τις ενέργειες για να αποκτήσει ατομική βόμβα και άρα να προκληθεί εξοπλιστική κούρσα σε μια ασταθή περιοχή.

Μετά την τριήμερη επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Μακρόν στην Ουάσινγκτον δήλωσε ότι έχει την αίσθηση πως ο Τραμπ θα αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία «για λόγους εσωτερικής πολιτικής».

Εκτός από την Ουάσινγκτον, όλες οι χώρες που έχουν υπογράψει τη συμφωνία (Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, ΕΕ, Κίνα και Μόσχα) καθώς και οι διεθνείς επιθεωρητές θεωρούν ότι η Τεχεράνη τηρεί τις δεσμεύσεις της.

«Το βασικό πρόβλημα της Μέρκελ είναι ότι πρέπει να σταθεί στο ύψος των προσδοκιών, βάσει των οποίων είναι πλέον η ηγέτιδα του ελεύθερου κόσμου», σχολίασε η Μόνα Κρέουελ του πανεπιστημίου Κορνέλ. «Ο Τραμπ δεν θα κάνει τίποτε για να τη διευκολύνει», προέβλεψε.


Πηγή: UNFOLLOW

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ