Λίγη σεμνότητα κ. Τσίπρα δεν βλάπτει…

Μάλιστα το είδαμε και αυτό. Τον πρωθυπουργό να πρωταγωνιστεί σε διαφημιστικό μήνυμα για μια δική του πολιτική. Αυτή για το διαβόητο κοινωνικό μέρισμα.

Δεν λέω, επαγγελματικό το βιντεάκι. Ατμοσφαιρικό στην αρχή, με την εναλλαγή των εικόνων της φτώχειας και του πλούτου και στο τέλος να εισβάλει το φως και ο πρωθυπουργός που διορθώνει το λόγο του και κάνει την εξαγγελία του.

Θα μου πείτε: γιατί να μην το διαφημίσει; Πρωθυπουργός είναι, κατάφερε να είναι αθροιστικά ο μακροβιότερος μνημονιακός πρωθυπουργός, είναι πιθανό τουλάχιστον «τυπικά» να μας «βγάλει από τα μνημόνια» και τέλος πάντων αυτός μπορεί να δώσει κοινωνικό μέρισμα ενώ ο Σαμαράς έτρεχε να πει ότι το περίφημο «mail Χαρδούβελη» δεν θα ήταν και τόσο οδυνηρό.

Ναι, αλλά τα πράγματα δεν έχουν ακριβώς έτσι…

Καταρχάς τα χρήματα του κοινωνικού μερίσματος δεν προέρχονται ούτε από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ούτε από τη φορολόγηση του μεγάλου πλούτου. Προέρχονται από το συνδυασμό ανάμεσα σε μια γενικευμένη περικοπή δημοσίων δαπανών –τις συνέπειες της οποίας αισθανόμαστε παντού από τα νοσοκομεία, μέχρι τα σχολεία και την ελλιπή αντιπλημμυρική προστασία–, την γενικευμένη στάση πληρωμών του δημοσίου στους προμηθευτές του, την υπερφορολόγηση των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων, την αύξηση των έμμεσων φόρων. Κοινώς η κυβέρνηση επιστρέφει τώρα ένα μικρό μέρος από όσα, πολύ περισσότερα, απέσπασε το προηγούμενο διάστημα.

Έπειτα, τα χρήματα αυτά, που όλοι όσοι τα δικαιούνται θα σπεύσουν να τα πάρουν –και καλά θα κάνουν– μπορεί να βοηθήσουν να περάσουν καλύτερα Χριστούγεννα, αλλά δεν αντιστρέφουν μια συνθήκη φτωχοποίησης ευρύτερων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας.

Ότι μπόρεσαν οι άνθρωποι να αναπτύξουν τεχνικές επιβίωσης και αξιοποίησαν την αλληλεγγύη μέσα στην οικογένεια δεν αναιρεί πόσο φτωχοποιημένο είναι μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Και αυτό δεν διορθώνεται ούτε με μερικές εκατοντάδες ευρώ βοήθημα ούτε με μια αύξηση της απασχόλησης που κυρίως αφορά κακοπληρωμένες θέσεις μερικής απασχόλησης.

Επιπλέον, μπορεί φέτος να τα δίνει αλλά σύντομα θα τα πάρει πίσω όταν αρχίσουν να εφαρμόζονται οι ρυθμίσεις π.χ. για τη μείωση του αφορολόγητου που θα φάει περίπου έναν μισθό από τους χαμηλόμισθους. Για να μην πούμε ότι την ώρα που η κυβέρνηση δίνει έκτακτο «κοινωνικό μέρισμα» ετοιμάζεται να συμφωνήσει με τους «θεσμούς» την ακόμη μεγαλύτερη περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων.

Επομένως, χαμηλότεροι τόνοι και λιγότερη αυταρέσκεια κύριοι της κυβέρνησης. Μπορεί να υποχρεώνετε την κοινωνία να σπεύδει να τρέχει να μαζέψει την όποια ελεημοσύνη τής προσφέρετε, αλλά δεν υπάρχει λόγος και να τη δουλεύετε και από πάνω.

Να της ζητάτε να πιστέψει ότι τα πράγματα πάνε καλά όταν αυτή ξέρει ότι ισχύει το αντίθετο. Να την υποχρεώνετε να λούζεται μια διαφημιστική «εικονική πραγματικότητα». Γιατί υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να εκραγεί ξανά. Χωρίς ελπίδα ίσως, αλλά με διάθεση να εκδικηθεί όσους την ταπεινώνουν.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει καταφέρει πολλά. Άντεξε σε μια δύσκολη συνθήκη. Απέδειξε ότι μπορεί να είναι μνημονιακότερος των μνημονιακών και κάποιες φορές να είναι ένα βήμα εμπρός από τους αντιπάλους του. Παρέμεινε μέσα στο πολιτικό παιχνίδι και ορίζει αυτός την ατζέντα του νέου δικομματισμού. Όμως, η αλαζονεία, κακά τα ψέματα, είναι πάντα κακός σύμβουλος…

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ