Στοχοποίηση δικαστικών από τους εμπόρους του αφηγήματος περί εγκληματικής οργάνωσης

Στοχοποίηση δικαστικών από τους εμπόρους του αφηγήματος περί εγκληματικής οργάνωσης

Βγήκαν πάλι οι αυτόκλητοι εισαγγελείς και κραδαίνουν την υποτιθέμενη αποκάλυψη. Αίσχος, λένε, ο πρόεδρος του δικαστικού συμβουλίου στην υπόθεση για τα στημένα παιχνίδια πρότεινε τη μη παραπομπή του Μαρινάκη. Για να συμπληρώσουν, με το γνωστό τρόπο που γίνεται όταν θες να υποδείξεις ότι εδώ κάτι ύποπτο υπάρχει: δεν ζήτησε για όλους απαλλαγή, αλλά μόνο για 14 από τους 28.

Ποιο είναι το πρόβλημα με αυτά τα δημοσιεύματα; Καταρχάς ότι δεν είναι αποκαλύψεις. Το διατακτικό του βουλεύματος, δηλαδή το ποιοι παραπέμπονται και ποιοι όχι και για ποιες κατηγορίες, το ξέραμε από μέρες. Άρα δεν πρόκειται ακριβώς για… λαβράκι όταν βγάζεις κάτι που από μέρες το έχουν οι συντάκτες του σχετικού ρεπορτάζ.

Έπειτα υπάρχει και η ουσία. Οι συντάκτες τέτοιων κειμένων, γνωστοί εδώ και χρόνια για τη συμβολή τους στη μυθολογία περί «εγκληματικής οργάνωσης», γίνονται ιδιαίτερα λαλίστατοι άμα δουν την λέξη «απαλλαγή» για συγκεκριμένα πρόσωπα, αλλά όχι και τόσο λαλίστατοι όταν συζητάμε για πιο σημαντικά ζητήματα.

Για παράδειγμα εάν κανείς κοιτάξει το σχετικό διατακτικό του βουλεύματος, θα βρει ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στοιχεία. Θα δει για παράδειγμα τη σαφή απόφαση του δικαστικού συμβουλίου ότι νομικά ορθότερη περιγραφή του πώς οργανώθηκε η τέλεση των υπό διερεύνηση αδικημάτων δεν είναι η εγκληματική οργάνωση αλλά η συμμορία. Και για να το πούμε σε πιο απλά ελληνικά: αυτοί που κατηγορούνται ότι συνεργάστηκαν για να στήσουν τα παιχνίδια δεν είναι μια μαφία, δεν έχουν χαρακτηριστικά «συνδικάτου εγκλήματος», δεν έχουν αρχιμαφιόζο και υπομαφιόζους. Αυτό το αποφάσισε το δικαστικό συμβούλιο και αν μη τι άλλο υπονομεύει ένα ολόκληρο αφήγημα, πολύ «βολικό» όταν άρχιζε να μπλέκεται και με άλλες υποθέσεις.

Το άλλο που θα προσέξει είναι ότι η βασική διαφορά της πρότασης του προέδρου και του υπόλοιπου δικαστικού συμβουλίου είναι ότι ο πρόεδρος επικέντρωνε στη διοίκηση της ΕΠΟ (Σαρρής, Κουρίδης, Σταθόπουλος, Παπακωνσταντίνου, Προύντζος), στα μέλη της ΚΕΔ (Δούρος, Μπριάκος), που θεωρεί ότι έδρασαν ως συμμορία (με τη νομική έννοια του όρου). Ως προς αυτούς που τέλεσαν το αδίκημα της αλλοίωσης αποτελεσμάτων ποδοσφαίρου περιλαμβάνει επιπλέον τους διαιτητές της Super League που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο και τον «ισχυρό άντρα» του Λεβαδειακού Γιάννη Κομπότη, ενώ δεν περιλαμβάνει τους άλλους προέδρους ομάδων (Μαρινάκης, Σπανός). Κοινώς και εδώ έχουμε να κάνουμε με μια πρόταση που σαφώς εντοπίζει «κακώς κείμενα» στο ποδόσφαιρο, απλώς δεν πείθεται ότι όλα αυτά είναι αποτελέσματα κάποιου «εγκληματικού εγκεφάλου».

Ούτε πάλι προσέχουν οι διάφοροι αυτόκλητοι εισαγγελείς ότι το διατακτικό δεν παραπέμπει για συγκεκριμένες κατηγορίες που είχαν επίσης αποτελέσει «αιχμή του δόρατος» στο αφήγημα για την «εγκληματική οργάνωση»: δεν υπάρχουν παραπομπές για απάτη, δεν υπάρχουν παραπομπές για εκβίαση και δεν υπάρχει και η διαβόητη κατηγορία περί ηθικής αυτουργίας του Μαρινάκη στην υπόθεση της έκρηξης στο φούρνο του τότε διαιτητή και νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρου Κωνσταντινέα.

Γιατί, όμως, όλα αυτά δεν τα συναντάει κανείς σε αυτά τα δημοσιεύματα, αλλά αντίθετα συναντά μόνο κραυγές του τύπου «Πλήρη αθώωση Μαρινάκη πρότεινε ο Σταμαδιάνος»; Για δύο λόγους: πρώτον, γιατί για ορισμένους το ζήτημα δεν ήταν ποτέ τα στημένα στο ποδόσφαιρο, η υπαρκτή οσμή σκανδάλων, οι κάθε λογής «παράγκες». Για ορισμένους το ζήτημα ήταν εξαρχής ο Ολυμπιακός και ο Μαρινάκης, σε ένα τοξικό μίγμα επιχειρηματικού και ποδοσφαιρικού ανταγωνισμού. Εξ ου και η κατασκευή του αφηγήματος, εξ ου και οι αντιδράσεις όταν τα πράγματα δε συμβαδίζουν με το προκατασκευασμένο αφήγημα. Δεύτερο, γιατί σε όλη αυτή την υπόθεση, όπως και σε άλλες (ποιος θυμάται τα διάφορα άρθρα που προανήγγειλαν κάθε τόσο ότι θα έβγαινε από την υπόθεση Noor-1 η κύρια ανακρίτρια, αυτή που τελικά προχώρησε στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για τους δύο Τούρκους χρηματοδότες του φορτίου), δοκιμάζονται πρακτικές επιλεκτικής στοχοποίησης δικαστικών.

Κοινώς να διαμορφώνεται ένα κλίμα ότι όποιος δεν συμβαδίσει με ένα προαποφασισμένο αφήγημα θα κινδυνεύει να δει εαυτόν «κρεμασμένο στα μανταλάκια», με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Με σκοπό να το σκεφτεί δύο φορές πριν την όποια απόφασή του.

Εμείς για άλλη μια φορά επιμένουμε στην ίδια καθαρή γραμμή. Ότι η υπόθεση αυτή φτάνει στο ακροατήριο είναι ιδιαίτερα σημαντική. Μπορεί να αποτελέσει αφετηρία κάθαρσης στο χώρο. Μπορεί να εντοπίσει πλευρές της κακοδαιμονίας του ποδοσφαίρου. Μπορεί να οδηγήσει στην αλλαγή σελίδας. Ο καθένας είναι πλέον ενώπιον των ευθυνών του.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ