15 νεκροί είναι πάρα πολλοί. Και κάποιοι πρέπει να παραιτηθούν

15 νεκροί είναι πάρα πολλοί. Και κάποιοι πρέπει να παραιτηθούν

Την ώρα του πένθους κλιμακώνεται η προσπάθεια προκαταβολικής αποφυγής ευθυνών και οι αρμόδιοι οχυρώνονται πίσω από τη τη λογική ότι «έφταιγε η κακιά ώρα».

15 νεκροί είναι πάρα πολλοί. Και όχι δεν ήταν θεομηνία. Ούτε απρόβλεπτα ακραίο καιρικό φαινόμενο. Έγκλημα ήταν και δη προμελετημένο.

Και κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη.

Ναι έβρεξε πολύ στα βουνά πάνω από τα Μέγαρα. Αλλά δεν πνίγηκαν άνθρωποι επειδή έβρεξε πολύ. Δεν είναι δυνατό να πεθάνουν τόσοι άνθρωποι επειδή έβρεξε πολύ.

Οι άνθρωποι πνίγηκαν επειδή για χρόνια μια ολόκληρη περιοχή οικοδομήθηκε και γέμισε κατοικίες και εργοστάσια που χτίστηκαν πάνω στις διαδρομές ρεμάτων, ανακόπτοντας τη φυσική λειτουργία τους.

Οι άνθρωποι πνίγηκαν επειδή για χρόνια τα «μεγάλα έργα» θεωρούνται κατά βάση προσθήκες στη λογιστική και χρηματιστηριακή θέση των μεγάλων τεχνικών εταιρειών με αδιαφορία για τυχόν επιπτώσεις που μπορεί να έχουν.

Οι άνθρωποι πνίγηκαν επειδή αιρετοί αυτοδιοικητικοί άρχοντες δεν έλαβαν υπόψη τις προειδοποιήσεις που υπήρχαν για το πραγματικό ενδεχόμενο μιας ανάλογης τραγωδίας.

Και το χειρότερο δεν είναι αυτό. Είναι ότι κανένας δεν αναλαμβάνει την ευθύνη. Αντίθετα, οχυρώνονται πίσω από τη συλλογική ευθύνη και τη λογική ότι «έφταιγε η κακιά ώρα».

Δεν γίνεται όμως να έχουν πνιγεί 15 άνθρωποι εξαιτίας κατά βάση αβελτηριών της κρατικής διοίκησης και της απουσίας μέτρων αποφυγής ανάλογων καταστάσεων.

Και όμως δεν έχει παραιτηθεί κανένας. Από κανένα συναρμόδιο υπουργείο. Γιατί την ώρα του πένθους κλιμακώνεται και η προσπάθεια προκαταβολικής αποφυγής ευθυνών. Μόνο που έτσι εθίζεται μια κοινωνία όχι απλώς στο να πιστεύει ουτοπική τη βελτίωση της κατάστασής της αλλά και να θεωρεί φυσικό κάθε κυνισμό και πολιτικαντισμό.

Μόνο που έτσι προκοπή δε γίνεται. Κάποιος πρέπει να παραιτηθεί. Να πάρει την ευθύνη.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ